PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   RETRO hardware i software (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   VIA prestaje s proizvodnjom chipseta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=119327)

celduce 12.09.2008. 18:21

VIA prestaje s proizvodnjom chipseta

Izgleda da glasine po netu postaju istina. VIA planira prestati proizvoditi chipsete za Intel & AMD jer sa Intelom nikak nemoze na istu granu oko licenci a AMD sada ima svoje chipsete protiv kojih VIA izgleda nemoze.

Nastaviti ce proizvoditi chipsete za svoju platformu tj svoje procesore izgleda.

Vise o tome... Link

coconut 12.09.2008. 19:39

Ali nijedan od tih čipseta nije mogao ono što može VIA - kombinirati više vrsta rama na istoj ploči (ddr i ddr2), više vrsta grafika (agp i pci-e), više vrsta procesora sa različitim socketima, ali uz adaptere za sockete,...

Valg 12.09.2008. 20:20

Dobro, ali ne u isto vreijeme (DDR & DDR2, ni AGP & PCI-EX).
Pa tu i ne vidim previše smisla... Osim ako jednu ploču želiš imati 20 godina...

tor 12.09.2008. 21:11

Valg i Armand - bez spamare.

Bubba 12.09.2008. 23:37

Citiraj:

Autor coconut (Post 1135900)
Ali nijedan od tih čipseta nije mogao ono što može VIA - kombinirati više vrsta rama na istoj ploči (ddr i ddr2), više vrsta grafika (agp i pci-e), više vrsta procesora sa različitim socketima, ali uz adaptere za sockete,...

To najcesce nema nikakve veze s chipsetom, nego s implementacijom vendora...

Codiac 12.09.2008. 23:58

steta.... oduvjek mi je bila draga :/

D-I-A-B-L-O 13.09.2008. 01:40

pa baš da mi je draga i nije, kad se samo sjetim kojekakvih matsonic ploča sa njihovim chipsetima,dođe mi muka, al eto, šteta što još jedan konkurent odlazi,bez obzira koliko mi se sviđao ili ne....

mislav_os 13.09.2008. 01:53

Ne vjerujem,sve cesce i cesce se "gase" firme u proizvodnji hardwera,na kraju ce samo ostat AMD/ATI,Intel i nVidia..Nece ni bit konkurencije :(

Hido 13.09.2008. 06:02

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 1136155)
Ne vjerujem,sve cesce i cesce se "gase" firme u proizvodnji hardwera,na kraju ce samo ostat AMD/ATI,Intel i nVidia..Nece ni bit konkurencije :(

A to znaci samo jedno, podizanje cijena...

r!dEr 13.09.2008. 10:20

Citiraj:

Autor Hido (Post 1136193)
A to znaci samo jedno, podizanje cijena...

2je... i usporavanje razvoja, amd nas je spasio sa athlon64 procesorima, jer bi se vjerojatno sad kotrljali na 5ghz P4. uvijek netko poboljsa sklop ili napravi novinu pa time natjera i druge da napreduju s razvojem...

Hamm 13.09.2008. 11:16

ajde još malo apokaliptičnih nadanja :)

Swarm dude 13.09.2008. 11:18

Iskreno, meni je žao. Ugradio sam nekoliko ploča sa VIA chipsetima za AMD proceve, naravno - nije to bilo za zahtjevne korisnike (znači, bez kloukanja) i ljudi su bili zadovoljni. Cijena im je bila dobra strana.

Bubba 13.09.2008. 11:27

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 1136270)
Iskreno, meni je žao. Ugradio sam nekoliko ploča sa VIA chipsetima za AMD proceve, naravno - nije to bilo za zahtjevne korisnike (znači, bez kloukanja) i ljudi su bili zadovoljni. Cijena im je bila dobra strana.

Klokanje kao meritum "zahtijevnosti"... N'da; nego, upravo slazem jednu plocu vrlo renomiranog proizvodjaca s VIA chipsetom, doduse, radi se o vintage modelima, ali je ploca sama po sebi, VIA-i unatoc, bila (tj. jos uvijek je) nemjerljivo sposobnija za "zahtijevne korisnike" nego bilo koji konkurentski pulen (bilo na polju chipseta, bilo na polju vendora)...

Swarm dude 13.09.2008. 11:31

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1136280)
Klokanje kao meritum "zahtijevnosti"... N'da; nego, upravo slazem jednu plocu vrlo renomiranog proizvodjaca s VIA chipsetom, doduse, radi se o vintage modelima, ali je ploca sama po sebi, VIA-i unatoc, bila (tj. jos uvijek je) nemjerljivo sposobnija za "zahtijevne korisnike" nego bilo koji konkurentski pulen (bilo na polju chipseta, bilo na polju vendora)...

Pa čuj, gledajući po forumu overkloukanje se čini kao kriterij zahtjevnosti, u smislu - kako ljudi žele vaditi mast iz njih :)

Codiac 13.09.2008. 11:38

ti ljudi cine onak 1% ukupnog it sektora tako da je to toliko zanemarivo da nema svrhe ....

Gabre 14.09.2008. 13:39

povlečanje bilo koga je štetno za napredak.. a dobro za konkurenciju....

meni oduševljava kako se na području hardware-a ljudima mažu oči i triput godišnje izbacuju novije generacije....
mene to dovodi do zaključka da se stvori jedna generacija hardware-a koji se onda rasteže ohoho vremena, no samo ga malo drukčije pakiraju, dodaju više mhz, cjevovoda, i bla bla gluposti, dok se velike promjene događaju jednom u par godina...

i najobičniji laik može skužiti da ne možeš svaka 3 mjeseca ili 6 u najboljem slučaju razviti nešto novo, već samo "ušminkavaš" staru tehnologiju....

yedwy 14.09.2008. 16:10

Ma kakva propast...

Pa jasno gore piše - povlače se iz "trke" oko čipseta sa Intel/AMD i njihovim prodavanjem "licenci" koje im se ne isplati, imaju svoje OEM linije koje ćemo vjerojatno još dugo viđati i kad sve snage usmjere na proizvodnju istih (umjesto da im inžinjeri gube vrijeme pokušavajući skužiti kaj im na tech sheetsima Intel i AMD "slučajno nisu napisali") mogu biti samo još bolji nego prije...

Nebi se uopće čudio da se i nvidia povuče iz čipseta nakon nekog vremena iz istog razloga (primjećuje ko čudne "nerješive" bugove koji se sve češće viđaju s nvidiom), posebno ako SLI zaživi na čipsetima drugih proizvođača...

Valg 16.09.2008. 22:54

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1137270)

Nebi se uopće čudio da se i nvidia povuče iz čipseta nakon nekog vremena iz istog razloga (primjećuje ko čudne "nerješive" bugove koji se sve češće viđaju s nvidiom), posebno ako SLI zaživi na čipsetima drugih proizvođača...

Slažem se. Nekad car svih chipseta bi mogao pojesti sirova jaja... Vjerovatno je to zakon jačeg/bržeg/boljeg, a ne kvalitetnijeg...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:08.