![]() |
Kako pokrenuti matičnu ploču bez kučišta
Nisam znao gdje da postavim pitanje pa sam stavio ovdje. Konkretno me zanima koje pinove moram kratko-spojiti da bi startao matičnu? Hvala :chears:
|
pwr switch, pogledaj u manualu od ploče koja dva su to, ili ti piše ispod pinova koji su
|
Uzmeš manual od matične i pogledaš koji pinovi su Power Switch i njih kratko spojiš.
EDIT: Kasnim :D |
ili ako nemas manual spajas dva po dva susjedna pina dok se ne upali, najlakse za obaviti elegantnim potezom sarafcigerom preko svih pinova :D
|
Ovako nešto traži..jednostavno..ne treba ti ni manual, samo oznaka "PWR SW":
http://img16.imageshack.us/img16/883...0013628.th.jpg |
Citiraj:
|
"ispitivač" je way to go! :)
http://www.kronos.hr/images/alat/Z9074.jpg S njim kontakte koji su u manualu propisani kao "PWM" spojiš na 1 sek, i to je to. :) |
Citiraj:
|
Neke ploce upale same cim spicis 220V naponski kabel u napajanje ili upalis isto ;) Dovoljno je samo spojiti ATX na plocu i upaliti PSU.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ma nema se tu sto spojiti krivo. Sve je to signalizacija ili komanda ploci. Okrenes kako hoces i ili radi ili ne. |
jos 200tinjak kod mene, tehnika krizasti u sredinu i povuci dok se djubre ne upali
niti jedna nije krepala. No baja je specijalac, njemu uspije sto nama obicnim smrtnicima nebi u 10 godina :D |
Jedino sto nekada zna bactii varnicu kada se tako ide preko svih pinova, ali ploca mi nikad nije izgorila.
|
Kod PWR i reset pinova svejedno je čime ih se spoji samo da je vodič....
Kod pinova za zvučnik i le-diode nisam baš siguran... moralo bi se malo kopati po service manualima da se vidi da li ima zaštita od kratkog spoja na tim pinovima... ledice naime imaju neki svoj unutarnji otpor na kojem nastaje pad napona kad ih se spoji u strujni krug... ako pak u tom krugu zamijenimo ledicu sa otporom približnim nuli (kratki spoj ispitivačem ili nečim sličnim) trebala bi porasti struja .... pa se povećava mogućnost pregaranja osim ako nije izvedena zaštita od strujnog preopterećenja zbog čega bi trebalo konzultirati service manual... |
Citiraj:
jos jedno 200tinjak kod mene samo povuces sarafciger, skalpel nesto trece zeljezno... nijedna nije umrla . |
Hvala svima na odgovorima. Budem probao danas :beer:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
najbolje izvadi prekidac odn ekog starog kucista i navuces na pinove i imas prekidac u ruci, tako sam si ja napravio za clear cmos najsigurnije najbolje, a baja ovo da si splaio omfg to prvi put cujem, jesi sigurna da si zbog tog spalio
ccc |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:00. |