![]() |
helpić: micanje linuxa
kupila sam laptop koji ima instaliran linpus linux. jel postoji neki tutorial gdje je zdravo seljacki objasnjeno kako zbrisati linux?
|
u instalaciji xp-a skrsis ga kod formatiranja particija.
|
da ja nebi skrsila cijeli laptop :)
jos jedno pitanje vezano uz to. imam cd od xp-a ali drivere skidam posevno. da li da prvo instliram xp pa tek naknadno drivere ili moram prikopcati usb sa odzipanim driverima? radi se o acer aspire 5290. cak su objavili drivere za xp (sto je donedavno bio problem) ali ih jako sporo skidam: http://www.acer.com.my/service/drive...ype=Windows+XP |
Pripremi si sve drivere i nadaj se da nećeš trebati integrirati drivere za SATA kontrolere/čipset na windows CD da bi uopće instalirala to...
|
Citiraj:
|
Ljepo ako je na laptopu čipset/SATA kontroler koji nema "PATA mod" neće ti instalacijski CD od XPa uopće vidjeti hard pa shodno tome nećeš moći niti instalirati, onda ako ti ne valjaju driveri za čipset može ti se desit da ti nakon prvog reboota ne digne OS jer neće ispravno inicijalizirati periferije i pogađeš - neće naći disk kontroler...
Zato se za neke "Vista only" laptope (ljudi se klei da ništa osim viste nejde gore) mora sve živo i mrtvo integrirati na CD da bi prošla instalacija, zato dobro pogledaj i ako je tvoj laptop takav treba slipstream drivera na CD napraviti, imaš upute o tome tu na forumu, a trebalo bii na stranicama proizvođača biti istaknuto ako za time ima potrebe... Teoretski... |
ajme fuj. jel me spasava to sto imam instaliran linux na laptopu a ne vistu. to je acer aspire 5920g.
Aspire 5920G-602G32Bi Intel(r) Core(tm) 2 Duo processor T7500 (2.2GHz/4MB L2/FSB800), 15.4 WXGA TFT LCD (Acer CrystalBrite technology) rezolucija 1280x800, NVIDIA(r) GeForce(tm) 8600M GT TurboCache(tm)up to 1280MB of TurboCache(tm) technology (up to 512MB of dedicated GDDR2 VRAM, up to 768MB of shared system memory*), 2x1024 GB DDR2, 320 GB HDD, Gigabit Ethernet, 802.11a/b/g/, 5-in-1 card reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD), BT 2.0, ExpressCard(tm)/54 slot, 4 x USB2.0, IEEE1394, Blu-ray Disc, Headphone/speaker/line-out jack with S/PDIF support,1 x Microphone-in jack,1 x Line-in jack, Dolby(r)-certified surround sound system, HDMI port sa HDCP podrškom, Consumer infrared (CIR) port, External display (VGA) port, S-video/TV-out (NTSC/PAL) port1, Battery 8CELL2.4, Acer Crystal Eye webcam 0.3M DV, Dimenzije: 364 x 270.2 x 30.8/43.7 mm, Težina 3,0kg, bootable Linux gdje mi taj PATA mod treba pisati? |
provjerila sam. imam na laptopu instaliran linux 2.6.18.2.
na ovom linku pise da Windows Vista i Linux (od verzije kernela 2.6.19) podržavaju AHCI. http://www.zokionline.com/content/view/135/28/lang,hr/ u biosu imam pod opciju SATA MODE za odabrati IDE ili ACHI MOD. meni je stavljen IDE MOD. da li to sad znaci da pri stavljanju xp necu morati integrirati drivere za SATA MOD? |
da, nećeš morati integrirati SATA drivere...
|
po sve sudeci da ce onda proci instalacija winxp bez slipstreama drivera...
|
AAAAA
KO MALOV DIJETE JA SAM SRETNA!!! |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:02. |