PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Hibernacija vs Shut down computer (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=120856)

Daten 26.09.2008. 19:25

Hibernacija vs Shut down computer

Ovako, zanima me da li je bolje gasiti svaki put komp ili ga stavljat na hibernaciju...

Gabre 27.09.2008. 12:21

pa ovisi da li ti treba hibernacija.. jer ona služi otprilike da ako imaš otvoren neki projekt, puno prozora, ovo ono, da sve to kako ti je bilo otvoreno prije hibernacije bude i nakon što se komp upali.

za razliku od klasičnog shutdown-a gdje komp sve pozatvara što je bilo otovreno, i nakon paljenja imaš "čiste" windoze.. i sve moraš otpočetka...

Buger 27.09.2008. 12:40

ja preko dana komp držim u S3 stand byu, a preko noći ga gasim na shut down

Rebbit 27.09.2008. 13:21

u 99% posto slucajeva na hibernaciji... jer mi se automatski pale neke stvari jer neam normalne winse a ovo nemog iskljucit, brze se pali, odma mi je spojen na msn i tak to...
ugl.. brze mi se boota.. makar koristi neku memoriju sastrane na hardu za spremanje, al me ne smeta nis i koristim stalno to..

zkljaja 27.09.2008. 13:38

Ja koristim hibernaciju vec godinu dana skoro, jer nema razloga da mi se windowsi stalno iznova podizu...

Prednost ti je to sto ne moras cekat da ti se digne antivirus, msn, neznam kaj jos imas, nego jednostavno upalis i odma si ready to go :)

Mana je to, sto se nekad ne digne iz hibernacije (rijetko ali opet..) znaci, samo ti stane kad treba uc u account selection, i moras restartat komp (znaci i windowse). To ti moze bit banana ako si nesto vazno radio i nisi sejvo nego samo pikno komp u hibernaciju :smoke:

Daten 27.09.2008. 15:58

Puno hvala na savjetima...

Bambusha 27.09.2008. 19:35

Citiraj:

Autor papčić (Post 1148631)
Mana je to, sto se nekad ne digne iz hibernacije (rijetko ali opet..)

ja sam mislio da se samo meni to dešava:kafa:

Viperus 27.09.2008. 19:40

standby s3 ako znam da ću ubrzo ponovno koristiti komp, a firefox ti ima opciju da savea sve prozore , fileovi su u my recent documents, tak da ne vidim korist hibernacije.

Reedy 27.09.2008. 21:21

Citiraj:

Autor Buger (Post 1148583)

Ja također tako radim, uvijek.

lordVerdranius 28.09.2008. 02:18

A zakaj jednostavno ne ostaviti PC upaljenim normalno bez ikakvih modova?
Meni moj PC glavni gori koliko treba, a ako mislim raditi cijeli dan onda je stalno upaljen... I ne stavljam ga u hibernaciju jer mislim da je to bezpotrebno...
Dok je kod prijenosnih računala više nego potrebno i često to koristim kod njih, sam ga poklopim i bok... ;)

Gabre 28.09.2008. 02:38

potrošnja struje i smrad u sobi..? ;)

yedwy 28.09.2008. 09:32

Ja svog ne gasim uopće jer i kad radim na njemu i kad ne radim na njemu skida s neta... :kafa:

Inače u rjetkim prigodama kad ga gasim uvjek koristim shutdown, imam i s3 ali to mi je samo ako moram nekaj od rabijatne periferije zaštekat u njega pa neću kopčat na živo...

Burko 28.09.2008. 09:44

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1149193)
potrošnja struje i smrad u sobi..? ;)

smrad? nisam primjetio osim prvih par dana kada su nove komponente, ali to je onaj miris nove elektronike.

potrosnja? ajd da je to cirkular koji vuce konstantno par ampera, ali komp? prosjecni? mislim da ne trosi vise od 200-300W, ukljucujuci i monitor. tako da sam i ja od onih koji ostavljaju da radi bez hibermacije/stand by.
mozda grijesim sto ostavljam komp tako, ali vise mi pozdere bojler za vrijeme noci nego komp da radi cijeli tjedan non-stop. tak da ono, sto se toga tice, nisam ekoloski osvjesten.

Uber Gosu 28.09.2008. 10:31

Inace koliko sa m upoznat windowsi(vecina) zahtjevaju nakon mjesec dana gasenje jer nisu stabilni 100% po tom pitanju, kao i reinstalaciju svakih godinu dana zbog velikog pada performansi kroz vrijeme(lose removanje starih stvari iz registrija i sl.). Uglavnom slazem se sa hibernacijom po danu i gasenjem po noci.

yedwy 28.09.2008. 10:50

Krivo si upoznat...

Uber Gosu 28.09.2008. 12:26

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1149324)
Krivo si upoznat...

Moguce, ali meni se winsi nakon 6mj toliko uspore da moram nove stavit(acronis T image) a i velicina win foldera raste linearno s vremenom kao i iznos sekundi koje je potrebno winsima da se dignu 100%, nikad nisam imao winse duze od 1g na kompu kao i duze od 2 tjedna upaljen komp:zdero:

A.J. 28.09.2008. 12:31

Citiraj:

sry, ali sta vam znaci S3?
ja ga drzim obicno upaljenog radi seedanja, ali obicno koristim hibernate jer mi se neda cekat da mi se sve upali. ali nakon koji tjedan dana ga moram restartat jer ko da se malo zagusi.

Gabre 28.09.2008. 12:36

moraš ga propuhati dobro svakih nekoliko

Uber Gosu 28.09.2008. 12:38

Citiraj:

Autor A.J. (Post 1149394)
ja ga drzim obicno upaljenog radi seedanja, ali obicno koristim hibernate jer mi se neda cekat da mi se sve upali. ali nakon koji tjedan dana ga moram restartat jer ko da se malo zagusi.

,
o tom ti ja pricam:chears:

De5tr0yer 28.09.2008. 13:09

Citiraj:

Ja ga preko dana drzim upaljenog, a preko noci u S3...

Jednostavno je neisplativo ga stavljat na hibernaciju... Dosta se sporije dize, a to vise sto imas vise rama.

S3 je predobra stvar.

Buger 28.09.2008. 14:59

Citiraj:

Autor A.J. (Post 1149394)
sry, ali sta vam znaci S3?

S3 (poznat i kao STR, Suspend to RAM) stand by je isključivanje svih komponenti osim RAMa, dakle, sve informacije ostaju spremljene u RAMu i računalo je spremno za korištenje u roku 5s; brže i bolje od hibernacije

btw. postoji i S1 stand by, kod kojega ostaju upaljeni ventilatori i (mislim) HDD i RAM, uglavnom, S3 je puno bolji jer komp ne čuješ

ponekad je potrebno u BIOSu postaviti S3 kao deafult stand by, no trebaš znati da neke starije ploče nemaju tu mogućnost

DjedMraz 28.09.2008. 15:32

Citiraj:

btw. postoji i S1 stand by, kod kojega ostaju upaljeni ventilatori i (mislim) HDD i RAM, uglavnom, S3 je puno bolji jer komp ne čuješ
Malo sam cackao po Boisu da namjestim sa S1 na S3 jer mi ventori i dalje rade u stand by, ali nikako nemogu naci
Pretpostavljam da bi se to moralo nalaziti ovdje:?
ACPI settings:

Suspend to ram
Away mode support
Restore on AC/Power Loss
Ring-In power On
PCI devices power on
ps/2 keyboard power on (ovo nije, to znam :D )
RTC Alarm power on
ACPI HPET Table

bois je AMI

edit: rjeseno

n30n 28.09.2008. 16:41

moj radi cijeli dan, kad nisam na njemu samo iskljucim monitor, a po noci shut down...

Mihael 28.09.2008. 18:35

hibernaciju obavezno stalno koristim na laptopu, a računala gasim normalno...

A.J. 28.09.2008. 23:44

Citiraj:

Autor Buger (Post 1149515)
S3 (poznat i kao STR, Suspend to RAM) stand by je isključivanje svih komponenti osim RAMa, dakle, sve informacije ostaju spremljene u RAMu i računalo je spremno za korištenje u roku 5s; brže i bolje od hibernacije

ponekad je potrebno u BIOSu postaviti S3 kao deafult stand by, no trebaš znati da neke starije ploče nemaju tu mogućnost

mislim da je to meni vec namjesteno na laptopu. jer kad ga stavim u stand by ne cuje se nista iz njega, a da se upali mu treba koja sekunda. jel pametno nosit laptop dok je u tom stanju? posto se ne vrti hard ni nista ne radi u njemu

raf 29.09.2008. 06:33

Citiraj:

Autor A.J. (Post 1150063)
jel pametno nosit laptop dok je u tom stanju? posto se ne vrti hard ni nista ne radi u njemu

Suspedn to ram iliti samo drzi ram pod naponom. sto znaci trosi se baterija, naravno ne tako puno kao da radi ali onako polako sise :D

yedwy 29.09.2008. 09:33

Citiraj:

Autor A.J. (Post 1150063)
mislim da je to meni vec namjesteno na laptopu. jer kad ga stavim u stand by ne cuje se nista iz njega, a da se upali mu treba koja sekunda. jel pametno nosit laptop dok je u tom stanju? posto se ne vrti hard ni nista ne radi u njemu

Laptopu neće ništa bit periferije su na njemu ugašene kad je u S3 jednako kao i kad su u shutdownu i ako zvekne i razbije se disk razbit će se jednako... :)

Jedino što baterija može trajati kraće, sad dal je to osjetno kraće ili samo simbolično vjerojatno ovisi o konkretnom slučaju ali nebi trebalo pojesti previše ako su baterije u dobrom stanju s dosta kapaciteta...

A.J. 29.09.2008. 10:38

evo u Toshiba Power Saver pise da je u stand by moze biti 40 sati, "mislim" da ce biti dovoljno ;)
http://www.imagesforme.com/out.php/t169466_1.JPG

Reedy 29.09.2008. 13:53

Ljudi, ak bi mogao netko pomoć da ne otvaram novu temu... Kad gasim komp onda mi se sve počne gasit i sve 5, ali kad se pojavi i piše: Windows Shutting Down... Onda zašteka, to piše cijelo vrijeme i neće se ugasit, ista stvar je i s hibernacijom. Piše Stand By tak nešt, i onda nikud nikam... Čekao 30 min, ništa... Bio bi zahvalan.

thopok 29.09.2008. 16:11

A jesam li ja dobro upoznat da je za ispravan način omogućavanja S3 potreban reinstall OS-a(ako je XP instaliran sa S1 omogućenim)?:stoopid:
A to dalje vodi u temu S3 vs. S4.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:58.