PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   izrada wireless antene (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=129273)

lkw_pkw 06.12.2008. 11:54

izrada wireless antene

pozdrav!
zanima me da li netko ima iskustva u izradi Wireless antene od obične kučne televizijske antene?
dali netko zna neki dobar link o izradi takvih antene bio sam na ZGwireless forumu ali nisam ništa nisam našo slično tome.

Mihael 06.12.2008. 12:30

Ako si želiš izradit vrhunsku antenu...
http://martybugs.net/wireless/biquad/double.cgi
Nije teško, ali treba truda
Ove antene su strašne i ako se stvarno potrudiš...

lkw_pkw 07.12.2008. 12:17

lkw_pkw

znči koristim bakrenu tiskanu plčicu formata A4 dal treba biti obostrana ili sam sa jedne strane bakar?
a kako da zaštitim bakar da mi ne oksidira protiv vremenskih prilika podrazumjeva se da ce antene biti vani dal smeta signalu ta oksidacija?

Mihael 07.12.2008. 12:50

Citiraj:

Autor lkw_pkw (Post 1212724)
znči koristim bakrenu tiskanu plčicu formata A4 dal treba biti obostrana ili sam sa jedne strane bakar?
a kako da zaštitim bakar da mi ne oksidira protiv vremenskih prilika podrazumjeva se da ce antene biti vani dal smeta signalu ta oksidacija?

Ma kakvi A4... potraži dimenzije.
Ne mora biti s obje strane, čak ne mora biti ni bakar, ali najbolje da je.
Za oksidaciju budi maštovit :D

lkw_pkw 09.12.2008. 17:28

lkw_pkw

ja namjeravam svoju lokalnu mrežu sa mrežom od frenda spojiti prek Wireless antene jako smo blizu ali nam smetaju dve nove kuče koje su nedavno izgrađene:hitthewal:
ali ako antenu dosta visoko dignem nekih 2,5-3m iznad krova sigurno bih uhvato od frenda signal:goood:

lkw_pkw 09.12.2008. 17:32

lkw_pkw

brijem napravit od satelitskog tanjura imam jedan doma koji mi u garaži stoji pa sam ga mislio iskoristit ima li netko slučajno iskustva u izradi antene od satelitskog tanjura?

overload 09.12.2008. 18:19

na sto spojit ovu antenu tj kakav uredaj kupit?

Mihael 09.12.2008. 19:33

Možeš napraviti biquad, pogledaj na onoj stranici i nju stavit na satelitsku, to je već za dopucavat se na 10-ak kilometara.
Ta antena se se spaja na kabal koji najčešće ima konektore standardne za wlan, stoga se može spojit na većinu access pointova i wireless adaptera koji imaju odvojivu antenu ili priključak za vanjsku antenu.

overload 10.12.2008. 20:35

ja imam na laptopu njegov wireless i gledo sam za kupit vanjski wireless i naso sam samo one kao stick i sa onom antenicom kao olovkom, znaci nema prikljucak za vanjsku antenu. Moze kakav link na wireless koji ima odvojivu antenu pa do pokusam nacin za kupit i jos jedna stvar, dal bi mi da kupim kakav vanjski wireless lovio vise od ovoga na laptopu?

Mihael 10.12.2008. 20:40

Citiraj:

Autor overload (Post 1216197)
ja imam na laptopu njegov wireless i gledo sam za kupit vanjski wireless i naso sam samo one kao stick i sa onom antenicom kao olovkom, znaci nema prikljucak za vanjsku antenu. Moze kakav link na wireless koji ima odvojivu antenu pa do pokusam nacin za kupit i jos jedna stvar, dal bi mi da kupim kakav vanjski wireless lovio vise od ovoga na laptopu?

Takva rješenja su rijetka, ali ih ima i vjerujem da koštaju previše.

Sumnjam da bi lovio išta više, vjerojatno čak i slabije.

overload 10.12.2008. 20:50

znaci kada bi nasao neki wireless na usb i na njega stavio ovu gore antenu u drugom postu nebi dobio nis jaci signal?

lordVerdranius 10.12.2008. 20:52

Mihael, ne bi se složio sa tobom... Ja u svom stanu se jedino i spajam na wireless...
Imam biquad stavljen na satelitsku antenu (po mogućnosti okrenutu naopačke,te da gleda prema podu...)
Tu antenu imam spojenu na AirLive-ov Wlan USB adapter http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1507051 i odlično funkcionira!
Naravno ako kupiš ovu antenu ("olovka", odnosno OMNICA) jačina signala će ti biti sl. onoj od laptopa, no ako kupiš neku antenu koja je usmjerenija kao biquad i sl. biti će vrlo jača...
Npr. snaga antene kod laptopa je do nekih 6dB-a, dok je kod biquada i sl. antena od 25dB-a pa nadalje, 43dB-a...
Onda ti svakako ovisi debljina pigtail kabla, dali je 90, 120 ili veće, što deblji i što kraći to bolje!
Citiraj:

znaci kada bi nasao neki wireless na usb i na njega stavio ovu gore antenu u drugom postu nebi dobio nis jaci signal?
Naravno da bi, npr. kod ovoga mog bi dobio puuuno jači signal! ;)

lkw_pkw 10.12.2008. 20:55

lkw----------------------------------------------lkw

ovako koliko ja znam ne postoji Wireless stick koji ima priključak za antenu večine njih imaju malu antenicu koja se može otvorit ja sam nešto jače slagao od USB Wireless sticka za antenu pokazalo se dosta dobro na anteni
http://www.imagesforme.com/out.php/t...Slikica325.jpg

Milentije 10.12.2008. 20:56

Citiraj:

Autor Mihael (Post 1211939)
Ako si želiš izradit vrhunsku antenu...
http://martybugs.net/wireless/biquad/double.cgi
Nije teško, ali treba truda
Ove antene su strašne i ako se stvarno potrudiš...

Eh da. Pravili smo ovakve antene. Samo sa jednom malom izmjenom. Ove ivice smo mali nakrivili tako da je onda izgledala kao kadica. Time smo dobili malo manji ugao prijema, ali se dobije dosta bolji signal onoga u sta se usmjeri.

lordVerdranius 10.12.2008. 21:02

Citiraj:

Autor lkw_pkw (Post 1216235)
ovako koliko ja znam ne postoji Wireless stick koji ima priključak za antenu večine njih imaju malu antenicu koja se može otvorit ja sam nešto jače slagao od USB Wireless sticka za antenu pokazalo se dosta dobro na anteni
http://www.imagesforme.com/out.php/t...Slikica325.jpg

Google is your friend... :google:
Naravno da postoji...
Evo http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=14337 :P
Zašto se zaje*** sa rastvaranjem sticka, kada sto puta bolje stvari postoje za dobru cijenu... :hitthewal:

overload 10.12.2008. 21:03

e pa tako vec da kupit onu ''olovku'' i napravim onu antenu izn prvog posta, imam bas tako neku doma bakrenu ploce sto mi ostalo kada sam u srednjoj radio pojacao e sada samo jos jedno pitanje kako tu antenu spojim na onu olovku, antena ima coax kabel i njega moram zalemit na olovku nekako, sto ne?
ikw_pkw malo je mutna slika, mozes ponovno malo bolje slikat da vidim kako si tocno zalemio antenu na stick???

greg SE 10.12.2008. 21:05

Citiraj:

Autor lordVerdranius (Post 1216231)
Npr. snaga antene kod laptopa je do nekih 6dB-a, dok je kod biquada i sl. antena od 25dB-a pa nadalje, 43dB-a...

ajde jos malo pumpajte cifre o kojima nemate pojma, cisto da se i sutra imam cemu smijati. Bit ce tmurno i oblacno, treba se pripremiti....

overload 10.12.2008. 21:12

Citiraj:

Autor greg SE (Post 1216263)
ajde jos malo pumpajte cifre o kojima nemate pojma, cisto da se i sutra imam cemu smijati. Bit ce tmurno i oblacno, treba se pripremiti....

pa ajde ti onda reci kolko ovo drzi vodu, kolko zapravo mogu dobit jaci signal nego na laptopu

lordVerdranius 10.12.2008. 21:13

Citiraj:

Autor greg SE (Post 1216263)

Aj mi onda ti reci točne cifre kad si tak pametan... :care:

lordVerdranius 10.12.2008. 21:16

Jačina signala biquad antene je recimo oko 11-18dB-a...
E sad ovo gore kaj sam ja pisal SNR...
Tako recimo da je kod laptopa i tih malih antenica od 4dB-a do 8dB-a... jačina signala...

overload 10.12.2008. 21:16

ma ne trebaju ni cifre samo reci jel jaci signal u kolko u postocima recimo i gotovo

lordVerdranius 10.12.2008. 21:20

Pa definitivno je kod biquada jači signal i to duplo, i još kada ga staviš na satelitsku dobiš skoro pa troduplo, znači oko 25dB-a ;)

overload 10.12.2008. 21:28

ja znam da primam nekih 10 wirelessa koji su zasticeni i njihovim je signal 2/5 crtica i uhvatio sam dva puta nezasticeni wireless i signal mu je bio na jednoj crtici i odmah sam ga izgubio zato i pokusavam ovako nesto da napravim pa mozda ulovim taj nezasticeni!

greg SE 10.12.2008. 21:31

Citiraj:

Autor lordVerdranius (Post 1216273)
Aj mi onda ti reci točne cifre kad si tak pametan... :care:

tocne cifre na homemade antenama? nisam toliko vidovit. kod biquada se recimo vrti oko 11 ali previse je tu faktora za zajebat, pogotovo kad ju netko radi prvi put.

Citiraj:

Autor lordVerdranius (Post 1216278)
E sad ovo gore kaj sam ja pisal SNR...
Tako recimo da je kod laptopa i tih malih antenica od 4dB-a do 8dB-a... jačina signala...

kada, gdje, u kojim uvjetima.....ne mozes takve stvari lupati iz glave. Ne s SNRom. A uostalom pogledaj opet sto si napisao....hint - snaga antene :D

@overload
flat nikada nije bio jeftiniji :)

Juggernaut 10.12.2008. 21:32

@seranius - ako nemaš pojima, odnosno znaš nešto što si načuo od nekog nemoj se mješati u raprave, jer će netko pomisliti da stvarno znaš pa te poslušat... :kafa:

1.) Nauči se multi quote-at
2.) OMG koje cifre....

Inače... :

Biquad - 9 - 10dB
4Quad - 12 -14dB
kantena - 10dB
90cm tanjur + kantena / biquad - 24dB realnih 24dB
grid 24dB - teoretskih 24dB

antena u laptopu ~ 2 - 3dB
obična mala omnica 2dB

:kafa:

IMHO najisplativije je napraviti 4Quad i to radijator na PCB-u, znači u nekom od programa ( Protel, Eagle, itd... ) za tu namjenu.

Višak pertinaksa / vitroplasta odstraniti i nalemiti PCB radijator gore ;)

Za 4quad ti treba reflektor dimenzija 250 x 120 x 2 ( jednostran kaširani, dvostrano kaširani, svejedno, dvostrani je skuplji, pa ti vidi...)

Najpraktičniji je, a ima dobar omjer uloženog / dobivenog...

@autor - imas fine želje, pazi da ne dojde čika torže s lokotom i ključem ;)

overload 10.12.2008. 21:40

imam flat kod kuce, a u ri sam na stanu i imam net preko vipa koji nije bas jeftin ni za samo surfanje, pojede mb kao od sale zato i trazim neki wireleess

Com1 10.12.2008. 23:11

Jel se tko susreo s ovom antenom:

http://www.airlive.com/product/produ...D1217398947821

Košta 90kn u H2 Shopu, ako sam dobro skužio ona se prišarafi na mjesto originalne jel tako?

Imam U.S. Robotics Wireless MAXg Access Point (USR5451) pa bih htio malo pojačati signal.

Wlan: http://www.directron.com/usr5451.html

greg SE 10.12.2008. 23:22

meni su se dosta lose pokazale. Ne sad ono da su katastrofa ali ni da su puno bolje od male koju sad ziher imas.

Nikky 10.12.2008. 23:27

Da, zavidaš jednu umjesto druge, isti: reverse polarity SMA connector.
Usporedbom deklariranih specifikacija:
origigi -
2 dBi swivel dipole removable antenna with reverse polarity SMA connector
vs
AirLive -
2.4GHz 10 dBi Indoor Omni Antenna, Reverse SMA Male
ispadne da bi svakako trebao očekivat poboljšanja u jačini / stabilnosti signala.
Jedino je možda upitno tj. dali lažu za dobit (dBi) antene.

Com1 10.12.2008. 23:36

Nemam u stanu problema s signalom, a u stanu ispod također surfaju na 3/5 crtica. Htio bih malo pojačati signal, iskreno me zanima jel valja to kaj tako da ću uzet antenu čisto da probam.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:06.