![]() |
Koji HDD od 1TB kupiti
Znam da je malo klišejski topic, ali nisam baš puno informiran o toj temi.
Moja dvojba je između SAMSUNG Spinpoint F1, 7200rpm, 32MB i Seagate 1TB, SATA300, 7200rpm, 32MB Važno mi je da je hard pouzdan i da se ne grije. Performanse nisu na prvom mjestu. |
Samsung - garantirano se manje grije od Seagatea, a mislim da je i tiši.
|
želiš li pouzdanost ne kupuj toliko velike diskove. Imaju previše dijelova koji hoće crknuti a prilično su važni za rad diska.
Kupuj puno manjih i radi backup. Prednos je što su hladniji, manje bučni, pouzdaniji. nedostatk je što u konačnici nisu toliko jeftini. |
imam 2 samsunga f1, imao sam i seagate ali samsung je bolji - brzi / tisi / manje trosi - manje se grije
iako da sad kupujem bi uzeo wd gp :) |
|
WD Green Power WD10EACS
Nije najbrži, no zato je najtiši, najmanje se grije i troši najmanje struje te je najpouzdaniji od svih. Performanse HDD-a ionako nisu bitne jer su svi više-manje slični što se tiče vremena pristupa (a to je jedino bitno) i ionako će i najbrži HDD biti vrlo usko grlo sustava... |
Citiraj:
P.S. Black serija je tisa u idle-u, a u load-u nesto glasnija (AAM sredi sve :)) prema tvornickim podacima. Uzmem ga sutra/preksutra pa cemo vidjet real life situaciju EDIT: Naso ono o zvukovima... to je kolega Daddy spominjao rezonanciju kucista i diska prilikom promjene njegove brzine. Da li se to stvarno dogadja sa svakim i u kojoj mjeri zbilja nemam pojma, ali postoji mogucnost (upitno je kolika :S). |
Imam jako puno podataka i imat ću ih sve više, a pre ljen sam pržiti. Stvarno mi treba disk od 1TB. Već su mi tri u kompu i nema mi smisla dodavati svakih par mjeseci dodatni hard.
Prema raspravi čini mi se da su samsung i WD "pouzdani" i hladni. I dalje mi je sve to slično. Jedino Seagate otpada. |
Citiraj:
|
Prekratko su na tržištu da bi govorili o bilo kakvim problemima...
|
Citiraj:
|
WD iz Green Power serije. Plus, ako zelis miran san, uzmi dva komada i baci u softverski mirror. Jos bolje slozi neki mali file server, najbolje kao ZFS mirror - znaci pod OpenSolaris.
Zasto ZFS? Zbog "truljenja bajtova" :) Usred mogucih fluktuacija napona ili utjecaja vise sile, ponekad 0 postane 1 i obrnuto. Na primjer moze ti se dogoditi da odjednom od 1000 slika koje imas na disku, 2-3 budu nekako poderane tj. nacete/unistene. ZFS ce se pobrinuti da jednom zapisani podatak zauvijek ostane konzistentan i cjelovit. |
Citiraj:
:fala: |
To ti je ako sam ja dobro skuzio RAID 1 polje...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:25. |