PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Koja zvučnu odabrati? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=126741)

t3chno b0y 14.11.2008. 23:29

Koja zvučnu odabrati?

Bok!
Evo zanima me koju zvučnu odabrati a da mogu optički spojit z-5500 na nju?
jel onda na njoj mora bit optical in i out?ima li kakve veze SPDIF sa tim?
ako moze da nije skuplje od 100 eura

Unaprijed hvala.:chears:

srale7 15.11.2008. 00:09

SPDIF->Sony/Philips Digital InterFace

Znaci to ti je digitalni izlaz. Da bi spojio svoje techno zvucnike, zvucna bi ti trebala imali izlaz, ulaz nema veze s tim.

A kako bi digitalni izlaz trebao na svakoj zvucnoj biti u pravilu isti, tako da ti nema bas prevelike koristi od kupovanja relativno skupe zvucne (700 kn) i onda ih spajat speko SPDIF-a, jer je DAC na zvucnicima losiji od DAC-a koji ima postena zvucna od 700 kn. Tako ako mislis kupovat zvucnu, i spajat preko koaksijalca, najbolje ti je uzet Terratec iz Vemila za 150 kn. I ostane ti 550 kn..

t3chno b0y 15.11.2008. 00:24

znaci cilj je uštekat koaksijalni kabel na zvučnu i onda se to zove kao da je spojeno preko optike??ne kuzim se bas pa moram pitat...
dali se uopce dobije taj koaksijalni kabel sa z-5500 ili ga moram kupit posebno?
ova terratec koju su mi preporucio mi nema one gluposti kao npr. EAX5 a to bi htio od zvučne jer ponekad zaigram na neke igre

srale7 15.11.2008. 00:36

Citiraj:

Autor t3chno b0y (Post 1192426)
znaci cilj je uštekat koaksijalni kabel na zvučnu i onda se to zove kao da je spojeno preko optike??ne kuzim se bas pa moram pitat...
dali se uopce dobije taj koaksijalni kabel sa z-5500 ili ga moram kupit posebno?
ova terratec koju su mi preporucio mi nema one gluposti kao npr. EAX5 a to bi htio od zvučne jer ponekad zaigram na neke igre

Nema tu cilja:stoopid:

SPDF je digitalno sucelje koje se moze spojiti na dva nacina, kaksijano i opticki. Nadam se da kuzis koja ja razlika izmedju optickog i koaksijalnog, razlika je samo u nacinu spajanja, a to je sve digitalni nacin spajanja.

Citiraj:

dali se uopce dobije taj koaksijalni kabel sa z-5500
Pa jel si ga dobio? ja koliko se sjecam to se ne dobije, samo analogni kablovi..

A taj EAX5.0, vjeruj mi bez toga ces prezivjet, a ako mislis da neces, onda uzmi neku iz Creativove ergele, serija Gaymer:D

t3chno b0y 15.11.2008. 01:12

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1192434)
Nema tu cilja:stoopid:

SPDF je digitalno sucelje koje se moze spojiti na dva nacina, kaksijano i opticki. Nadam se da kuzis koja ja razlika izmedju optickog i koaksijalnog, razlika je samo u nacinu spajanja, a to je sve digitalni nacin spajanja.

Pa jel si ga dobio? ja koliko se sjecam to se ne dobije, samo analogni kablovi..

A taj EAX5.0, vjeruj mi bez toga ces prezivjet, a ako mislis da neces, onda uzmi neku iz Creativove ergele, serija Gaymer:D

ovo gore mi je sad malo jasnije...
Zvučnike jos nisan ni uzea,jos tandrkan na ovima z-2300 i na ovoj bolesnoj zvučnoj...mislim se ubrzo bacit u kupnju z-5500 i neke zvučne pa se raspitujem šta i kako...
sta se tice creativa nije mi samo do EAX 5.0 nego nekako sveukupno mislim da vise vridi njihova x-fi xtreme music nego ta terratec...
e jel mozda znas jel se na xtreme music ima taj SPDIF pa da mogu onda optički spojit to?trazia san na netu al nisan vidija da ima taj SPDIF:kafa:

-POP- 15.11.2008. 01:21

Čemu?!
Audigy 4 i koaksijalno ili polovni 2.0 stereo.

t3chno b0y 15.11.2008. 01:29

Citiraj:

Autor -POP- (Post 1192458)
Čemu?!
Audigy 4 i koaksijalno ili polovni 2.0 stereo.

pa ovi z-2300 mi imaju premalo snage i neda mi ih se pojacavat na 70-80% kad tu vec šušte i to mi nije gušt...i inace mi treba jos basa jer mi je ovo malo na z-2300...
Audigy-a 4 vise nema tako da je to mogu samo polovno kupit a stereo me nezanima jer to nema bass...posto mi je primarna muzika techno stereo mi nije pravi izbor... a ovo coax vs optical,tu bi htio spojit optički jer vidim dosta tekstova na netu di kazu da se osjeti primjetna razlika u glasnoci sviranja sa optičkim nacinom spajanja!

-POP- 15.11.2008. 01:33

Citiraj:

Autor t3chno b0y (Post 1192462)
pa ovi z-2300 mi imaju premalo snage i neda mi ih se pojacavat na 70-80% kad tu vec šušte i to mi nije gušt...i inace mi treba jos basa jer mi je ovo malo na z-2300...
Audigy-a 4 vise nema tako da je to mogu samo polovno kupit a stereo me nezanima jer to nema bass...posto mi je primarna muzika techno stereo mi nije pravi izbor... a ovo coax vs optical,tu bi htio spojit optički jer vidim dosta tekstova na netu di kazu da se osjeti primjetna razlika u glasnoci sviranja sa optičkim nacinom spajanja!

100E pojačalo
100E zvučnici
100E sub za auto i šrot napajanje za komp

POLOVNO

I stereo ima bas...

Ako ćeš brijat, onda Z5500 OK

srale7 15.11.2008. 01:40

Da prostis, stvarno laprdas, ali kad sam ti poceo, budem i zavrsio..

Iskreno, meni se dize kosa na glavi od ekipe poput tebe. Nabrijani na tecno, i samo daj sto vi se wata, vise basa, vise glasnoce.. Mislim, znam ja audiofile koji slusaju elektroniku, znaci svaka se glazba moze ozbiljnije slusat, samo je bitan pristup, a tvoj je tu totalno kriv, ali ja nisam tu da ti ga mjenjam (a nit ne zelim).

Kazes da imas Z2300, koji su jako dobri pc zvucnici i koji imaju dosta basa i svega ostalog, Ali ri si techno boy i tebi treba vise basa i zato ces uzet Z5500, koji istina imaju vise basa. Ali ne onoliko koliko ti mislis da imaju.

Citiraj:

a ovo coax vs optical,tu bi htio spojit optički jer vidim dosta tekstova na netu di kazu da se osjeti primjetna razlika u glasnoci sviranja sa optičkim nacinom spajanja
Ovakvu provalu nisam cuo vec duze vrijeme i da je na zivotu M&D, to bi tamo zavrsilo. Ajde molim te daj mi link gdje se to spominje i objasnjava zasto je to tako.:roller:
Mislim kako ima veze spajanje sa konacnom glasnocom?

McG 15.11.2008. 01:45

Samo mali podsjetnik (1, 2) na vrlo mogući ishod ove teme, pod pokroviteljstvom mase bassa, lošeg techna i (ako je vjerovati zadnjim statistikama) najpopularnijih Logitech zvučnika na ovim prostorima.:)

-POP- 15.11.2008. 01:49

Da se nadovežem... Koliko ljudi znate da spajaju optikom?!?!??! Mislim da nick njegov sve govori, samo već vidim ili brisanje postova ili lokanje teme. Jednostavno, ovdje se sudaraju 2 svijeta. Šta da kažem, 2 sony linje u raidu sa "500W" su moj prijedlog...

t3chno b0y 15.11.2008. 01:55

Citiraj:

Autor -POP- (Post 1192464)
100E pojačalo
100E zvučnici
100E sub za auto i šrot napajanje za komp

POLOVNO

I stereo ima bas...

Ako ćeš brijat, onda Z5500 OK

kuzim ja da bi me to doslo tu negdi sa cijenom al nemam iskustva za tako nesto i to mi sve onako komplicirano izgleda!Hvala na preporuci svejedno!

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1192466)
Da prostis, stvarno laprdas, ali kad sam ti poceo, budem i zavrsio..

Iskreno, meni se dize kosa na glavi od ekipe poput tebe. Nabrijani na tecno, i samo daj sto vi se wata, vise basa, vise glasnoce.. Mislim, znam ja audiofile koji slusaju elektroniku, znaci svaka se glazba moze ozbiljnije slusat, samo je bitan pristup, a tvoj je tu totalno kriv, ali ja nisam tu da ti ga mjenjam (a nit ne zelim).

Kazes da imas Z2300, koji su jako dobri pc zvucnici i koji imaju dosta basa i svega ostalog, Ali ri si techno boy i tebi treba vise basa i zato ces uzet Z5500, koji istina imaju vise basa. Ali ne onoliko koliko ti mislis da imaju.

Ovakvu provalu nisam cuo vec duze vrijeme i da je na zivotu M&D, to bi tamo zavrsilo. Ajde molim te daj mi link gdje se to spominje i objasnjava zasto je to tako.:roller:
Mislim kako ima veze spajanje sa konacnom glasnocom?

Ah,sta cu ti ja...ako se nerviras ovakvim temama,slobodno ih zaobiđi,ja se nadam da ce bit ekipe koja ce odg ako bude jos kakvih nedoumica...
znam da z5500 nemaju TOLIKO vise basa al su sveukupno glasniji a to je meni cilj na kraju:D
Mislim da sam ovo sta se tice optičkog kabela i glasnoce skupija sa logitech-ovog foruma pa ako uspijem nac link,postat cu!

srale7 15.11.2008. 02:06

Šta da kažem, 2 sony linje u raidu sa "500W" su moj prijedlog...

:lol2::lol2::lol2:

E ugusio sam se sad na ovo POP.

Da, znaci dvije linije sony u raidu spojene optikom=500W

McG je samo nagovijestio u sta bi se ova tema mogla pretvorit, ali ja mislim da ipak nece, jer mislim da vise nitko nema snage i volje objasnjavat sta je dobro a sto nije. Znate kako se kaze:"pametnom i jedna dosta"

A ti Techno boy si kupi nesto tipa ovo http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=052.320.003

i na to spojis Z5500 i uzivas u basu/technu/velikoj glasnoci/watima/decibelima:goood:

srale7 15.11.2008. 02:23

Citiraj:

a ovo coax vs optical,tu bi htio spojit optički jer vidim dosta tekstova na netu di kazu da se osjeti primjetna razlika u glasnoci sviranja sa optičkim nacinom spajanja!
Citiraj:

Mislim da sam ovo sta se tice optičkog kabela i glasnoce skupija sa logitech-ovog foruma pa ako uspijem nac link,postat cu!
Daj molim te, da imalo imas znanja o necemu tamo na tom forumu bi ima napisao da laprdaju. Ali dobro napisao si da se bas ne kuzis i zato pitas.

Ulazni signal ima neku vrijednost i ta se vrijednost nekoliko puta pojacava i onda tako pojacana ide na zvucnike koji onda stvaraju neki SPL. Tako recimo pustis na z5500 signal sa zvucne koji je recimo 0.5 W i kad ih pojacas do max oni stvaraju max SPL 110 db. Da je taj signal 1w onda bi max SPL zvucnici postizali kad ih pojacas do pola. Mozes ih ti pojacat i do kraja, ali onda dolazi do velikih izoblicenja i zvucnici se mogu osteteit, tako da ako zvucnici (pogotovo aktivni) imaju max SPL 110 ti nemozes nikao iz njih izvuci da sviraju glasnije od toga. A pogotovo ne razlikom izmedju spajanja izmedju optičkog i koaxialnog nacina spajanja, jer je jacina tog signala jednaka..

Eto nadam se da su ti sad neke stvari jasnije..

EDIT: sory na duplom

t3chno b0y 15.11.2008. 11:36

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1192484)
Daj molim te, da imalo imas znanja o necemu tamo na tom forumu bi ima napisao da laprdaju. Ali dobro napisao si da se bas ne kuzis i zato pitas.

Ulazni signal ima neku vrijednost i ta se vrijednost nekoliko puta pojacava i onda tako pojacana ide na zvucnike koji onda stvaraju neki SPL. Tako recimo pustis na z5500 signal sa zvucne koji je recimo 0.5 W i kad ih pojacas do max oni stvaraju max SPL 110 db. Da je taj signal 1w onda bi max SPL zvucnici postizali kad ih pojacas do pola. Mozes ih ti pojacat i do kraja, ali onda dolazi do velikih izoblicenja i zvucnici se mogu osteteit, tako da ako zvucnici (pogotovo aktivni) imaju max SPL 110 ti nemozes nikao iz njih izvuci da sviraju glasnije od toga. A pogotovo ne razlikom izmedju spajanja izmedju optičkog i koaxialnog nacina spajanja, jer je jacina tog signala jednaka..

Eto nadam se da su ti sad neke stvari jasnije..

EDIT: sory na duplom

Jesu, hvala!

Fleks 15.11.2008. 12:40

Koja kuruza :D:D

t3chno b0y 15.11.2008. 14:29

Fleks ne kenjaj:D
Još jedno pitanje na kraju:zasto neki ljudi spajaju koaksijalno,neki optički a neki analogno?
mislim na prednosti i mane svakoga od ovih

srale7 15.11.2008. 14:43

Citiraj:

Autor t3chno b0y (Post 1192700)
Fleks ne kenjaj:D
Još jedno pitanje na kraju:zasto neki ljudi spajaju koaksijalno,neki optički a neki analogno?
mislim na prednosti i mane svakoga od ovih

Analogno i digitalno su dva razlicita pojma, znaci sve ovisi gdje zelimo da se vrsi D/A pretvorba, jer pojacalo pojacava analogni signal. Znaci ako ako svoje Z5500 spojis analogno, znaci da tvoja zvucna vrsi D/A pretvorbu. Ako ih spojis digitalno, onda tu pretvorbu vrsi DAC unutar zvucnika. Utvrdis koji je bolji (zvucna ili zvucnici) i tako spojis.

A ovo opticki/koax, iskreno ne znam zasto imaju dva nacina, ali znam da se u audiofilskim vodama uvijek koristi coaxial rijesenje jer ono daje bolje rezultate..

t3chno b0y 15.11.2008. 16:03

Evo konkretno, da li je bolje spojit recimo z-5500 i x-fi titanium analogno ili digitalno?pretpostavljam analogno

srale7 15.11.2008. 16:06

Dobro predpostavljas..

mrga 16.11.2008. 17:37

Citiraj:

Autor t3chno b0y (Post 1192462)
pa ovi z-2300 mi imaju premalo snage

:wtf2:

Svašta majka rodi :fuming:

thedream 16.11.2008. 20:47

Z2300 tresu dnevnu sobu od 40 kvadrata..toliko o tome. Sad su u mojoj,od 20.

t3chno b0y 16.11.2008. 22:04

Ma tresli su i meni kad san ih dobia i bili su odlični,al kako vrime prolaze ko da su mi sve slabiji i slabiji:D
ma treba mi z-5500 i gotovo jel se necu smirit dok ih nekupim haha
btw meni su sad zvučnici u sobi od 10-12 kvadrata neznam točno

Fleks 16.11.2008. 22:17

Ja nemogu vjerovat da ovo čitam ? Tresu sobu od 40 kvadrata? I ? Tresu i 2 MS zvucnika od 30kn stol, pa sto onda?

Ti ces utrpat z5500 u 10 kvadrata, jer ti je z2300 preslab za tih istih 10 kvadrata?

Daj se odite svi skupa liječit.

Hare kripna koja kuruza...

srale7 17.11.2008. 00:43

"Tresnja" je relativan pojam.. Nesto isto kad tu na forumu komentiramo koliko je pojedini vent tih..

Fleks, naj se živcirati, nije ti to dobro za zdravlje.

thedream 17.11.2008. 12:53

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1193881)
Ja nemogu vjerovat da ovo čitam ? Tresu sobu od 40 kvadrata? I ? Tresu i 2 MS zvucnika od 30kn stol, pa sto onda?

Ti ces utrpat z5500 u 10 kvadrata, jer ti je z2300 preslab za tih istih 10 kvadrata?

Daj se odite svi skupa liječit.

Hare kripna koja kuruza...

Nemoj se živcirati,napiši lijepo šta misliš ako ti se piše,ako ne,opet nešto napiši. A ne liječenje i ta proseravanja.

Da,tresu,spojeni na HTPC i Realtek smeće,sub je ispod telke bio na podu a dva zvučnika svaki na pola metra od telke,i boga mi imaju snage,reagirao sam čisto na konstataciju - ispad,da je 200W RMS-a na 2.1 malo..što je sugerirao dotični gore.

I ne,ne trese u smislu da krči nego se stvarno čuje kako spada,bass je na 40% i dojam je mnogo bolji nego da sam kupio neko jeftikaner kućno kino i zakeljio za plafon četri plastikanera. Mogao sam i to,al ovo je bila prva opcija, dok nisu dobili premještaj u sobu.

Sad recimo imam kućno od Sonya,među najskupljim modelima,i osim u količini zvučnika,ja ne čujem neku razliku u zvuku..a Z2300 je 1199kn a ovo kućno je 4799 mislim bez PDV i čekali smo ga 2mj.

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/...e-21/ref=nosim

Z5500 je svakako sranje metnut u 10,15 kvadrata,ja bar ne znam di bi s tim,ni u svojoj sobi od 20,točnije 24m2.

Presubjektivan si fleks..s čim se ne složiš,to nije točno..šta si rekao..šta ne kupiš,to ne valja?!

O liječenju onda pričajmo i dalje..

@ tehnoboy-wonder : mislim da su ti zvučnici za tu zvučnu čisto ok,kombinacija štima,pogotovo za tu sobu ne znam u čemu je problem? Šta će ti Z5500 stvarno za sobu 3.5mx3.5m ?

t3chno b0y 17.11.2008. 14:53

Citiraj:

Autor thedream (Post 1194291)
Šta će ti Z5500 stvarno za sobu 3.5mx3.5m ?

Slabo čujem.:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:36.