![]() |
Primjeri otvorenih i zatvorenih mjernih sustava?
Pozdrav. :D Eto, dobio sam jedan zadatak iz automatike o otvorenim i zatvorenim mjernim sustavima, radi se kao o nekom referatu ili seminaru, znači sve lijepo, čisto, uredno, odugovlačeno :lol2::D mora biti. Meni bi trebale neke ideje, tj. primjeri, dalje budem ja sve napisao i razradio, ukomponirao na 100 strana (kao da patentiram :D). Na primjer; kosimo s kosilicom travu, odjedanput dođemo do malo više i gušće trave i trebamo dodati gasa da nož dobije više okretaja i da se mašina ne uguši. To bi bio primjer (ako se ne varam :D) - otvorenog mjernog sustava. E, sad bi to trebalo malo "automatizirati", pobacati gore razno razne senzore, sklopove i ostale elemente :D i tako dobijamo zatvoreni mjerni sustav. Znači, kosimo travu, dolazimo do gušće i više trave, elemente koje smo prethodno ugradili, registriraju to i nož počinje raditi na više okretaja bez da mi interveniramo. Eto, nadam se da sam to dobro objasnio, trebalo bi mi samo par dobrih ideja! Hvala!
|
Stavis fotocelije koje registriraju visinu trave i automaCki podizu noz u zrak i prebacuju motor u brze okretaje :D
|
Citiraj:
|
dolaze računala u pitanje? :D
|
Citiraj:
|
Uzmi onda za primjer automatsko reguliranje ventilatora s obzirom na temperaturu.
Automatski OC s obzirom na količinu podataka (ili na temperaturu jezgre)... imaš fakat o tome šta pisat. |
Citiraj:
|
:D nemaš beda
|
...dalje? :fiju::D
|
dalje šta :D
|
Citiraj:
|
Stabilizirani elektronički oscilator - sklop koji sinkronizira svoju frekvenciju s referentnom. Usporedjuje razliku faza i na temelju njene velicine i smjera upravlja vlastitim generatorom takta. Poznatiji kao PLL (phase locked loop).
|
Citiraj:
|
Jel moze ovo ? (i mi ucimo automatiku sad ,bas smo tu oko zatvorenih i otvorenih sustava)
Ugl ,automobil sa automatskim mjenjacem , pritiskom covjeka malo jace na gas (kod pretjecanja npr) automatski mjenjac automatski(preko nekih sklopova i sl.) prebacuje u nizi stupanj za dobivanje vise snage/momenta. Jesan pogodio bit?:chears: Evo jos jedan sto mi je pao napamet: Znaci ,printer u procesu printanja stranica posalje da nema dovoljno boje i to ,reko bih da je to zatvoreni sustav jer on da je povratnu informaciju ,sto znaci da ima i povratnu vezu pa bih ga svrstao u zatvoreni. Hmm evo jos jedan "opasan" primjer... Npr u nuklearnim podmornicama prostor gdje je nuklearni pogon je hermeticki te jos sa tonu olova izoliran :) Ako senzor van te sobe registrira prelazak dopustene vrijednosti radijacije ,automatski daje signal nekom sklopu koji gasi nuklearni pogon te pali alarm za opcu uzbunu....:D Nemora biti nuklearni pogon ,mogu biti razne stetne kiseline i tvari ali uglavnom nesto u tom stilu... Eto to ima sigurnosne sklopove u sebi ,jel sad bolje ? :beer: |
Citiraj:
Hvala webstartm, bit će nešto od toga! :D |
Nisam siguran koliko si se vozio u zagrebackim tramvajima. ZET ima oko 80 ceskih ČKD Tatra T4 motornih kola s prikolicom. Ti su tramvaji poznati da pri startanju vrte kotace u prazno, da dosta cukaju i da im kocenje elektromotorima ne radi par sekundi nakon sto tramvaj prestane ubrzavati (!). Razlog je jednostavan: vozac direktno ne utjece na snagu motora okretanjem poluge (kao na ĐĐ i Duewag tramvajima), nego ima pedalu "gasa" i kocnice. Kad vozac stisne pedalu gasa, nekakva elektrika i elektronika procijeni koliko struje smije ici na motor i tako upravlja (po principu "mislim da je vozac htio ovako, a misliti je drek znati"). Sad, cilj je smisliti sustav koji bi radio isto to, samo bolje. Moglo bi se i ukomponirati s automatskim sipanjem pijeska na tracnice u slucaju teskog kretanja.
Da stvar bude bolja, stvar je savrseno primjenjiva i na tramvaje tipa KT4 istog proizvodjaca koji bi trebao u dogledno vrijeme na modernizaciju. Razlika je samo ta sto KT4 manje proklizava, ali vrlo uspjesno rusi putnike ko domine. EDIT: Ako trebas bilo kakve infomacije, slobodno me uhavti tu ili idi na www.zeljeznice.net gdje ce(mo) rado pomoci i s konkretnijim stvarima. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:56. |