![]() |
Turion x2 & Athlon x2
danas mi je zamijenjen laptop i dobio sam model u kojem se nalazi athlon64x2 tk55 1.8 G, prije toga sam imao isti laptop samo što je imao turion64x2 tl-52 1.6G, pa me zanima jel sam u neku ruku ostecen jel kolko sam pogledao razlika izmedju ova dva procesora je to da je athlon economy verzija procesora a turion kao high-end jel to istina ?
|
Pa istina je, punokrvni turion ima 2 puta vise cache-a i vjerojatno radi na manjoj voltazi. Dakle bolji je iako radi na manjem clocku i manje se grije/troši!
|
Citiraj:
hvala na komentaru...samo me zanima dali sam toliko ostecen da bi se mogao zaliti na to...a ne npr. da je razlika 2 posto izmedju ta dva laptopa....jel jako utjece veca potrosnost athlona na trajanje baterije |
Mislim da utječe... Mobilni procesori su rađeni za prijenosnike s namjenom da manje muče bateriju.. Ja bi se žalio, ne znam kako ti... Pogledaj cijenu procesora, pa usporedi po tome.. Pa pogledaj potrošnju pod max opterećenjem i sam ćeš doći do odgovora...
|
Citiraj:
|
Dobio si nešto jači i noviji procesor i bez obzira na to što ima manje cache-a ipak je jači od starog, ali ne vjerujem da ćeš primjetiti tu veću brzinu u radu. Potrošnja je ili ista ili neznatno veća od starog proca, svi ti AMD-ovi mobilni procesori imaju potrošnju oko ~35W.
|
Errrm. Ja sam prije nekoliko godina gledao laptop sa Turionom, pa se dobro sjecam da je bila dosta velika razlika u potrosnji izmedju Turiona TR, TL, TD ili kako je vec islo. S obzirom da ti taj athloncek imaj taj T drugaciji, mozda i trosi vise = manja autonomija (sto je jako vazna karakteristika laptopa)
Pa, prosurfaj malo. Ja ti nazalost sad ne stignem se baviti. Ali ima tu ekipe koja je vise up-to-date pa cekaj jos malo. EDIT: TL-52: 1600 MHz (512 KiB L2-Cache per core - 31W - 90 nm SOI TK-55 1800 MHz (256 KiB L2-Cache per core) - 31W - 65 nm SOI |
Turion je zapravo mobilna verzija Athlona64. U laptope su u zadnjih par godina stavljani isključivo Turioni, tako da je nominacija prvog greška. Oštećen nisi jer si dobio procesor sa manjom potrošnjom i većom brzinom.
|
Da, dobio si brži proc. Kod AMD-a količina L2 keša i nije toliko bitna za performanse, koliko je bitan radni takt - koji je u slučaju Athlona veći. Oba dva imaju TDP od 31W, tako da - nisi oštećen.
|
puno hvala svima:D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:16. |