![]() |
pagefile,savjet
2 fizicka diska stavljeni u raid 0,4 particije,e sad,da li da pagefile odredim samo
za C particiju ili je potrebno da za svaku particiju postavim pagefile na odredjenu vrijednost? |
Dovoljno je da ga ostaviš na sistemskoj particiji. Imaš li dovoljno RAMa, možeš ga i isključiti.
|
Bolje ne isključivati jer će kasnije biti sranja. Stavi ga na 1.5 puta veću količinu od RAM-a.
|
Citiraj:
|
Varaš se... :) Probaj pokrenuti par većih programa i Windowsi će se odmah buniti zbog malog page filea pa ga onda sami povećaju koliko treba, ali ti to naravno ne vidiš.
|
A zašto ne ostavit System managed size?
|
Zato jer to nije fiksna vrijednost pa dolazi do fragmentacije što degradira performanse.
|
Citiraj:
nikad mi taj pagefile nije bio jasan, mislio sam što više to bolje. i još se čudim zašto ne mogu defregmentirat hdd kak spada, uvijek ostane veliki dio praznog prostora, pa poslje njega opet podaci neki, što nije dobro. idem to prepravt odma. znači giga je dost za vistu, imam 2gb rama. a opet po nekim drugim forumima se piše da treba stavit 2x od količine RAM-a, 4GB u mom slučaju npr. i ako nemaš 2 hdd-a, pagefile treba nariktat na particiju na kojoj je OS, tako kažu. @domy kolko to drži vodu? vidim da se kužiš, a meni je to stran pojam. na svakom forumu pišu drukčije. :fala: |
Čini se da se i ne mijenja toliko veličina PF-a(valjda je dosad ustaljena). Problem fragmentiranosti istog bi valjda uklonio neki od defrag alata, ali na višegodišnjoj instalaciji...:nono:
|
AFAIK pagefile najbolje funkcionira kad je toliko velik da odgovara onoliko rama koliko adresiraju windowsi, s tim da IMHO veličina filea na 32bit nebi trebala prelazit 4GB (iako može), swap je samo jedan dio priče jer pagefile sudjeluje u radu i na druge načine osim da "mjenja" fizički ram ga kad ponestane, ja sam dugo mislio da je najbolje da bude što manje ali to baš i nije tako...
Inače ona 1,5x je stara formula koja danas vjerojatno na bolje opremljenim strojevima baš i nema nekog smisla, treba biti sistemski ram + video ram + pardesetak mb za ostale stvari koje os alocira i to je to... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:30. |