![]() |
Linux kao Router
Pozdrav, sredio sam jedan stariji komp kao server na koji ce se skidat i koji ce ujedno biti file sistem i instalirao gore linux distribuciju slackware (vec sam od prije korisnik linuxa al nisam nikad radio na mrezama).
Situacija koju imam je: wireless acess point/router <---> usb wireless [server] mrezna kartica utp kabel dalje u switch Sad bi trebao nekako routat pakete sa interface wlan0 (usb wireless) na eth0 (mrezna kartica). Trazio sam malo po netu al nisam naso neka konkretna rijesenja, a nemam bas vremena proucavat iptables jer moram ovo sredit u sljedecih par sati. |
Citiraj:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102944 |
Citiraj:
Da li je bolje rješenje neka samogradnja poput te tvoje, il kupiti nekaj elegantnije poput LINKSYS WRT54GL... Pod bolje mislim na ukupni omjer cijene, kvalitete, trajnosti, sigurnosti. Kvalitetan router je u startu skuplji, ali vjerojatno troši manje struje od nekog starog PC-a pa se dugoročno isplati, manji je, estetski se bolje uklapa i ima manje zafrkancije oko podešavanja. S druge strane, ovakav routiing PC sastavim od smeća koje imam na tavanu. Jedino nisam siguran što je bolje u vidu samog routanja, traffic shapinga, sigurnosti, enkripcije... Dugo sam mislio da mi tako nešto nije potrebno, mada po internetu jašem na Thomsonu, i nedavno sam se uvjerio da moj provider samo tako zna moju šifru na routeru, wirelessu i ima pristup routeru. U prvi tren mi to nije bilo prezabrinjavajuće, mada koristim torrent trackere i dosta skidam (mada nisam ko neki freakovi ovdje). Ali s druge strane si razmišljam zašto bi netko trebao znati što, kako i koliko ja surfam, što radim na kompu i slično. Već dugo si mislim pribaviti neku bolju zaštitu ali sam neodlučan što i kako napraviti po tom pitanju. Net je pun kvalitetnih ideja i rješenja, a ja nikako da se odlučim za jednu :D No dobro, vjerojatno ću ja također nekaj ovakvo doma sam skemijati (prvenstveno zbog niske cijene), jedino bih radije složio nešto s windowsima ili osx-om, nisam nešto u zadnje vrijeme presretan s linuxom :) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
A sto je to tocno "nesretno" s Linuxom za ovu namjenu? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:34. |