![]() |
ugradnja štednjaka
ovako, zanima me kako stvari idu kod ugradnje štednjaka na plin i spajanja na onaj plin što ide cijevima(neznam kak se zove, znaci ne onaj u bocama)?
dali je za to potrebno zvati majstora iako covjek zna i sam kako se to radi? dal li je mozda bitan neki papir na kojem bi eventualno pisalo da ga je strucna osoba ugradila? to sva pitam da obicno kucanstvo, znaci nikakavu firmu ili nes slicno... :fala: |
kolko ja znam, trebaju ti nekakvi reduktori i regulatori , raspitaj se kod plino instalatera i sličnih ljudi... :chears:
|
Nije da ti je tema za ovakav forum...Uglavnom, mislim da trebas ugraditi kod ovlastenog servisera kako bi ti garancija vrijedila:)
|
Eh kako ljudi stručno opisuju pojmove i nazive: "onaj plin što ide cijevima(neznam kak se zove, znaci ne onaj u bocama)?".
Po ovome bih rekao da gorivo nije Propan-Butan nego vjerojatno Zemni plin. Prije bilo kojeg slijedećeg koraka ovo moraš sa sigurnošću utvrditi. Prilikom kupovine štednjaka provjeri za koje gorivo je namjenjeno i mogućnost prilagodbe drugom. Prilagodba se najčešće svodi na montažu drugih dizni i podešavanja omjera plin - zrak za ispravno sagorjevanje + odgovarajuči reduktor ako treba (kod Propan-Butan ide siguro). |
Ako je zemni plin samo druge Dizne koje kupiš u ovlaštenom servisu te malo uštimavanja omjera zrak/plin na šarafu iza regulatora gdje odvrćeš plin, za svaki plamenik se posebno štima !
Trebat će ti i jedno "koljeno" za iza spojit štednjak na gumeno opleteno crijevo koje se opet spaja na cijev ili ga već imaš izvedenog sa cijevi ? Mora ići koljeno jer ne možeš vodoravno zašarafiti crijevo na štednjak, stršio bi puno od zida. Koljeno ti je ono olovno što se koristilo prije za spajat olovne vodovodne cijevi. Koljeno moraš zabrtvit sa Kudeljom koju ćeš malo nauljit sa uljem ( SAE 15w40 ili staro tvorničko rabljeno )... šta još.., znaš gdje dizne idu ? Ključ za dizne ti je okasti, pazi mora biti okomit ! Ne stezati jako dizne jer imaju gumenu brtvu pa ako pretjeraš.... Uglavnom, to sam ja sebi sam radio prije jedno 7 godina i nitko nije crko/ugušio se od plina no polako. Kako sam sve to razmontiro prije 4 godine zbog preseljenja malo mi je u magli :D zovi ti ipak majstora da ja još nebi bio kriv :D |
Koliko ja znam kad kupis novi stednjak ( bar je u gorenju tako) nazoves gorenje oni ti dodju promjene dizne spoje ga i to je to , nista se neplaca. Bar je tako kod mene bilo
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:21. |