PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Koji HDD od 1TB kupiti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112330)

Func 03.07.2008. 10:56

Koji HDD od 1TB kupiti

Znam da je malo klišejski topic, ali nisam baš puno informiran o toj temi.

Moja dvojba je između SAMSUNG Spinpoint F1, 7200rpm, 32MB i Seagate 1TB, SATA300, 7200rpm, 32MB

Važno mi je da je hard pouzdan i da se ne grije. Performanse nisu na prvom mjestu.

coconut 03.07.2008. 11:05

Samsung - garantirano se manje grije od Seagatea, a mislim da je i tiši.

RAK 03.07.2008. 15:30

želiš li pouzdanost ne kupuj toliko velike diskove. Imaju previše dijelova koji hoće crknuti a prilično su važni za rad diska.

Kupuj puno manjih i radi backup. Prednos je što su hladniji, manje bučni, pouzdaniji. nedostatk je što u konačnici nisu toliko jeftini.

SilentException 03.07.2008. 16:23

imam 2 samsunga f1, imao sam i seagate ali samsung je bolji - brzi / tisi / manje trosi - manje se grije

iako da sad kupujem bi uzeo wd gp :)

dh41400 03.07.2008. 17:34

Mozda ovako nesto dolazi u obzir... evo i nekakvih osnovnih podataka.

Mar 03.07.2008. 17:47

WD Green Power WD10EACS

Nije najbrži, no zato je najtiši, najmanje se grije i troši najmanje struje te je najpouzdaniji od svih.

Performanse HDD-a ionako nisu bitne jer su svi više-manje slični što se tiče vremena pristupa (a to je jedino bitno) i ionako će i najbrži HDD biti vrlo usko grlo sustava...

dh41400 03.07.2008. 18:10

Citiraj:

Autor Mar (Post 1075774)
WD Green Power WD10EACS

Nije najbrži, no zato je najtiši, najmanje se grije i troši najmanje struje te je najpouzdaniji od svih.

Performanse HDD-a ionako nisu bitne jer su svi više-manje slični što se tiče vremena pristupa (a to je jedino bitno) i ionako će i najbrži HDD biti vrlo usko grlo sustava...

Bilo je spomena o nekakvim zvukovima na ACS seriji zbog varijabilne brzine diskova (probao sam naci thread, al da me ubijesh...), e sad da li je to na svim primjercima ili ne ....

P.S.
Black serija je tisa u idle-u, a u load-u nesto glasnija (AAM sredi sve :)) prema tvornickim podacima.
Uzmem ga sutra/preksutra pa cemo vidjet real life situaciju

EDIT:
Naso ono o zvukovima... to je kolega Daddy spominjao rezonanciju kucista i diska prilikom promjene njegove brzine.
Da li se to stvarno dogadja sa svakim i u kojoj mjeri zbilja nemam pojma, ali postoji mogucnost (upitno je kolika :S).

Func 03.07.2008. 21:11

Imam jako puno podataka i imat ću ih sve više, a pre ljen sam pržiti. Stvarno mi treba disk od 1TB. Već su mi tri u kompu i nema mi smisla dodavati svakih par mjeseci dodatni hard.

Prema raspravi čini mi se da su samsung i WD "pouzdani" i hladni. I dalje mi je sve to slično. Jedino Seagate otpada.

Adisabeba 03.07.2008. 21:21

Citiraj:

Autor Func (Post 1075922)
Imam jako puno podataka i imat ću ih sve više, a pre ljen sam pržiti. Stvarno mi treba disk od 1TB. Već su mi tri u kompu i nema mi smisla dodavati svakih par mjeseci dodatni hard.

Prema raspravi čini mi se da su samsung i WD "pouzdani" i hladni. I dalje mi je sve to slično. Jedino Seagate otpada.

Imas u linksu Samsunga f1 1tb za 999kn sto je najeftiniji 1tb disk kod nas. Evo meni je ovo treci samsung od 1tb i nikakvih problema s njim.

domy_os 03.07.2008. 21:39

Prekratko su na tržištu da bi govorili o bilo kakvim problemima...

Adisabeba 04.07.2008. 06:46

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1075956)
Prekratko su na tržištu da bi govorili o bilo kakvim problemima...

Nova generacija seagate-a je jos krace na trzistu pa sami problemi s njime.....

evilstoy 04.07.2008. 11:56

WD iz Green Power serije. Plus, ako zelis miran san, uzmi dva komada i baci u softverski mirror. Jos bolje slozi neki mali file server, najbolje kao ZFS mirror - znaci pod OpenSolaris.
Zasto ZFS? Zbog "truljenja bajtova" :)
Usred mogucih fluktuacija napona ili utjecaja vise sile, ponekad 0 postane 1 i obrnuto. Na primjer moze ti se dogoditi da odjednom od 1000 slika koje imas na disku, 2-3 budu nekako poderane tj. nacete/unistene. ZFS ce se pobrinuti da jednom zapisani podatak zauvijek ostane konzistentan i cjelovit.

m.a.t.e.j 02.01.2009. 10:31

Citiraj:

Autor evilstoy (Post 1076339)
WD iz Green Power serije. Plus, ako zelis miran san, uzmi dva komada i baci u softverski mirror. Jos bolje slozi neki mali file server, najbolje kao ZFS mirror - znaci pod OpenSolaris.
Zasto ZFS? Zbog "truljenja bajtova" :)
Usred mogucih fluktuacija napona ili utjecaja vise sile, ponekad 0 postane 1 i obrnuto. Na primjer moze ti se dogoditi da odjednom od 1000 slika koje imas na disku, 2-3 budu nekako poderane tj. nacete/unistene. ZFS ce se pobrinuti da jednom zapisani podatak zauvijek ostane konzistentan i cjelovit.

daj mi posalji na pm kako se to radi, taj ZFS mirror?

:fala:

JuiceBox 02.01.2009. 18:49

To ti je ako sam ja dobro skuzio RAID 1 polje...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:25.