PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Problem u napajanju? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=119994)

sith_lord 19.09.2008. 01:05

Problem u napajanju?

Pozdrav!

Evo napokon sam dovršio novu konfiguraciju ali na početku odmah neki problemi...
Naime imam Athlona X2 64 4000+ (sa stock coolerom) na Gigabyteovoj ploči, X1950GT grafu, HDD Seagate 410AS, dvd pržu i 1 GB OCZ Gold RAMa...
E sad, uzeo sam si za to ovo napajanje misleći kako će biti dostatno, međutim kad pokušavam upalit' komp, ono ništa - baš ništa, nit' se vrti cooler ni od proca, ni od grafe, slike na monitoru nema, drugim riječima - nikakve ativnosti u kutiji...

Da nije ovo napajanje preslabo? Mislim NEMOGUĆE da sam nešto krivo spojio (nije bio čak ni double check, već 10x check prije paljenja)!

Ako je napajanje preslabo, molim onda prijedlog nekog drugog napajanja...

Unaprijed hvala na pomoći! :chears:

stuc 19.09.2008. 02:11

Citiraj:

Autor sith_lord (Post 1141229)
međutim kad pokušavam upalit' komp, ono ništa - baš ništa, nit' se vrti cooler ni od proca, ni od grafe,

To bi značilo da napajnje uopće nije ni pokrenuto tj. matična ga ni ne upali.

Uzrok tome može biti:

1. Neispravno napajanje - probaj ga upalit na "suho", bez matične.
2. Matična ploča je negdje u kratkom spoju sa kućištem - imaš distancere ?
3. Neispravna tipka za paljenje - probaj ga upalit sa šarafcigerom drito na matičnoj.
4. Cooler od proca je negdje u dodiru sa pločom gdje nebi trebao biti - previše paste ?
5. Prekidač na napajanju nije uključen.
6. Komp nije uključen u struju.
7. Izgorio osigurač od utičnice gdje je uključen komp.

Dalje od ovog nema, da je u pitanju neispravnost grafe, harda ili memorije bar nešto bi se zavrtilo ili pištalo.

sith_lord 19.09.2008. 03:19

Citiraj:

Autor stuc (Post 1141248)
To bi značilo da napajnje uopće nije ni pokrenuto tj. matična ga ni ne upali.

Uzrok tome može biti:

2. Matična ploča je negdje u kratkom spoju sa kućištem - imaš distancere ?
3. Neispravna tipka za paljenje - probaj ga upalit sa šarafcigerom drito na matičnoj.
4. Cooler od proca je negdje u dodiru sa pločom gdje nebi trebao biti - previše paste ?
5. Prekidač na napajanju nije uključen.
6. Komp nije uključen u struju.
7. Izgorio osigurač od utičnice gdje je uključen komp.

Dalje od ovog nema, da je u pitanju neispravnost grafe, harda ili memorije bar nešto bi se zavrtilo ili pištalo.

To i ja kažem - pokušao sam vaditi RAMe ali nista ne pišti...

A što se ovoga gore tiče:
1.) Kako da znam da li je ispravno ili nije? (Nisam probao upaliti na suho - još...)
2.) Naravno da imam!
3.) Ovo ne znam kako se radi - neću isprobavati dok ne dobijem potvrdu... :D (Šarafciger prinijeti na ona 2 pwr pina?)
4.) Paste sam stavio fini tanak sloj po površini - 0.5mm do ruba proca nisam mazao pastom.
5.) Na koji prekidač misliš? :stoopid:
6.) Uključen u struju (pa nisam ipak toliki noob)!
7.) Definitivno nije izgorio osigurač - drugu konfu preko istog palim normalno!
:fala:

coconut 19.09.2008. 08:13

1. uključi napajanje i nečim metalnim (komadić žice, spajalica,..) spoji zelenu i bilo koju crnu žicu na ATX konektoru. Zelena je samo jedna žica!
3. da, baš tako treba učiniti
5. neka napajanja imaju na zadnjoj strani prekidač. Na njega je mislio.

sith_lord 19.09.2008. 09:11

Ma pa naravno da je taj prekidač uključen...!! :stoopid:

DjedMraz 19.09.2008. 10:46

1.) Jel ti napajanje radi na suho?
2.) ako jest onda vjerovatno nisi nesto spojio
3.) opet postoji mogucnost da si nesto pogresno spojio pa sprzio pinove maticne...

sith_lord 19.09.2008. 11:27

Sve spojio "školski" nema šanse da je krivo spojeno...

stuc 19.09.2008. 16:19

Pa šta si navro ko vol u kupus... nema šanse, nema šanse ! Uvjek ima šanse i to najmanje kad se nadaš.

Jesi probao upalit napajanje na način kako ti je @coconut objasnio ?
Jel radi ili ne radi ?
Ako radi probaj upalit matičnu onako kako sam ti već rekao.

Kad to utvrdiš-obaviš, onda javi pa ćemo mozgat dalje a dotle nema šanse da nešto mozgamo :D

yedwy 19.09.2008. 17:09

+12V - 15A??? Neznam nekako mislim da bi mogao za početak probati s drugim PSUom... :roller:

tiki66 19.09.2008. 17:30

Spoji ga "suho" kako su gore napisali, a ako ne radi jos bolje, moci ces ga zamijeniti za nesto bolje recimo Fortron 350w pnf

sith_lord 19.09.2008. 20:04

Izgleda da je ipak:
Citiraj:

Autor stuc (Post 1141248)

Citiraj:

Autor stuc (Post 1141681)
Pa šta si navro ko vol u kupus... nema šanse, nema šanse ! Uvjek ima šanse i to najmanje kad se nadaš.

Kad to utvrdiš-obaviš, onda javi pa ćemo mozgat dalje a dotle nema šanse da nešto mozgamo

Ljudi, puno hvala na pomoći - ispalo je da sam ipak DOBRO spojio sve, ali glupo napajanje ne valja, izdalo me smeće NEONsko (iako je novo - zato i nisam sumnjao previše u napajanje).

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1141736)
+12V - 15A??? Neznam nekako mislim da bi mogao za početak probati s drugim PSUom... :roller:

Stavio sam nekog Codegena i sve vrti i radi kako treba...

Hvala svima
koji su pomogli u donošenju rješenja problema!

Uber Gosu 19.09.2008. 20:16

Citiraj:

Autor sith_lord (Post 1141903)

Ovo ti je u rangu NEONa, stvarno mi nije jasno kako vecina ljudi skrtari na 3 najvaznija dijela kompa(monitor,napajanje,kuciste) a za graficku daju bubrege(dakle OBA) na eBay.

sith_lord 20.09.2008. 01:21

Jedno je skrtariti, a drugo je biti kratak s lovom...

+ poklonjenome konju se ne gleda u zube! :D

greg SE 20.09.2008. 07:46

a kako kratak s lovom? pa to napajanje kosta isto kao i onaj fortron (kojeg ja osobno ne volim zbog ocajnih kablova ali to je vec druga stvar :D) ali ti si gledao na cega? zlatnu boju i nazivnih 500W koje s 15A na +12 ne znace apsolutno nista?

coconut 20.09.2008. 08:59

Citiraj:

Autor sith_lord (Post 1141903)

Citiraj:

Autor Uber Gosu (Post 1141920)
Ovo ti je u rangu NEONa

Codegen je debeeelo iznad Neona. Nađi mi 400W Neona koji će držati Opteron 165, 2x1Gb Corsair DDR400, 3 SATA harda, 2 prže, X1800XL sa Zalmanom i 2x80mm venta na DFI nF4 Ultra ploči sa zujalicom na SB. Za nezahtjevne i jeftine konfe je idealan.

DjedMraz 20.09.2008. 16:15

Citiraj:

3 najvaznija dijela kompa(monitor,napajanje,kuciste)
Zasto je kuciste najvaznija komponenta? ako kuciste ne provodi zraka dovoljno uvijek ima opcija skinuti latice..

sith_lord 20.09.2008. 21:04

Majku mu - pa jel' nisam rekao da sam napajanje dobio (na poklon)?!?!

C00kies 21.09.2008. 10:19

pa zato si ga dobil na poklon kad nis ne vredi huhuhu:goood:

Uber Gosu 24.09.2008. 21:25

Citiraj:

Autor DjedMraz (Post 1142427)
Zasto je kuciste najvaznija komponenta? ako kuciste ne provodi zraka dovoljno uvijek ima opcija skinuti latice..

Iz jedno 50 razloga:), ali evo nekih meni bitnih:
-nemozes se ozljedit na njemu
-ima PUNO mjesta
-navoji prezivljavaju nekoliko stotina "sarafanja"
-Bocna stranica/ce imaju opruge koje sprecavaju "sviranje" stranice
-Cool izgleda + vidi se kvaliteta izrade
-kuciste mjenjam 1 u 7-8godina
-upijanje vibracija je bolje u vecim(masivnijim) tj skupljim kantama
-razlika u cijeni po meni opravdava svaku kunu koja se godinama rada po kanti visestruko isplati
-Ja imam filtere za zrak sa 2x120mm "intake" ventovima sto u 95% mini/midi/mass bullshit kucista nebi ni stalo a kamo li radilo kako treba
-i na kraju mozda najbitniji detalj(meni bar) je sloboda i sam nacin smjestaja komponenti u "skupljim" kucistima koja predstavlja uzitak a ne frustraciju cesto vidjenu u no name midi kanti prilikom vadjenja 2 HDDa preko 15 kablova i sl. zajebancije, protok zraka i organizaciju kablova je suvisno komentirat kao i vodene solucije koje gotovo nikad nisu u no name kramama od kanti iz slicnih razolga.
:zdero:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:19.