![]() |
24" Gaming monitori :P
Odlučio sam zamnjeniti trenutno vrlo stari, ali u ono vrijeme i najbolji gaming LCD Samsung SM930BF.
Primarna namjena novoga monitora, kao što je bila i staroga je igranje brzih FPS igara, tipa "Call of Duty", "Unreal Tournament" i slično. Novi monitor bi trebao zadovoljavati ove uvjete: 24" diagonala --- minimalna rezolucija 1920x1200 WUXGA, grafički sam dobro potkovan :P --- što manje moguče pojavljivanje ghostinga --- bilo bi dobro da ima mogučnost ugradnje na zid --- eventualno da ima ugrađene zvučnike, jer mi neki posebni zvučnici na stolu samo kradu mjesto, a ionako ih rijetko koristim --- cijenom da ispunava uloženo dobiveno, maximalno 5000 kn Hvala na preporukama. :fala: |
hmm, neki od ovih?
ASUS VK246H SAMSUNG T240 LS24TWHSUV |
Od ove dvojice, bez puno muke, uzeo bih Samsungov T240 ili T240HD...
|
Nevezano uz gejming, sto mislite o ovom monitoru za svakodnevnu upotrebu i malo gejminga:
http://www.consumer.philips.com/cons...or+240SW9FS-05 |
|
elvise: sasvim solidno
|
Citiraj:
|
Nema zvučnike,ali vjerojatno najbolja 24tvorka do 5 000. HP-ac.
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=100.332.026 Ako je lova ipak problem,u pola cijene HP-a dobiješ monitor koji ne vjerujem da je baš duplo gori,a ima i zvučnike. http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=100.319.140 Ne volim preporuke raditi na temelju dizajna,zato sam izbjegao T240,i HD model. Možda ti ja budem 245B+ prodavao,ali sigurno ne tako skoro kako tebi treba. Backlight bleeding me počeo izuzetno iritirati,navodno postoji način da ga se znatno reducira i uništi,ali je potrebno otvoriti monitor izgleda : http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1032268 Ne usudim se osobno ići u to,pa može slobodno na PM tko bi to preveo kako spada i uz dobru novčanu naknadu napravio.:) |
Štagod se pisalo po recenzijama o igranju na x-IPS i xVA panelima je bullshit, TN je jedini izbog za gaming. Trust me. Igranje na IPSevima i PVA-ovima je ili loše ili katastrofa.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
TN => input lag 2-3 ili nepostojeći IPS => cca 20 PVA/MVA => 40-50 |
Vec godinu i pol igram na 2407 bez ikakvih problema :nono:
|
Citiraj:
Evo ja se igram na 30" IPSu. Nema nikakvog input laga (ili ga ja ne primjecujem ni najmanje), response je solidan (10ak ms), slika ... hehe :D :zdero: Sve u svemu, kad bi gledali objektivno, mislim da u igrama uzivam vise nego vecina sa 19/20" TN ProGaming™ monitorima :D jos da imam neku 4870x2 graficku i bolji CPU... :goood: |
Citiraj:
No,no oni nazovimo ih "hardcore gaymerima",kritiziraju svaki drek. Za prosječnog korisnika koji ne provodi dane i noći s krvavim očima na igricama je sve ok. Internet je pun o tome kako PVA/MVA nije za igre i kako taj input lag čini igru neigrivom,super što se tebi čini drugačije jer sam i sumnjao da su to pizd... |
Citiraj:
Inace, odigram vise manje sve ove popularnije igre (ovisno koliko vremena uhvatim) i nigdje nisam imao problema. Igranje ne dozivljavam kao sport pa mi milisekunda gore ili dolje ne znaci nista (niti mogu to primijetiti). Jedino mi se problematicnim cinila rezolucija s obzirom na relativno slabu graficku (3870), ali uspjesno je izgurala GTA na nativnoj rezoluciji (ako se dobro sjecam) i srednjim detaljima tako da niti tu nije bilo problema. |
A opet,dat 13k kuna za 30 Della i igrat vorkraft,to je već žešće.
|
Citiraj:
I, sta fali malo Vorkrafta i GeTeA4 na 30"? Osim pive? :chears: :D |
Citiraj:
|
Moze i meni preporuka neki dobar do 6000 kn, 24 incha, nesto dobro :)
Ne gejmam se, samo rad .... Tnx |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Igrao bez problema na 17" PVA Samsung 173P monitoru 4+ godina, 25ms deklariran.
|
Ja volim i igram FPS igre. Donedavno sam imao 931BF, a sada imam HP LP2475w(H-IPS) i Samsung SM971P (S-PVA). Mogu iz prve ruke reći da ih stari 931BF POJEDE u FPS igrama.
Iako je najlošiji od svih monitora koje sam imao, za gaming pogotovo za FPS je najbolji, a to je i tema ovog threada - 24" gaming monitor. Tu je moja preporuka monitor s TN panelom bez iznimke, recimo Samsung T240HD (ako se nađe da je Samsung panel) ili još bolje T260HD Ovaj moj 971P ima prevelik ghosting za filmove, a kamoli za igranje FPSa iako je deklariran na 6ms. HP nema taj problem. A igranje FPS igri na starim 25ms xVA monitorima je teži oblik mazohizma. Džizs... BTW: bivša je imala 173P kojeg je kupila 2004 i dosta sam radio za tim kompom i znam dobro kakav je to monitor (koštao je pun k....). Pa na njemu i Solitare radi ghosting preko pola ekrana! Probaj igrati FPS na njemu i za pola sata češ poludjeti od glavobolje! |
... ma okej, ako čovjek ne kenja pare i ako nije profesionalni igrač, taman i da su xIPS/xMVA/xPVA super u igranju, preskupi su za hobi prosječnog korisnika.
Konkurencija u TN trzištu je s druge strane tolika, da se stvarno osjetno poboljšava sa svakom serijom i kut gledanja, i kontrast i potrošnja i gamut i design i priključci, da ne nabrajam. Uopće, već treći put danas ponavljam, tko pazi na homogenost kuta gledanja pri mmorpg-u ili u prosječnom divx-u? Ono fakat izbirljiv neki puk :) |
Citiraj:
Nemojmo mješat kruške i jabuke,pogotovo danas kada se za cijenu nekog "full hd" TN monitora da nabaviti neki xVA/xIPS...npr. onaj Dell s E-IPS-om za 2300kn 22" incha. Tko god danas kupuje TN monitor,debelo će po*ušiti u budućnosti...kao ja s 226BW,kupio za 3400kn,prodao za 800kn prije par dana...a bio star 2 godine. e-IPS je budućnost...TN odlazi u povijest.Uskoro će biti navala e-IPS monitora od strane LG-a pa i ostalih...a po cijenama TN-ca... Prije par dana kupio HP 2475 s H-IPS panelom,upravo ga koristim kao sekundaran monitor za rad s grafikom,a na drugom (imao dva,ostao još ovaj) 226BW upravo pišem...razlika u slici je ogromna,boje da ne spominjem...slika na 226BW-u mi je iskreno,totalno,totalno loša...tek sad vidim.Još kad se uzme u obzir da je 226BW hardverski kalibriran (radio s grafikom),a ovaj HP nije... TN će uskoro "u grob",ili će i dalje biti postojan kao monitor s vrlo vrlo niskom cijenom...jer e-ips grize cijenama od 2000kn za 22",a kako vrijeme bude išlo,bit će ih i po 1300kn. |
Ja sam se iznenadio koliko su TN-ovi u posljednje vrijeme dobri. Jest da im je slika isprana i da su filmovi zrnati od dihteringa, ali su stvarno ne osjetno nego dalek obolji od onoga što se prodavalo prije 2-3 godine.
Popušit češ sa svakim monitorom koji god da kupiš i to što skuplje to više pušiš. Sutra dolaze e-IPSovi (iako prve recenzije ne obećavaju puno), prekosutra će biti OLEDi.... Bez obzira na svu polemiku, danas je TN najbolji izbor za gejming i takav će ostati vjerojatno iduće 2-3 godine. Ništa drugo ne može dati tako mali input lag i takav response kakav ima TN, all-in-one. |
Ovo šta se tiče gaminga mi se čini kao vrlo velika zabluda.
Dosad sam imao više različitih monitora različitih matrica (2xCRT, 2x TN, 3xMVA, 1xPVA) i nemogu reći da sam osjetio taj famozni input lag, a igra sam FPS-e dosta (prije), uključujući CS i CoD2 gdje sam bio poprilično dobar (nije da se hvalim, ali istina je :)). Navedeni lag vjerojatno i postoji, navedeno je da se kreće oko 20-40ms, no takav postoji i u TN tehnologiji (malo manji), i sad je pitanje možete li uopće primjetiti lag od 10-20ms više, pogtovo kad uzmemo u obzir koliki je lag periferije, a i ljudskog mozga i živčanog sustava (da - sve što vidimo i osjetimo je u biti prošlost, no ako ćemo tako, onda već zalazimo u domene apstrakcije :)). |
Citiraj:
|
na http://forums.anandtech.com/messagev...readid=2049206 su preporucili:
# 24": BenQ G2400WD, 1920x1200 (16:10) # 24": Samsung SyncMaster 2493HM, 1920x1200 (16:10) # 24": Acer G24, 1920x1200 (16:10) inace na dan kad mi krepa crt, ili se slika pokvari, ja cu vjerojatno uzimat 2 lcda: jedan za igranje(tn) i jedan za ostalo. jer ocito nikako vishe docekat neku novu tehnologiju. |
to da su TN-ci za gaming a xIPS i xPVA nisu, to je totalna glupost....neki novi modeli ips-a su (u realnosti) i brži od TN-aca....osim toga, nemaju svi pva i ips monitori isti input lag...neki imaju manji a neki puno veći...i nemojte se držati specifikacija proizvođača kao pijan plota...pogotovo to vrijedi za TN gdje piše 2ms, miljon kontrast i slične pizdarije....i sva ta sranja sa input lagom su tako preuveličana da to nije normalno...o input lagu može nepovezano srat samo onaj tko nikada nije igrao na novijem LCD-u (bilo koje matrice)....
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:13. |