PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   wlan problem...molim pomozite (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=118498)

dubudibi 04.09.2008. 17:08

wlan problem...molim pomozite

Pozdrav svima , evo moj prvi post i odmah problemi , i to nažalost , oni početničke prirode... :)

U čemu je stvar? Dakle , trebam preseliti svoj pc iz kata kuće u prizmelje
kuće , a u prizemlju nemam adsl priključak (jer je druga telefonska linija ,
drugi telefonski broj...), stoga mi treba bežični internet.
Ono što me zanima je , što mi sve treba da bih mogao surfati u prizmelju na
svom pc-u ? Stvar je u tom da sam već dobio wireless router i usb-wifi
adapter ( oboje netgear
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...=0&Sifra=50001 i
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...=0&Sifra=50042 ) , al nije mi
jasno kako to postaviti , jer gdje god gledao , svuda se priča o povezivanju
računala i tog wireless routera ethernet kablom....pa se pitam gdje je tu
wireless?
nije mi jasno , ljudi...popsipam se pepelom.... je su li uopće kupljene
prave stvari za postavljanje takvog bežičnog interneta.... ili su novci
bačeni uzalud zbog nedovoljno dobro istraženog pojma bežičnog interneta?

hvala svima na pomoći i savjetima!

coconut 04.09.2008. 17:37

Wireless veza je problematična po vertikalnoj osi jer se signal širi po horizontalnoj osi. Zbog toga svi preporučuju spajanje kabelom pogotovo što je metar utp kabela 2-3kn.

Što se tiče wireless spajanja, ja bi izbjegavao usb wlan solucije jer se nisu pokazale stabilne i znale su rušiti/blesirati kompove. PCI verzije su prilično bolja solucija.

Lfbo 07.09.2008. 03:25

Jedno pitanje.. imam na lapu wireless i slepam se preko necijeg rutera.. imam zapravo par signala pa ih mijenjam.. jel me taj netko moze ikako otkrit i da li njemu pise na kompu da je vec netko spojen na njegov ruter???? Puno fala.. P.S. koliko je to pametno..

bez_panike 07.09.2008. 09:03

pa mislim stvarno ako ništa drugo nije u redu......

coconut 07.09.2008. 10:06

Citiraj:

Autor DanielBolf (Post 1131041)
Jedno pitanje.. imam na lapu wireless i slepam se preko necijeg rutera.. imam zapravo par signala pa ih mijenjam.. jel me taj netko moze ikako otkrit i da li njemu pise na kompu da je vec netko spojen na njegov ruter???? Puno fala.. P.S. koliko je to pametno..

Može te i vidjet i otkrit prilično jednostavno, pa bi savjetovao izbjegavanje takvog sporta da ti ne bi na vrata pozvonio netko sa baseball palicom u ruci. Naravno, to je i zakonski kažnjivo.

DjedMraz 07.09.2008. 10:54

Citiraj:

Autor coconut (Post 1131089)
Može te i vidjet i otkrit prilično jednostavno, pa bi savjetovao izbjegavanje takvog sporta da ti ne bi na vrata pozvonio netko sa baseball palicom u ruci. Naravno, to je i zakonski kažnjivo.

Možda mu moze otkrit adresu i te stvari, ali kako ce taj covjek znati da bas on krade internet?! Pogotovo ako su stanovi, Jedino ako mu uzme komp i pregleda, a ni to nece znati kako ni mrezu nije zastitio (valjda jer ne mislim da je ovaj probijao sifru). Moj frend je kupovao satelitiski tanjur samo da bi nasao neki bezicni..

Lfbo 07.09.2008. 14:41

Zakonski je kaznjivo i pit na javnom mjestu paaa... sta stvarno?? Pa sta njemu na kompu moze pisat?? Jedino computer administrator na kojem je ime mog psa i koji win i koji sp imam i vjerovatno model laptopa.. stvarno se ne salim,neka mi netko pojasni kako je moguce da otkrije adresu ili bilo sta P.S. zivim u zgradi..

Dule 07.09.2008. 15:55

Citiraj:

Autor DanielBolf (Post 1131277)
Zakonski je kaznjivo i pit na javnom mjestu paaa... sta stvarno?? Pa sta njemu na kompu moze pisat?? Jedino computer administrator na kojem je ime mog psa i koji win i koji sp imam i vjerovatno model laptopa.. stvarno se ne salim,neka mi netko pojasni kako je moguce da otkrije adresu ili bilo sta P.S. zivim u zgradi..

ma ako nije stavio enkripciju vjerovatno ni nezna nac bilo sta a kamoli adresu di zivis (moguce je npr. stumblat sa laptopom okolo dok ne nadjes signal, ali nejerujem da ce to ic radit).

a ono.. pomozi covjeku i promjeni mu SSID na ruteru u STAVI_PASSWORD_NA_MREZU ili tako nesto :)

Lfbo 07.09.2008. 16:28

Ok.. napravit cu dobro djelo.. :)

Pepermint 07.09.2008. 18:00

mislim tolko je "skup" flat ovih dana da neznam zašto se kačiti ljudima, pogotovo ako nemaju flat, i nabijati im račun, a za malo više novaca si uzmeš flat i skidaš kolko hoćeš i kad hoćeš. nemoraš ni imat flat cijelu godinu. 2-3 mjeseca praviš popis šta trebaš, i onda jedan mjesec uzmeš flat i skineš sve što si smislio i vratiš se na stari paket, ovo sa spajanjem na tuđe mi je totalno jadno

Lfbo 07.09.2008. 22:26

Pitao sam nesto,a ne trazio kritiku.. za surfanje je dovoljno.. jos jedno pitanje.. jel se on moze konektirat dok sam ja konektiran?

Dule 07.09.2008. 22:37

Citiraj:

Autor DanielBolf (Post 1131738)
Pitao sam nesto,a ne trazio kritiku.. za surfanje je dovoljno.. jos jedno pitanje.. jel se on moze konektirat dok sam ja konektiran?

moze.

problemi nastaju samo ako on ima mac filter i oba ste sa istom mac adresom na ruteru... ali necu dalje ulazit u ovo da nebi neko mislio da sirim ilegalne ideje... :D

Lfbo 07.09.2008. 23:15

aj mi please samo jos reci,ako se mozemo zajedno konektirat,mene nece ni osjetit,znaci nece ici ni provjeravat???? Jer mu nece biti nista cudno.. ha? thx

Dule 07.09.2008. 23:55

Citiraj:

Autor DanielBolf (Post 1131817)
aj mi please samo jos reci,ako se mozemo zajedno konektirat,mene nece ni osjetit,znaci nece ici ni provjeravat???? Jer mu nece biti nista cudno.. ha? thx

hm. ovisi koliko je noob. ja bi te skuzio.

anywayz, nemoj to ici raditi. ako nemas adsl nabavi nesto preko tmobilea ili slicno dok ne dobijes. imas i b.net pa mozes i preko njih.

Lfbo 08.09.2008. 00:16

zasto da ne radim? Zbog morala ili me moze sj.. very easy.. da napomenem opet.. zivim u zgradi sa 13 stanova i nitko nezna za mene jer sam podstanar,a ni ja ne znam nikog..

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:56.