PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Količina RAM-a i win xp (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=116578)

tomatcro 18.08.2008. 00:21

Količina RAM-a i win xp

Koje verzije win xp-a podržava 4GB RAM-a?
Jel media centar podržava?

Može li se instalirati media centar naknadno na xp pro 64bit?

Rješava li sp3 problem s RAM-om?

1v@n 18.08.2008. 00:28

Sve verzije, jedino će x64 prepoznati svih 4GB, a x86 oko 3GB
XP MCE je isključivo x86
Ne ( osim pomoću VirtualBoxa, VMWarea ili sličnih )
Nikad problema nije ni bilo :D

thopok 18.08.2008. 00:31

Processor and memory capabilities of Windows XP Professional x64 Edition and of the x64-based versions of Windows Server 2003

tomatcro 18.08.2008. 00:36

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1113206)
Sve verzije, jedino će x64 prepoznati svih 4GB, a x86 oko 3GB
XP MCE je isključivo x86
Ne ( osim pomoću VirtualBoxa, VMWarea ili sličnih )
Nikad problema nije ni bilo :D

Kažeš da nije nikad ni bilo problema.. Ako ja stavim 4GB RAM-a i win ih prepozna 3GB jel ima kakvih problema ili normalno rade? Vjerojatno ću onda staviti media centar ili xp pro + meedio

Joke 18.08.2008. 02:30

Nema problema ako imas 4GB rama i stavis x86 os..Vidit ce ti 3,25/3,50 i sve ce sljakat uredno!

tomatcro 18.08.2008. 10:24

Super onda, hvala :)

daigu 20.08.2008. 10:08

Citiraj:

Autor Joke (Post 1113268)
Nema problema ako imas 4GB rama i stavis x86 os..Vidit ce ti 3,25/3,50 i sve ce sljakat uredno!

Da ali po defaultu WinXP x86 može adresirati samo 2GB memorije, tako da to što on fizički "vidi" - virtualno ne koristi...

daigu 20.08.2008. 10:10

Citiraj:

Autor tomatcro (Post 1113198)
Rješava li sp3 problem s RAM-om?

Nije to problem, to je tako kod 32bitne arhitekture.

TheBEaST 20.08.2008. 10:29

Citiraj:

Autor daigu (Post 1115184)
Da ali po defaultu WinXP x86 može adresirati samo 2GB memorije, tako da to što on fizički "vidi" - virtualno ne koristi...

Tom's Hardware kaže:
"Most users will be sobered when they equip their systems with 4 GB of RAM and find that only 3 GB is recognized by the BIOS and by Windows. This is neither a bug nor due to any hardware error. The explanation is simple: 32-bit systems can only address up to 4 GB of memory. Additionally, many add-in cards and on-board controllers require memory addresses in order to be accessible. This is called "Memory Mapped IO" (MMIO). Since this memory range has to lie within the 4 GB, it is subtracted from the installed and available RAM.

Thanks to a technique called memory remapping, it is possible to move around parts of the system memory in such a way that the full 4 GB is still available for use. The trouble is that this feature had to be deactivated in Windows due to compatibility issues.

In order to be able to utilize the entire system memory, you will therefore need to use a 64-bit version of Windows. In this article, we will take a look at memory usage under the 32-bit and 64-bit versions of Windows, and analyze how the operating system behaves with different amounts of RAM."

Neznam od kud tebi da radi samo sa 2GB...moze raditi max sa 4GB, ali trebaju sustavu adrese i za druge kartice i kontrolere u sustavu, pa je zato moze raditi max sa onih 3,25 ili 3,50GB...:kafa:
Ali XP ionak ne trosi tak puno memorije ko Vista, tak da nije tolko bitno ...

daigu 20.08.2008. 10:41

Citiraj:

Autor TheBEaST (Post 1115203)
Neznam od kud tebi da radi samo sa 2GB...moze raditi max sa 4GB, ali trebaju sustavu adrese i za druge kartice i kontrolere u sustavu, pa je zato moze raditi max sa onih 3,25 ili 3,50GB...:kafa:
Ali XP ionak ne trosi tak puno memorije ko Vista, tak da nije tolko bitno ...

Po defaultu XP zna adresirati max 2GB virtualne memorije. Uz tzv. 3GB switch može adresirati više (to je ono "The trouble is that this feature had to be deactivated in Windows due to compatibility issues." ) - teoretski do 4GB, ali realno i ne baš. To što BIOS i sustav prepoznaju fizičke memorije koliko prepoznaje to ne znači ništa za rad. Ista stvar kao da imaš samo 2GB fizičke memorije.

Lewis 20.08.2008. 11:55

daigu - nisi u pravu :), nije problem u nikavom adresiranju i komp ce radi ok sa 4GB a bit ce prepoznato do 3-3,5GB zavisno od kartica u kompu. Ovo sto ti spominjes je limit po procesu, znaci jedan program/process ce korisitit maximalno 2GB Rama ali ostatak se dakako moze i dalje korisitit u windowsima ili u drugim programima. Znaci moze odjendom imati startano vise programa i onda ce mu dobro doci 4GB tj. 3-3,5GB.

Svakodnevno se koristim sa 4 masine i jedna od njih ima 3GB i win32bit i sve radi ok osim sto eto jedan program/proces koristi max 2GB (imam problem sa tim storjem jer neke scene zbog toga nemogu izrenderirati jer mi scena koristi 2.5GB i onda mogu renderirati samo na ostale 3 masine koje su u win64bit :) ali sve ostalo radi). Znaci kad otvorim recimo scenu koja zauzima 1.8-1.9GB rama sve sljaka Ok i ja jos u pozadini ima Photoshop te Ilustrator koji pojedu jos 600MB rama.

TheBEaST 20.08.2008. 12:04

Konacno neki razuman odgovor... :chears:

yedwy 20.08.2008. 13:03

Citiraj:

Autor Lewis (Post 1115306)
daigu - nisi u pravu :), nije problem u nikavom adresiranju i komp ce radi ok sa 4GB a bit ce prepoznato do 3-3,5GB zavisno od kartica u kompu. Ovo sto ti spominjes je limit po procesu, znaci jedan program/process ce korisitit maximalno 2GB Rama ali ostatak se dakako moze i dalje korisitit u windowsima ili u drugim programima. Znaci moze odjendom imati startano vise programa i onda ce mu dobor doci 4GB tj. 3-3,5GB.

Svakodnenvo se kosristim sa 4 masine i jedna od njih ima 3GB i win32bit i sve radi ok osim sto eto jedan program/proces kosristi max 2GB (imam problem sa tim storjem jer neke scene zbog toga nemogu izrenderirati jer mi scena koristi 2.5GB i onda mogu renderirati samo na ostale 3 masine koje su u win64bit :) ali sve ostalo radi. Znaci kad otvorim recimo scenu koja zauzima 1.8-1.9GB rama sve sljaka Ok i ja jos u pozadini ima Phtoshop te Ilustrator koji pojedu jos 600MB rama.

Upravo tako...

Inače limit se može prevazići preko PAE adresiranja i na 32bit stroju se može imati 4+GB RAMa ali s obzirom da je ta metoda dosta sporija nije baš popularna u geek populacije... :)

A sa /3 GB switchem se može povećati do 3GB limit po procesu...

thedream 20.08.2008. 13:30

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1115378)
Upravo tako...

Inače limit se može prevazići preko PAE adresiranja i na 32bit stroju se može imati 4+GB RAMa ali s obzirom da je ta metoda dosta sporija nije baš popularna u geek populacije... :)

A sa /3 GB switchem se može povećati do 3GB limit po procesu...

Carski,ovo dugo nisam čuo..:D:beer:

Lewis 20.08.2008. 13:46

Radio sam i taj sistem sa /3GB switch ali mi se pokazalo dosta nestabilno (bilo je rushenja i BSOD) i jos jedna stvar je bila da ni neki progrmai napisani iskljucivo 32bitno neznaju onda ni sami korisititi vise od 2GB (po procesu) pa sam onda opet bio na istome i jos imao nestabilan stroj tako da ne preporucam /3GBswitch ako nije bas nuzno :D.

Sve u svemu milsim da autor topica nece imati problem ni sa 2GB/proces jer inace bi svakako gledao ici na 64bit OS (nebi ni pitao za 32bit da je upucen u problematiku. Ja sam se prebacio 2006. kad mi je trebalo vise od 2GB po procesu i sad stlano gledam kako bi se upgrejdao na 16GB jer je i 8 postalo malo :)).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:17.