PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Pipeline i radna frekvencija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=13912)

LAcy 31.10.2004. 00:20

Pipeline i radna frekvencija

Jel' moze netko objasniti kakve veze ima duzina pipelinea sa radnom frekvencijom, obicno je pravilo duzi pipeline=veca frekvenicija.

LAcy

Boomer 31.10.2004. 20:37

Produženjem pipelinea se smanjuje broj obrađenih instrukcija po taktu, tj. smanjenje broja obrađenih instrukcija je produkt produljenja pipelinea, a kraći pipeline rezultira većim brojem obrađenih instrukcija.
U tome i jest glavna razlika između AMD-a i Intela: Intel ima visok takt, a AMD bolje iskorištenje pojedinog takta.

thunderbird 31.10.2004. 21:15

Citiraj:

Originally posted by Boomer
Produženjem pipelinea se smanjuje broj obrađenih instrukcija po taktu, tj. smanjenje broja obrađenih instrukcija je produkt produljenja pipelinea, a kraći pipeline rezultira većim brojem obrađenih instrukcija.
U tome i jest glavna razlika između AMD-a i Intela: Intel ima visok takt, a AMD bolje iskorištenje pojedinog takta.

... i još ti duži pupelinovi zahtjevaju veću mem. propusnost da se napune.

LAcy 31.10.2004. 21:19

A zasto se produženjem pipeline-a smanjuje broj instrukcija po taktu? Pipeline, koliko znam, upravo i sluzi tome da se prividno izvrsi veci broj instrukcija po taktu. Jasno je da sto je duzi pipeline, u slucaju pogresnog predvidjanja tijeka programa veci je problem vratiti se na "pravi put" (napuniti pipeline ponovo).
Moje pitanje je bilo zasto duzi pipeline znaci visa frekvencija rada CPU-a. Znam da Intel ima duzi pipeline i da izvrsava manje instrukcija po taktu i da zbog toga mora raditi na visoj frekvenciji (a to im se olupalo o glavu).

Citiraj:

Originally posted by Boomer

Boomer 01.11.2004. 19:18

Citiraj:

Originally posted by LAcy
A zasto se produženjem pipeline-a smanjuje broj instrukcija po taktu? Pipeline, koliko znam, upravo i sluzi tome da se prividno izvrsi veci broj instrukcija po taktu. Jasno je da sto je duzi pipeline, u slucaju pogresnog predvidjanja tijeka programa veci je problem vratiti se na "pravi put" (napuniti pipeline ponovo).
Moje pitanje je bilo zasto duzi pipeline znaci visa frekvencija rada CPU-a. Znam da Intel ima duzi pipeline i da izvrsava manje instrukcija po taktu i da zbog toga mora raditi na visoj frekvenciji (a to im se olupalo o glavu).

Zato što su produženje pipeline-a i broj instrukcija po taktu obrnuto proporcionalni. Tj. nemoš' imat i ovce i novce.

big_B 01.11.2004. 19:36

Moje shvaćanje pajplajna:

Imaš kratki i dugi prazni šlauf. Da bi protekla ista količina vode za prvih x minuta nakon što otvoriš pipu treba veći pritisak biti u dužem.:burn:

Fleks 01.11.2004. 19:48

: lol2 : BIG_B genijalni prikaz.

Paske 01.11.2004. 19:54

Citiraj:

Originally posted by big_B

Imaš kratki i dugi prazni šlauf. Da bi protekla ista količina vode za prvih x minuta nakon što otvoriš pipu treba veći pritisak biti u dužem.:burn:

Ovo je do sada jedno od boljih objašnjenja :D :beer:

horza 01.11.2004. 20:18

Citiraj:

zakon. ovo je jedna od legendarnih
svaka čast :beer:

ćiber_manija 02.11.2004. 16:33

LOL

vudu2 02.11.2004. 17:41

Citiraj:

:clap:

A fakat ima smisla!
Svaka čast!

Beren 03.11.2004. 02:26

Elem...

http://www.pcekspert.com/articles/263-1.html

Fleks 03.11.2004. 20:47

Kaj ste skrivili... Cijeli article... Neko nebu u raj...:clap:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:41.