PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Rastavljanje HDD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=14237)

BoBa ,:) 10.11.2004. 19:40

Rastavljanje HDD

Da li je preporucljivo rastavljati HDD? Cuo sam da je osjetljivo i na prasinu pa me zanima jel to istina ili samo prica... hvala

Renesis 10.11.2004. 19:59

Nikako ne rastavljaj hdd. Ni znalcima koji su to već rastavljali par njih gotovo svi nisu opet proradili...

Opet zašto bi i išao rastavljat hdd?

To rade samo oni koji stavljaju plexi...

feelgood 11.11.2004. 22:18

Ma treba ti samo čekić i šarafenciger :clap: :clap:

dr.fiksi 11.11.2004. 22:21

Re: Rastavljanje HDD

Citiraj:

Originally posted by BoBa ,:)
Da li je preporucljivo rastavljati HDD? Cuo sam da je osjetljivo i na prasinu pa me zanima jel to istina ili samo prica... hvala
Slušaj Renesisa, bolje se ne s tim baviti...
iz više razloga.Opet, to ne znači da ne možeš, ali-you've been warned.

SlavoS 12.11.2004. 03:12

nadji neki prastari hard i modaj ga, ako na to ciljas.
ako nesto podje po krivu nema stete, a veca je vjerojatnost da ce ti uspjeti, puno grublja tehnologija i tako to ;)

Visage 12.11.2004. 04:17

Re: Rastavljanje HDD

Citiraj:

Tolerancija sastavljanja u tvornici je da ne smije prelaziti 18C temperatura u prostoriji.

Osoblje je kompletno gumificirano, gotovo sanitetski uslovi ;)

Ionizirani uvjeti, savrseni balans vlage u zraku...

Finalno zatvaranje podrazumjeva isisavanje zraka i hermeticko
zatvaranje poklopca koji cuva plocu (danas ploce) od znatizeljnih ociju odnosno od vanjskih utjecaja.

Kad se reparira u kucnim uvjetima automatski se podrazumjeva
pad zivota za minimalno 30 na vise % zivota HD-a.
Doduse isti uvjeti se odnose i na servise jer to nije isplativ posao za firme pa to rade u fushu za sebe. (muljanje)

Cim si ga otvorio u kucnim uvjetima on je "uprljan" i skracujes mu
zivotni ciklus a ono sto ces odma moci cuti ce biti neminovna promjena u zvuku rada.

E' sad ako je tebi do nauke, onda uzmi neki 700MB Trailblazer,
pa rastavljaj do mile volje ;)

BoBa ,:) 12.11.2004. 13:50

thx... ma nesto mi je otislo, disk svako 2-3 sekunde steka a komp ga ne ocitava pa sam mislio da je nesto unutra otislo i normala ja rastavim (mada nisam nista dirao, samo pogledao) i cini mi se da je sve ok pa sumnjam da mu je elektronika otisla... sad mi je vazno samo da podatke spasim...

Visage 12.11.2004. 18:24

To su vrlo indikativne manifestacije i jedina razborita stvar je osigurati (ako je relevantan za vlasnika) sadrzaj tog HD-a pod hitno. Tek nakon toga se ide na mogucu (neisplativu za jednu osobu) reparaciju.

Kako steka? Zvucno cupkanje? Ili aludiras na prekid u elektricnom smislu prekida napona?

Koji je uopce HD, koji kapacitet?

BoBa ,:) 13.11.2004. 18:18

Disk je Seagate 120GB, cini mi se da je otisao onaj laser dodje do kraja pa steka, a kad se ugaim komp disk nastavi se vrtiti jos 3-4 sec, pa se zagano zaustavlja... kao da mu ne rade "kocnice"...

tor 13.11.2004. 18:34

Citiraj:

Disk je Seagate 120GB, cini mi se da je otisao onaj laser dodje do kraja pa steka, a kad se ugaim komp disk nastavi se vrtiti jos 3-4 sec, pa se zagano zaustavlja... kao da mu ne rade "kocnice"...
Pa normalno da se disk nastavi vrtjeti nakon što ugasiš komp!:confused: Što si mislio da ima ručnu:D

ćiber_manija 14.11.2004. 01:06

HDD ti inače nema laser nego magnetsku glavu koja lebdi iznad mag. glave

Visage 14.11.2004. 01:55

Citiraj:

Originally posted by ćiber_manija
HDD ti inače nema laser nego magnetsku glavu koja lebdi iznad mag. glave
Na sto je ovaj forum spao, jos ce nas i hologrami ovdje opismenjivati ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:00.