PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   Smart Failure Predicted on WD 60GB ata (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=122032)

Burko 07.10.2008. 14:08

Smart Failure Predicted on WD 60GB ata

dakle, prvo konfiguracija:

asus A7V600-X
sempron 2000MHz (3000+)
768 ddr1 pc3200 (256+512, neda mi se cupat pa gledat koji tocno)
msi NX6200 AX
HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
MS KY-400ATX P4

sljedeci problem je: u kompu se nalaze sva harda, jedan 80GB wd i jedan 60GB takoder wd. spojeni su na jedan kanal (master/slave, sve ok sa jumperima), i tako su radili bez problema par godina. no sada pri paljenju, nakon ocitanja cpu-a, rama, ide kanala......., izbaci sljedece upozorenje:

SMART Failure Predicted on Secondary Master.
WARNING : Immediately back-up jour data and replace hard disk drive.
A failure may be imminent.

podatci o hardu:
MODEL : C WD600BB-00CAA1
S/N : WD-WCA8F3074661
FIRMWARE : 17.07W17
C H S : 16383 16 63

ono sto sam ja pokusao do sada:

spojio hard na svoj komp, prolazi post bez upozorenja, pokrenuo instalaciju xp-a, krenuo formatirati ga, kaze da ne moze (obicni i quick, svejedno). dalje se nisam zezao jer mi treba komp :).

sljedece je radeno na kompu sa pocetka.

ostavio 60GB wd-a samog na primarnom kanalu, jednako upozorenje. ostavio 80GB wd-a, nema upozorenja, normalno prosao format, normalno instal, sve ok radi (pa pretpostavljam da nije do kontrolera na maticnoj).

skinuo Hiren's Boot CD 9.6, pokusao sa hdd dijagnostikom od wd-a, ne moze odraditi do kraja, smrzne.

pokusao sa write zeros to drive, proslo kako treba bez errora.

nakon toga napravio formatiranje za xp pod wd-ovim alatom, proslo kako treba.

nakon toga opet pokrenuo instalaciju xp-a, bez formatiranja particije, kopira fajlove, resetira komp, i nakon toga izbaci error da mu fali neki dll od kernela (dakle, nije kopiranje proslo kako treba). i dalje izbacuje smart warning, cijelo vrijeme od pocetka.

iskljucivanje smart-a u biosu nije nista pomoglo, i dalje isti warning.

ako ima netko jos koju ideju, slobodno napisite. meni jos pada na pamet update firmware-a, ali nemam pojma di naci za ovaj hdd. osim slanje zahtjeva prema wd-u, a to necu jer nije od zivotne vaznosti.
pretpostavljam da mu nema spasa i da je za odstrel, ali svejedno da pitam.

yedwy 07.10.2008. 14:44

Pa zar nije očito? SMART je u pravu i disk je u banani, nevidim kaj ti nije jasno u situaciji, kako i poruka veli - napravi backup ako imaš gore nešto važno i zamjeni ga...

Burko 07.10.2008. 14:51

na mom kompu smart ne odraduje, dok na ovom odraduje. najvise zbog toga i trazim ako ima jos tko kakvu ideju sto probati.

ako nista - nista. i sam sam napisao kako je disk najvjerovatnije gotov jer znam i sam procitati i razumiti ono sto pise, ali svejedno.

Mr.Black 09.12.2008. 21:21

Da ne otvaram novu temu. Danas sam se susreo s jednim takvim problemom na Forcebookovom laptopu. Unutra je Samsungov hdd 60gb. Pošto ga trebam zamijeniti, koji mi hard preporučate od 80gb?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:24.