PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   pojacalo za zvucnike (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=109117)

TXS 31.05.2008. 11:14

pojacalo za zvucnike

Imam dva zvucnika od 100W i nemam nikakvo pojacalo za njih. I sad bih uzeo neko pojacalo koje bih koristio samo na tim zvucnicima. Sto jeftinije. Sto preporucate.

Juan 31.05.2008. 13:50

- - -

Šališ se ili?

syss 31.05.2008. 15:56

preporučam ispravno stereo pojačalo.

1v@n 31.05.2008. 15:57

I pokušaj pogodit otpore na zvučnicima i na pojačalu

syss 31.05.2008. 15:59

one way ticket to m&d... kakve mrtve otpore.

bego2 31.05.2008. 16:05

Citiraj:

Autor syss (Post 1043383)

:lol2::goood:

1v@n 31.05.2008. 16:08

Citiraj:

Autor syss (Post 1043392)
one way ticket to m&d... kakve mrtve otpore.

4 ohma, 6 ohma, 8 ohma, ever heard of it?????? Ti vjerojatno pikaš zvučnike bez gledanja????

Armand 31.05.2008. 16:19

Citiraj:

Autor syss (Post 1043383)

heh slazem se sa sys-om :D

syss 01.06.2008. 13:43

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1043406)
4 ohma, 6 ohma, 8 ohma, ever heard of it?????? Ti vjerojatno pikaš zvučnike bez gledanja????

nisu otpori, nego impedancija, a moje skromno znanje o elektronici kaže da je impencija omjer nečega u odnosu na nešto, u ovom slučaju je to otpor u odnosu na frekvencijski spektar.

znači apsolutno nikada nije linearna vrijednost, a to kaj ti piše na zvučniku je neka srednja vrijednost koja ti govori apsolutno ništa. ono za što ti misliš da je 4ohma je minimalno 2ohma, maximalno 22ohma (napamet bacam krivulju).

ili se možda pojačalo ugasi na sve dijelove spektra ispod 4ohma jer eto tako piše u manualu 2 x 80 na 4ohma i 2 x 40 na 8ohma, a ti si čuo od susjedovog susjeda da tamo neki otpori moraju biti isti na pojačalu (wtf??) i zvučniku.

no dobro da ti odgovorim na prvotno pitanje... da, ja pikam zvučnike bez obzira na njegovu impedanciju jer mi je od neke glupe srednje vrijednosti puno bitnije spojiti zvučnik u svojoj sobi na svoj amp i procijeniti sonične mogućnosti ;)

bobe 01.06.2008. 14:02

slazem se sa Sysom, ja isto pikam sve bez razmisljanja, ipak, pojacala kojima je naznaceno da se koriste 8+ omski zvucnici cesto se sa 4-omcima previse griju, i cesto se zna palit zastita, da ne govorim sta bude ako je nema, tako da tu ipak ima "necega"
tih 4 oma razlike se dobro osjeti na impedanciji, pojacala za 8-omce su u biti iste konstrukcije kao i ona za 4-omce samo sa 20-ak% vecim naponom napajanja kako bi se na 8ohma izvukla nesto veca snaga, i tu nastaje poblem kad se spoji 4 oma, izlaz dobiva vecu struju ali napon je skoro isti, dok onih "20% vise" uzrokuje vece grijanje izlaznog stupnja

u ovom slucaju dobar vent risava problem, jedino sta ce izlazi brze krepat ako se cesto "raspaljuje"

1v@n 01.06.2008. 14:50

Citiraj:

Autor syss (Post 1044112)
nisu otpori, nego impedancija, a moje skromno znanje o elektronici kaže da je impencija omjer nečega u odnosu na nešto, u ovom slučaju je to otpor u odnosu na frekvencijski spektar.

A što je ohm, nego mjerna jedinica za otpor. Impedancija je mjera nemogućnosti materijala da provodi električnu struju itd itd.
Zvučnici imaju otpor, a pojačalo je izvor napona. Kada napon susretne otpor, struja krene...blablabla....
Samo sam čovjeka htio upozoriti da se ne čudi ak skuri zvučnike ili mu pojačalo počne raditi kao semafor u slučaju bimetalne zaštite, ili se samo počne gasiti.

Roso 01.06.2008. 14:56

Evo ga na, sad će opet rasprava i bacanje intelektualnih...

TXS imaš u chipoteke jeftinih pojačala, nisu neka kvaliteta ali zadovoljavajući. Ili pogledaj u oglasniku za nešto polovno.

srale7 01.06.2008. 15:17

jos da je rekao kakvi su zvucnici..

Swarm dude 01.06.2008. 15:30

Ja ti preporučam da odeš u neku trgovinu sa audio opremom i po mogućnosti poslušaš neka pojačala i kupiš ono koje ti se svidi.
Također, ne treba ti 100W pojačalo, mogu i slabija :)

Fleks 01.06.2008. 16:13

OMG 1v@ne. Nije me sokirala tema, al ti ??

Onak ides na ignore odma... Uzas... Ne da si iritantan nego si ono ubitacan.

bobe 01.06.2008. 16:25

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 1044189)
Ja ti preporučam da odeš u neku trgovinu sa audio opremom i po mogućnosti poslušaš neka pojačala i kupiš ono koje ti se svidi.
Također, ne treba ti 100W pojačalo, mogu i slabija :)

ma koje slusanje...to su neki vulgaris zvucnici garant, i nema razlike spojio ti Krella ili 100Kn Kenwooda...

sta se snage tice, pravih 15W i vise no dovoljno, dakle potrebno je pojacalo na kojem pise max "2*50W"...cirka....:D

sta jeftinije to bolje

inace autora bi tribalo pohvalit sta je logicno zakljucio da njegov upit nije za temu "HiFi", svjesno ili ne:care:

1v@n 01.06.2008. 16:31

Citiraj:

Autor Fleks (Post 1044222)
OMG 1v@ne. Nije me sokirala tema, al ti ??

Onak ides na ignore odma... Uzas... Ne da si iritantan nego si ono ubitacan.

A što sam krivo rekao, ako smijem znati. Ako sam fulao u nečem ispravi me, nisam ni ja savršen

srale7 01.06.2008. 16:33

Citiraj:

inace autora bi tribalo pohvalit sta je logicno zakljucio da njegov upit nije za temu "HiFi", svjesno ili ne:care:
Car je nema sta..

rendula 01.06.2008. 17:13

da, lagano je pljuvati po ljudima koji se ne kuze u nesto. lijepo nek mu se da odgovor, prestanite se prepucavati oko gluposti i odyebite odavde.
recimo prvi odgovor, Juan, tebi bi sigurno bilo fora da zoves vodoinstalatera jer ti je wc zastopan i cijela kupaona u govnima, a on ti se pocne smijati i pita te jel se zjebavas.

Swarm dude 01.06.2008. 17:17

Citiraj:

Autor bobe (Post 1044234)
ma koje slusanje...to su neki vulgaris zvucnici garant, i nema razlike spojio ti Krella ili 100Kn Kenwooda...

Možda su i neki Audioepilogovi, tko zna :D. Neka se javi autor sa više detalja, pa ćemo moći nešto konkretno reći :chears:
A opet, ako posluša neko bolje pojačalo, možda će odustati od najjeftinije opcije. Jer subjektivno govoreći, isplati se dati nešto više novaca za audio opremu. Naravno, ako zvučnici vrijede nečemu :D

syss 01.06.2008. 18:28

Citiraj:

Autor bobe (Post 1044125)
slazem se sa Sysom, ja isto pikam sve bez razmisljanja, ipak, pojacala kojima je naznaceno da se koriste 8+ omski zvucnici cesto se sa 4-omcima previse griju, i cesto se zna palit zastita, da ne govorim sta bude ako je nema, tako da tu ipak ima "necega"
tih 4 oma razlike se dobro osjeti na impedanciji, pojacala za 8-omce su u biti iste konstrukcije kao i ona za 4-omce samo sa 20-ak% vecim naponom napajanja kako bi se na 8ohma izvukla nesto veca snaga, i tu nastaje poblem kad se spoji 4 oma, izlaz dobiva vecu struju ali napon je skoro isti, dok onih "20% vise" uzrokuje vece grijanje izlaznog stupnja

u ovom slucaju dobar vent risava problem, jedino sta ce izlazi brze krepat ako se cesto "raspaljuje"

ma sve jasno, ali na koliko si consumer pojačala naletio da veli "koristite 8+ ohmske zvučnike"? isto možeš staviti 82db osjetljiv zvučnik i frljit ga dok ne krepa bez obzira na otpore ;)

gamer 01.06.2008. 18:34

Citiraj:

Autor TXS (Post 1043134)
Imam dva zvucnika od 100W i nemam nikakvo pojacalo za njih. I sad bih uzeo neko pojacalo koje bih koristio samo na tim zvucnicima. Sto jeftinije. Sto preporucate.

kak obozavam ovakve teme na PCE!:D
nekak sve zavrse flejmom i daljnom nepotrebnom diskusijom...
pogledaj oglasnik i kupi si neko stereo pojacalo 2x50W(uvrh glave jer je i ovo previse) za nekih 200-300kn i mirna bosna, bas onako kako ti je syss rekao.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:24.