![]() |
Ve-mulj garancija - savjet
Imam jedan problem sa garancijom komponente u ve-mulju pa bih trebao koji savijet ili preporuku oko daljnih akcija.
Radi se o slijedećem slučaju: Prijatelj je prije cca 1g kupio u ve-milu Os toshibin 2.5" 160gb Hd u eksternom usb kućištu. Pri kupnji Hd je došo u kutiji i ispostavili su klasični njihov račun koji se dobije prilikom kupovine i na računu piše da je jamstveni rok 36mj.. E sad se desilo da je disk krepo tj. ni baš potpuno al zahebava ak mu natovarim više od 20gb al svejedno po meni neispravan. Budući da je još pod garancijom odfuramo ga nazada u vemulj servis u os gdje su ga uredno primili uz predočenje računa i sve ok. Nakon 2-3tj kad je ošo po disk rekoše mu u servisu da su ustvrdili da je disk neispravan i da tu nema popravaka nego zamjena diska unutar kućišta ali da oni to nisu u mogućnosti napraviti jer im nismo doneli jamstveni list od njihovog dobavljača koji su kako oni tvrde dali prilikom kupovine. I vratiše mu neispravni disk i rekoše ak nema tog jamstvenog lista niš oni ne mogu. Oni tvrde da su dali taj jamstveni list mada frend nije siguran tj baš misli suprotno jer ima račun i logično da je uz to i jamstveni list ako ga je i bilo. No bilo kako nema jamstvenog lista hd je neispravan i vemil odbija servis. Po mom mišljenju ok je to sa jamstvanim llistom ali hd je kupljen od vemila a ne od njihovog dobavljača i mi smo reklamirali vemilu od kojeg smo i kupili pa mislim da nisu baš 100% u pravu kad odbijaju servis. Da li netko ima sličnog iskustva sa nekim riješenjem ili možda koji savjet u pogledu nastale situacije. |
Stvarno dobra fora - imaš komponentu koju si kupio kod njih, imaš račun koji to potvrđuje, a oni se hvataju za jamstveni list. Inače, njihov jamstveni list je komadić papira malo veći od kutije cigareta na kojem je to vrlo sitno ispisano. Idi još jednom i ako ti ne prihvate taj disk, reci im da ih ideš prijaviti Inspekciji. Ako se onda ne urazume, stvarno ih prijavi Inspekciji.
|
Ma prijavi ih odmah i gotovo , da si i imao jamstveni list onda bi zezali za ambalazu recimo ili za bundle ili kablove , tako je to kod njih ...
|
Citiraj:
Jamstveni list i racun su dvije razlicite stvari... racun izdaje trgovina, jamsveni list dobavljac koji i daje jamstvo... kad kupis ext. toshibin disk bilo u ve-milu, bilo u HGspotu, sa njim ces dobiti jamstveni list od Asbisa, koji je davatelj jamstva. Na jamstvenom listu je ispisan serijski broj uredjaja i on dokazuje da je to bas taj disk koji je i kupljen.... Tko njima garantira da je to bas taj disk? Kako oni znaju da on nije taj disk kupio npr. u HGspotu? Jedini dokaz tome je jamstveni list koji potvrdjuje identifikaciju uredjaja. Po zakonu, uz svaki uredjaj moras dobiti racun i jamstveni list... a tvoja obveza kao kupca je da to i zatrazis kod kupnje, isto kako je i obveza prodavaca da ti te dokumente prilozi uz kupljeni uredjaj.. Ja osobno nikad nisam nista kupio, a da na blagajni nisam trazio da mi potvrde jamstveni list... |
Nazalost, treba cuvati sve - racune, kutije, driver CD-e, kablove, garancije...
Ako bilo sta fali, garancija ne vrijedi. To je tako i gotovo... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Zasto se takve stvari meni ne dogode? :D
|
Tako je i meni kad sam kupio grafu u vemilu mali jamstveni list, ne veci od omota od cokolade bio zaljepljen na kutiju od grafulje. Vrlo ga je lako ne zamijetiti, niti vam tko u trgovini naglasi da ga se cuva, tako da se lako odlijepi i baci, pa treba paziti. Sad jeli taj list bas tako bitan za za zamijenu, neznam, ali probaj im zaprijetiti inspekcijom kao sto rekose neki u postovima iznad pa vidi :D
|
ako ti frend ima kutiju od diska, vjerovatno je ta garancija na njoj.
neka provjeri. mada, iz iskustva znam da uz svaku pizdariju što kupiš daju i jamstveni list na A4 formatu gdje se i ti, u ovom sl. tvoj frend kao preuzimatelj trebate potpisati. ima dvije kopije, jedna ostaje njima, druga tebi. |
Citiraj:
|
mislim da ti prijatelju nedostaje ovo:
http://www.imagesforme.com/out.php/t193533_S4010220.JPG e sad, mozda ti pomogne prijetnja inspekcijom, ali mi se cini da imaju u potpunosti pravo ne priznati garanciju. jer na tom papiru pise zasto i sto sve treba za garanciju. i btw, dovoljno je jako zaljepljen taj papir za kutiju. ja kupio u subotu przilicu sa ovim uslikanim papirom (ne u vemilu nego u trgovini koja posluje sa njima), i treba se malo potruditi da se skine. nije tako slabo zaljepljeno da se makne malo grubljim pogledom ;). |
Citiraj:
|
Citiraj:
Po tvojem tumačenju ja uzmem skurenu grafu od Mirka Mirića i zamjenim je na osnovu kutije i prateće dokumentacije. E tako više ne ide, ve-mil unazad godinu dana ima praksu ljepit S/N na uređaje koji je identičan S/N na kutiji ili garantnom listu. Ako nema S/N na uređaju uvjek mogu otkazat tj. ne izvršit garanciju. I nemoš im ništ... Ti dokaži bez S/N na uređaju da si ti Baš Taj Uređaj kupio kod njih ako možeš....:smoke: |
@okarm
pa ima sa druge strane o kojem se uredaju radi, nekakva njihova sifra, upute kako spojiti itd....... tak da ima, samo sto nisam uslikao, nego samo ovu stranu sa opisom za garanciju. u svakom slucaju taj komad papira treba imati, barem mislim. |
Pa mora imati kad ljepo pise na toj slici na listu:uvjeti za priznavanje jamstva su:
-uz proizvod je dostavljen jamstveni list....a na tom papiru ljepo gore pise jamstveni list dakle ako nema to normalno da mu nece priznat jamstvo |
Citiraj:
Pa o tome ja i govorim cijelo vrijeme i zbog toga naglasavam zasto je vazno da se uz racun ima i jamstveni list... ...samo si me valjda pogresno skuzio :) |
Citiraj:
Uz toshibine proizvode ces dobiti asbisov jamstveni list... Radio sam u Asbisu i znam da je i Ve-mil uzimao robu od njih. E sad, ako se disk pokvari ve-mil salje disk u asbis na popravak, ukoliko uz disk ne dodje prilozeni jamstveni list, asbis moze bez pardona takav pokvareni disk vratiti nazad i reci "taj disk nije nas, ako zelite dokazati da je, prilozite nas jamstveni list uz njega..", tada ve-mil moze isto to napravit i sa kupcem i reci mu istu stvar.... |
Citiraj:
|
Što se tiče papirića zaljepljenih za kutiju koliko se ja sjećam nije ga bilo.
Osim toga valjda ovi koji su zastupnici za Toshibu mogu provjeriti po kodu proizvoda koji je na kućištu da li se radi o proizvodu koji je poteko od njih ili bilo kako ako oni daju jamstvo za toshibine diskove 3g onda je svejedno gdje je kupljen ako su oni generalni zastupnici na ovom prostoru. Svejedno disk je kupljen od vemila i za to ima račun na kojem istina nema serijakog broja ali to je onda njihov problem što ga ne stavljaju al po mom oni bi trebali meni kao krajnjem kupcu popraviti oštećenu robu o svom trošku ako je u jamstvenom roku crklo jer sam ja od njih kupio a to kako će oni dalje izvući neku reklamaciju od nekog trećeg od koga su oni kupili to je njihov problem. Imam još jedan primjer o sličnom jamstvenom listu: Nedavno sam kupio samsung printer u tom isto vemilu i istina uz račun sam dobio jamstveni list za smaung uređaje od msana koji je zastupnik ali po meni taj jamstveni list je tolka formalnost jer je ovaj moj neka bjedna kopia bez ijednog pečata ili potpisa bilo koje strane a niti je na njemu naznačeno o kojem se uređaju radi a kamoli serijeki broj tako da držim da oni slabo vode brigu o tome. U biti disk je crko ceh je bio 800kn pa sad pokušavamo izvuć neku reklamaciju bez tog jamstvenog lista. Slobodno ako neko ima neki prijedlog nastupa za slijedeći puta kad se pojavim tamo neka ga podjeli! |
Citiraj:
jer ponavljam, oni za svaki uređaj printaju 2x A4 papirnatu tipa garanciju , jedan za tebe, jedan za njih, a po datumu sa računa, nebi im trebalo biti problem naći |
Citiraj:
|
Citiraj:
my bad:hitthewal: |
U ve-mila moraš biti oprezan i obavezno pogledat dali dobiješ jamstveni list jer često se (bar meni) desi da dobiješ samo račun (onaj mali iz kase) pogotovo za proizvode jeftinije od 1k tako da prije izlaska iz trgovine obavezno provjeriti imas li sve papire, to je dobra taktika za sve trgovine a ne samo ve-mil. Jer kasnije je kasno plakat.
A sad ti je jedina šansa postati toliko neugodan da če ti radije dati novi disk nego da te trpe. |
ja sam wd-a uzeo u vemilu i dobio sam racun i jamstveni list nakeljen na vrecicu
|
Zašto ne kontaktiraš dobavljača direktno?
Mislim da će ti izaći u susret, samo im navedeš serijski broj i mislim da će ti dati kopiju garantnog lista od proizvoda, a onda ubuduće više ništa ne kupujete u Ve-mila i svi sretni :) |
Citiraj:
|
Neznam da li u vemila daju vise racune na a4 listu, ali kad sam ja uzeo hard prije 2mj i on nije radio bio je tvornički nesipravan. Serijski broj vam pise na tom a4 računu i nije me pitalo jam. list nego račun i to je to.
|
Na herdovima nema tog listica.Znam kad sam i ja kupovao
|
Evo rješenje je na pomolu!
Kontaktirali smo servisnu službu asbisa i oni su bez nekih natezanja rekli da im damo serijski broj diska pa kad provjere dali je to poteklo od njih i kada te da prihvaćaju reklamaciju samo moramo disk poslati u zg. tako da će vjerojatno to biti riješeno tim putem bez vemulja! |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:47. |