Citiraj:
Što znači digitalno pojačalo?:) Jel to ono pojačalo na kojem nule i jedinice izgledaju veće?:) Zvuk se "pojačava" nakon DA konverteraa, ne prije, tako priča o digitalnom pojačalu je priča za klince i ljude koji nemaju pojma što je to zvuk, a što digitalan zapis zvuka.
|
Ne znas sta znaci digitalno pojacalo i odmah ti od nekud pravo me vrijeđaš da ne znam sta je zvuk a sto digitalni zapis zvuka. Ne boj se znam ja dosta o svemu..
Za tebe digitalno pojacalo ne postoji jer "Zvuk se "pojačava" nakon DA konverteraa, ne prije, tako priča o digitalnom pojačalu je priča za klince". Stvrno sve znas i bas si car..nema sta..
A za ostale evo jedan dio clanka koji je napisao Milan Rupić, ti vjerovatno ne znas tko je on, ali ostali koji nesto znaju o dobroim zvuku, trebali bi znat o kome se radi:
"Naime, digitalna pojačala funkcioniraju - digitalno.Informacija se sastoji od 0 (nema signala) i 1 (ima signala) vrijednosti, između kojih nema međuvrijednosti, pa tako ni kašnjenja signala, za razliku od analognih pojačala kod kojih se signal konstantno mijenja između dviju vršnih vrijednosti, što može dovesti do kolebanja i kašnjenja u brzini odziva. Na drugoj strani,u analognim se pojačalima signal pojačava (načelno) bez ikakvih modifikacija, dok se u digitalnim pojačalima analogni ulazni signal, putem niskopropusnog filtra, pretvara u digitalni, i potom opet u analogni da bi mogao biti upućen u zvučnički sustav. To nedvojbeno dovodi do promjene u njegovim osobinama. I dok su donedavno takve promjene bile slušno jako uočljive, pa su se digitalna pojačala koristila uglavnom za amplifikaciju subwoofera, danas su one svedene na minimum, pa je zvuk digitalnih pojačala, kakvo je i Onkyjovo A-9555, vrlo teško tipski razlikovati od onoga analognih pojačala u istom
cjenovnom razredu.I na kraju, ali ipak ne i sve - jer razlika ima još - velika razlika između analognih i digitalnih pojačala je u učinkovitosti. Kod analognih pojačala je to najviše do 70 %, pa su potrebni veliki hladnjaci da se generirana topline isija u prostor, dok je kod digitalnih pojačala 90 %, zahvaljujući čemu nema velike disipacije topline, niti potrebe da pojačala budu masivna zbog velikih hladnjaka."
Znaci tu je ukratko opisan nacin rada digitalnih pojacala (onih za klince, tj. one koji nemaju pojma o zvuku..)