PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   naocale za zastitu vida?! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=108380)

gangxxxta 22.05.2008. 16:06

naocale za zastitu vida?!

ovako,ja provodim 95 % slobodnog vremena za kompom,sto znaci skola,cura,doma komp i to je to...a za kompom sam dosta dugo,svakodnevno i naravno to ima nekakve posljedice!cuo sam da postoje naocale koje stite od zracenja monitora itd bez dioptrije,tj kroz njih cu vidjeti kao sto i sada vidim,ali smanjit ce se ostecenje vida,sad bi vas molio da mi kazete gdje to ima za kupiti,dali je itko koristio to i kakva su vasa iskustva s time?

flare 22.05.2008. 17:24

ja nosim dioptrijske naocale koje imaju premaz koji stiti oči ako puno vremena provodis pred monitorom

imam dobra iskustva s takvim staklima, nosim ih već par godina i oči mi se manje zamaraju nego dok sam imala obična stakla

moj okulista ima iste takve naocale samo bez dioptrije

raspitaj se u svakoj boljoj optici ili kod okulista

gangxxxta 22.05.2008. 17:45

ok hvala,znaci to ipak postoji!e meni to treba jer fakat ono "vodim zivot pred kompom"

gangxxxta 22.05.2008. 17:49

i da racunalni tehnicar sam,to mi je struka=)

nex 22.05.2008. 18:47

Citiraj:

Autor gangxxxta (Post 1035855)
a za kompom sam dosta dugo,svakodnevno i naravno to ima nekakve posljedice!cuo sam da postoje naocale koje stite od zracenja monitora itd

O isusa mu, alaha, bude i svih ostalih, opet ova apsurdna crackpot teorija :hitthewal:

Dok bi jos moglo biti neke rijeci o zracenju ako imas CRT star ~40 godina (yeah, right) koliko ja vidim ti imas LCD. O kakvom zracenju ti pricas?

I BTW anti radiation filteri i naocale za monitore su proizvodi koji ciljaju na budale.

Citiraj:

Autor gangxxxta (Post 1035930)
i da racunalni tehnicar sam,to mi je struka=)

Oh my god.

antrax 22.05.2008. 19:13

pa apsolutno sva elektronika zraci, hehe

no ono lcd-i to rade drasticno manje od crt-a i to je zanemarivo :)

no najveca prednost lcd-a osim same ostrine prikaza je to sto ne titraju pa ne smeta ocima!

Fleks 22.05.2008. 19:44

Citiraj:

Autor flare (Post 1035914)
ja nosim dioptrijske naocale koje imaju premaz koji stiti oči ako puno vremena provodis pred monitorom

imam dobra iskustva s takvim staklima, nosim ih već par godina i oči mi se manje zamaraju nego dok sam imala obična stakla

moj okulista ima iste takve naocale samo bez dioptrije

raspitaj se u svakoj boljoj optici ili kod okulista

MeGaLoL :D .Ovakvu glupost mozes jos samo u bugu procitat :D

to ti se zove mazanje ociju i praznjenje novcanika.

Jos bi reko nesto da nisam bas o tome razgovarao igrom slucaja sa najboljim hrvatskih oftalmologom...

LAcy 22.05.2008. 19:59

Pobrkali ste neke stvari. Taj premaz na staklima nije protiv zračenja (ako ne uzmemo svjetlost kao zračenje) već je anti refleksivan. Trebao bi smanjiti zamaranje očiju smanjenjem blještanja monitora a LCD-ovi baš blješte. Zamor očiju nastaje jer dugo vremena gledamo u izvor svjetla. Po meni bi idealno bilo da monitor nema pozadinsko osvjetljenje već da tvori sliku kao recimo da je tiskana na papiru i da se naravno ne vidi u mraku. O tome već godinama čitam da će se ostvariri sa e-paperom.

yedwy 22.05.2008. 20:28

Postoji "premaz" odnosno folija na staklima naoćala (mahom skupljih) protiv UV zračenja i to je must have za sunčane naoćale, posebno one koje su jako tamne jer se pod njima više otvaraju zjenice pa ako nemaju blok lagano ti kuri UV svjetlo mrežnicu... Svi ostali premazi su uglavnom nebitni, a nikakav "anti glare" premaz ne postoji za to moraju biti stakla sama napravljena tako da služe toj svrsi i to samo kad se gleda kroz njih u izvor svjetla... :)

Postoje još i folije protiv grebanja i metalizirane naoćale da se kroz njih ne vidi oči onoga ko ih nosi i da izgledaju coool... :cool:

Inače ko cilja na katodne zrake njihova energija je ravna mekanom x-zračenju i treba jedno 3cm olova da ih zaustavi... :fiju:

BOGDO 22.05.2008. 21:45

Citiraj:

Autor gangxxxta (Post 1035855)
ovako,ja provodim 95 % slobodnog vremena za kompom,sto znaci skola,cura,doma komp i to je to...a za kompom sam dosta dugo,svakodnevno i naravno to ima nekakve posljedice!cuo sam da postoje naocale koje stite od zracenja monitora itd bez dioptrije,tj kroz njih cu vidjeti kao sto i sada vidim,ali smanjit ce se ostecenje vida,sad bi vas molio da mi kazete gdje to ima za kupiti,dali je itko koristio to i kakva su vasa iskustva s time?

dat ću ti jedan savjet rađe se što više druži s devojkom pa nebuš imal problema s očima.nemoj tolko zujat za kompom.

kaj se tiče naočala sa tim điđa miđama to ti je pušiona.ja sam imal naočale s tim premazom bacio hrpu para(oko 1700kn) za niš.sad imam bez ikakvog premaza i ne osjećam nikakvu promjenu na bolje ili na lošije.

slušao sam nedavno na tv vodećeg okulista ili kak već u hr i čovjek je rekal da ljudi ne gube vid od računala ili televizora nego nedovoljno osvjetljenog radnog prostora.što je manje svijetla u prostoriji to se oči više naprežu i time gube svoju svrhu tj. gubiš vid.

Mar 22.05.2008. 21:49

Najbolja preventiva za održati vid je ne naprezati oči prilikom korištenja računala, a to znači:

- Ne čitati puno sitnog teksta
- Ne pretjerati sa svjetlinom
- Raditi u osvijetljenoj prostoriji
- Ne biti preblizu monitoru
- Uključiti clear type :)
- Odabrati monitor s prigodnom rezolucijom s obzirom na veličinu dijagonale ovisno o osobnim potrebama.
- Svako toliko nakratko skrenuti pogled s monitora i pogledati u "dubinu" te ne biti "zabuljen" dulje vrijeme u ekran.
- Ne biti predugo na kompu ako za to nema potrebe :)

LAcy 22.05.2008. 21:51

Sve štima osim onog clear type, meni je s njim mutno kao da gledam kroz pogrešnu dioptriju.

Edit: Prostor treba biti adekvatno osvijetljen, ni pretamno ni presvijetlo. Prejako svijetlo također zamara oči.

Mar 22.05.2008. 21:52

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1036106)
Sve štima osim onog clear type, meni je s njim mutno kao da gledam kroz pogrešnu dioptriju.

Meni je puno bolje jer mi "podeblja" slova koja su inače vrlo tanka (barem u slučaju mog monitora).

mann 22.05.2008. 21:53

Nisam citao cijelu raspravu, tak da sto se zracenja tice whatever. Neces ti zracenje nekakvom metalizacijom sam tak smanjiti. Nije uzalud kod slikanja zuba ona ogromna kozno-olovna pregaca an ne staklo sa metalizacijom.

E sada ako ce mi netko reci da se oci pod "skupljim" staklima ne umaraju manje onda nek slobodno dodje i stavi moje naocale. Od tiranja monitora bez naocala oci ne da mi se umore 3 puta brze nego ako sam stvarno dugo pred kompom pocnu i peci. Naocale koje imam su dioptrijske, 10-15 posto zatamnjene, sa nesjecam se vise kojim premazima no sa njima radim ono stvarno osjetno bolje...

potemkin.hr 22.05.2008. 22:22

Citiraj:

Autor BOGDO (Post 1036097)
slušao sam nedavno na tv vodećeg okulista ili kak već u hr i čovjek je rekal da ljudi ne gube vid od računala ili televizora nego nedovoljno osvjetljenog radnog prostora.što je manje svijetla u prostoriji to se oči više naprežu i time gube svoju svrhu tj. gubiš vid.

Ovo je istina, oči se puno više zamaraju kad je soba u totalnom mraku zbog prevelikog kontrasta...Ja uvijek imam upaljeno svjetlo u svojoj sobi po noći i ne zamaraju mi se oči makar sam cijeli dan pred tim ekranom :smoke:

gangxxxta 23.05.2008. 00:54

a ja sam 90% u zatamnjenom prostoru,jedini izvor je monitor,i puno citam,sto rezultira time da mi se oci umaraju i pocnu me peci,pa sam mislio da je to od zracenja samoga monitora!posto sam fakat stalno na kompu htio bi ako nista bar sprjeciti "umaranje ociju" pa mi molim vas recite kako to ako ne totalno sprjeciti bar malo suzbiti!

Berax0r 23.05.2008. 01:01

Ima ona zaštita koju staviš na monitor ;)

gangxxxta 23.05.2008. 01:13

imam lcd iz razloga kaj kad sam imo crt imo sam konstantne bolove u glavi itd....sad me muci to umaranje ociju...

BOGDO 23.05.2008. 02:54

Citiraj:

Autor gangxxxta (Post 1036278)
imam lcd iz razloga kaj kad sam imo crt imo sam konstantne bolove u glavi itd....sad me muci to umaranje ociju...

1.osvijetli prostor
2.otiđi kod okuliste možda ti je vid oslabio pa ga prekontroliraj.oči ti se ne moraju umarat sam od monitora nego i od oslabljenog vida.glava te isto boli zbog naprezanja očiju.

flare 23.05.2008. 08:21

Citiraj:

Autor LAcy (Post 1036019)
Pobrkali ste neke stvari. Taj premaz na staklima nije protiv zračenja (ako ne uzmemo svjetlost kao zračenje) već je anti refleksivan. Trebao bi smanjiti zamaranje očiju smanjenjem blještanja monitora a LCD-ovi baš blješte. Zamor očiju nastaje jer dugo vremena gledamo u izvor svjetla.

točno to. :dobar:

@ flex - ne radi se o zastit od zracenja nego o zastiti od prevelikog zamaranja ociju, također, mislim da nisam ni u jednom trenu napisla da mi taj premaz stiti oci od zracenja :fiju:

yedwy 23.05.2008. 09:50

Oči peku jer se pred monitorom manje trepće, oči se vlaže treptanjem i kad se to ne radi redovito i kako treba dolazi do isušivanja rožnice, to pak uzrokuje stvaranje ranica na njenoj površini koje peku, osjećaj pjeska u očima, crvenilo itd i zamućenje pogleda jer rožnica pobjeli...

Možete si pomoći tako da a) više trepćete :rolleyes: b) Kapate umjetne suze (Blink i sl) c) Manje gledate u monitor... :fiju: :D

Refleksija i ostalo stvara osjećaj zamora radi pogrešnog fokusiranja slike pri čemu dolazi do naprezanja očnih mišića, isto je problem kad neko ima pogrešnu dioptriju ili strabizam ili neku drugu manu (koje često nije niti svjestan) i to obično rezultira zamorom i glavoboljom i ispravlja se naravno - odgovarajućim naoćalama (nikako se ne preporuča nositi leće pri dugom radu za računalom ako nije nužno jer se snjima onaj problem vlaženja još i dodatno potencira) a iste mogu imati polarizaciju i fotosenzitivna stakla koji smanjuju blještanje ali to nije premaz nego je samo staklo u svojoj strukturi takvo... :)

Brown Acid 23.05.2008. 10:03

To su sve patke.
Imao sam normalne naoćale, sada imam "svemirske" sa zaštitom i isti vrag.
Normalna rezolucija, LCD i bok..ostalo je sve kita..kada kod kuće radim na 1024x768 sve super makar ostao cijeli dan, no reza na me na lapu (1680x1050) ubije nakon par sati.
Premazi na naoćalama za raditi pred računalom imaju smisla kao scientologija.

Milentije 23.05.2008. 10:30

Ja nekada koristim naočale, a nekada sočiva (meka).
Naočele imaju antireflexivni (kada se gleda pod određenim uglom u staklo vidi se zeleni (najčešće) odsjaj, za one koji ne znaju kako to izgleda) sloj u kombinaciji sa fotosenzibilnim staklima, tako da ako je previše svjetla stakla se sama zatamne. Nemam problema sa naočalama.
Sočiva su mi kako sam gore rekao meka. Kada njih koristim nakon određenog vremena pred računarom me oči počinju peći i sušiti se. Iz nekog razloka mnogo manje trepćem sa sočivima nego dok nosim naočale.
Dioptrija mi je inače -2.75 lijevo i -2.50 desno (bez pomagala ne vidim pod ispod sebe kako treba :D).

Mad_Duke 23.05.2008. 16:21

Ljudi. Kako te stvare mogu stetiti ocima??? Na koji nacin???

Da, los refresh na CRT-u, rad po mraku na monitoru, citanje jako sitnog teksta ce umoriti oci. Ali samo umoriti. Neces si pokvariti oci zbog gledanja u monitor. :D

gangxxxta 23.05.2008. 18:24

a neznam zas onda svi doktori preporucavaju te neke naocale...

LAcy 23.05.2008. 18:33

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1036640)
Ljudi. Kako te stvare mogu stetiti ocima??? Na koji nacin???

Da, los refresh na CRT-u, rad po mraku na monitoru, citanje jako sitnog teksta ce umoriti oci. Ali samo umoriti. Neces si pokvariti oci zbog gledanja u monitor. :D

Ako se nešto svakodnevno umara zar nije logično da će ostati traga?

Citiraj:

Autor gangxxxta (Post 1036747)
a neznam zas onda svi doktori preporucavaju te neke naocale...

Ovisi tko preporučuje. Danas je na žalost sve postalo komercijalno.

gangxxxta 23.05.2008. 18:47

da,tuzno ali istinito,ali ono uvjek osjetim umor,katkad glavobolju i peckanje u ocima,ali bio sam kod opticara kaze da imam odlican vid itd i da mi netrebaju naocale!

yedwy 23.05.2008. 20:51

Ja govorim da je za to pečenje i "pjesak" krivo smanjeno treptanje ali očito niko ne čita... :D

Makar uostalom pa kaj ja znam o tome... :rolleyes:

De5tr0yer 23.05.2008. 21:26

Nikad imao pozadinsko osvjetljenje jer mi je isto smetalo.... I to su isto puste price. To je meni stari reko da je cuo da upalim pozadinsko, upalim a ono oci me pocnu boliti maltene odmah... Iam nesto kao nocnu svjetiljku koja je stvarno slaba...

Iako planiram malo eksperimentirati na tom podrucju sa UV neonskim lampama al ne one za komp, vec bas "velike", jer one daju najblaze moguce svjetlo...

gangxxxta 23.05.2008. 21:33

ja to iam iza monitora...al malo je iritantno jer kad npr igram online cod onda me pikaju u oci neke stvari koje bljeste u sobi!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:36.