![]() |
elektronički automat na 12V
pozdrav
dakle, malo je cudan zahtjev, ali nadam se da ima iskusnijih u elektronici od mene koji su voljni predloziti kako izvesti najbolje i najjeftinije ono sto sam zamislio. o cemu se radi? trebao bi ako jednostavnu shemu za automat koji bi gasio 12V na trosilo nakon jedne do dvije minute. dakle, kada se okine prekidac da struja tece prema trosilu minutu-dvije. konkretno, to trosilo je sirena (truba) od auta, a izvor napona je mali akumulator, naravno - 12V. i to je sve. znam da bi se moglo izvesti preko kondenzatora veceg kapaciteta, puniti ga, pa isprazniti na sirenu. ali to nema sanse da ce potrajati, u najboljem slucaju par sekundi. a treba mi dosta snage za sirenu, da se cuje na veci prostor, zato akumulator. najbolje opisuje ono sto ja trebam je automat iz stubista (haustora). upali se svjetlo, automat pusta x vremena, te nakon toga prekida struju. e sad, zasto mi to treba? sad ide onaj malo cudni dio, za poteznu minu koja ce sluziti u airsoftu za vjezbe, napucavanja itd. iako se ja ne bavim, prijatelj mi je predlozio da se napravi doticna potezna mina, te malo kroz razmisljanja mislim da bi bilo ovako dobro za izvesti (btw, onoga koga ne zanima molio bi da se suzdrzi od komentiranja, hvala ;).). akumulator bi bio sto manji, i naravno sluzio bi kao izvor. u malom kucistu (limenka 0,33dcl recimo) bi bio okomito postavljen mali dvopolozajni prekidac (kip prekidac), koji je, dok je mina "aktivna" (neaktivirana), u prekinutom polozaju. minus sa akumulatora bi bio konstantno spojen na sirenu. jedan izvod prekidaca bio spojen na plus pol akumulatora, a drugi izvod prekidaca bi bio spojen na sirenu. kako vec rekoh, prekidac je "iskljucen", no na polugu prekidaca bi bila spojena struna ili jako tanka sajla, koja bi nakon sto se povuce, prebacila polugu i upalila prekidac. naravno, struja bi potekla kroz prekidac, i voila, sirena svira. e sad je problem kako to prekinuti. moze se napraviti jos jedan prekidac kojim se prekine struja, ali to nije to :). najbolje bi bilo napraviti automat/relej koji bi nakon jedne minute nakon aktiviranja prekidaca (i sviranja trube) jednostavno prekinuo struju. i to je to :). btw, ako se netko pita zasto bas sirena iz auta, i akumulator......... pa, sirena radi na 12V, i dovoljno glasno se cuje. dakle, ljudi u krugu cca 50-tak metara bi znali da je netko "nagazio" na minu - da je "mrtav". sto se tice problema velicine akumulatora, to naravno postoji. ali lako se postavi u neku plasticnu kutiju iz koje idu dvije zice xy duzine (do "mine" - limenke), i kutija zakopa u zemlju. ili napravi neka kamuflaza za tu kutiju, to nije problem. a sama limenka sa sirenom je dovoljno mala tako da tu nema problema. ako netko ima bolju ideju kako izvesti ovo, bio bi jako zahvalan. svaka pomoc, svaki prijedlog, je vise nego dobrodosao ;). |
hmm, a da probas iskorisiti sklop za gasnje svjetla u autu, npr ovako nesto http://www.cice.com.hr/novo/index.php?topic=440.0 ...
|
Pozdrav,
ovak ja ti mogu dat nekoliko riješenja, ali koliko sam ja shvatil pojednostavljena verzija bi trebala biti ovo: 1. -sklopka neaktivana -> zvučni sistem neaktivan 2. -sklopka aktivirana i odmah deaktivirana i od trenutka deaktivacije/aktivacije(po želji,al očito drugo ako je bomba), postoji određeno vrijeme zatezanja(od us pa do nekoliko h), te deaktivacija nakon zadanog vremena -ako je gornji slijed zadovoljavajuć, najprimitivnije riješenje, a ujedno i najrobusnije riješenje(osim ako nebi automatiziral PLCom, a to i nije baš dobar omjer uloženo/dobiveno) je relej sa vremenskim zatezanjem. Imas nekolko tipova mehanički, statički i digitalni, uzmi mehanički, lako ga je zamijenit, spor je(za energetiku) i brzo se kvari(imaš definirano koliko tisuća aktiviranja izdrži), al ga je lako zamijenit i jeftin je. Inteligentiji i još uvijek isplativ(normalno ako radiš sam), je razvoj malog embedded sustava. Tada nemaš limita i radiš šta hoćeš. Osobno, iako volim elektroniku, što je manje ima, to je sigurnije,a okolina u kojoj će se nalazit sistem nije standardan. Ehh da, releji su ti definirani po napajanju i po naponu/struji kojeg mogu uklopiti(i ostalim specifikacijama, koje trenutno nisu bitne), tako da normalno imaš releja kojima je radni napon 12V, a spojit i postavit ga nebre bit jednostavnije. |
Također preporuka za okidni sitem:
Stavi jedan pin metalni umjesto prekidača, kada žrtva naleti ona izvuče pin, koji svojim izlaskom van da kontakt dovoljan da se sklop ( relej ) aktivira. Ja radim na mini / klejmorici za paintball, i isto razmišljam o sličnom okidanju, odnosno kombinaciji IR dioda-foto dioda, pa niti nema nikakvih vidljivih žica i slično, samo nevidljiva zraka, koja fino odradi svoj posao ^^ Pozdrav! |
walbandon, hvala na shemi i prijedlogu ;).
jhanus, jako dobar prijedlog, hvala. samo sto ne znam di uzet vremenski relej, malo sto sam proguglao nisam nasao nigdje cijene. a nisam u zagrebu da bi mogao od trgovine do trgovine. ako nije problem samo da mi jos kazes gdje bi se mogli kupiti relejeli sa vremenskim kasnjenjem, i kolika im je cijena ;). bio bi jako zahvalan na pomoci. Juggernaut, tocno ovo sam i ja malo razmisljao, da se napravi preko foto diode. ali to onda nije potezna nego kako kazes i sam - klejmorica ;). sto se tice prekidaca, ma ok, to se moze izvesti na vise nacina. meni je samo da se napravi aktivan sistem nakon aktivacije od jedne minute (ili cak i 15-30 sekundi mi zvuci jako dobro). |
Ne mogu ti recimo preporučit siemens jer pojma nemam kak bi nabavil manje količine, tak da ti ostanu lokalni trgovci:
http://www.ellabo.hr/novosti.asp?IDTekst=8 http://www.kronos.hr/index.php -nazovi, pa se raspitaj http://www.chipoteka.hr/ -nazovi, pa se raspitaj http://www.zomel.open.hr/industrijsk...leji/index.htm http://www.koncar-nsp.hr/prikaz.asp?txt_id=1738 Uglavnom tebi treba relej sa vremenskim zatezanjem prilikom uključenja, kad netko aktivira tipkalo/senzor, od tog trenutka izlaz releja je aktivan(sirena) za zadani period i to je to. |
to mozes napraviti relejom . Aha viditim da jnanus to vec predlozio.
|
zahvaljujem :chears:
|
Znam da je stara tema, al glupo mi je otvarat novu. Uglavnom zanima me dali postoji vremenski relej koji bi nakon GASENJA signala pustao struju jos neko vrijeme. Znaci cisto obrnuti postupak od standardnog. To sve za 12V DC.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:09. |