PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Preporuka (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=105545)

DSofa 24.04.2008. 12:31

Preporuka

Dobar dan.

Razmisljam o kupovini novog procesora. Suzio sam izbor na AMD Athlon X2 6400+. Posto on ima socket AM2 naravno ne pase na moj stari komp. Sada bi trebo preporuku za maticnu plocu. Imam stroge kriterije pa je malo tesko nac. Svaka pomoc bi dobro dosla. Ovak trebam plocu za Athlon 6400, sad 3 RAM utora DDR1 koji radi na 400MHz i na 333MHz(sto mislim da nema). Naravno mora imat mogucnost spajanja SATA diskova. Kao sto vidite kriteriji su strogi i ja dosad nisam nasao nista zadovoljavajuce. Hvala na pomoci.

danij3l 24.04.2008. 12:37

nema AM2 ploca s DDR1 RAM-om

Vuco 24.04.2008. 12:50

Teško da ćeš naći ploču na koju ide memorija, frekvencije 333/400Mhz (pretpostavljam da misliš na DDR), pošto AM2 ima integrirani memorijski kontroler koji podržava samo DDR2 memoriju (tu i je razlika između soc. 939 i AM2(+) ploča).

Malo sam tražio po Asrock-ovim stranicama (oni su znali imati kombinaciju svega i svačega), ali nisam ništa našao, a mislim da ti to niti ne postoji, pošto je kod AM2 integrirani mem. kontroler samo za DDR2.

DSofa 24.04.2008. 13:03

Aha, onda recimo DDR2 memorija umjesto DDR1.

Vuco 24.04.2008. 13:28

Znači AM2 ploča, sa 3 slota za DDR2 memoriju i SATA ? Ako ti trebaju baš točno 3 slota, onda si stvarno strog na kriterijima i sve sumnjam da takvih ima. Ili su 4 ili su 2 slota.

Ploča sa 4 slota i ovime gore što tražiš ima koliko ti srce hoće. Od 300kn pa do ogromnih cifri. Ja bih ti preporučio novije chipsete tipa 770/780G/790 jer imaju podršku za Phenome (što nikada ne znaš hoće li ti zatrebati). Ako ti važno da imaš više od 4 SATA priključka, moraš ići na kombinaciju sa SB700 southbrigde-om koji je trenutno samo na 780G chipsetu (ima ih 6 sveukupno, SATA + eSATA kako kod koga).

DSofa 24.04.2008. 20:12

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1010456)
Znači AM2 ploča, sa 3 slota za DDR2 memoriju i SATA ? Ako ti trebaju baš točno 3 slota, onda si stvarno strog na kriterijima i sve sumnjam da takvih ima. Ili su 4 ili su 2 slota.

Ploča sa 4 slota i ovime gore što tražiš ima koliko ti srce hoće. Od 300kn pa do ogromnih cifri. Ja bih ti preporučio novije chipsete tipa 770/780G/790 jer imaju podršku za Phenome (što nikada ne znaš hoće li ti zatrebati). Ako ti važno da imaš više od 4 SATA priključka, moraš ići na kombinaciju sa SB700 southbrigde-om koji je trenutno samo na 780G chipsetu (ima ih 6 sveukupno, SATA + eSATA kako kod koga).

Vidis nisam znao da AM2 ne podrzava DDR1. Inace imam 1GB i 256MB RAM-a pa mi je trebalo sa 3 slota. Posto sad znam da ne podrzava DDR1 kupit cu novi DDR2 od Gige u komadu tako da mi je onda dovoljno 2 slota. Sto se tice SATA, dosta mi je za hard disk ne treba biti nista posebno, i ATA za DVD-ROM, i molim bez integrirane graficke, zapravo kada malo bolje pogledam sada je puno lakse nac maticnu kada se ne moram brinuti o RAM-u slotovima. No ipak imate kakvu preporuku ovak iz ducana, ne volim prek interneta narucivat stvari.

Vuco 24.04.2008. 20:19

Ploča takvih imaš koliko želiš. Sve ovisi koliko želiš izdvojiti novaca. Matične ti se razlikuju samo po opremi, performansama su sve unutar par posto. Dosta je članova uzelo Gigabyte-ovu 770 (imaš thread o njoj u AMD podforumu) i zadovoljni su. Imaš ECS-a po 450kn, Gigabyte-a i Biostara po ~500kn. Sve su to odlične ploče koje zadovoljavaju sve tvoje kriterije (koji baš i nisu pretjerani strogi).

Izbor je dobar, sad, neke ploče su zrelije (duže su vani pa se zna ako ima koja "mušica"), neke novije. Pročitaj malo threadove na AMD podforumu, pa kad se odlučiš za par njih i imaš pitanje, postaviš ga ovdje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:14.