PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Eizo FlexScan S2431WH 24"LCD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=120654)

Index 24.09.2008. 20:12

Eizo FlexScan S2431WH 24"LCD

Evo, nakon dosta razmatranja i traženja po internetu odlučio sam se za taj 24" Eizo sa S-PVA matricom.
Čudno je bilo to da samo melcomp u VŽ doista ima EIZO monitore, pa sam protegno noge do VŽ i ubo taj super EIZO.
Prvo je i ono najbitnije, na monitoru nisam našao nijedan pokvareni pixel, baš kako je gosp. Meljnjak i sam reko, nijedan Eizo monitor kod njih nije imao problema sa i jednim lošim pixelom.
Drugo slika je fenomenalna, nemoram trošiti previše riječi na to, jer to se podrazumijeva.
Treče, onaj famozni input lag koji je navodno prisutan u većim monitorima ja nisam primijetio, a ni ghostinga nema iako je monitor dekklariran na G To G 6ms.
Četvrto, pixeli su veličine 0,27 što je super za veličinu teksta koja je super, može se bez bilo kakvih naprezanja čitati sa 70cm udaljenosti pa i sa više, ali 70cm je optimalna udaljenost monitora od glave.
Peto, u meniju za podešavanje je sve što čovjek može poželjeti da podesi. Osim toga tu je podešavanje temperature boja koje idu od 4000 - 10500 kelvina. Monitor ima i SRGB opciju.
Šesto, od ovog monitora glava ne boli.
Toliko o tom monitoru.
Na sljedečem linku imate sve u detalje o tom monitoru, s tom razlikom što je tamo bijeli model, a moj je crni:
http://www.prad.de/en/monitore/revie...l#Introduction

Uber Gosu 24.09.2008. 21:14

inace taj input lag 99% ljudi nemoze osjetiti jer je uglavnom na vecini monitora zanemariv, btw kako mislis sliku kalibrirat sad kad si ga kupio i kolko te kostao?

Index 24.09.2008. 21:46

Citiraj:

Autor Uber Gosu (Post 1146584)
inace taj input lag 99% ljudi nemoze osjetiti jer je uglavnom na vecini monitora zanemariv, btw kako mislis sliku kalibrirat sad kad si ga kupio i kolko te kostao?

Mislim da je su boje tvornički dobro naštimane te nije potrebna kalibracija, a osim toga kalibrator nemam. Ja sam ga platio 6335kn u melcompu, a vani je cijena oko 890EUR.

Visage 24.09.2008. 23:54

Ajde cestitam Index i nek bude dugotrajan kao sto Eizoti obicno i jesu. Zao mi je da nisam dojavio za HP, ali stalno se kilave sa kondcionalima u "dojavi" gdje se prodaje. Bolna HR tuga kupovne moci (skrtosti) prelama se na nacin da nitko nije u stanju imati jedan model negdje izlozeno, a da mu tajming nije pod noz na prodaju odma :(

Melkompija je kilava, usvinjena u megalomanskoj ponudi. Ali zato nikad nije sepala po pitanju robe i skladista. Dobro si otisao. Jel ti Darko ili tko je vec bio tamo dao da detaljno pregledas? Jel imaju uopce sto izlozeno trenutno od ostalih monitora? Odnosno jel im se da sto donjeti iz onog Arka skladista kojeg imaju?

Moram priznati da si me pozitivno iznenadio. Mislio sam da nikad neces kupiti monitor. Sad si maltene joker u rukavu za pokaz svakome tko odugovlaci sa kupovinom :)

Jedino je red da se to malo i poslika za forumase, kaj ne? Da ga vidimo u radnom okruzenju

Citiraj:

Autor Index (Post 1146599)
Mislim da je su boje tvornički dobro naštimane te nije potrebna kalibracija, a osim toga kalibrator nemam. Ja sam ga platio 6335kn u melcompu, a vani je cijena oko 890EUR.

Malo ces vec korigirati kad se duze uhodas. Ali vecini nece biti potrebno, buduci da dobro dolazi podesen.
.

gnomisa 24.09.2008. 23:57

6635 kn, btw praduša veli da je slika super ali da monitor ipak nije za dizajnere profiće već spominje semi-pro...zanimljivo...pa da, čini se da profić nemre izbjeć 10 somova za dobar LCD.....govorim stvarno o jako zahtjevnim ljudima naravno...za nas je ovo pila....

Index 25.09.2008. 09:24

Citiraj:

Autor gnomisa (Post 1146721)
6635 kn, btw praduša veli da je slika super ali da monitor ipak nije za dizajnere profiće već spominje semi-pro...zanimljivo...pa da, čini se da profić nemre izbjeć 10 somova za dobar LCD.....govorim stvarno o jako zahtjevnim ljudima naravno...za nas je ovo pila....

Da, upravo tako, da se profesionalno bavim fotografijom, onda bi uzeo CG eizo, ali to bi onda koštalo 2x više nego ovaj model, međutim i ovaj ima sve moguće za podesit jednako kao i CG model.
Temperaturu boja sam stavio na 7000 kelvina jer mi je onda bijela nekako prirodnija, po defaultu je 6500 kelvina, ali je onda bijela malo jača.
Zaboravio sam spomenuti da ima i automatsko podešavanje svjetline i senzor koji monitoru šalje info o svjetlini prostorije, pa on onda dodaje ili spušta onoj vrijednosti svjetline koju si korisnik namjesti. Ovo se naravno može isključiti.

I na kraju Eizo sam odabrao i zbog kvalitetete, a i zbog toga što im cijena u Hrvatskoj nije nabijena u odnosu na cijenu vani, kako je slučaj sa nekim drugim markama.
Iako ima 24" monitora koji su duplo jeftiniji od ovog, ja mislim da ovaj vrijedi svake kune.

Visage 25.09.2008. 22:11

Citiraj:

Autor Index (Post 1146839)
Iako ima 24" monitora koji su duplo jeftiniji od ovog, ja mislim da ovaj vrijedi svake kune.

Hm, jesi li ti skinuo zastitnu foliju, kad nisi moje pitanje vidio prije Gnomisinog? ;) Do tada evo za opusteno Calibricarenje.

Index 25.09.2008. 23:17

Citiraj:

Autor Visage (Post 1147362)
Hm, jesi li ti skinuo zastitnu foliju, kad nisi moje pitanje vidio prije Gnomisinog? ;) Do tada evo za opusteno Calibricarenje.

Bok Visage.
Nisam vidio u melkompu nijedan monitor u izlogu. Što se tiće gledanja monitora, nisam ni tražio da pogedam taj monitor prije kupovine. Gosp. Melnjak mi je rekao da nijedan eizo koji je kod njih bio nije imo mrtve pixele.
Na kraju je ispalo da čovjek ne izmišlja jer na mome također nije bilo mrtvih piksela. Što se tiće kvalitete same slike i drugih mogućnosti kod eizota, osobito tog modela unaprijed sam bio upoznat jer je na PRAD bio recenziran sve u detalje. I sve što su tamo napisali bila je istina. CG seriju namijenjenu specijalno za grafičare nisam ni pomišljao da zemim jer su užasno skupi. Imao sam gornju granicu od 7000kn za 24" i na kraju je sve super ispalo, rekao bih i bolje nego sam očekivo, super veliki Eizo sa S-PVA matricom po cijeni 6 i pol tisuća kuna.
Moram ti priznat da sam imo još jedan monitor na nišanu, ali je prevagu odnio Eizo. Taj drugi je bio BenQ FP241W koji je također u cjeniku ali ga nisu imali na skladištu. On ima Optronics P-MVA matricu koja također daje vrlo kvalitetnu sliku, a i nešto je bio jeftiniji od Eizota.
Kako god bilo, sve je na kraju super ispalo i ja sam sa Eizom super zadovoljan.
Pozdrav i još jednom hvala na linku.

gnomisa 26.09.2008. 00:10

kako stoji sa input lagom? da ga usporedimo sa Dellom 2407 i HP-om 2475W....čisto da vidimo

http://img378.imageshack.us/img378/1...lag2dz0.th.jpghttp://img378.imageshack.us/images/thpix.gif

Index 26.09.2008. 00:44

Citiraj:

Autor gnomisa (Post 1147436)
kako stoji sa input lagom? da ga usporedimo sa Dellom 2407 i HP-om 2475W....čisto da vidimo

http://img378.imageshack.us/img378/1...lag2dz0.th.jpghttp://img378.imageshack.us/images/thpix.gif

Mogu samo da ponovim ono što sam već gore napisao. Nikakav famozni input lag ja ne primječujem. Ja bih rekao da je to neka šala. Ali to sam ja.

Mar 26.09.2008. 00:58

Ah, gnomisa ceka da izmisle CRT ponovo :)

jurbAs 26.09.2008. 01:04

uff super monitor definitvno btw koji si monitor imao prije ovoga? ako se smije znat? ako si imao neki kvalitetniji LCD sa IPS.om ili SPVA i sl. da nam das neku usporedbu... Ja sam i dalje uvjerenja da za multimedijase koji gledaju filmove rade obrade i to (ne profi) da je PVA ko stvorena za njih.
Po pitanju input lag.a ja ga nisam ni jednom skuzio ma koliko god se trudio. A vjerute da mi se na monitoru FPS.ovi najcesce vrte.

Mario P. 26.09.2008. 08:47

Jel ovaj u rangu s BenQ 241W?

Visage 26.09.2008. 09:57

lagani OT ali i dalje tematska plovidba...

Hm, o tom Benqu vec mitove slusam na temu citljivosti fonta. Senseye i ostale naljepnice cini se ipak nisu prazna nabrajanja. Jer koliko sam nasao, na nekoliko mjesta pere Dell 24-ku po kvaliteti slike i to kao unisoni zakljucak.

Ali ono sto me posebno intrigira za ovaj monitor je citljivost fonta. Jedno 10-tak usporedbi nadjoh u kojim je postao maltene referenca u prosudbi koliko je neki PVA ili IPS dobar prema njemu! Bas se istice sa fenomenalnom citljivoscu teksta. Ako je tako dobar na ATI-u i JelcVidiji, bojim se pomisljati kako bi izgledao sa Matroxovim GAA-om ali i opcenito sa Matrox tretmanom fonta.

Gradjanine ili neki drugi vrli Benq FP241W vlasnice, otkrij nam tajnu te fontovske istine? Zar je stvarno toliko poseban?

Index 26.09.2008. 15:03

Citiraj:

Autor jurbAs (Post 1147471)
uff super monitor definitvno btw koji si monitor imao prije ovoga? ako se smije znat? ako si imao neki kvalitetniji LCD sa IPS.om ili SPVA i sl. da nam das neku usporedbu... Ja sam i dalje uvjerenja da za multimedijase koji gledaju filmove rade obrade i to (ne profi) da je PVA ko stvorena za njih.
Po pitanju input lag.a ja ga nisam ni jednom skuzio ma koliko god se trudio. A vjerute da mi se na monitoru FPS.ovi najcesce vrte.

Prije sam imo 19" samsung 970p također 6ms obična PVA matrica. Ni na tom monitoru nisam prijetio nikakav input lag.

Solberg 27.09.2008. 02:46

Citiraj:

Autor gnomisa (Post 1147436)

Evo neki test koji sam nasao
http://www.hardware.info/productdb/b...zo_S2431WHBK/#
Samo stisni dole za dodatne specifikacije.....
A sa desne strane imas i grafove pa mozes usporediti....
A Index mozes probati sa temperaturom 6850 K, po njihovom mjerenju daje nativnu boju

gnomisa 27.09.2008. 15:35

Citiraj:

Autor Mar (Post 1147466)
Ah, gnomisa ceka da izmisle CRT ponovo :)

želiš reći da napuhavamo stvar :-) ....gledaj, činjenica je da je podatak koliki je input lag potpuno nebitan dizajnerima i ljudima koji će raditi na njemu...imaju oni drugih briga (kako dobiti precizne boje kao nekad na vrhunskim CRT-ima)....možda sam zakinut za normalno razmišljanje jer sam se nekada davno, dok sam bio mlad i nadobudan - bavio baš grafičkim dizajnom...znam jako dobro koliko je bitno imati bar približno boju koja ide van...input lag bi međutim mogao biti problem ljudima koji ga uočavaju i igraju nekakvu dinamičnu igricu online...1,2,3 frejma...njima može biti bitno....ali mene to toliko ne brine...mene brine više onaj problem koji su imali dellovi (i neki drugi modeli)..onaj VRLO uočljivi ghosting kad LAGANO mičeš svijetlu ikonu po tamnom desktopu....posebno je bio izražen kod 24" modela....LCD tehnologija donosi puno prednosti ali i puno mana...tko to ne priznaje okreće glavu od istine....IMHO ovaj HP 2475 je do sada najbolje što je izašlo do 5 tkn...bolje nema....

Visage 27.09.2008. 16:38

Citiraj:

Autor Index (Post 1147408)
Bok Visage. Nisam vidio u melkompu nijedan monitor u izlogu. Što se tiće gledanja monitora, nisam ni tražio da pogedam taj monitor prije kupovine. Gosp. Melnjak mi je rekao da nijedan eizo koji je kod njih bio nije imo mrtve pixele.

Odlicno. Bit ces zadovoljan sigurno. Baci samo neku sliku kad budes raspolozen.

Skorn 27.09.2008. 17:47

da ne otvaram novi topic pa da pitam ovdje

jel istina da je razlika između SX i CG modela samo u hardware kalibraciji, a PVA matrice su praktički iste? negdje sam pročitao da je u CG monitore ugrađivana samo handpicked matrica ali i da je ista opet lošija nego li H-IPS u NEC monitorima?

ima li igdje za vidjeti uživo u hrvatskoj NEC monitore većih dijagonala, 26" ili 30"?

hvala

Index 27.09.2008. 18:56

http://www.imagesforme.com/out.php/t...rafija0013.jpg http://www.imagesforme.com/out.php/t...rafija0015.jpg http://www.imagesforme.com/out.php/t...rafija0016.jpg

Slikano mobitelom pa je lošije kvalitete.

Visage 28.09.2008. 22:15

Citiraj:

Autor Index (Post 1148900)
http://shrani.si/f/3B/10T/P6RMc5U/copy-of-new-3.jpg
Slikano mobitelom pa je lošije kvalitete.

Odlicno :)

Bas me zanima imas li isto prosireno pokazivanje satnice rada kao i kod starijih modela?

screen-manager > desna "strelica" > do "i" menija + 3x enter do stranice 3/3.

Sto ti tamo tocno pokazuje?

Gradjanin 29.09.2008. 10:14

Citiraj:

Autor Visage (Post 1147603)
Hm, o tom Benqu vec mitove slusam na temu citljivosti fonta. Senseye i ostale naljepnice cini se ipak nisu prazna nabrajanja. Jer koliko sam nasao, na nekoliko mjesta pere Dell 24-ku po kvaliteti slike i to kao unisoni zakljucak.

Ali ono sto me posebno intrigira za ovaj monitor je citljivost fonta. Jedno 10-tak usporedbi nadjoh u kojim je postao maltene referenca u prosudbi koliko je neki PVA ili IPS dobar prema njemu! Bas se istice sa fenomenalnom citljivoscu teksta. Ako je tako dobar na ATI-u i JelcVidiji, bojim se pomisljati kako bi izgledao sa Matroxovim GAA-om ali i opcenito sa Matrox tretmanom fonta.

Gradjanine ili neki drugi vrli Benq FP241W vlasnice, otkrij nam tajnu te fontovske istine? Zar je stvarno toliko poseban?

nema beda. samo mi dajte kaj hocete da istestiram i cime pa cu to napraviti.

kaj se tice dosadasnjeg iskustva, ovako nabrzaka:

-super boje
-ok crna
-nema vise blijedih mrlja kad je crna pozadina(famozno pozadinsko curenje svijetla preko rubova matrice) kao kod samsunga i della(ovo nije pljuvanje po firmama vec iskustvo s prijasnjih lcda)
-ghosting neprimjetan
-ostrina slike i njenih detalja (prvenstveno u igrama) je odlicna
-sam ekran ne bljesti previse, i onako, nije previse osjetljiv na pozadinsko osvjetljenje(recimo prozor iza leda)
-ugodnog izgleda i ergonomije(mozda da su malo bolje oznacene kontrole za upravljanje-recimo da imaju neke oznake kao brailovo pismo, da znam kaj stiscem)
-jos nekaj potpuno hebeno na tom monitoru..priključci. ali fakat su na njemu svi koji trebaju za spajanje sveg i svaceg na njega
-a kaj se tice fontova i opcenito rada u desktopu i officeu te inim programima...a kaj reci. Tog sam se i ja bojao, da ce reza 1920x1200(nativa) biti premala i jednostavno necitljiva i bla bla..ono nisam bio bas povjerljiv prema tome

ALI :)....naprosto je monitor u tome odlican. nema titranja slike, razmucivanja fontova, nejasnih rubova i slicnih stvari koje sam znao vidati na raznoraznim elcedejima. mozda tome i ne priododajem posebnu paznju jer sam ionak malo u kucnom desktopu :) :) :), no kad jesam, stvarno je ugodan rad s njim.

eto, uglavnom sam jako zadovoljan tim monitorom. malo skuplje cijene u startu naspram konkurenata, monitor je jednostavno receno odlican. barem mome oku. tehnicki ga neznam opisati, recimo gamut boja ili neke specificne pro detalje, no kao korisnik koji samo gleda mogu ponoviti-odlicno.

znaci, rado cu ga istestirati, no trebam infoe kako i s cime, te kaj se trazi na testovima monitora...recimo, ono kaj inace ne vidim u njima je pitanje zagrijavanja..a ovaj, da smo iskreni, fino grije :;

eto...do testiranja:chears:

Index 29.09.2008. 11:43

Citiraj:

Autor Visage (Post 1149997)
Odlicno :)

Bas me zanima imas li isto prosireno pokazivanje satnice rada kao i kod starijih modela?

screen-manager > desna "strelica" > do "i" menija + 3x enter do stranice 3/3.

Sto ti tamo tocno pokazuje?

Piše:

FlexScan S2431W
S/N: 35167097
Usage time: 55H

Da, ima i to. Di si to vidio?

Visage 29.09.2008. 19:59

Fino, hvala na ovim vlasnickim dojmovima :)

Citiraj:

Autor Gradjanin (Post 1150198)
znaci, rado cu ga istestirati, no trebam infoe kako i s cime, te kaj se trazi na testovima monitora...

Ovako, molio bih te da nadjes i pripremis :

1) neke vece merdevine

2) manji tabure na kojem ces stajati radi testa

3) 2x "eco" halogen zarulje sa IS3 certifikatom za smanjeno punjenje živom

4) Full napunjenu Mamiyu bez shiftera.

5) dva polarna difuzora sa borealis hologram filterom.

6) Hama stropni laydicam sa kojeg ces snimati font pod idealnim kutem.

Malo šale nije na odmet :D

Pa sve bitno si rekao i nema potrebe za gnjavazom. Jedino me zanima gdje si ga uopce kupio? Jer ponuda ne daje nista a da budem iskren, nemam veceg pojma tko ih prodaje centralno kod nas?

Citiraj:

Autor Index (Post 1150274)
Piše: FlexScan S2431W, S/N: 35167097 Usage time: 55H Da, ima i to. Di si to vidio?

CG modeli imaju dosta opsirno pa me zanimalo kako je sa jednim novijim modelom. Di sam vidio? Pa Eizo meni znam napamet :) Sto si dobio od softa sa njim?

Index 29.09.2008. 20:45

Citiraj:

Autor Visage (Post 1150605)
Jedino me zanima gdje si ga uopce kupio? Jer ponuda ne daje nista a da budem iskren, nemam veceg pojma tko ih prodaje centralno kod nas?

Ima u melkompu

Skorn 29.09.2008. 22:18

dobro dali itko zna kamo se teoretski može naručiti LCD3090WQXi?

Visage 29.09.2008. 22:27

Citiraj:

Autor Skorn (Post 1150758)
dobro dali itko zna kamo se teoretski može naručiti LCD3090WQXi?

Acord

A mozes i izvana naruciti. Imas barem US dovoljan broj izvora. Oni koji smiju samo za US trziste prodavati... i tome se moze (PM) doskociti.

Skorn 29.09.2008. 22:30

Thx na odgovoru M8!

Može PM prosim lepo? :)

Gradjanin 30.09.2008. 09:56

hg-šrot(jedini koji ga je imao u trenutku kupnje)...nakon podosta natezanja i pregovaranja jer oni pojma nemaju kaj imaju na skladištu pa im provjera doslovno traje danima ;)

Skorn 30.09.2008. 10:40

ne

HG Stop nije nikada imao 30" Nec lcd

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:34.