PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   prokleti ne radeći potenciometar (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=13681)

Isus 23.10.2004. 17:32

prokleti ne radeći potenciometar

1 privitaka
U Electronic centru sam nabavio dva 100Ohmska linearna potecniometra bez kablova itd. ( da znam da ih ima gotovih al sam bio lemilački raspoložen)

Ja sam to išao doma lemit i na opće iznenađenje ne dela, tj, nemrem smanjit broj okrentaja ventu.
Slika je u attachu.Pitanje kak da spojim da to dela, vent je sanyo Denki 60×60×25mm.
Pokušao sam i zmajeniti mjesta crnoj i smeđoj žici na potenciometru a i crnu žicu od dijela koji ide iz ploče nalemit na smeđu i obratno. Pomoć!

bude 23.10.2004. 18:38

Re: prokleti ne radeći potenciometar

1 privitaka
Citiraj:

Originally posted by Isus
U Electronic centru sam nabavio dva 100Ohmska linearna potecniometra bez kablova itd. ( da znam da ih ima gotovih al sam bio lemilački raspoložen)

Ja sam to išao doma lemit i na opće iznenađenje ne dela, tj, nemrem smanjit broj okrentaja ventu.
Slika je u attachu.Pitanje kak da spojim da to dela, vent je sanyo Denki 60×60×25mm.
Pokušao sam i zmajeniti mjesta crnoj i smeđoj žici na potenciometru a i crnu žicu od dijela koji ide iz ploče nalemit na smeđu i obratno. Pomoć!

Sjajno si to napravio :D

1. Taj potenciometar ti ima premalu snagu i vjerojatno ce pregoriti, ako vec nije
2. ovako trebas zalemiti

Isus 23.10.2004. 19:00

:beer:
veliš premalu snagu, oni gotovi su isto 100Ohma pa sam išao po tome.

Jesam li Grunf ili nisam.
PS lemilica je jako star ima 30W i debeli vrh ili ti za mehaniku a ja sam lijen kupovat novu,

Znači kaj ja nebi trebao lemiti zasebno konektor za vent nego dtio žice, hm mislio sam to izbjeći.

AK ima još neka shema slobodno stavi.

bude 23.10.2004. 19:05

Citiraj:

Originally posted by Isus
:beer:
veliš premalu snagu, oni gotovi su isto 100Ohma pa sam išao po tome.

Jesam li Grunf ili nisam.
PS lemilica je jako star ima 30W i debeli vrh ili ti za mehaniku a ja sam lijen kupovat novu,

Znači kaj ja nebi trebao lemiti zasebno konektor za vent nego dtio žice, hm mislio sam to izbjeći.

AK ima još neka shema slobodno stavi.

to ti je 1/4 W mislim...

To sam na brzinu sad skicirao, a ako te zanima neka shema reci... Ima toga :D

Isus 24.10.2004. 15:54

ja bi to spojio tak da imam jedan muški priključak na koji spojim vent i ženski koji piknem u ploču.
ajd mi dj shemu kak da to zalemimn da dela, ( s dtelajem koja žica od kojg prikjlučka id egdje),

Isus 25.10.2004. 16:17

1 privitaka
spojio ko na shemi i opet ne dela. Ovaj put se vent niti ne pokrene. Ajmo prijedlozi.

bude 25.10.2004. 17:43

1 privitaka
Ovako s tim da ti je sad potenciometar na masi, ali i tako bi trebalo radit

Isus 25.10.2004. 18:35

sredio sam na koncu, zel sam drugi potenciomatar istog tipa i dela, ocito sam onog ja spalio sa svojom 15 godina starom lemilicom koja ima vrh tak debeo da bez beda mogu dav pina odjednom zalemit a vrhovi su ito vec malo u qurcu tak da ili grije ko blesava ili ju moras krvnicki pristiskat.
Napokon moje usi ne pate vise od sanyo denkia al sad nekaj drugo nervira.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:32.