![]() |
Dodatni FAN?
Planiram stavit ventilator jos jedan na zafnju stranu kucista....dali on treba upuhivati zrak unutra ili van? ........ imam napajanje 300W/230V dali ce mi to bit dosta za taj dodatni vent i za neonku?
|
Neonka ti troši samo 2W, ja imam 8 ventilatora i dvi neonke na napajanju od 300W, zato, ne boj se :beer:
|
vent bi ti trebao puhati prema van, tak su napravljena uglavnom sva kucista, naprijed ulazi zrak, a straga izlazi, mozes ti pokusat drugacije ak mislis da je bolje, al nemoj...
|
naso sam ovaj vent doma ...dali bi ja njega mogo spojit na ovaj kabel koji ide iz napajanja (ovaj žuto-crni koji je zaokruzen)..ja sam probao malo samo dat kontakta na vent i vent se vrti dali bi se moglo kaj ostettiit ili mogu to napravit.....hvala... btw cemu sluzi taj kabel?
evo venta: http://img63.exs.cx/img63/9702/DSC00339.th.jpg evo kabla: http://img63.exs.cx/img63/1371/DSC339.th.jpg |
nemoj se igrat s 12V kablovinjem....
rade si uzmi jedan molex --> 3pin kabel! kosta 12 kuna i mos ga piknut u hg srotu i linksu(iz inata bi oso u links:P:D ) |
taj zuto-crni kabel ti je dodatno naopajenje P4 procesora, a i neke ploce ga koriste za AMD za stabilnost il nes slicno, uglavnom zute su ti +12V, crne su masa tj 0V, a crvene (nema ih na tom kablu) su +5V
mogao bi spojit vent na taj kabel, al radje nemoj. bolje ga spoji na onaj koji je ko za napajanje floppy-a ili na molex (onaj za napajanje diska), i to na 5V tj na crvenu i crnu, a ne ne zutu... ali ja bi ti preporucio da kupis neki vent, pa ga spojis na plocu... |
wops nisam vidio da ovaj ima konektor na sebi...:o
slazem se s panter4-om....novi ti dode 20 kuna...a ima cak i u verziji koji idu na molexe...:D al ak bas os se time za***avat slobodno:D sam se nadam da imas dobru lemilicu --> mora biti slaba ne preko 30 w;) |
naso sam i neki stari hard disk koji mi je davno riknuo...hehehe..izvadio sam sa njega "zenski molex" (to se valjda tak zove) i zalemio na njega crnu i crvenu zicu, sad sam samo ustekao to u "muski molex" i postavio izmedu lan kartice i graficke da puse na grafu posto grafa ima pasivni hladnjak....
nemam sarafa koji bi bili dosta dugi da mi segnu kroz vent do grafe pa sam samo za sada stavio ovako kako je ..moram nac sutra neke sarafice, kaj mislite jel bi kaj smetalo da samo prisarafim taj vent u one "rupice" na pasivcu? evo slika: http://img51.exs.cx/img51/2690/DSC342.th.jpg http://img51.exs.cx/img51/9304/DSC00340.th.jpg |
Dogovorio sam se maloprije sa staklarom za plexi i da ce mi izrezat rupu za FAN ali mu moram to nacrtat na karton...e sad jel ima netko shemu na kojoj su kotirane dimenzije venta od 8 cm-a? ...treba mi do suzra ako netko ima .... moram nacrtat i 4 rupe za sarafer pa me strah da krivo ne ucrtam rupe da ne sjebem.
Dakle ima li tko sliku od venta 8 cm-a na kojem su ucrtane tocne dimenzije svih rupa |
Pogledaj na chipoteka.hr.
Imaju nacrtane dimenzije grillova, prema tome znaš di bušit:beer: |
evo, uzeo ja vent i ravnalo u ruke i ...
razmak izmedju sredista susjednih rupa je 71,5 (zaokruzi na 71), a fi rupa je 4, znaci napravi 5... to je naravno za 80mm vent, a ak busis stranicu kucista onda bi ti bilo bolje stavit 120mm il bar 92... |
fala panetra ;)
|
jos me jedna stvar zanima... na maticnoj imam samo 3 izlaza za FAN s tim da mi je jedan zauzet za CPU FAN ....znaci imam jos samo 2 izlaza na maticnoj i jedan slobodan molex... kupit cu jednu neonku (spaja se na molex) i 3 FAN....znaci jedan trebam spojiti preko molexa....nije problem ali na tom jednom molexu imam vec jedan mali vent koji mi hladi graficku.....e, sad na koju foru mogu spoit jos jedan FAN ili dvije neonke na jedan molex..... jel trebam rastavljat ovaj molex koji je na napajanju, tak "muski" konektor pa na njega lemit jos po jedan par zica ili na ovaj molex dio koji dobim sa neonkom....jel me shvacate? ....mislio sam samo maknut izolaciju na jednom dijelu zica koje su spojene sa neonkeom i na njih samo zalemit druge zice od druge neonke... jel bu to radilo?
|
odi u links i kupi si kabel 4-pin - 4 x 4-pin, splitter, sharkoon 9.50 kn. on ti iz jednog muškog daje četri žemska molexa
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:24. |