PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Računalstvo ili računarstvo? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=126940)

svebee 17.11.2008. 00:11

Računalstvo ili računarstvo?

Koja je razlika između ove dvije riječi - računaLstvo te računaRstvo?

Čuo sam verziju da računalstvo je "slabiji" dio tj. obuhvaća manje cjeline (Tehničar za računaLstvo) (koje?), a računarstvo (prema FER - Fakultet elektrotehnike i računaRstva) veći dio te je "zahtijevnije".

Koja je razlika, što obuhvaća koje "cjeline" te gdje se koje koristi?

Zahvaljujem :D

p.s. tu su samo neke predpostavke? :stoopid:

mcclarion 17.11.2008. 02:22

računalstvo - ako govorimo o računalima i račulaskoj struci
računarstvo nije ISTO što i računalstvo

računaš u matematici

- nema dileme

BladeRunner 17.11.2008. 13:48

svebee, što si ti tako zapeo za te pravopisne začkoljice :D

m4dm4n 17.11.2008. 14:02

Računalstvo je nastalo iz riječi računalo.
Računarstvo je nastalo iz riječi računar.

To je sa pravopisne strane, a određene osobe sa FER-a mogu pričati što žele.

Constantine 17.11.2008. 16:03

Ja sam teh. za računalsto.Mislim da je to isti vrag,računalstvo i računalstvo,ali u hrvatskoj je ispravnije govorit računalstvo.

generic 17.11.2008. 16:23

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 1194352)
To je sa pravopisne strane, a određene osobe sa FER-a mogu pričati što žele.

Zašto misliš da mu je to rekao netko s FER-a?

IMHO, računalstvo i računarstvo nisu istoznačnice, već bliskoznačnice: Računalstvo se bavi računalima više na praktičnoj, a računarstvo više na teorijskoj razini. Tako na FER-u vjerojatno nećeš naučiti kako mijenjati procesor, već ćeš naučiti nešto o samoj teoriji procesora. Primjer je čisto vizualizacijske priroda. No, to je samo moja mišljenje.

edit:
Iz rječnika:
računalstvo - znanstvena disciplina o obradi podataka elektroničkim računalima, djelatnost i djelokrug rada s računalima
računarstvo - djelatnost i djelokrug rada s računarom

quote s drugog foruma:
računar - čovjek koji računa; računarac
Istu definiciju navode Hrvatski pravopis Babić-Finka-Moguš (str. 270), Hrvatski školski pravopis Babić-Ham-Moguš (str. 138) te Anićev Veliki rječnik hrv. jezika (dohvaćen via HJP)

Slijedi dake računar + stvo = računarstvo.

Računalo je pak svugdje navedeno isključivo kao uređaj nad kojim se djeluje, i stoga oblik računal+stvo nije u duhu tvorbenih uzoraka jezika.

@m4dm4n:
Budući da na FER-u postoje moduli 'RačunaRska znanost' i 'RačunaLno inženjerstvo' rekao bih da moje razmišljanje nije daleko od istine, usprkos tome što to tebi ne odgovara.

m4dm4n 17.11.2008. 22:14

Citiraj:

Autor generic (Post 1194445)
IMHO, računalstvo i računarstvo nisu istoznačnice, već bliskoznačnice: Računalstvo se bavi računalima više na praktičnoj, a računarstvo više na teorijskoj razini. Tako na FER-u vjerojatno nećeš naučiti kako mijenjati procesor, već ćeš naučiti nešto o samoj teoriji procesora. Primjer je čisto vizualizacijske priroda. No, to je samo moja mišljenje.

Takve riječi ne nastaju prema funkciji nego srodnosti neke druge riječi. Zašto mislim da je to izmišljotina sa FER-a ? Zato što točno znam koja je osoba počela širiti tu sprdačinu, i nažalost, nitko se nije usprotivio toj osobi.
Samo zbog takvih osoba i dobivamo sprdačine tipa "čigrasto veletražilo" , jer je netko na visokoj poziciji odlučio komplicirati stvari kako mu paše.
Nažalost, ono što si ti napisao bi netko mogao shvatiti i za ozbiljno, i stvarno se nadam da će to ostati na osobnom poimanju stvari.

khm 17.11.2008. 23:14

Riječ računar ne postoji u hr jeziku... može se naći u bosanskom, srpskom i eventualno ex-yu udžbenicima.
Računar = Računalo, to nisu nikakve bliskoznacnice vec rijeci sa istim znacenjem u razlicitim jezicima.

Bubba 17.11.2008. 23:22

Citiraj:

Autor khm (Post 1194866)
Riječ računar ne postoji u hr jeziku... može se naći u bosanskom, srpskom i eventualno ex-yu udžbenicima.
Računar = Računalo, to nisu nikakve bliskoznacnice vec rijeci sa istim znacenjem u razlicitim jezicima.

Tako se nekako i meni cini...

kalande 17.11.2008. 23:25

Ja uvijek velim i pišem Fakultet elektrotehnike i računalstva. Do prije pola godine nisam ni znao da je računarstvo, a više od dvije godine sam tamo :D

Milentije 17.11.2008. 23:26

Citiraj:

Autor khm (Post 1194866)

Slažem se sa ovde napisanim stvarim, jedino ima jedna mala greška. Ne postoji bosanski jezik. Na ovim prostorima se pričaju srpski i hrvatski, sa svojim narječjima i dijalektima. ;)

m4dm4n 17.11.2008. 23:32

Citiraj:

Autor khm (Post 1194866)

My point exactly.

svebee 18.11.2008. 06:38

znači kad bi bilo kako treba ("po hrvatskom") trebalo bi biti FER - Fakultet elektrotehnike i računaLstva? :D

Bubba 18.11.2008. 07:54

Citiraj:

Autor Milentije (Post 1194881)
Slažem se sa ovde napisanim stvarim, jedino ima jedna mala greška. Ne postoji bosanski jezik. Na ovim prostorima se pričaju srpski i hrvatski, sa svojim narječjima i dijalektima. ;)

Ne, recimo, ne postoji "Republika Srpska", docim bosanski jezik uredno postoji...

Milentije 18.11.2008. 19:16

Bubba 18.11.2008. 19:37

Citiraj:

Autor Milentije (Post 1195457)

Citiraj:

Bosanski jezik niti je kad postojao niti postoji u ovom trenutku.
http://www.ethnologue.org/show_language.asp?code=bos
http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=bos

tor 18.11.2008. 19:59

Bez skretanja u rasprave o RS i sličnim pi*darijama. Nemam živaca za takve stvari.

svebee 15.01.2009. 15:35

Citiraj:

Autor generic (Post 1194445)
Računalstvo se bavi računalima više na praktičnoj, a računarstvo više na teorijskoj razini. Tako na FER-u vjerojatno nećeš naučiti kako mijenjati procesor, već ćeš naučiti nešto o samoj teoriji procesora. Primjer je čisto vizualizacijske priroda. No, to je samo moja mišljenje.

ovo je danas također rekao i moj profesor računalstva u srednjoj. jednom je rekao kako je završio jedan od najtežih fakulteta u hr. - valjda fer (spominjao je Leu Budina).

Valg 16.01.2009. 05:53

Računalstvo je točno...
Znanost o računalima, nazovimo ju tako.

Dok je računarstvo zastarjelica.

Ugavnom,u hrv. se ništa ne zna, jer nas svi vozaju ko malog majmuna.
Neću se čuditi da sutra "pekaru" proglase "hlebaru"...

d^_^b 24.01.2009. 01:37

Ja sam jednom sproveo mali eksperiment...
Naime, na nekoliko sam puta na hrvatskim forumima pisao racunar i svi bi me ispravljali kako je pravilno racunalo
Onda sam na BH forumima pisao racunalo i svi bi me ispravljali kako je pravilno racunar
Haj ti sad budi pametan :|
EDIT: Kao sto je kolega gore rekao, to je isto...
Kod nas u srednjoj imamo smjer: Racunarstvo i informatika.....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:07.