PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   iPhone 3g ili N95 8GB pitanje je sad (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=114955)

Tovar Muš2 30.07.2008. 02:40

iPhone 3g ili N95 8GB pitanje je sad

Ciao svima.
Stevo nije još donio "službeno" iPhone kod nas, ali već kad je ta tema aktualna, dajte da postavim ovaj thread i da izvidimo malo situaciju i da mi date par savjeta.
Pitanje za znalce:
da li se više isplati N95 8GB ili iPhone 3G (koji mi sve više liči na neki "poluproizvod" ;) ne želim uvrijediti ajfon fanove)?
U prvom trenutku iznenadio sam se s tim iPhone-om, ali što više googlam tražeći informacije o iPhone-u sve se više na neki način razočaravam... te nema ovo, te nema ono, nema aplikacije, nema podrške, možeš korsitit ali ne sasvim, a ovaj drugi (n95 8GB) ima ovo, ima ono...itd itd... da ne nabrajam.
Cijene još nisu za usporedbu, jer još iPhone-a kod nas nema službeno... ali dobro ima ga u oglasima:
iPhone 3G > od 6000 kn na svim mrežama (!to mi je ipak malo napumpano!)
N95 8GB -> oko 3500 kn

Samo znam da u N95 8GB po onome šta sam malo pročitao goglajući i tražeći po forumima dobivam:
1. fotoaparat od 5Mpx, moj sadašnji ima (obični sanyo, koštao je onda 1200 kn) 4 Mpx
2. GPS koji neznam da li radi kao onaj kojeg staviš u auto, ali ako radi bar malo kao onaj onda meni može proć
3. i ostale stvari koje neznam nabrojat u ovom momentu
4. nema nekih zajebancija sa apple store-om, aktivacijama i sličnim vratolomijama.

i zadnje: moj prvi mobitel bio je Siemens, drugi Nokia, treći Nokia, četvrti (sadašnji) Nokia (6280).

Vi ste na redu ispravljajte di sam pogriješio.
Na kraju, ja i mobiteli nismo baš na "ti", više na "Vi". :goood:
Pozdrav ekipa.:fala:

danij3l 30.07.2008. 03:09

P1i FTW

antrax 30.07.2008. 03:34

n95 8g ima normalni gps, sasvim pristojan za koristenje obzirom da je ekran sasvim zadovoljavajuce velik.
Osim toga standardni symbian mobach s boljom kamericom (s tim da je to i dalje mobitel kamera i nije za ocekivat neke bas bajne fotke). Aplikacija ima raznoraznih za tu platformu i sve u svemu nije lose za koristenje, al je symbian u osnovi i dalje mobitelski OS i ne treba ocekivati ne znam sta od svega toga.
osnovni minus u cijeloj prici je sto ekran nije osjetljiv na dodir pa nije toliko praktican kod koristenja koliko bi mogao biti.

iphone, obicni ili 3g, isti vrag, fancy preskupa igracka
dobro: izgled, izgled, izgled (vrijedno ga je bar 3 put spomenuti, jbg), touch screen
minus: 6+cm sirine i samim time nezgrapno za drzat na uhu, nema standardne tipke pa je nezgodan za koristenje (recimo nemoguce natipkati sms u voznji autom, a i inace ide dosta sporo), kazu da je slabo trajanje baterije kod 3g modela, ocajna kamera, gore navedeni softwareski nedostaci

Oba imaju 3.5mm konektor za slusalice, pohvalno!

To ovako na brzinu sad.
No kada bi osobno morao kupiti uredaj toga tipa uzeo bi htc touch pro. Jaci i ozbiljniji od oba kandidata iz ovog topica.

Obzirom da kazes da ste ti i mobiteli na "Vi", ne znam koliko bilo koji od ovih uredaja ima smisla bas jer su ponajmanje mobiteli od svega sto nude.

Tovar Muš2 30.07.2008. 12:28

A obična Nokia N95?
Kako ona stoji u toj priči?

Munjara 30.07.2008. 12:59

ajfon je sminkerska igracka
n95 8gb je top mobitel

ja se ne bih dvoumio ni sekunde

Tovar Muš2 30.07.2008. 13:24

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1099858)
n95 8gb je top mobitel

jedino se dvoumim oko para. :lol2:
najvjerojatnije ću malo ušparat koji novac, pričekat i uzeti si N95 8GB.
Koji će nadam se trajati i biti aktualan bar 2 godine.
Hvala.

antrax 30.07.2008. 13:41

n95 nasuprot n95 8gb, nist efikasno razlike po meni, ima 0.2" manji ekran i slabiju bateriju doduse + utor za memorijske kartice sto moze biti dobra i losa strana jer kod kartica velikog kapaciteta se obicno mobiteli ponasaju dosta sporo.

n95 vulgaris je imao malih problema s kamerom na pocetku, ali kasnijim firmwareima su to rijesili, a lako ih je skinuti s nokijine stranice bilo kada.

zavisi o razlici u cijeni ponajvise imho.

p1i sto danijel kaze im je dobra konkurencija, dapace, ali ipak. (prakticki n95 s touch screenom)

ono sto se meni mota po glavi non stop je da li tebi zaista treba takav uredaj uopce? Ako je samo za sminku onda je iphone ipak najbolji odabir (kad se pojavi 3g model kod nas pretpostavljam da ce biti poplava rabljenih obicnih po pristupacnijim cijenama) ili ako bi samo mobitel s boljim izgledom onda pak nesto drugo "obicnije", a time i jeftinije.

oprosti na pretpostavci, moguce da je kriva, al nekako mi se ne cini da tebi bilo sta od extra funkcija treba za koje ti su ti mobachi sposobni. Mp3 player imaju svi mobiteli danas, kao gps u autu ti moze bilo koji WM ili symbian uredaj posluzit ako dokupis bluetooth gps prijemnik (~500kn), kamera na bilo kojem od njih nije ni blizu nekog iole pristojnijeg digitalca ma koliko megapixela imali (SE je izdao sad mobitel s 8MPix kamerom, mislim lol, sam ccd chip ne znaci puno bez barem iole kvalitetnije optike)

Tovar Muš2 30.07.2008. 22:23

Htio bi jedan mobitel s kojim mogu biti "miran" na neki način, ne patim za šminkom. Recimo da mogu u njega stavit koji dokument kad mi zatreba, da ima taj gps ako negdje zalutan ;), da ima WiFi spsobnosti, da se lako sinkronizira s računalom i drugim iole sličnim uređajima, da html čita normalno ko svaki browser na kompicu, da primanje emaila nije neka "viša" fizika, da su kontakti pregledni, da se napomene, bilješke lako ubacuju i koriste i na kraju krajeva da je user friendly i da nije ekstra sensible, jer ja ga ne mislim držat u fensi torbicama.
S druge strane smartphone-ovi kao htc tp ili SE P1i bit će dobri jednog dana kad postanem nekakav poslovnjak ili manager.:)
Vidi ćemo, hvala antrax.

Codiac 30.07.2008. 22:30

Citiraj:

n95 8gb je top mobitel

slazem se sa kolegom potpuno, inace za nedostatak para ja bi uzeo p1i (tj uzet cu ga kroz cca 10 dana)

walbandon 31.07.2008. 12:22

jao ovaj htc novi...predivno...

Codiac 31.07.2008. 22:33

touch ?

imao sam ga u ruci i mogu reci da izgleda prekrasno ALI je imho premali a i baterija uvrh traje jedan dan... prelose za mene.

eluminer 31.07.2008. 23:02

nekako nagađam da 80% ovih izjava je temeljeno na čitanju reviewa i sl...
Ovak, ja sam imao obični iPhone, pa sam ga razbio i za probu kupio N95 8GB... nakon dva tjedna sam opet kupio iPhone i sad čekam da se 3g otključa...
Kratko i jasno...
Nokia:
Fakat hardwareski nakrcana pila koja ima sve zamislivo, ali s obizirom na simbian u potpunosti neiskoristiva.... internet ostaje na samom spomenu, dok samo kamera i gps na to mobu imaju smisla... mobitelu treba sekunda, dvije da uđe u poruke... mislim, šta je to top mobitel???

s druge strane, obični iPhone...
kratko i jasno, nema puno, ali ono šta ima njegov software jako dobro iskorištava i daleko je iskoristiviji od nokie... internet na iphoneu i nokiji je neusporediv...

nakon izlaska 3g iphonea, mislim da nokia sada ima još jednu jedinu prednost, a to je 5mpx...

osobno smatram da bi 90% ljudi koji bi imali i jedan i drugi mobitel mjesec dana, na kraju ipak odabrali iphone... bez obzira na sve kritike ljubomornih
poklonika tradicionalnome, iPhone je ipak revolucija.... ;)

tech 31.07.2008. 23:07

Citiraj:

n95 8gb je top mobitel

Mobitel je blago receno katastrofa, preplaceno sranje slabe izrade...ovaj slide ekran se rasklimao, ima sjeban poklopac za bateriju koji se drži na par komadica plastike koji lako pucaju i poklopac pada sam od sebe...
Mobitel mi se uopce ne sviđa...

danij3l 31.07.2008. 23:08

UIQ3 ispred S60 uvijek.
iPhone nisam imao, ali da je revolucija ?!? pa i ne bash. samo sto apple ima JEBACKI marketin odjel

karlito 31.07.2008. 23:42

ovaj tjedan sam strgal Samsunga E770 (čudim se dugo je i izdržal :D), pa sam se malo bacio na proučavanje u prvom redu Iphone-a.....
...prvo kaj me je privuklo je njegov izgled, jednostavno rečeno "jebenica", al kad sam počeo čitat recenzije, na svakoj sljedečoj sam doživio sve veće razočaranje....
....ima on još previše nedostataka i neusavršenih stvari da bi se za njega izdvojila tolika svotica....:)
....tak da je u ovom slučaju N95 8Gb apsolutni pobjednik....:)

Gabre 01.08.2008. 00:14

koliko kretenskih komentara i pljuvanja po iphoneu, i to uredno od ekipe koja ga nikad nije ni imala u ruci, a kamoli provela neko vrijeme s njim.

a još kad topic pokrene osoba koja nema pojma od mobitela i treba mu "pravi" mobitel, ono, lol...

prvo i zadnje, usporedite veličinu ekrana iphonea i nokie - GPS anyone? video anyone? surfing the net anyone? youtube videos anyone? sve to izgleda predobro na iphone-u, a tu se nokia može sakrit. GPS navigacija na iphone-u kad iziđe Garminov software za njega će biti bolesno dobra,

a netko je provalio da ne postoji dodatnih aplikacija za iphone i da je slaba podrška.. pa tko ti je to provalio majko mila...
i da, kao loša kamera na iphone-u... radi fotke sa svojih 2mp bolje nego neki jeftiniji digitalac.

a i ostalo je hrpa gluposti..

najprije nešto probajte, koristite neko vrijeme pa onda davajte takve komentare.

iPhone 3G sam imao u rukama treći dan nakon što je krenuo u prodaju u svijetu.

za Nokiu mi je dovoljno samo reć, Symbian, i priča završava.

Munjara 01.08.2008. 00:20

Citiraj:

Autor geniusboy (Post 1101059)
osobno smatram da bi 90% ljudi koji bi imali i jedan i drugi mobitel mjesec dana, na kraju ipak odabrali iphone... bez obzira na sve kritike ljubomornih
poklonika tradicionalnome, iPhone je ipak revolucija.... ;)

Iphone je govnolucija progurana jebenim marketingom i blentavim amerima koji bi i govno kupili ako je lijepo zamotano. (doduse kod njih je i cijena znacajno drugacija nego kod nas pa im ne zamjeram, ali kad gledam da kod nas ljudi daju 4,5.6 kkn za to :wtf2: toliko ne vrijedi ni u ludilu)

Citiraj:

Autor tech (Post 1101065)
Mobitel je blago receno katastrofa, preplaceno sranje slabe izrade...ovaj slide ekran se rasklimao, ima sjeban poklopac za bateriju koji se drži na par komadica plastike koji lako pucaju i poklopac pada sam od sebe...
Mobitel mi se uopce ne sviđa...

Mislim da pretjeruješ.
Priznajem da izrada nije na razini, evo da usporedim sa p1 - on je ko od stijene odvaljen dok je obična n95 npr više kao da si stijenu odvalio na nju.
Ali npr. ja ću reći da nije nešto nepodnošljivo, dok imam prijatelja koji se naježi čim vidi da slajd ima malo lufta.
No brate ako je to preplaceno sranje onda je iphone kralj svih preplacenih sranja.

Citiraj:

Autor DaNiJ3L (Post 1101066)
UIQ3 ispred S60 uvijek.

Ja, kao poklonik SEa se ipak ne bih slozio.
Premda UIQ i touchscreen imaju svojih prednosti za iskoristavanje potencijala moba su obično potrebne dvije ruke, a za mnoge stvari i stylus.
Isto tako svaka cast i htcovima i slicno, ali pustimo touchscreen, tipkovnice na izvlacenje itd...
Za mene mobitel mora biti posve iskoristiv za uporabu jednom rukom, da imam punu kontrolu, da se ne brinem ocu li stisnuti krivi dio touch screena...
Ovo sve ostalo su više ručna računala nego mobiteli.

Stogod bilo tko pričao, n95 (8gb) je bio prvi najpotpuniji mobitel na tržištu a i sad je tu negdje. (surfanje na njemu je sasvim ugodno - meni ugodnije i lakse nego na p1 npr)
U usporedbi s ostalim uređajima kojima uvijek nešto nedostaje, n95 (8gb) ima sve. Nije savršen mobitel, ali nije ni tako daleko.

Ne kazem da je iphone smece, ali dati za njega 3,4,5,6kkn ni u ludilu.

Jelc 01.08.2008. 00:43

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1101117)
koliko kretenskih komentara i pljuvanja po iphoneu, i to uredno od ekipe koja ga nikad nije ni imala u ruci, a kamoli provela neko vrijeme s njim.

a još kad topic pokrene osoba koja nema pojma od mobitela i treba mu "pravi" mobitel, ono, lol...

prvo i zadnje, usporedite veličinu ekrana iphonea i nokie - GPS anyone? video anyone? surfing the net anyone? youtube videos anyone? sve to izgleda predobro na iphone-u, a tu se nokia može sakrit. GPS navigacija na iphone-u kad iziđe Garminov software za njega će biti bolesno dobra,

a netko je provalio da ne postoji dodatnih aplikacija za iphone i da je slaba podrška.. pa tko ti je to provalio majko mila...
i da, kao loša kamera na iphone-u... radi fotke sa svojih 2mp bolje nego neki jeftiniji digitalac.

a i ostalo je hrpa gluposti..

najprije nešto probajte, koristite neko vrijeme pa onda davajte takve komentare.

iPhone 3G sam imao u rukama treći dan nakon što je krenuo u prodaju u svijetu.

za Nokiu mi je dovoljno samo reć, Symbian, i priča završava.

Zaboravio si dodati da na iPhone 3G izgleda puca plastika sama od sebe:)
Valjda su pretjerali sa kvalitetom:D

http://www.macrumors.com/iphone/2008...g-body-cracks/

danij3l 01.08.2008. 00:50

vidim u kojemu smjeru ide ova tema.

gabre, sto ti tocno znash o symbianu?

Gabre 01.08.2008. 01:16

Jelc - pogodit ću te mladim krumpirom :D pa ako ti kresne mob na pod, velika šansa da nešto pukne ili napukne, ili ako ga gnječiš na guzici i sjediš na njemu.. a i ne treba vjerovati takvim "anti" iphone akcijama...

ja ne razumijem kako smatrate da je iPhone preskup?? pa iPhone 3G8 Gb dođe 200 dolara a to vam je cca 900kn, 16gb 300 dolara, . e sad, skup je on kod naših švercera koji koriste priliku pa tuku cijene koje nemaju veze sa zdravim razumom... ;) u pravoj trgovini i zemljama gdje je dostupan je zapravo jeftin za ono što nudi.

Danijel - dovoljno. a ti o iPhone-u?

kundak 01.08.2008. 01:44

Ajfon ne kosta 200 dolara !!! To je ustvari najskuplji mobitel ikad. Pogledaj samo tarife koje moras uzet da bi ga dobia za "200" dolara. Vise apl zarađuje na 3g modelu nego na obicnom,a te gluposti da je jeftinije je mazanje ociju. Ka ono kad dodjes u ducan i sve cijene zavrsavaju na 99,99...

Ajffon je zgodan ali je masu skup i za te pare bi radje kupia neku ruskinju u kutiji da mi pere noge prije spavanja. Inace, planiran uzet n95 8gb ili obicni.

danij3l 01.08.2008. 02:16

ajde molim te pokazi mi gdje sam ja napisao nesto protiv iPhone OS-a. Ja sam samo pokusavao od tebe saznati sto to nevalja kod symbiana. kako si veliki guru naravno da cesh mi znati odgovoriti jer ti ne pishesh gluposti kao ostali, ti imash argumente.

u iscekivanju odgovora, danij3l

eluminer 01.08.2008. 10:26

ova i sve slične teme su glupost.... ionako se dobre i loše strane svih mobitela mogu pročitati po stotinama reviewa, a ovdje se samo mogu ljudi posvađati.... ova tema ima već gro postova, a kad bi ovdje postali samo ljudi koji su oba mobitela koristili (u to se ne računa da je držao mobitel u ruci u t-mobile centru ili vidio kod fredna od sestrinog dečka) mislim da u temi nebi bila niti 3 posta od ovih ljudi koji trenutno pišu...

svi koji su poklonici nokii sad tu škrabaju 5mpx, kvaliteta, jetinija, ne treba otključavati i sl. dok oni za iPhone naravno ističu OS, fensi šmensi, veliki ekran, velika podrška za aplikacije itd... priči nikad kraja....

najsmislenije u ovoj temi bi bilo da ljudi koji su isprobali i jedno i drugo (ali ponavljam, kao osobne mobitele neko vrijeme, barem nekoliko tjedana) napisali koji im je mobitel bolji, čovjeku bi bilo lakše odlučiti - ne da pišu razloge i bolje i loše strane, samo ime mobitela... Najveći je problem šta se neki pametnjakovići zbog viška slobodnog vremena i previše pročitanih reviewa nađu filozofirati koji je mob bolji, a najbliže šta su bili ijednom od njih je 2m od izloga t-centra....

Inače, ja sam za iPhone (3G ili obični, svejdeno)

I da, šta se tiče cijena mislim da je to za sada bezveze raspravljati budući da 3G nije otključan pa cijene definitivno nisu ono šta budu kad će se otključati, a legalno još nije u hr.... Može se eventualno uspoređivati N95 8GB i obični iPhone, a kolko vidim cijene se po oglasniku kreću za oba od 2000-3000kn.... čak su nokie i malo skuplje.... tak da, priče da je nokia jeftinija baš ne drže vodu.... cijena u dućanu se ne može gledati jer iPhonea u dućanu nema....

:chears:

Munjara 01.08.2008. 11:20

Citiraj:

Autor geniusboy (Post 1101264)
ova i sve slične teme su glupost.... ionako se dobre i loše strane svih mobitela mogu pročitati po stotinama reviewa, a ovdje se samo mogu ljudi posvađati.... ova tema ima već gro postova, a kad bi ovdje postali samo ljudi koji su oba mobitela koristili (u to se ne računa da je držao mobitel u ruci u t-mobile centru ili vidio kod fredna od sestrinog dečka) mislim da u temi nebi bila niti 3 posta od ovih ljudi koji trenutno pišu...

svi koji su poklonici nokii sad tu škrabaju 5mpx, kvaliteta, jetinija, ne treba otključavati i sl. dok oni za iPhone naravno ističu OS, fensi šmensi, veliki ekran, velika podrška za aplikacije itd... priči nikad kraja....

najsmislenije u ovoj temi bi bilo da ljudi koji su isprobali i jedno i drugo (ali ponavljam, kao osobne mobitele neko vrijeme, barem nekoliko tjedana) napisali koji im je mobitel bolji, čovjeku bi bilo lakše odlučiti - ne da pišu razloge i bolje i loše strane, samo ime mobitela... Najveći je problem šta se neki pametnjakovići zbog viška slobodnog vremena i previše pročitanih reviewa nađu filozofirati koji je mob bolji, a najbliže šta su bili ijednom od njih je 2m od izloga t-centra....

Inače, ja sam za iPhone (3G ili obični, svejdeno)

I da, šta se tiče cijena mislim da je to za sada bezveze raspravljati budući da 3G nije otključan pa cijene definitivno nisu ono šta budu kad će se otključati, a legalno još nije u hr.... Može se eventualno uspoređivati N95 8GB i obični iPhone, a kolko vidim cijene se po oglasniku kreću za oba od 2000-3000kn.... čak su nokie i malo skuplje.... tak da, priče da je nokia jeftinija baš ne drže vodu.... cijena u dućanu se ne može gledati jer iPhonea u dućanu nema....

Ne slazem se da su ovi postovi glupost jer realnost da je par osoba imalo oba ova mobitela par tjedana kod sebe je iznimno mala.
Mobitel i nakon dan dva koristenja vec mozes dobro upoznati.
Drugo, kao sto si rekao postoji 100tinu reviewa i rezime tih reviewa su neki od nas vec naveli.
E sad, nisu svi pristrani u smislu da im je omiljena nokia pa sad bezrezervno podrzavaju n95.
Ja u pravilu preferiran SE, ali sam tip osobe koja voli dobiti maksimalno za svoj novac i nema veze iz koje firme to dolazi.
Priznajem iphone nisam koristio, niti namjeravam, a zasto komentiram onda?
Zato sto vec i na papiru taj uredjaj ima odredjene nedostatke, preko kojih nikako ne mogu preci i stoga je meni nezanimljiv i ne smatram ga vrhunskim mobilnim uređajem. Više multimedijalnom igračkom.

Osobna opaska:
Zašto nemam više P1, N95...?
Iskreno, shvatio sam nakon nekog vremena da danas postoji dosta odličnih uređaja povoljnih cijena koji zadovoljavaju potrebe korisnika, a da se velik broj ljudi preserava sa iskrcajem prevelikih svota za nesto sto im u konačnici uopće ne treba i kroz par mjeseci izgubi debelo na vrijednosti, a onda opet izadje neki super ultra turbo novi uredjaj sa onom jednom malom funkcijom koja je napredak u odnosu na prethodni model uz pripadajuću (napuhanu) cjenovnu oznaku.
Zato sam sada na k800 i za 99% mojih potreba mi je i više nego dostatan - štoviše obavlja to i bolje nego sto je npr. P1 obavljao za 2-3 puta manje novaca.
Pozivi, poruke, fotic, mjuza, dobra baterija, jednostavnost i brzina koristenja, pouzdanost, kvaliteta....

Tako da: Imam najbolji mobitel koji sam platio plaćom ili dvije, a čiji potencijal koristim možda u 5% slučajeva, a imam ga da bih mogao reći da ga imam je za mene prošlost.
Nemojte me krivo shvatiti, nije to snobovski, već ona jedna iracionalna strana nas samih: slažeš novu konfiguraciju i 99% sigurno da neces igrati igre, mozda nesto starije, ali uzet ces 4870 - kao ulaganje u buducnost, mozda zatreba :roller:

Gabre 01.08.2008. 13:01

slažem se s tobom munjara.

danijel - sporost. dovoljan razlog. stavi u njega 1000 fotografija pa ćemo vidjeti koliko ti treba da dođeš do kraja popisa... pa probaj to napravit na iphoneu.

apsolutno nezahvalna tema.

eluminer 01.08.2008. 14:53

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1101302)
Ne slazem se da su ovi postovi glupost jer realnost da je par osoba imalo oba ova mobitela par tjedana kod sebe je iznimno mala.
Mobitel i nakon dan dva koristenja vec mozes dobro upoznati.
Drugo, kao sto si rekao postoji 100tinu reviewa i rezime tih reviewa su neki od nas vec naveli.
E sad, nisu svi pristrani u smislu da im je omiljena nokia pa sad bezrezervno podrzavaju n95.
Ja u pravilu preferiran SE, ali sam tip osobe koja voli dobiti maksimalno za svoj novac i nema veze iz koje firme to dolazi.
Priznajem iphone nisam koristio, niti namjeravam, a zasto komentiram onda?
Zato sto vec i na papiru taj uredjaj ima odredjene nedostatke, preko kojih nikako ne mogu preci i stoga je meni nezanimljiv i ne smatram ga vrhunskim mobilnim uređajem. Više multimedijalnom igračkom.

Osobna opaska:
Zašto nemam više P1, N95...?
Iskreno, shvatio sam nakon nekog vremena da danas postoji dosta odličnih uređaja povoljnih cijena koji zadovoljavaju potrebe korisnika, a da se velik broj ljudi preserava sa iskrcajem prevelikih svota za nesto sto im u konačnici uopće ne treba i kroz par mjeseci izgubi debelo na vrijednosti, a onda opet izadje neki super ultra turbo novi uredjaj sa onom jednom malom funkcijom koja je napredak u odnosu na prethodni model uz pripadajuću (napuhanu) cjenovnu oznaku.
Zato sam sada na k800 i za 99% mojih potreba mi je i više nego dostatan - štoviše obavlja to i bolje nego sto je npr. P1 obavljao za 2-3 puta manje novaca.
Pozivi, poruke, fotic, mjuza, dobra baterija, jednostavnost i brzina koristenja, pouzdanost, kvaliteta....

Tako da: Imam najbolji mobitel koji sam platio plaćom ili dvije, a čiji potencijal koristim možda u 5% slučajeva, a imam ga da bih mogao reći da ga imam je za mene prošlost.
Nemojte me krivo shvatiti, nije to snobovski, već ona jedna iracionalna strana nas samih: slažeš novu konfiguraciju i 99% sigurno da neces igrati igre, mozda nesto starije, ali uzet ces 4870 - kao ulaganje u buducnost, mozda zatreba :roller:

OK, djelomično i jesi upravu... ali u potpunosti se ne slažem s izjavom: "Zato sto vec i na papiru taj uredjaj ima odredjene nedostatke".... jer papir vidi i osoba koja je otvorila temu i ako zna čitati a valjda zna :D pročitat će isto što i ti.... zasigurno razlog što je otvorila temu nije da joj nije jasno što piše u specifikacijama mobitela... usporediti dva mobitela na temelju specifikacija može svako i bez pomoći drugih ljudi.... čovjek je postavio temu zato da čuje mišljenja ljudi koji su mobitele koristili.... jer gle, kad smo na specifikacijama.... netko pročita da iPhone ima 2MP kameru, i pročita da neki tamo samsungić ima isto 2MP.... iz samih specifikacija čovjek bi rekao da je to ista stvar.... ali iz iskustva velim da je to nešto sasvim neusporedivo... isto tako i internet na iPhoneu i Nokii.... oba imaju internet, šta ne??... a baš mi htio vidjeti nekog ko bi rekao da je na nokii isto koristiti internet kao i na iPhoneu.... :fiju:
mislim da se upravo o tome ovdje radi, i u tome se mi ne slažemo.... smatra da komentari u ovakvim temama i iznošenje mišljenja stečenog na temelju čitanja specifikacija nije mjerodavno i čovjeku definitivno nije od pomoći... jer očito je čovjek već usporedio specke mobitela i sada mu fale samo nijanse da se odluči u odabiru... a te nijasne su stvari tipa jednostavnosti, brzine, kvaliteta izrade i slično šta u speckama NE piše....
evo ti primjera jednog:
dok sam imao iPhone, sjedio sam u dnevnoj sobi u prizemlju kuće i htio provjeriti mail... uzeo sam iphone i to učinio, isto tak i msn i slično...
dok sam imao nokiu, sjedio sam u dnevoj sobi, ali kad sam htio provjeriti mail digao sam se i otišao u sobu na komp jer mi je to bilo jednostavnije i brže nego da se ubijam s nokiom i njezinim netom i wifi-em.... a u speckama piše da oba imaju internet i wifi, jel??? ;);)

NHF, samo mi se malo više danas piše i nemam kaj delati pa filozofiram... :D

EDIT:
slažem se u vezi ovoga da su takvi mobiteli tipa iPhone i sl. nepotrebni većini korisnika i da bi mnogi jeftiniji mobovi zadovoljili većinu ljudi, ali to definitivno nije predmet ove teme, jer čovjek se dvoumi između ova dva modela i očito je tako odlučio... tu smo da mu pomognemo u toj dvojbi a ne da izmišljamo neke nove modele koji su kao isplativija i logičnija rješenja....

kundak 01.08.2008. 14:58

Da, raspravlja se o 2 stvari koje su nebo i zemlja. Uglavnom, zelim istaknuti da ja pod pojmom mobitela podrazumjevan nesto za sta ti triba 1 ruka da koristis, a da drugom mos dirat stvari...
Sve ove naprave na rasklapanje sa tipkovnicama, stylusima, touchpadovima meni nisu mobiteli nego vise kao minijaturna racunala koja je bolno koristiti ( i ponizavajuce). Nebi ima nista protiv toga da ne izgledas stvarno glupo kad ih koristis.

Munjara 01.08.2008. 15:11

Citiraj:

Autor geniusboy (Post 1101452)

OK, djelomično i jesi upravu... ali u potpunosti se ne slažem s izjavom: "Zato sto vec i na papiru taj uredjaj ima odredjene nedostatke".... jer papir vidi i osoba koja je otvorila temu i ako zna čitati a valjda zna :D pročitat će isto što i ti.... zasigurno razlog što je otvorila temu nije da joj nije jasno što piše u specifikacijama mobitela... usporediti dva mobitela na temelju specifikacija može svako i bez pomoći drugih ljudi.... čovjek je postavio temu zato da čuje mišljenja ljudi koji su mobitele koristili.... jer gle, kad smo na specifikacijama.... netko pročita da iPhone ima 2MP kameru, i pročita da neki tamo samsungić ima isto 2MP.... iz samih specifikacija čovjek bi rekao da je to ista stvar.... ali iz iskustva velim da je to nešto sasvim neusporedivo... isto tako i internet na iPhoneu i Nokii.... oba imaju internet, šta ne??... a baš mi htio vidjeti nekog ko bi rekao da je na nokii isto koristiti internet kao i na iPhoneu.... :fiju:
mislim da se upravo o tome ovdje radi, i u tome se mi ne slažemo.... smatra da komentari u ovakvim temama i iznošenje mišljenja stečenog na temelju čitanja specifikacija nije mjerodavno i čovjeku definitivno nije od pomoći... jer očito je čovjek već usporedio specke mobitela i sada mu fale samo nijanse da se odluči u odabiru... a te nijasne su stvari tipa jednostavnosti, brzine, kvaliteta izrade i slično šta u speckama NE piše....
evo ti primjera jednog:
dok sam imao iPhone, sjedio sam u dnevnoj sobi u prizemlju kuće i htio provjeriti mail... uzeo sam iphone i to učinio, isto tak i msn i slično...
dok sam imao nokiu, sjedio sam u dnevoj sobi, ali kad sam htio provjeriti mail digao sam se i otišao u sobu na komp jer mi je to bilo jednostavnije i brže nego da se ubijam s nokiom i njezinim netom i wifi-em.... a u speckama piše da oba imaju internet i wifi, jel??? ;);)

NHF, samo mi se malo više danas piše i nemam kaj delati pa filozofiram... :D

EDIT:
slažem se u vezi ovoga da su takvi mobiteli tipa iPhone i sl. nepotrebni većini korisnika i da bi mnogi jeftiniji mobovi zadovoljili većinu ljudi, ali to definitivno nije predmet ove teme, jer čovjek se dvoumi između ova dva modela i očito je tako odlučio... tu smo da mu pomognemo u toj dvojbi a ne da izmišljamo neke nove modele koji su kao isplativija i logičnija rješenja....

ma lol nista zato :)
Velik problem su ljudi koji ne znaju točno što i zašto trebaju, a koji očekuju da im drugi presude ili prenesu iskustva kako osobna tako i hrpe reviewa koji vjerojatno nisu procitali :fiju:
U tom smislu su ova "prepucavanja" :goood: korisna jer će čovjek ipak dobiti neke pluseve i minuse.
Ja kad nesto uzimam u pravilu znam sto trebam, znam što uzimam i zašto.
Meni iphone ne bi ušao u uži izbor, ali to što generalno smatram n95 boljim uređajem, ne znači da automatski smatram da se jednom dijelu ljudi neće više svidjeti i pokazati boljim za ono što im treba od n95.

I ono što sam zaboravio: jedan veliki minus iphoneu za uredjaj te cijene je nedostatak garancije.

a za ovu moju osobnu opaska: ona i je samo to i nije joj cilj baciti autora threada u još veću dilemu :goood:

Citiraj:

Autor kundak (Post 1101457)
Da, raspravlja se o 2 stvari koje su nebo i zemlja. Uglavnom, zelim istaknuti da ja pod pojmom mobitela podrazumjevan nesto za sta ti triba 1 ruka da koristis, a da drugom mos dirat stvari...
Sve ove naprave na rasklapanje sa tipkovnicama, stylusima, touchpadovima meni nisu mobiteli nego vise kao minijaturna racunala koja je bolno koristiti ( i ponizavajuce). Nebi ima nista protiv toga da ne izgledas stvarno glupo kad ih koristis.

grubo :D ali točno- nije stvar toliko ni izgleda koliko praktičnosti i jednostavnosti

Gabre 01.08.2008. 15:48

pade mi još nešto na pamet,
na iphone fino staviš skype, i on ti lijepo funkcionira savršeno bilo gdje gdje imaš wireless...

BladeRunner 01.08.2008. 15:58

Nokia 3310 FTW, novi mobiteli su smeće. Svi.
3310 je zakon.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:27.