PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Ubrzajte WINDOWSE XP, moj se starta za 23 sec!! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=1066)

Kova 03.10.2002. 22:05

Ubrzajte WINDOWSE XP, moj se starta za 23 sec!!

Moji se Windowsi XP dizu za 23 sec. na AMD 1.4GHz, 256 DDR 2100 KINGMAX

Rename-ajte vise vrsta fajlova istim imenom.

U XP-u mozete rename-ati file-ove jednostavno oznacivsi vise faile-ova u
Windows Explorer-u i pritisnuti F2 tipku.
Nakon toga upisete ime za prvi file, a XP ce ostale rename-ati po njemu.

Na primjer, ako smo oznacili sljedece file-ove,
* Ivan.doc
* jura.xls
* mario.jpg
* dusko.gif

i sve ih rename-amo preko prvog (Ivan.doc) Kova.doc, XP rename-a ostale :
* Kova (1).xls
* Kova (2).jpg
* Kova (3).gif

BRZI Shut down

Start -> Run -> regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\
namjestite WaitToKillServiceTimeOut na (ms) koliko zelite cekati

UBRZAJTE boot time

U start meniu kliknite na run i upisite "regedit" i odite na

HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > Session Manager
> MemoryManagment > PrefetchParameters
Tamo nadete DWORD nazvan "EnablePrefetcher" dva puta kliknite i namjestite
vrijednost izmedu 5 i 7, (napomena: meni je na 3, i radi bolje), i vi vidite
kako vam boota.

Nakon nekog vremena se napuni nepotrebnim stvarima (i inace, a ne samo poslije tweaka),
otidite na C:\Windows\Prefetch i izbrisite sve fajlove ako neznate koji su vam nepotrebni,
nakon toga resetirajte dva puta (prvi puta je dosta dugo, no pricekajte, isplati se).
Nakon toga ce XP sam napraviti potrebene faile-ove.

Stormeye 03.10.2002. 22:37

Hmm a dokada će biti tako brzi...
većina ljudi moli Boga da rade bilo kako a ti...
meni su moji fala Bogu jako brzi i bez toga tako da ne namjeravam prčkati po registrima da bi ih ubrzao.
No svejedno dobar post možda nekom pomogne..:beer:

Kova 04.10.2002. 00:05

Imaš pravo, no ovo su 100% provjereni Tweakovi, ima ih još puno, no ovi stvarno rade.

E da ljudi još jedan SAVJET, VAŽAN!!!

Sa O&O defragmentom, defragmantirajte C: ili drive na kojem je XP, i to tako da ga formatirate COMPLETE/Access, tako će vam raditi, na ovih 23 sec (otprilike).

Koliko dugo tako radi!? Vjeruj mi ako staviš još par dobrih programa, čistiš redovito i defragmantiraš redoviti, ne bi smjelo biti problema!!

P.S. Na kompu imam jako jako puno programa, a dize se dosta brzo!!!

Stormeye 04.10.2002. 12:38

Ja na stroju imam 20 programa koje baš koristim ali ono baš!
Nije mi jasno zašto opterećivati stroj glupim programima koje nikad ne koristiš!":clap:

igsablja 04.10.2002. 14:10

Citiraj:

Originally posted by Stormeye
Ja na stroju imam 20 programa koje baš koristim ali ono baš!
Nije mi jasno zašto opterećivati stroj glupim programima koje nikad ne koristiš!":clap:

Ako, nedo bog jednom zatrebaju !!!

Niš se ti nebrini to nam je u genima. (mislim na skupljane raznih sr...a koja nam uopće ne trebaju):D :D :D

Stormeye 04.10.2002. 14:30

Pa evo ja sam iznimka, moram priznati da ne skupljam programe.
Sve što trebam , točnije ako mi zatreba imam na CD-ićima:D
Zašto bezveze trpat disk pa ga nakon 3 tjedna formatat:confused:

ozren 04.10.2002. 14:51

Sto se tice programa koji su ono za hm, hm i trebaju jednom i nikad vise... ili covjek nije ziher jel rade dobro... ima jedno divno rjesenje - fino vmware i pod njim se napravi jos jedna instalacija, npr. w98se i pod tu virtualnu instalaciju se bace sva ta njesra.

TDK 04.10.2002. 21:44

sta je taj vmware?

RAK 05.10.2002. 01:09

Citiraj:

Originally posted by TDK
sta je taj vmware?
Pogledaj pod Windows in Windows.

Vrlo zanimljivo rješenje za ubrzavanje Windowsa. Samo se moji dižu i bez toga za 23 sekunde. Dobro, treba malo duže da pronađe network drive i slično, ali to ne traje dulje od 15 sekundi.

Ključ brzog dizanja OS nije u kemijama u registriju, nego u dobro optimaliziranom i nekorištenom sistemu. Trpanje raznog hardwarea i instaliranje drivera ga najviše uspori. Dodao bi tome i razne upgrade i zakrpe.

Kova 05.10.2002. 01:34

Pa evo napravio sam popis potrebnih programa, bez kojih ja nigdje vise ne idem.

Imam ih po CD-ima, no kada imaš mjesta od 100GB onda mozes malo i na disk staviti, hehe.

Ma bavim se ili to barem pokusavam, web dizajnom, crtanjem slika, radim i muziku, przim s przilicom, koristim i download managere i sl...

Nakupi se toga, hehe.

:o

greg SE 05.10.2002. 04:25

Citiraj:

Originally posted by Kova
.......koristim i download managere.........

ma sta reci na ovo nego wow :D :D :D

miato 05.10.2002. 09:54

Nekoc sam i ja iso tweakati windowse, da kao rade brze. No onda od tolikog tweakanja mi je onaj welcome screen bio upaljen nekih 30tak sekundi. Tak da sam odustao od toga i pustio da rade bez tweakova :)

Stormeye 05.10.2002. 11:50

Baš vow kova:D
Na računalu se po mom mišljenju trebaš usavršiti na nekom programu, a ne raditi po malo u njih deset.
Ja sam student na ekonomiji( i ne baš uspješan, ali popravit ću se:beer: ) pa tako koristim samo one apl. koje će mi u budućnosti trebati kao Uredski alati, MS Money, uz iznimku izrade glazbe i edititranja slika koje još učim, a programiranja sam se ostavio.

:clap:

greg SE 05.10.2002. 14:49

Citiraj:

Originally posted by miato
Nekoc sam i ja iso tweakati windowse, da kao rade brze. No onda od tolikog tweakanja mi je onaj welcome screen bio upaljen nekih 30tak sekundi. Tak da sam odustao od toga i pustio da rade bez tweakova :)
jesi se ti to bacio u trgovinu hardwareom?????
sad kad nakupis para kupis pilu koja ce bootati za 20 sekundi bez tweakanja :D :D :D

btw, jel dajes na kredu??? :)

schofter 05.10.2002. 17:03

Mogli bi usporediti ipak koliko se nekome sistem brze boota. Zanima me koliko treba nekome tko ima Athlon XP.

Stormeye 05.10.2002. 17:20

Pa neš ti Athlona XP.Ja jučer radio na 1700+ sa 256RAM.
I neš ti...brzina li la ko moj Celeron na običnim aplikacijama koje koriste normalni ljudi a za ostale nisam isprobavao... Sve u svemu upgrade mi se još ne isplati...slijedeće ljeto ćemo ubadati novo:burn:

gpremec 05.10.2002. 23:42

Citiraj:

Originally posted by schofter
Mogli bi usporediti ipak koliko se nekome sistem brze boota. Zanima me koliko treba nekome tko ima Athlon XP.
Hm, ovu raspravu smo imali prije nekoliko mjeseci.

Zapravo, evo ti moj primjer: mom racunalu na poslu treba dobre dvije-tri minute od stiskanja tipke do potpunog dizanja (mapiranja i servisa), ali kako ga ionako resetiram jednom-dvaput mjesecno (komp konstantno radi), podatak koliko treba Windowsima da se dignu smatram u najboljem slucaju idiotariom.
Kod kuce mi je potpuno svejedno dali ce se Windowsi podici za 20 sekundi ili 5 minuta, meni je potrebno da rade i da rade stabilno. Jedino optimiziranje koje sam radio je na prijenosniku iz siga, ali nisam prckao po registryu.

Stormeye 06.10.2002. 12:52

da da nego otkud tebi sad laptop?
Odrekao si se desktopa:D

miato 06.10.2002. 16:18

Citiraj:

Originally posted by greg SE

jesi se ti to bacio u trgovinu hardwareom?????
sad kad nakupis para kupis pilu koja ce bootati za 20 sekundi bez tweakanja :D :D :D

btw, jel dajes na kredu??? :)

Nazalost ne prodajem ja, nego frend. Ja sam samo propaganda :D :D
Ima srece da mu dobro ide, ali za mene je to prevelik rizik, cijene elektronike padaju ko blesave!
A za kredu, hm... sumnjam da daje :(

Kova 06.10.2002. 21:48

OK decki, to je bio banalan primjer s download managerom, koristim Photoshop, Corel 10, Xaru, Trillian, Flash, Dreamweaver, Nero, Winamp, 3D studio i ....

Stormeye 06.10.2002. 22:04

Majke mi si dobar;)
Kako stigneš proučavati sve to:gringo:

gpremec 06.10.2002. 23:40

Citiraj:

Originally posted by Stormeye
da da nego otkud tebi sad laptop?
Odrekao si se desktopa:D

Laptop sam zaduzio u firmi za potrebe sluzbenih puteva, a moje racunalo je u rinfuzi jer nikako da kupim taj P4.

Kova 08.10.2002. 00:16

EDIT:

A da vidimo kako to ide danas, dižu se za 19 bez defragmatacije. Još da i to sredim :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:15.