PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   (riješeno) Molim pomoć: ludo sporo čitanje medija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=116577)

shoki 18.08.2008. 00:17

(riješeno) Molim pomoć: ludo sporo čitanje medija

pozdrav
reinstalirao sam win, krenuo kopirati 'sigurnostu kopiju' komada softwarea na disk sa DVDa, kad tamo - CPU mi skoči na 65% iskorištenosti, a za 3 GB mi treba 50 minuta.
Kaj? Zašto?
Odem na net, vidim da mi drive vjerojatno radi u PIO modu, odem u device manager, tražim DMA mod, no tamo nema 'Advanced' taba!
Uglavnom, probao sam sve, uninstall devicea pa reboot, podesiti DMA mod u opcijama IDE kontrolera, ništa.
Konfa u infu kod imena, prža neka nemampojma.
XP, friško poskidane sve zakrpe.
Jel zna netko što da radim?
Da probam uninstalirat pa reinstalirat kompletni software od ploče?
hvala i pozz
Shoki

tutix 18.08.2008. 00:30

Znači Control Panel - System - tab Hardware - botun Device Manager - rastvori IDE ATAPI/ATA controllers. Desna tipka na Primary ili Secondary IDE Channel (ovisno na koji si spojio pržu) - Properties i onda tab Advanced Settings pa pogledaj jel ti radi koji uređaj u PIO modeu.

Probaj instalirat samo IDE drivere za ploču, ako ne upali Desna tipka na Primary ili Secondary IDE Channel u Device Manageru i Uninstall pričekaj da makne i restartaj komp. Pogledaj i u BIOS-u jer možeš i tamo podesit. Ali stvarno si mogao napisat koja je prža i na šta je spojena. Konzultiraj se sa PCWizard 2008.

shoki 18.08.2008. 00:37

update.
Eh, sad vidim da mi jedan od kotrolera radi u PIO only modu, no opcija kaže da je 'DMA if available'. I kaj sad, znači da mi ne valja dvd drive?
No, pitanje. Nedavno sam nešto šarafio po mraku i denu sam nožicu malo 'pogurnuo'. Na samom čitaču. Gurao krivo kabel. Wh sad, ta je nožica otišla malkice na stranu i unutra. Na to sam je ja finim kliještima (neka mala špičasta fensi, kajjaznam) izvukao van i ispravio.
Jel moguće da sam napravio dosta štete da drive sad mora raditi u PIO modu?
stvarno sam već lud...
hvala i pozz
shoki

Citiraj:

Autor tutix (Post 1113207)
Znači Control Panel - System - tab Hardware - botun Device Manager - rastvori IDE ATAPI/ATA controllers. Desna tipka na Primary ili Secondary IDE Channel (ovisno na koji si spojio pržu) - Properties i onda tab Advanced Settings pa pogledaj jel ti radi koji uređaj u PIO modeu.

Probaj instalirat samo IDE drivere za ploču, ako ne upali Desna tipka na Primary ili Secondary IDE Channel u Device Manageru i Uninstall pričekaj da makne i restartaj komp. Pogledaj i u BIOS-u jer možeš i tamo podesit. Ali stvarno si mogao napisat koja je prža i na šta je spojena. Konzultiraj se sa PCWizard 2008.

a, da probam i kontrolere reinstalirat.
ma, nisam dao više podataka jer to nije specifičnost tig komada opreme, to mi je do danas normalno radilo...

tutix 18.08.2008. 00:40

Jesi probao deinstalirat kontroler kako sam ti rekao? Zamjenit kabel možda ako nije 80-žilni?

shoki 18.08.2008. 01:43

orobaso deinstalirat kontroler, ništa.Prvo mi je rekao da je DMA 2, pa sam preobao kopirat nešto, pa opet skočio natrag an PIO.
Opet uninstall, sad je odmah na PIO.
Mislim da mi je odjebo drive...

kabel nisam mijenjao, budem sutra. Al to je danas u jutro normalno radilo !

tutix 18.08.2008. 01:47

Drivere za IDE kontroler za matičnu si instalirao sa CD-a? Probaj ih skinut s neta (za matičnu) pa instalirat, možda je nesto ispravljeno u novijim driverima.

Nešto ti ne valja odkad si instalirao Windowse pa je sigurno softv. problem.

shoki 18.08.2008. 09:32

stvar je u tome da ih nisam instalirao, već sam stavio image od prošle (svježe) instalacije. Uzelo mi 10 minuta. No prža me jebe...

tutix 18.08.2008. 11:50

Daj objasni malo. Gore piše da si reinstalirao Windowse, i onda si išao kopirati backup na disk (ako si ga išao kopirat normalno da je sporo jer nisi instalirao drivere)? I ne kužim kako kopirat, kojim softverom si radio backup?

shoki 18.08.2008. 12:16

ovak: zamisli da sam reinstalirao windowse. U stvarnosti sam windowse reinstalirao prije pol godine. Tada sam i Acronisom napravio image diska i spremio ga. Sada umjesto formata i reinstalacije (miiinimalno sat vremena, u pravilo daleko više dok sve podesim) osvježavanje kompa traje 10 minuta: dok image vratim opet na disk.

Konfa se nije mijenjala osim grafike.

tutix 18.08.2008. 12:24

Tak reci, da si vraćao image i da nakon vraćanja imagea ti drive radi u PIO modeu. Ne znam, probaj samo nanovo instalirat drivere.

shoki 18.08.2008. 12:25

uglavnom, kupujem danas Samsunga SH-S223F, piknut ću ga na SATA i bok.
ovu ću pržu isprobat kod buraza, ako radi, ide mami u kopm, ako ne, u onda u staru kanu u kleti za muziku.

Citiraj:

Autor tutix (Post 1113496)
Tak reci, da si vraćao image i da nakon vraćanja imagea ti disk radi u PIO modeu. Ne znam, probaj samo nanovo instalirat drivere.

da sorry:fiju:

ne, nema se para za novi drive. :(

domy_os 18.08.2008. 14:35

Shoki, molim te prouči značenje tipaka EDIT i MULTI-QUOTE...

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=47659

Hvala.

shoki 18.08.2008. 17:17

dakle.
piknuo sam drive u drugi komp. Nakon boota, sekundarni master IDE kanal mi radi u PIO modu.
Dakle, odjebo je drive.

shoki 20.08.2008. 09:38

update: sigurno je prža, kupio sam novu, piknuo je i odmah je dobio u Ultra DMA5 modu.
Hvala svima!

Može lock

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:31.