PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Članci (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=20)
-   -   File server - coolermaster disk cage (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=136295)

mmesh 28.01.2009. 14:36

File server - coolermaster disk cage

Pozdrav!

Zanimljiva tema i lijepo objašnjeno.
Imam pitanje za vas... Gdje ste nabavili HDD cage? Treba mi upravo to - cage za 3.5" diskove koji ide unutar 5.25" mjesta. Imam jedno HP serversko kućište u koji namjeravam premjestiti svoj kućni server (HTPC server, klijent, file server, DB server, itd.), ali ono nema mjesto za ugradnju SATA diskova, pa mi treba nešto upravo ovako.

Tražio sam na www.nabava.net, ali nisam uspio pronaći, pa ako možete tu napisati ili na PM, ako je problem oglašavanje.

Hvala.

tor 28.01.2009. 14:50

To su od CM stacker kućišta, pitaj u Linksu, mislim da tamo imaju ili mogu nabaviti.

nara 28.01.2009. 16:27

Citiraj:

Autor mmesh (Post 1262733)
Pozdrav!

Zanimljiva tema i lijepo objašnjeno.
Imam pitanje za vas... Gdje ste nabavili HDD cage? Treba mi upravo to - cage za 3.5" diskove koji ide unutar 5.25" mjesta. Imam jedno HP serversko kućište u koji namjeravam premjestiti svoj kućni server (HTPC server, klijent, file server, DB server, itd.), ali ono nema mjesto za ugradnju SATA diskova, pa mi treba nešto upravo ovako.

Tražio sam na www.nabava.net, ali nisam uspio pronaći, pa ako možete tu napisati ili na PM, ako je problem oglašavanje.

Hvala.

Kao što je tor rekao, nabavio sam ih u Linksu - no zadnji put kada sam gledao nije ih bilo u cjeniku :( Ali mislim da imaju 3u1 od Chiefteca...

Beren 28.01.2009. 16:34

Ili Thermaltake u Vemilu, ako me sjećanje služi.

nara 28.01.2009. 16:44

Citiraj:

Autor Beren (Post 1262840)
Ili Thermaltake u Vemilu, ako me sjećanje služi.

Da, u pravu si - nije Chieftec već Thermaltake!

Mr.Ex.President 28.01.2009. 17:05

Dobar članak, uz mnoštvo recenzija i testova koji su skoro pa uvijek na isti kalup, zanimljivo je pročitat nešto novo van toga:goood:

zvonjola 28.01.2009. 17:44

Citiraj:

Autor tor (Post 1262744)
To su od CM stacker kućišta, pitaj u Linksu, mislim da tamo imaju ili mogu nabaviti.

http://www.feniks-kompjutori.hr/inde...791&kateg=0606

morph 28.01.2009. 18:16

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1045086

Evo, da ne otvaram novi topic, jos jedan file server projekt:)

tor 28.01.2009. 18:30

je, isto, malkiceeee veći, ali isto :D

stef 28.01.2009. 20:19

Bilo bi zgodno vidjeti ovakvo rješenje na OpenFiler-u ili FreeNAS-u.

dh41400 28.01.2009. 22:17

Citiraj:

Autor morph (Post 1262906)
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1045086

Evo, da ne otvaram novi topic, jos jedan file server projekt:)

Vrlo zanimljiv projekt, ali ovaj drugi dio sa Seagateovim .11 :lol2:
Case-ovi su "malo" too much za osobnu upotrebu (osim onog Norco-vog RPC uz izostanak PSU-a), a kontroler je san snova a jos ima spinup i spindown (Areca/Tekram = milina :)).
Citiraj:

Autor stef (Post 1263006)
Bilo bi zgodno vidjeti ovakvo rješenje na OpenFiler-u ili FreeNAS-u.

Ili FlexRAID :D

Inace sto se tice softverskog RAID rjesenja na Windozama ... cini mi se da on nema mogucnost on-the-fly prosirenja kapaciteta, sto je OGROMNA mana bilo za home ili profi namjenu.

Za softverski RAID-5 je opce poznata cinjenica ubitacno sporog zapisivanja (kao sto je i autor teksta primjetio prilikom testiranja), pa ovo mozda i nije najbolje rjesenje za "live" namjene, odnosno aplikacije koje direktno zapisuju na disk (snimanje videa, TV programa, video en/kodiranje...).

pinsla 29.01.2009. 18:59

stvarno odličan članak

ja isto razmišljam o nečem takvom duže vrijeme jedino kaj je sve skupa malo skupo:)

Hamm 29.01.2009. 20:47

jako lijepo :) buka je vjerujem bila solidna isto tako :D

nara 29.01.2009. 22:46

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1263128)
Za softverski RAID-5 je opce poznata cinjenica ubitacno sporog zapisivanja (kao sto je i autor teksta primjetio prilikom testiranja), pa ovo mozda i nije najbolje rjesenje za "live" namjene, odnosno aplikacije koje direktno zapisuju na disk (snimanje videa, TV programa, video en/kodiranje...).

Hmm, 25 MB/sec i nije baš ubitačno sporo, pogotovo usporediš li ih sa danas vrlo popularnim SOHO NAS uređajima koji redom ostvaruju znatno sporije rezultate. Koliko sam pronašao na brzinu, tipični MPEG2 1080p stream troši do 30Mb/sec, a Blu-ray je 54Mb/sec tako da bi za neku kućnu upotrebu trebao biti OK.
Naravno, profesionalno složeni sistemi kao što je gore navedeni primjer, jesu nešto bolji :D

nara 29.01.2009. 22:53

Citiraj:

Autor pinsla (Post 1263993)
stvarno odličan članak

ja isto razmišljam o nečem takvom duže vrijeme jedino kaj je sve skupa malo skupo:)

Inače, trebalo mi je cca. 5+ godina da ideju realiziram (drugim riječima da se krivulje rasta osobnih prihoda i pada cijene diskova spoje :)
Ali zapravo i nije jako skupo - ovisno o tomu što od viška hardvera imaš doma i koji su ti apetiti za prostorom.

Citiraj:

Autor Hamm (Post 1264083)
jako lijepo :) buka je vjerujem bila solidna isto tako :D

Trenutno picek i UPS sa aktivnim hlađenjem stoje pored i iza trosjeda u dnevnoj sobi. Molim, što si ono rekao? Buka, veliš? Ma nije, navikne se čovjek sa vremenom...

:beer:

dh41400 30.01.2009. 00:17

Citiraj:

Autor nara (Post 1264199)
Hmm, 25 MB/sec i nije baš ubitačno sporo, pogotovo usporediš li ih sa danas vrlo popularnim SOHO NAS uređajima koji redom ostvaruju znatno sporije rezultate. Koliko sam pronašao na brzinu, tipični MPEG2 1080p stream troši do 30Mb/sec, a Blu-ray je 54Mb/sec tako da bi za neku kućnu upotrebu trebao biti OK.
Naravno, profesionalno složeni sistemi kao što je gore navedeni primjer, jesu nešto bolji :D

Ma to ja uspoređujem sa hardverskim rjesenjima, čije se "lokalne" brzine vrte na 100+ MB/s :) sa nekakvim osrednjim kontrolerima (cijenom od 1000-injak kn).
Ovo naravno preko Gigabit mreze gubi svrhu, al opet ...

EDIT:
Da ne bi ispalo da bubam bezveze, evo jednog "solidnog" i jeftinog onboard RAID-5 rjesenja (nForce 570) ... write 200+MB/s uz samo malo "shtelanja" :)

mbed 31.01.2009. 10:58

jel se može znati u kojem ste dućanu kontroler nabavili?

Bulma 31.01.2009. 12:08

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1263128)
Inace sto se tice softverskog RAID rjesenja na Windozama ... cini mi se da on nema mogucnost on-the-fly prosirenja kapaciteta, sto je OGROMNA mana bilo za home ili profi namjenu.

Ako je bitno on-the-fly prosirenje kapaciteta (za kucnu namjenu) postoji Windows Home Server (baza mu je Win2003). Koristim ga vec jedno godinu dana i prilicno sam zadovoljan. Ne koristi RAID nego nekakvu novu microsoftovu izmisljotinu. Imam samo dva diska pa neznam kakve su mu performanse citanja/zapisivanja kod velikog broja diskova, ali s ova dva radi 60+MB/sec. Na netu ima ljudi koji imaju i preko 20 diskova spojenih na to i radi im ok.

crc11 31.01.2009. 20:09

Kako se ponaša kontroler u 32-bitnom PCI slotu (osim naravno teoretske manje propusnosti)?

Citiraj:

Autor mbed (Post 1265331)
jel se može znati u kojem ste dućanu kontroler nabavili?

Ja sam isto tražio po dućanima, ima ga LAB2000 no cijena je po njihovom cijeniku 648 Kn + PDV (~790 Kn).

nara 01.02.2009. 03:06

Citiraj:

Autor crc11 (Post 1265883)
Kako se ponaša kontroler u 32-bitnom PCI slotu (osim naravno teoretske manje propusnosti)?

Ja sam isto tražio po dućanima, ima ga LAB2000 no cijena je po njihovom cijeniku 648 Kn + PDV (~790 Kn).

Da, tamo sam ga i ja nabavio... Inače, ponaša se kao i bilo koja druga PCI kartica. Propusnost mu je lošija i jer se radi o SATA 1 kartici propusnosti 1.5Gbps i bez podrške za NCQ. Ne znam da li je još uvijek imaju u ponudi ili ga je zamijenio novi model po SATA 2 specifikaciji. Zapravo mi je najveći problem bio pronalazak drivera koji rade - na kraju sam ih našao na nekom forumu, sa time da 64-bitna varijanta nije radila :/

dh41400 01.02.2009. 05:02

Citiraj:

Autor Bulma (Post 1265380)
Ako je bitno on-the-fly prosirenje kapaciteta (za kucnu namjenu) postoji Windows Home Server (baza mu je Win2003). Koristim ga vec jedno godinu dana i prilicno sam zadovoljan. Ne koristi RAID nego nekakvu novu microsoftovu izmisljotinu. Imam samo dva diska pa neznam kakve su mu performanse citanja/zapisivanja kod velikog broja diskova, ali s ova dva radi 60+MB/sec. Na netu ima ljudi koji imaju i preko 20 diskova spojenih na to i radi im ok.

Istina, ako ti radi ok i imas koliku toliku redundanciju (uz minimalan broj diskova, odnosno dobru iskoristenost prostora polja) i prihvatljivu brzinu, onda te ne zanimaju druga rijesenja (npr. autor teksta je postavio zahtjeve koje njegov sustav ispunjava).

Ali ... ako trazis brzinu, sigurnu redundanciju (relativno neovisnu o OS-u) i imas potrebu za performansama uz relativno velik kapacitet ... e onda su stvari malkice drukcije.
Dakle hardversko rijesenje je ipak predvidjeno za kvalitetniju implementaciju RAID polja.
Npr. solidan kontroler uz 12 prosjecnih diskova velicine 1TB unutar RAID-5 polja (ukupnog "korisnog" kapaciteta preko 10TB) moze ostvariti brzine prijenosa cak i do 800 MB/s Read odnosno 600 MB/ Write.

E sad, da li ima potrebe za time ovisi naravno o korisniku, ali misljenja sam da softverska i hardverska redundancija nije bas previse usporediva.
A one dodatne funkcije poput spinup-a, spindown-a, hot-spare i ostale bonuse hardverskih rijesenja necu niti stavljat u isti kontekst ...

nara 02.02.2009. 00:31

Citiraj:

Autor Bulma (Post 1265380)

Vidim da se sve češće spominje Windows Home Server i njegova Drive Extender tehnologija, pa sam išao pogledati o čemu se radi. Daklem to nije RAID tehnologija već se radi o replikaciji datoteka - znači (ukoliko drugačije ne specificiramo) sve datoteke koje stavimo na Windows Home Server sustav jednostavno kopira na dvije lokacije (na različitim diskovima). Pri tome putem simboličkih link datoteka zadržava jedinstveni name space i to je sve. Ili drugim riječima nema ubrzanja u pristupu podacima (brzina pristupa ovisi o brzini diska na kojem se file nalazi), a koristan prostor priključenih diskova je duplo manji od njihova kapaciteta (kao mirror tj. RAID1) :(
Za one koji žele znati više: http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en

KidBoy128 03.02.2009. 14:38

ima u hardveraju Cooler Master STB-3T4-E3-GP HDD-Modul za 140 kn 4u3

jollyb 04.02.2009. 13:10

može malo više slika? na kraju ste spominjali dodavanje ventova, pa da vidimo kako konačno rješenje izgleda :)

nara 04.02.2009. 14:30

Citiraj:

Autor jollyb (Post 1269012)
može malo više slika? na kraju ste spominjali dodavanje ventova, pa da vidimo kako konačno rješenje izgleda :)

na žalost - ne :( Komp je zatvoren, uguran pored kauča i stalno upaljen tako da ga u skoroj budućnosti ne planiram raskapati... No niti se nema što ekstra vidjeti, radi se o dva 120-milimetarska venta zašerafljena u ležištu na bočnoj strani kućišta, prebrikani da rade na 5V i to je jedina razlika od objavljenih slika!

Bulma 07.02.2009. 13:27

Citiraj:

Autor nara (Post 1267098)
Vidim da se sve češće spominje Windows Home Server i njegova Drive Extender tehnologija, ....a koristan prostor priključenih diskova je duplo manji od njihova kapaciteta (kao mirror tj. RAID1) :(

Tako je. Samo da se nadovezem da se to backupiranje/mirror na drugi disk moze po zelji iskljuciti (pojedini folderi) tako da se radi mirror samo podataka koji su korisniku vazni, i da se se ne oduzima kapacitet diskova na gluposti, recimo DVD ripove koji se lako mogu iskopirati sa DVD-a u slucaju krepavanja diskova.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:15.