PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   VX revolution mali review (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=139486)

Mali 22.02.2009. 22:34

VX revolution mali review

6 privitaka
Daklem, nakon 3 mjeseca korištenja svog glodavca, odlučio sam napraviti koliko toliko kratki review dotičnog, čisto radi preporuke drugima...
Radi se o Logitech VX Revolution™ glodavcu

pa malo o mišu:
Specifikacije
Bežični RF miš
Laser Technologija
2.4GHz Micro-Receiver
MicroGear™ Scroll Wheel
Hyper-fast Scrolling
AA baterija
Lampica - indikator stanja baterije
Dimenzije 105x62x41mm
težina 0.1kg

Zahtjevi:
- Windows® XP,
- Windows Vista™
- Mac® OSX 10.3.9 - 10.4.7*
- USB port
- CD-ROM drive

Sadržaj:
- Logitech® VX™ Revolution Cordless Laser Mouse Notebook,
- 2.4 GHz micro-receiver,
- Logitech® SetPoint™ software CD,
- AA Battery,
- User's guide

Jamstvo 36 mjeseci

Općenito o mišu (izgled, dojmovi itd)
Miš je ergonomski oblikovan što mu, osim dobrog ležanja u ruci, daje malo futuristički izgled. Nažalost, radi te iste ergonomije miš je limitiran da ga mogu koristiti samo dešnjaci - udubina za palac i back - forward tipke su tako smještene da ljevaci ne mogu ni normalno primiti miša, a kamoli raditi s njime (isprobano na sestri i frendu)
Miš se napaja preko 1 AA baterije (Logitech je dovoljno ljubazan da u paket ubaci i jednu Duracell bateriju), što je pozitivno jer omogućava mišonji da bude lakši od ostalih Logitech wireless modela... Reklamiraju ga kao čudo tehnike koje traje do 4 mjeseca na 1 bateriji, što, znajući ostale Logitech modele na kojima sam mijenjao baterije cce 2 puta mjesečno, nisam povjerovao, ali sam se ugodno iznenadio... Uz korištenje od barem 12h dnevno (prenosim ga s posla doma i obrnuto) baterija mi je izdržala 8 tjedana rada, što nije ni blizu reklamiranih 4 mjeseca, ali nije ni loše...
Makar je miš bio koncipiran kao miš za prijenosnike, relativno je velik, makar mene to nije smetalo prilikom prenošenja. Sam reciever se sprema u tijelo miša što olakšava prenošenje, a istovermeno gasi miša što mu produžuje vijek trajanja baterije.
Jedna zamjerka Logitech-u je što je VX revolution jedan od rijetkih notebook mišonja za koje Logitech nema predviđen carry bag, što bi meni bilo korisno
Samo puštanje miša u pogon je bilo izrazito lako - ušteka se USB reciever u komp, strpi se (ovisno o brzini kompa) par sekundi i miš radi, i to u paraleli sa Logitech Cordless optical mouse-om (mojoj boljoj polovici revolution izgleda prerevolucionarno i nikako joj se ne sviđa pa koristi stari miš :)). Za napredne opcije čitaj dalje...
Tipke na mišu (3 standardne tipke (LMB, MMB i RMB) + 2 bočne (Back-Forward) + search + Zoom slider (+/-) + horizontal left-right scroll + vertical scroll) su tako pozicionirane da uz minimalni pomak prsta mogu izvršiti zadanu im funkciju (o kojima ću malo kasnije)
Miš je izrazito precizan i reagira na najmanji pokret, budući da je laserski a ne optički moguće ga je bez vidljivih promjena u radu koristiti na gotovo svim površinama (uključujući i prozirne površine tipa staklo, plastika, kutija od cd-a i slično - ne pitajte zašto sam pobogu isprobavao miša na kutiji od cd-a :))
U svakom slučaju, prvi dojmovi su bili i više nego pozitivni...
A sad malo o mogućnostima miša unutar normalnog rada i malo naprednijeg rada na kompjuteru:
Normalan rad mišem na kompjuteru podrazumijeva korištenje njegovih osnovnih mogućnosti, odnosno 3 standardne tipke miša, Back - Forward tipke (korisno za surfanje po internetu, ali isto tako funkcioniraju u windows exploreru), Search tipka (korisno - selektira se text i pritiskom na search tipku pokreće se predefinirana internet tražilica (google, yahoo, wikipedia, answers.com itd...) Zoom +/- slider, horizontal scroll (guranjem scroll kotačića lijevo ili desno), te 2 moda vertikalnog scrolla: MicroGear Scroll Wheel ima opciju Click-to-Click scrolling i Hyper-fast Scrolling. Click-to-Click Scrolling: standardni scroll na većini Logitech miševa, sa karakterističnim zvukom (makar je dosta tiši i lakše za scrollati u usporedbi sa Cordless Desktop optical mišem).
Do Hyper-fast Scrolling dolazi se tako da se sa donje strane miša prebaci MicroGear Switch sa "nazubljenog" na "glatko" (slika 3). U tom modu kotačić se ponaša kao da nema gotovo nikakvih otpora i da se može vrtiti u nedogled. Taj mode je predviđen za listanje velikih dokumenata, dugih web stranica, nepreglednih komentara, AutoCAD-u za zoom in/out i slično, i moram priznati, dobro dodje...
Napredno podešavanje miša dobije se instalacijom Setpoint software-a, što u kombinaciji sa rlowens-ovim uberOptions-ima otvara (meni dosad) neviđene mogućnosti podešavanja jednog miša. (slika 4 i 5)
Uz činjenicu da ima gore nabrojanih 5 tipki, 1 slider i 2 scrolla, to se preko Setpointa pretvara u 8 različitih, u potpunosti programibilnih tipki. (LMB i RMB se ne mogu mijenjati)
Svaka tipka može imati drugačiju funkciju u određenom programu. Npr na slici 5 se vidi da sam za ProE postavio da mi forward tipka na mišu zamjenjuje Shift tipku na tipkovnici.
Podešavanje tipki na različite funkcije nije ništa novo u svijetu miševa, ali samo količina tipki na ovom mišu sa kombinacijom podešavanja za svaki program posebno daje mišu veliki i široki spektar mogućnosti, pogotovo u programima gdje se zahtjeva kombinacija rada miš+tipkovnica pa programibilne tipke na mišu mogu donekle zamijeniti tipkovnicu u najčešće korištenim komandama.
Zaključak:
Nakon 3 mjeseca korištenja i svakodnevnog seljakanja miša između 2 računala, još uvijek tražim neku veću zamjerku na miša. Ugodan je i na oko i na ruku, precizan, lagan, i nakon malo prilagodbe na raspored tipki i korištenje istih - nezamjenjiv. Naravno, to je samo moje skromno mišljenje.
Dajem mu :goood::goood::goood::goood::goood:
Može ga se nabaviti :
http://tinyurl.com/VXrevolution

Gumby 06.05.2009. 11:03

Thx na reviewu, upravo si mi olaksao neke odluke i razrijesio dilemu :beer:

Romano.Cule 08.05.2009. 10:49

Meni je ipak bolji Vx nano

Mali 08.05.2009. 11:29

Citiraj:

Autor Gumby (Post 1337210)
Thx na reviewu, upravo si mi olaksao neke odluke i razrijesio dilemu :beer:

No problem, drago mi je da sam mogao pomoć
Citiraj:

Autor Romano.Cule (Post 1338717)
Meni je ipak bolji Vx nano

VX nano mi je bio u uzem izboru kod odabira misa, ali...
Prevelika zamjerka - nema srednju tipku na scrollu... Znam da se preko setpointa moze bilo koja tipka narihtati kao srednja tipka, ali radi CAD programa, navike i lakseg prelaska na drugi mis (jer ipak svojeg ne nosim stalno i s vremena na vrijeme sam prisiljen koristiti tudje miseve) mi je srednja tipka na scrollu vazna, pa je VX nano ispao iz igre

vedo123 08.05.2009. 14:06

e,imam problem sa mx revolution,pa ako moze mala pomoć......
kad inastaliram setpoint (bilo koji) mis i tipkovnica(media 600) ne rade,a kad zbrisem soft sve proradi!! U setpointu bi si podesi mis jer mi lijevi kotacice ne radi i na gornjem ne mogu pomicati klizac lijevo/desno........di grijesim???

msvrtan 08.05.2009. 18:51

Citiraj:

Autor Mali (Post 1338740)
No problem, drago mi je da sam mogao pomoć

VX nano mi je bio u uzem izboru kod odabira misa, ali...
Prevelika zamjerka - nema srednju tipku na scrollu... Znam da se preko setpointa moze bilo koja tipka narihtati kao srednja tipka, ali radi CAD programa, navike i lakseg prelaska na drugi mis (jer ipak svojeg ne nosim stalno i s vremena na vrijeme sam prisiljen koristiti tudje miseve) mi je srednja tipka na scrollu vazna, pa je VX nano ispao iz igre

meni je to zapravo plus.. nema slucajnog stiska scrolla u browseru o pomakom misa odlaska u pm :)

inace neznam jel to feature ili bug na mome ali ako stisnes scroll mjenja se tip okretanja scrolla.. naime moze ici full glatko kao da nema trenja a kad ga stisnes drugi put onda daje mali otpor.. kazem neznam jel to samo moj natrkeljio od padanja i nosenja uz laptop :)))

Majo 08.05.2009. 19:07

Mis je samo za laptop,i nista vise,ako imate PC,ne razmisljati o njemu. :D
Ugl imo sam ga 2g i presao na MX1100,onak skoro je 3x veci od VX-a,samim time i puno udobniji.Ali VX je mrcina od misa,pogotovo ak se koristi uz lapac i svakako bi ga preporucio svima koji koriste laptop a zele dobar,pouzdan,reaktivan mis,koj nece laggat niti u igrama.

msvrtan 08.05.2009. 19:57

Citiraj:

Autor Majo (Post 1339030)
Mis je samo za laptop,i nista vise,ako imate PC,ne razmisljati o njemu. :D
Ugl imo sam ga 2g i presao na MX1100,onak skoro je 3x veci od VX-a,samim time i puno udobniji.Ali VX je mrcina od misa,pogotovo ak se koristi uz lapac i svakako bi ga preporucio svima koji koriste laptop a zele dobar,pouzdan,reaktivan mis,koj nece laggat niti u igrama.

gle meni je zao ko psu sto nemam financija da sve kompove na kojima radim opremim sa nanoom :(

disklejmer: neigram se pa mi velicina misa nije vazna

Conroe 19.07.2009. 15:00

evo slika koja puno govori :kafa:

Nano vs. Revolution

http://www.slashgear.com/gallery/dat...no-compare.jpg

velikoruki ne moraju opće pomišljati na Nano

w0lfram_ 21.07.2009. 14:31

Citiraj:

Autor Conroe (Post 1388412)
evo slika koja puno govori :kafa:

Nano vs. Revolution

http://www.slashgear.com/gallery/dat...no-compare.jpg

velikoruki ne moraju opće pomišljati na Nano

ja imam veliku ruku i imam nano, ono s obzirom da ga koristim samo uz laptop i s obzirom da mu je to prvenstvena namjena meni je prva liga, cak se i igre s njim daju igrat, je da ide malo teze, jer je mali, a i fali ti middle button al opet prezivis, za wormse dusu dao :D

babac 28.07.2009. 12:01

Zašto je vx rev deklariran baš za laptope? Ja ga imam u užem izboru ali za desktop računalo, a najradije bi njega uzeo...

Jel radi na udaljenosti od recimo 3-4 metra od usba?
Na logitechovoj stranici ima oni reviewi i jedan veli da ima problem sa delayem u visti x64. To bi mogo bit veliki bed premda ja koristim win 7 x64

Wolverine 28.07.2009. 12:09

Citiraj:

Autor babac (Post 1394130)
Zašto je vx rev deklariran baš za laptope?

prvenstveno zbog dimenzija

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:00.