PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Optima Huawei Smartax 880 + Canyon router NE RADi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=118172)

Narog 01.09.2008. 21:40

Optima Huawei Smartax 880 + Canyon router NE RADi

Molim vas kako spojiti (sa kojim kablom crossover ili patch) spomenuti ADSL modem/router sa Canyon routerom? Naime nikako ne mogu pristupiti opcijama Canyona putem default IP 192.168.2.1. iako sam Smartax stavio u bridge mod rada i isključio DHCP. U čemu griješim.
Thanks!

Goran

thopok 01.09.2008. 22:30

Citiraj:

Napomena: IP adresa se mora kretati u rasponu 192.168.1.2 - 192.168.1.254, Subnet maska treba
biti 255.255.255.0 , a Default gateway 192.168.1.1
Vjerojatno možeš pristupit Smartaxu preko 192.168.1.1.
A Canyon routeru(trenutno 192.168.2.1) je potrebno promjenit IP.
Da bi se to moglo potrebno je (prvo) promijenit TCP/IP postavke mrežne kartice(za detalje potrebno navest koji se OS koristi).

Narog 02.09.2008. 01:41

Win XP, SP 2. Hvala na odgovoru!
Usput, koji kabel upotrijebiti od Smartaxa u Bridge modu do Canyon router-a? Cross ili patch?

Goran

thopok 02.09.2008. 13:23

Citiraj:

1.
Open Network Connections.
2.
Right-click the network card you want to change, and then click Properties.
3.
On the Networking tab, click Internet Protocol (TCP/IP).
4.
Click Properties to open the Internet Protocol (TCP/IP) Properties dialog box.

Ako je IP podešen na 192.168.1.x potrebno ga je promijenit u npr. 192.168.2.100.
Tada bi trebalo biti moguće pristupiti Canyon routeru i u njegovim postavkama promijeniti njegov IP u npr. 192.168.1.2.
Nakon toga je ponovno promijeniti TCP/IP postavke po gornjim koracima, ali ovaj put u npr. 192.168.1.100.

Narog 03.09.2008. 23:22

Hvala thopok!
LAN radi, tijekom dana je proradio i printer server.
Želio bih ovom prilikom ukazati nekom tko ubuduće bude pročitao ovaj post da Huawei Smartax MT 880 nije samo ADSL modem već i router pa je za povezivanje više računala u mrežu dovoljno kupiti samo swich koji je bitno jeftiniji od routera kojega sam ja kupio. Naime u Optiminoj službi za korisnike nisam dobio preciznu uputu, a sami ne možete to saznati iz uputstva na hrvatskom jeziku koje se isporučuje uz uređaj. Tek sam naknadno na internetu pronašau uputstvo na engleskom u kojem stoji da je Huawei Smartax MT 880 ADSL modem i router (iako u uputstvu za njegovu konfiguraciju piše podešavanje "bridge" moda rada i "routing" moda rada nigdje nije objašnjeno što to zaista znači). Također je u engleskom uputstvu stajalo da Smartax sa switch-em ili hub-om treba spojiti pomoću crossover kabla, a ne patch.
Nadam se da je ovo nekome pomoglo.

Goran

Vteh 07.09.2008. 22:54

Citiraj:

Autor Narog (Post 1128295)
Hvala thopok!
LAN radi, tijekom dana je proradio i printer server.
Želio bih ovom prilikom ukazati nekom tko ubuduće bude pročitao ovaj post da Huawei Smartax MT 880 nije samo ADSL modem već i router pa je za povezivanje više računala u mrežu dovoljno kupiti samo swich koji je bitno jeftiniji od routera kojega sam ja kupio. Naime u Optiminoj službi za korisnike nisam dobio preciznu uputu, a sami ne možete to saznati iz uputstva na hrvatskom jeziku koje se isporučuje uz uređaj. Tek sam naknadno na internetu pronašau uputstvo na engleskom u kojem stoji da je Huawei Smartax MT 880 ADSL modem i router (iako u uputstvu za njegovu konfiguraciju piše podešavanje "bridge" moda rada i "routing" moda rada nigdje nije objašnjeno što to zaista znači). Također je u engleskom uputstvu stajalo da Smartax sa switch-em ili hub-om treba spojiti pomoću crossover kabla, a ne patch.
Nadam se da je ovo nekome pomoglo.

Goran

Još se nisam susreo sa nekim modemom koji ne može raditi u router modu. Ima ih koji možda lošije rade u jednom ili drugom modu, ali rade jedno i drugo. Mislim da objašnjenja što koji mod rada znači, nećeš naću u samom uputstvu uređaja, to ipak spada u osnove mreža i IPa. Kad znaš takve stvari, jedino što moraš pročitat iz uputstva je user i pass, a sve ostalo saznaš kad se spojiš na modem :fiju:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:31.