![]() |
Preporuka za dobar switch
Pozdrav svima,
Imam mali problem a situacija je sljedeća: Imam tri compa spojena u mrežu preko switch-a, dva vrte XP-a na jednom je Win98SE. Jedan comp na kojem je XP služi kao server za knjigovodstveni program Synesis a ostali se spajaju na njega. Sve OK radi dok se ne pokrenu veliki file-ovi 100MB+, naime spremanje podataka traje poprilično dugo što živcira ljude koji na njima rade. Switch je najjeftiniji koji valjda postoji pa sam u potrazi za novim stoga me zanima koji bi mi preporučili a opet da nije preskup. Moja prvotna ideja je bila da stavim 1GB mrežne kartice na sva tri compa i 1GB switch al mi frend govori da bi dobar switch 10/100 tu više pomogao. Šta vi kažete, što je bolje? LP |
Sve ovisi o kompovima. Gigabitne kartice će pomoći ako su kompovi malo jači (mislim bar 2 ghz p4). Ako su kompovi stari onda tu nema pomoći. Ovo lupam na pamet da me slučajno tko ne ispljuje (neki jedva čekaju). Javi što imaš pa ti možda budem moga pomoć dalje.
Brzina mreže je limitirana i brzinama kompjutera. Na gigabitnim mrežnim kartama u driverima imaš opciju jumbo frame (7k ili 9k ovisno o karti). Kada staviš ove veće pakete onda ti karte manje opterećuju procesore i na taj naći povećavaš propusnost. Na 100mbit kartama nemaš ovu opciju koliko znam. Mislim da promjena switcha neće promjeniti ništa jedino ako s tim postojećim nešto nije ok. Ja inače koristim 5 kompova umreženih preko gigabitne mreže i dlink gigabitnog switcha od 250kn. |
Sutra idem po te 3 kartice i po switch, zvao sam u firmu koja mi je prodala taj prog i kaže mi frajer da si to svakako uzmem. Svi su kompovi P4 2.8Ghz, nije stara krama.
Ti kompovi idu preko moje mreže na net, sve skupa 8 kompova je umreženo, wireless + kabel. LP |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:40. |