PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Malo pocetnickih pitanja (premiere, obrada, mpeg2...) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=14375)

pogi 15.11.2004. 11:04

Malo pocetnickih pitanja (premiere, obrada, mpeg2...)

Otkrio sam cari video montaze! Divan hobi (doduse prijatelji koji imaju kamere me vec izbjegavaju jer ih stalno zicam) za po doma i kad vam bura urlice pod prozorom. Cak sam si nabavio i knjigu za Adobe Premiere 6.5 (vrlo povoljno bilo na Interliberu), no pojavila su se i pitanja:

1. nemogu svoj "uradak" eksportirati u mpeg2 jer Premiere mi to ne nudi. Znaci li to da mpeg2 encoder/codec moram nabaviti posebno? Zar za to ne sluze programi kao sto su tmpgenc plus i onaj ccp?? ? Kako ih iskoristiti u Premiereu, ili moram iz premierea export u nekakav avi pa onda posebno iskoristiti tmpgenc ili cce?

2. citao sam da se kod montaze radi posebno sa slikom a poseno sa zvukom. dakle ako exportiram audio iz workspacea u nekakav recimo nekomprimirani wav ili mp3 kako ga prekodirati u neki format zvuka za DVD (mp2, ac3 ili onaj treci kojeg sam zaboravio). Kako poslje spojiti mpeg2 zvuk i sliku?

daddo 15.11.2004. 13:30

lupam bezveze.... ali za pod 2 mislim da je VirtualDub dovoljan... samo khm... zar na DVDju ne postoje posebno video trake u VIDEO_TS folderu i AUDIO_TS s ac3 zvukovnim zapisom...

u svakom slucaju po toj tocki optuz... ovaj pitanja... odgovore potrazi na Doom9.org

:beer::beer::beer:

Premiere ne koristim... mozda bi RTFM pomoglo... a valjda imaju i oni nekakav support... pa ono mailaj ih i vidi... :D :D

Nadam se da bu pomoglo....

pogi 15.11.2004. 14:45

Treba mi zapravo savjet za nekakav alat koji ima u sebi i montazu i jednostavne efekte i odmah izradu DVD/SVCD/VCDa, a idealno bi bilo da moze i direktno u Divx/xvid :)

sNNooPY 16.11.2004. 17:52

ja ti koristim Premiere 6+DVD Lab+VirtualDub.
probaj skinut DVDLab, zgodan progy.

sNNooPY 16.11.2004. 17:53

e da, TMPGenc takodjer

Visage 18.11.2004. 04:41

Citiraj:

Originally posted by pogi
Treba mi zapravo savjet za nekakav alat koji ima u sebi i montazu i jednostavne efekte i odmah izradu DVD/SVCD/VCDa, a idealno bi bilo da moze i direktno u Divx/xvid :)

Scene 1,

Interior - closeup

Daleko da je Premiere los ili nekvalitetan, ali postao je dinosaur
u nekim edit opcijama i nekako vapi za novinama.

Akumulirano vrijeme koje ces uloziti u ucenje istog je vrijeme
koje po meni bolje uloziti u nesto modernije.

Nazalost moram konstatirati kao povremeni PC/Mac user da nista
nemore dodirnuti Final Cut Pro sa Mac-a i nije taj program bez razloga u svim filmskim skolama a i workshop-ovima

Premiere je izgubio puno od svoje velicine na PC-u i momentalno postoje puno moderniji programi posebno u samom editiranju i
sinergiji sa audio track-ovima. Audio je nedodirljiv u Vegas-u.

Sony (Soudnforge) VEGAS je vraski dobar paket na kojeg je daleko bolje potrositi vrijeme za ucenje jer ces kad ovladas imati platformu koja po meni ima bolju buducnost.

Sony je odvratno veliku lovu ulozio u taj projekt i po onome sto cujem strasne stvari priprema u buducnosti.

Nista ne fali Adobe-u ali ovo je daleko moderniji program, posebno odusevljava timeline i leprsavi nacin na koji se montira.

Isto tako mozda bi te mogao oduseviti AVID jer je isto duboko u filmskoj industriji i grabi modernijim rjesenjima od Premiere-a.

Probaj par programa pa onda investiraj vrijeme u ucenje.

Pinacle je OK ali je rudimentalan u nekim opcijama.

Ulead ima neki program lake kategorije ali vrhunski editing i opcije, mozda i to trebas probati?

Netko tko je vec dugo korisnik Adobe-a, ima puno pravo reci da
njemu ne treba drugi jer je odlicno ovladao programom + iskustvo
i navika. To je u redu.

Karatista od 15 godine prakse je sigurno veci majstor od osobe koja vjezba Wing - Tchun ili Aikido pola godine bez obzira sto su daleko umnije vjestine ;)

CUT

hash 30.04.2008. 00:23

evo teme iz mrtvih :D

ugl, imam premiere i htio bi da kad exportam filmove da ih izbacuje u neki divx xvid kako se to zove vec, ugl nesto razumne velicine

probao sam instalirat ffdshow, one divx codece i kako god ripao ne mogu dobit sliku, a cesce ni zvuk ni sliku, za gledanje sam koristio media player classic i VLC

lako moguce da nisam znao podesit neku opciju kod tih codeca, na ubuntuu je to sve puno jednostavnije :D

pa ako netko zna neku kombinaciju koja sigurno radi ili neki koristan link plz postajte

ako vam sta znaci importam sa miniDV kamere
pozz, odo googlat :D

izguglo:D
http://ppro.wikia.com/wiki/Xvid

ako netko zna da ovo radi nek potvrdi, ionako ne mogu sad to radit pa da se ne trudim bezveze

mrga 30.04.2008. 00:52

Ja sam zagriženi Vegas fanboy pane znam točno kak to fura u premiereu, al ne vidim razloga zašto ovo što si linkao ne bi šljakalo. koristio sam frameserver plugin s Vegaom i radi savršeno.

Al XVID ti preporučam da koristiš samo za krajnju snimku, kad nekom hoćeš nešto složit da pogleda ili tako. Backup gotovog rada bi bolje bilo raditi u nekom drugom formatu/codecu, koji nije toliko kompresiran. Ili još bolje, gotov projekt outputa-ati na dv traku.

hash 30.04.2008. 01:28

sve mi je jasno, nema beda, za finalnu snimku i zelim divx/xvid

probao sam sad ovaj tutorial ipak i ne sljaka, dobijem crnu sliku, za audio ne znam jer sam u vmwareu i ne cuje se nis ionak :D

sad sam direktno u premieru izabrao xvid codec i izgleda kao da se zblokao al pretpostavljam da renda jer procesor vrti nes, vidjet cemo

EDIT: zbloko se ipak,nemam pojma kaj da radim, renda, nisam citao do kraja guide /EDIT

Citiraj:

Autor mrga (Post 1015619)
Ili još bolje, gotov projekt outputa-ati na dv traku.

ovo mi je skoro promaklo, kaj se to moze :D kaj sam spojim kameru na firewire i on snimi na kazetu? ili mi treba neki hardware?

^SuperUnknown^ 30.04.2008. 02:15

Citiraj:

Autor hash (Post 1015635)
sve mi je jasno, nema beda, za finalnu snimku i zelim divx/xvid

Programi za montazu nisu bas predvidjeni da se video izbacuje u DivX ili XviD... ne radim s Premierom (jednom montirao koncert Majki) inace, pa nisam 100% ziher da li Premier uopce to moze.
Citiraj:

Autor hash (Post 1015635)
ovo mi je skoro promaklo, kaj se to moze :D kaj sam spojim kameru na firewire i on snimi na kazetu? ili mi treba neki hardware?

Da, moguce je. Ne treba ti nikakav hardware osim Firewire ulaza u kameri (sto nemaju sve kamere). Pogledaj manual od kamere da li ima opciju prebacivanja Firewire-a na ulazni mod. Ako podrzava onda mozes pomocu opcije "Edit to tape" (ili nesto slicno) ispucati materijal nazad na kazeticu...

hash 30.04.2008. 02:51

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1015656)
Programi za montazu nisu bas predvidjeni da se video izbacuje u DivX ili XviD... ne radim s Premierom (jednom montirao koncert Majki) inace, pa nisam 100% ziher da li Premier uopce to moze.

postoji opcija u premieru da odaberes u koji ces format sejvat ali meni nikako ne uspijeva dobiti video normalne velicine koji radi...idem spavat, dosta mi je :)

iskreno, mislim da nije problem u premieru nego da nes krivo radim, probat cu prebacit uncompressed video u xvid pa ako to ne uspije onda sam siguran da je problem u meni.. al to sutra :)

thanks svima

mrga 30.04.2008. 07:24

pređi na Vegas :D

hash 30.04.2008. 22:52

Citiraj:

Autor mrga (Post 1015673)
pređi na Vegas :D

ne zajebavaj :D (nije mi to opcija, duga prica :D )

ugl, ni kad convertam s virtual dubom iz avi-a koji izbaci premiere (to bi bio raw jos uvijek? pretpostavljam zbog velicine) ne uspijevam dobiti video koji sljaka normalno

po ovom sam radio (virtualdub)

Citiraj:

• You go to Video->Compression and set it to DivX, Xvid or whatever you want.
  • You go to Video and set "Recompress" (Fast or Normal, I usually use Normal) or "Full Processing mode" (if you ned to change other parameters of the video, not just compression codec).
  • Set whatever else you need (reading the manuals and FAQs helps).
  • You do File->Save as AVI, and pick a new file name where you want the resulting encoded video to be.

imam instaliran ffdshow, virtualdub, onaj debug plugin

jel radim nes krivo?

mrga 01.05.2008. 15:33

Heh, pojma nemam. U teoriji bi to trebalo raditi ovak: Vegas (u tvom slučaju premiere pljuc pljuc :D ) izbaci dummy fajl koji serva frejmove iz premiere pljuc pljuc onda kad nek druga aplikacija otvori taj fajl, tak da bi kad ga otvoriš s vdubom uredno trebao vidjeti fajl onakav kakav bi bio da si ga automatski izrendao iz premiere pljuc pljuc, daklem sa svim efektima i tranzicijama. Sad zašto to kod tebe ne radi, pojma nemam.

Tehnički taj dummy fajl nije nekompresiran, već samo neka vrsta kontejnera u koji se servaju nekomprimirani frejmovi kad su zatraženi.

što se opcija u vdubu tiče, ako iz vduba samo bacaš u xvid, bez da stavljaš njegove efekte, onda stavi video na fast recompress.

Uglavnom, ako ti u virtualdubu odmah pokaže samo crni video, onda nešto ne valja s premiere pljuc pljuc ili debugmode frejmserverom.

EDIT: kak misliš ne dobiješ video koji šljaka normalno? kakav ti ispadne video?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:22.