PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Kupnja u americi ( par pitajna ) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=127087)

Killer_99 18.11.2008. 10:56

Kupnja u americi ( par pitajna )

Evo zanimam me buduci da uskoro putujem za ameriku kroz neki mjesec il dva dali je istina da je tamo hadwear jeftiniji nego kod nas? Ima tko iskustva sa takvom kupnjom? Kako na avion ako se tamo kupi recimo lap ili mob il bilo kaj tehnicke robe? Treba li to prijaviti?
Aposolutno me zanima sve, iskustva, pricanja,... da sam spreman za svaku zgodu ili nezgodu :lol2:
Dali uezti onu torbicu kaj stane u pretinac u avion jer prosli put kad sam iso za portugal su mi unistili torbu dolje u bunkeru aviona :zdero2:( u slucaju da uzmem dvije torbice koje stanu gore u pretinac e mogu obadvije uzeti sa sobom u avion ili moram jednu obavezno u bunker? )

coconut 18.11.2008. 11:07

Načelno je hardver jeftiniji. Problem je garanciji koja je teško ili nikako ostvariva kod nas. Laptopi su posebno povoljni. Jedino na što treba paziti kod njih je da naponski adapter podržava i europske standarde (EU 220V/50Hz, USA 110V/60Hz). Doduše u zadnje vrijeme su skoro svi univerzalni tj. podržavaju oba slučaja. Laptop je poželjno uzeti sa sobom u avion.

Killer_99 18.11.2008. 13:13

A ima kakvih fora da se neke nabavi ispod cijene, recimo u nekoj tamo tvornici ili pogonu?

Thoroughbred B 18.11.2008. 13:18

laptop u avion

Thoroughbred B 18.11.2008. 13:21

Citiraj:

Autor Killer_99 (Post 1195198)
A ima kakvih fora da se neke nabavi ispod cijene, recimo u nekoj tamo tvornici ili pogonu?

e sad bi ti,tvornice i pogoni proizvode,trgovine prodaju...vrijedi za svakoga,pogotovo za nekog hrvata u americi

osim ako imaš neko poznanstvo u proizvodnji pa ti na crnjaka to uvali i piše otpis/lom

cjenkaj se,tako se posluje u svijetu!

Killer_99 18.11.2008. 13:30

Kako stoje sa kredit karticama? Daju isto na rate ko i nasi kriminalci ili ono kes&cary?

Thoroughbred B 18.11.2008. 13:48

u svim tim razvijenim zemljama nema keša :D u Londonu te gledaju kao Boga ako platiš nešto s kešom :D sve to oni samo ližu,nitko danas ne plaća kešom

panoramix 19.11.2008. 20:17

Citiraj:

Autor Killer_99 (Post 1195198)

Ovo je nekaj za tebe : http://www.ecost.com/ecost/ecmac/cat...gory=155436156

Killer_99 20.11.2008. 07:01

Sad vec i mogu poceti sliniti do puta kaj cu kupiti xD
Thnx na linku :P

Old Iggy 20.11.2008. 09:28

Citiraj:

Autor Killer_99 (Post 1195115)
Evo zanimam me buduci da uskoro putujem za ameriku kroz neki mjesec il dva dali je istina da je tamo hadwear jeftiniji nego kod nas? Ima tko iskustva sa takvom kupnjom? Kako na avion ako se tamo kupi recimo lap ili mob il bilo kaj tehnicke robe? Treba li to prijaviti?
Aposolutno me zanima sve, iskustva, pricanja,... da sam spreman za svaku zgodu ili nezgodu :lol2:

Oprema je jeftinija (k tome je bila jos jeftinija prije dva mjeseca), no mozes ovdje imati problema s jamstvom, standardnih problemcica tipa tipkovnice, dodatnih adaptera za strujni utikac i slicno sto se rijesi za sitnu lovu.

Veci problem je tamo naci HW koji zelis, tj. pitanje je gdje i kako kupujes. Obavezno pripazi na cifre koje placas u trgovini (nekad nisu jasno naznacene!) te da su cijene obicno bez PDV-a.

Na carini, ako ides avionom, u ZG zracnoj luci obicno nista ne pitaju. Pripremi se da ce prijenosnik morati proci kontrole tamo, imaj punu bateriju (znaju cesto traziti da ga upalis).

Citiraj:

Autor Killer_99 (Post 1195115)
Dali uezti onu torbicu kaj stane u pretinac u avion jer prosli put kad sam iso za portugal su mi unistili torbu dolje u bunkeru aviona :zdero2:( u slucaju da uzmem dvije torbice koje stanu gore u pretinac e mogu obadvije uzeti sa sobom u avion ili moram jednu obavezno u bunker? )

Obavezno u avion. Nemoj ni slucajno probati pogledati sto rade s torbama. K tome, negdje toleriraju jednu, negdje cak i dvije torbe (ako nisu prevelike). :D

Killer_99 20.11.2008. 13:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1196803)
Na carini, ako ides avionom, u ZG zracnoj luci obicno nista ne pitaju. Pripremi se da ce prijenosnik morati proci kontrole tamo, imaj punu bateriju (znaju cesto traziti da ga upalis).

Obavezno u avion. Nemoj ni slucajno probati pogledati sto rade s torbama. K tome, negdje toleriraju jednu, negdje cak i dvije torbe (ako nisu prevelike). :D

Kakve kontrole? Mislil kod amera ili kod nas :lol2:

Kolko male torbe bi morale biti da ih presvercam u avionu?:fiju:

Nikky 20.11.2008. 14:07

Nađi na netu ima neki standard tj. max dimenzije šta stane pod sjedalo ako se nevaram.

Old Iggy 20.11.2008. 15:22

Citiraj:

Autor Killer_99 (Post 1196994)
Kakve kontrole? Mislil kod amera ili kod nas :lol2:

Kolko male torbe bi morale biti da ih presvercam u avionu?:fiju:

Kod amera.

Imas standarde za to, potrazi na stranicama svog avioprijevoznika.

Thoroughbred B 20.11.2008. 22:55

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1197012)
Nađi na netu ima neki standard tj. max dimenzije šta stane pod sjedalo ako se nevaram.

max dimenzije su otprilike d55xv45xš25 i 15kg ako se dobro sjećam,uglavnom moja torba od laptopa je taman tako negdje

torba ide gore iznad sjedala,dolje niš

edit: malo sam fulao => 55cm x 40cm x 20cm i 10kg,tako je barem kod ryanaira...s njima uvijek letim.jednom sam išao british airwaysom i ista ta torba s laptopom je prošla bez beda.

morph 20.11.2008. 23:03

Sportska torba srednje velicine prolazi bez problema kod Ryana, ako nije teza od 10 kg.

Thoroughbred B 20.11.2008. 23:38

Citiraj:

Autor morph (Post 1197539)
Sportska torba srednje velicine prolazi bez problema kod Ryana, ako nije teza od 10 kg.

gore sam spomenuo točne dimenzije koje pišu na ryanair.com ... vrlo vjerovatno ne provjeravaju tamo sad svaki centimetar pa puste i malo veće no ipak,bio bi veliki problem kad bi netko morao ostavit torbu na aerodromu ili platit dodatnih 10-20 eura da torba ode u "bunker" :D

morph 21.11.2008. 00:00

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 1197572)
gore sam spomenuo točne dimenzije koje pišu na ryanair.com ... vrlo vjerovatno ne provjeravaju tamo sad svaki centimetar pa puste i malo veće no ipak,bio bi veliki problem kad bi netko morao ostavit torbu na aerodromu ili platit dodatnih 10-20 eura da torba ode u "bunker" :D

Pa to su te dimenzije, samo sam napomenuo da zna odokativno o cemu se radi jer sumnjam da ce na aerodromu imati pribor za mjerenje.

Old Iggy 21.11.2008. 12:22

Citiraj:

Autor morph (Post 1197587)
Pa to su te dimenzije, samo sam napomenuo da zna odokativno o cemu se radi jer sumnjam da ce na aerodromu imati pribor za mjerenje.

Gle, na nekim aerodromima sam vidio i spekteralne analizatore za trazenje eksploziva, resetka u koju gurnes torbu i vaga koja ju mjeri nije bas neki SF. :D

morph 21.11.2008. 12:50

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1197848)
Gle, na nekim aerodromima sam vidio i spekteralne analizatore za trazenje eksploziva, resetka u koju gurnes torbu i vaga koja ju mjeri nije bas neki SF. :D

Moja torba nije stala u tu resetku, a uredno je usla u avion zajedno sa mnom :) A i bez obzira na resetku dobro mu je znati unaprijed neke stvari jer je na aerodromu obicno strka.

Old Iggy 21.11.2008. 12:56

Citiraj:

Autor morph (Post 1197860)
Moja torba nije stala u tu resetku, a uredno je usla u avion zajedno sa mnom :) A i bez obzira na resetku dobro mu je znati unaprijed neke stvari jer je na aerodromu obicno strka.

Ako naletis na neku Helgu von Flick, znas sto te ceka. :D

martin22 24.11.2008. 10:40

Brat mi je kupio laptop u americi, toshiba sattelite special edition a-305 i platio ga je 1100$ prije 5 mjeseci.Samo je pobacao papir prije nego što je prošao carinu, radi kao sat i nemam problema.Inače brat i ćaća su mi pomorci tako da većinom tehniku kupuju u americi.

coconut 24.11.2008. 10:51

Javi se kad mu nešto rikne pa da vidimo onda kako će ga popraviti.

martin22 24.11.2008. 11:38

Citiraj:

Autor coconut (Post 1200037)
Javi se kad mu nešto rikne pa da vidimo onda kako će ga popraviti.

Još najbolje da kupuješ elektroničku robu u nadi da ti se pokvari.

ECHO 24.11.2008. 11:41

Pa nemaju oni problema sa lovom(krznašima):D baci u kantu i kupi novo imam
legu koji radi isti posao(neki kapetan na nekom brodu) love ko šodera i uopče se nebrine ako nešto rikne:D

martin22 24.11.2008. 11:45

Ne kužim mislite da će se pokvartit.Dobio sam mnogo stvari iz amerike ( od tehničke robe ) tipa fotoaparat, mobitel, laptop... i sve mi je u savršenom redu.

Gnjurac 24.11.2008. 19:23

Laptop ako kupiš nosiš sa sobom u avion. Tipkovnica će ti biti US_eng, na napajanje pripazi.
Ako kupuješ komponente preporučujem da ih ostaviš u originalnoj ambalaži.
US homeland security je jako osjetljiv na raspakirane elektroničke komponente nemarno razasute po torbi.
Preporučujem da komponente sam sebi pošalješ poštom kao "gift".

Old Iggy 24.11.2008. 22:23

Citiraj:

Autor martin22 (Post 1200086)
Ne kužim mislite da će se pokvartit.Dobio sam mnogo stvari iz amerike ( od tehničke robe ) tipa fotoaparat, mobitel, laptop... i sve mi je u savršenom redu.

I njima i nama slazu isti kosooki likovi. Ako mislis da je bitna razlika u opremi tamo i ovdje, nije. Samo je stvar statistike.

panoramix 24.11.2008. 22:29

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1200703)
I njima i nama slazu isti kosooki likovi. Ako mislis da je bitna razlika u opremi tamo i ovdje, nije. Samo je stvar statistike.

Zakaj onda HP ne prodaje Pavillion liniju laptopa kod nas ?

Buger 24.11.2008. 22:31

ma da, ali koliko on uštedi na komponentama, kupujući u SADu i da mu rikne jedna komponenta od 10, opet je u dobitku...

Old Iggy 24.11.2008. 22:34

Citiraj:

Autor panoramix (Post 1200709)
Zakaj onda HP ne prodaje Pavillion liniju laptopa kod nas ?

To moras njih pitati. Nisu oni nista posebno drugaciji od ostalih HP modela. Kao sto ni mnogi drugi vendori ne prodaju stosta ovdje, premalo smo trziste i odvojeni od EU.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:50.