![]() |
Pipeline i radna frekvencija
Jel' moze netko objasniti kakve veze ima duzina pipelinea sa radnom frekvencijom, obicno je pravilo duzi pipeline=veca frekvenicija.
LAcy |
Produženjem pipelinea se smanjuje broj obrađenih instrukcija po taktu, tj. smanjenje broja obrađenih instrukcija je produkt produljenja pipelinea, a kraći pipeline rezultira većim brojem obrađenih instrukcija.
U tome i jest glavna razlika između AMD-a i Intela: Intel ima visok takt, a AMD bolje iskorištenje pojedinog takta. |
Citiraj:
|
A zasto se produženjem pipeline-a smanjuje broj instrukcija po taktu? Pipeline, koliko znam, upravo i sluzi tome da se prividno izvrsi veci broj instrukcija po taktu. Jasno je da sto je duzi pipeline, u slucaju pogresnog predvidjanja tijeka programa veci je problem vratiti se na "pravi put" (napuniti pipeline ponovo).
Moje pitanje je bilo zasto duzi pipeline znaci visa frekvencija rada CPU-a. Znam da Intel ima duzi pipeline i da izvrsava manje instrukcija po taktu i da zbog toga mora raditi na visoj frekvenciji (a to im se olupalo o glavu). Citiraj:
|
Citiraj:
|
Moje shvaćanje pajplajna:
Imaš kratki i dugi prazni šlauf. Da bi protekla ista količina vode za prvih x minuta nakon što otvoriš pipu treba veći pritisak biti u dužem.:burn: |
: lol2 : BIG_B genijalni prikaz.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
svaka čast :beer: |
LOL
|
Citiraj:
A fakat ima smisla! Svaka čast! |
|
Kaj ste skrivili... Cijeli article... Neko nebu u raj...:clap: