![]() |
Baterija na novom laptopu
Imam jedno pitanje u vezi s baterijom.S obzirom da imam novi lap dali je potrebno bateriju isprazniti do kraja prije nego se pocne punit?
|
Najbolje ju isprazni do kraja i kada se napuni ostavi ju jos par sati na punjacu
|
a kako tretirati bateriju opcenito? kad je na struju,vadit ju van (na koliko posto napunjeno????), na koliko praznim bateriju prilikom koristenja i na koliko pocnem punit ? opceniko kako punit praznit i koristit normalnom upotrtebom?ciklusi,tretiranje....jedino sto znam je da izbjegavati vise temperature...sad negdje pise praznit do kraja, negdje punit cim prije..... naravno radi se o LiIon bateriji...
sljedece pitanje....kako mjerit bateriju? jel postoiji neki program? baterija jedna mi crkla (gasi se lap,traje 20 min uz gasenje....) i bila je 4 celijska 32Ah a sad sam kupio 64Ah 8 celijsku i radi odlicno al neznam mjerit...ocitanja svugdje pokazuju kao default bateriju (29600mwh?!?) i brojac mi pokazuje da ce trajat sat,sat i pol,2 sata...i stoji dost dugo na tome....a baterija traje konstantnog koristenja 4-5 sati sa wirellesom....sad kako to rekalibrirati da normano pokazuje? pokusao sam ispraznit do kraja i napunit do kraja al i dalje pokazuje sve defaulnih 29600mWh i vrijeme se nikako ne poklapa ovo sto pokazuje i ovo koliko traje...isto kao i na Battery...krivulja praznjenja je dosta manje strma od one "crte" praznjenja predpostavljene koja veli 2 h...i poklapa se s onom mojom kad namjestim praznjenje 4.5 ili 5h....,al i dalje uvjek mjeri tih 2 h...zasto? |
e da...
ako cu imat laptop na struji stalno, dal da izvadim bateriju kada se napuni ili da ostane unutra? |
lol pa nisu to baterije ko prije 10 godina di je svako punjenje bilo vazno, makar u mojem smislu ubijam ju, punim, na pola pocnem punit, praznim, pacijelo vrijeme na struji itd itd... al radi isto ko i prvi daj kad sam je napunio.
|
Bilo je cak preporuka da se stavlja u frizider ako se ne koristi. :D
|
Citiraj:
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery
Storage temperature and charge --- doduse ima dosta rasprava oko toga ali ako ti je lap stalno na struji izvadi bateriju pri 40% napunjenosti i stavi ju na hladno mjesto... ne moras se posebno opterecivati "prvim punjenjem" ako ti baterija pocne netocno pokazivati stanje posve ju isprazni i napuni ali inače (u normalnom radu) ju nemoj posve prazniti. |
Hvala svima na odgovorima!!!
|
hvala svima al moje pitanje jedno jos nije odgovoreno...kako kalibrirat zamjensku bateriju koja je duplo jaca i ima 8 celija? da pokazuje tocno vrijeme?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:07. |