PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   odgovor tipkovnice iliti response time (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10448)

choby 25.05.2004. 16:42

odgovor tipkovnice iliti response time

situacija je slijedeća: ima se aplikacija u windozama. aplikacija reagira na ENTER. mene zanima koliko milisekundi prođe od kada ja zviznem ENTER pa dok aplikacija pokrene kod? vjerujem da je tipkovnica usko grlo jer se API-ji izvršavaju debelo unutar milisekunde. dakle, stisne se ENTER, zatvori se određeni strujni krug, onda to ide u buffer od tipkovnice i onda tipkovnica to šalje kontroleru, on to procesira i poveže sa ASCII-jem i da dalje na obradu windozama...jel zna netko koliko to traje?

miato 25.05.2004. 17:37

zanimljivo pitanje...
ako nije tajna, cemu ce ti to ? :D

ßellerophon 25.05.2004. 17:42

da moze brze ubijat u igrci... :D

choby 26.05.2004. 09:27

Citiraj:

Originally posted by miato
zanimljivo pitanje...
ako nije tajna, cemu ce ti to ? :D

radim eksperiment (to mi je posao - institut za fiziku). potrebno mi je znati početak uključivanja i isključivanja magnetskog polja sa točnošću od milisekunde. pa sam to napravio tako da na 6-pinski kip-prekidač zalemim s jedne strane strujni krug magnestkog polja, a sa druge strane ENTER na tipkovnici. to sve radi samo me zanima da li sam dobro procijenio da cijeli proces od lupanja ENTER tipke pa do pokretanja koda u aplikaciji ne traje duže od milisekunde.

jaggy 26.05.2004. 10:07

pa bilo bi ti jednostavnije da rastavis tasaturu i izmjeris duzinu svih vodova kroz koji treba proc el impuls i izracunas tocno kolioko vremena treba da dojde do kraja:D

Eladio 26.05.2004. 10:26

Citiraj:

Originally posted by jaggy
pa bilo bi ti jednostavnije da rastavis tasaturu i izmjeris duzinu svih vodova kroz koji treba proc el impuls i izracunas tocno kolioko vremena treba da dojde do kraja:D
..ali to znaci da zbog duzine vodica, i zbog nekih drugi faktora utjecemo na otpor impulsu te da za enter treba drugo vrijeme nego za space
nadalje, uslijed puno igranja ocito se malo i zagrije vod pa ce se morati traziti "srednji odaziv" tipke enter pri sobnoj temperaturi
..

necu vise :D :D

choby 26.05.2004. 10:34

ajde nemojte više : axeman :

Paske 26.05.2004. 11:31

Ako se ne varam ta se postavka može mijenjati u BIOS-u.

Trenutno sam na poslu, pa baš i nemerm prčkat po BIOS-u, ali kad stignem doma ti javim :beer:

choby 26.05.2004. 11:40

Citiraj:

Originally posted by Paske
Ako se ne varam ta se postavka može mijenjati u BIOS-u.

Trenutno sam na poslu, pa baš i nemerm prčkat po BIOS-u, ali kad stignem doma ti javim :beer:

ono kaj moš mijenjat u biosu je typematic rate, znači brzina ispisa jednog karaktera dok tipku držiš stisnutu (mada mislim da se to odnosi samo na dos, windoze u svojim driverima to overrideaju) i onaj delay koji ti daje koliko će te čekat da makneš svoj masni prst s tipke prije nego počne ispisivat brdo znakova prema gore opisanoj brzini.

ovo kaj ja tražim se nemre namještat, to je dano hardwareom. to je vrijeme koje prođe od kada ti stisneš tipku pa dok se taj znak ne pojavi u notepadu ili tako nečemu kaj ti je trenutno u foregroundu. u principu, to je trenutno za sve normalne poslove komunikacije sa compom, ali moja komunikacija je malo zahtjevnija

Rivi 26.05.2004. 12:33

Puno je to za moj dalmatinski mozak.
Nego, ako već gledaš dužinu vodiča, uzmi u obzir i debljinu, materijal, temperaturni koeficijent, kao i to je li tipkovnica ps2, usb, bežična, udaljenost od prijemnika, pa dužinu kabela između prijemnika i kućišta, ili dužinu kabela ako nije bežična...
I sve to ćeš natrpat u malom vremenskom terminu. Ubićeš se od računanja, pa mi onda usput reci koliko vremenski vrijedi jedna milisekunda. Dan, dva? Jel' to isplativo? Ekonomisti bi te razapeli.

choby 26.05.2004. 12:36

Citiraj:

Originally posted by Rivi
Puno je to za moj dalmatinski mozak.
Nego, ako već gledaš dužinu vodiča, uzmi u obzir i debljinu, materijal, temperaturni koeficijent, kao i to je li tipkovnica ps2, usb, bežična, udaljenost od prijemnika, pa dužinu kabela između prijemnika i kućišta, ili dužinu kabela ako nije bežična...
I sve to ćeš natrpat u malom vremenskom terminu. Ubićeš se od računanja, pa mi onda usput reci koliko vremenski vrijedi jedna milisekunda. Dan, dva? Jel' to isplativo? Ekonomisti bi te razapeli.

je, očigledno je puno jer mi uopće nije jasno koja sad mrtva ekonomija u igri?

Rivi 26.05.2004. 12:48

A gledaj, potrošit ćeš neko određeno vrijeme za izračunavanje svega toga, a ako uključiš sve potrebne čimbenike (faktore), proći će dosta. Jer, treba to i provjerit. A kad dođeš do rezultata, on će sigurno bit jako mali. Pa ako ti to malo odstupanje u radu tog spejs šatla nije toliko bitno, ekonomski je neisplativo računati.
U svakom slučaju, pokušao sam malo guglati, ali nisam izguglao nešto pametno. Uglavnom se spominje pritisak tipke, a kao rezultat prikaz na monitoru i da se to vrti ispod 15 milisekundi, ali mislim da je to daleko od onog što ti hoćeš.
Ako nađem nešto pametno, napisat ću.

choby 26.05.2004. 12:52

Citiraj:

A gledaj, potrošit ćeš neko određeno vrijeme za izračunavanje svega toga, a ako uključiš sve potrebne čimbenike (faktore), proći će dosta. Jer, treba to i provjerit. A kad dođeš do rezultata, on će sigurno bit jako mali. Pa ako ti to malo odstupanje u radu tog spejs šatla nije toliko bitno, ekonomski je neisplativo računati.
U svakom slučaju, pokušao sam malo guglati, ali nisam izguglao nešto pametno. Uglavnom se spominje pritisak tipke, a kao rezultat prikaz na monitoru i da se to vrti ispod 15 milisekundi, ali mislim da je to daleko od onog što ti hoćeš.
Ako nađem nešto pametno, napisat ću.

ono kaj meni nije jasno je otkud ti to da ja to oću izračunat:confused:

i ja sam google i to ne malo, ali sve se vrti oko onog typematic ratea i delay-a

Rivi 26.05.2004. 13:11

Pa ako ti nitko ne zna kazat, a bitno ti je, moraćeš računat.
Evo, našao sam nešto, ali samo za određenu tipkovnicu:
Response Rate The keyboard response rate is the amount of time you must press on a key before IntelliKeys responds. A user may touch extra or unwanted keys while reaching for a specific key causing errors. The response time of the keyboard can be adjusted to minimize activating unwanted keys. There are 15 Response Rate settings for the IntelliKeys keyboard. The default setting is 15, no delay. When set at 15, the keyboard responds immediately when a key is pressed. Setting the keyboard response at a lower rate requires a longer time for the user to press the key. The numbers in between 1 and 15 correspond to time delays from approximately 0 to 2 seconds. Center for Assistive Technology University at Buffalo 1. Insert the Setup Overlay in IntelliKeys. IntelliKeys will beep to show that the overlay is ready to use. 2. To change the Response Rate to 10, press the key labeled Response Rate under Touch Features on the top left of the overlay. 3. Press the key on the number pad labeled 10. 4. Remove the Setup Overlay from IntelliKeys. You will hear a beep. 5. Place the Basic Writing Overlay on the keyboard. 6. Type the word “delay” using the IntelliKeys keyboard. You will notice that you must press the key for a slightly longer time. 7. To change the Response Rate to a very long delay, place the Setup Overlay in IntelliKeys. 8. Press the Response Rate key and then press the number 2 on the number pad. 9. Remove the Setup Overlay from IntelliKeys and insert the Basic Writing Overlay. 10. Type “long” using the IntelliKeys keyboard. You should notice a long delay in the response rate. 11. Change the Response Rate setting back to 15 using the Setup Overlay. Press the Response Rate key. Press the number 15 in the number pad. 13. Place the Basic Writing Overlay on the IntelliKeys keyboard and test the response rate.
Ne vidi se ovdje nešto posebno, ali ispada da je moguće naštimat response time. Na par mjesta sam našao da je odziv tipkovnice 12ms. Sad, je li tome za vjerovati...

choby 26.05.2004. 13:30

Citiraj:

Pa ako ti nitko ne zna kazat, a bitno ti je, moraćeš računat.
Evo, našao sam nešto, ali samo za određenu tipkovnicu:
Response Rate The keyboard response rate is the amount of time you must press on a key before IntelliKeys responds. A user may touch extra or unwanted keys while reaching for a specific key causing errors. The response time of the keyboard can be adjusted to minimize activating unwanted keys. There are 15 Response Rate settings for the IntelliKeys keyboard. The default setting is 15, no delay. When set at 15, the keyboard responds immediately when a key is pressed. Setting the keyboard response at a lower rate requires a longer time for the user to press the key. The numbers in between 1 and 15 correspond to time delays from approximately 0 to 2 seconds. Center for Assistive Technology University at Buffalo 1. Insert the Setup Overlay in IntelliKeys. IntelliKeys will beep to show that the overlay is ready to use. 2. To change the Response Rate to 10, press the key labeled Response Rate under Touch Features on the top left of the overlay. 3. Press the key on the number pad labeled 10. 4. Remove the Setup Overlay from IntelliKeys. You will hear a beep. 5. Place the Basic Writing Overlay on the keyboard. 6. Type the word “delay” using the IntelliKeys keyboard. You will notice that you must press the key for a slightly longer time. 7. To change the Response Rate to a very long delay, place the Setup Overlay in IntelliKeys. 8. Press the Response Rate key and then press the number 2 on the number pad. 9. Remove the Setup Overlay from IntelliKeys and insert the Basic Writing Overlay. 10. Type “long” using the IntelliKeys keyboard. You should notice a long delay in the response rate. 11. Change the Response Rate setting back to 15 using the Setup Overlay. Press the Response Rate key. Press the number 15 in the number pad. 13. Place the Basic Writing Overlay on the IntelliKeys keyboard and test the response rate.
Ne vidi se ovdje nešto posebno, ali ispada da je moguće naštimat response time. Na par mjesta sam našao da je odziv tipkovnice 12ms. Sad, je li tome za vjerovati...

čini mi se da je ovo kaj si ti našao vezano uz dissability, dakle netko sa motoričkim problemima ko nemre baš točno pogoditi slovo koje hoće pa onda mora duže držati tipku da ju comp prihvati. to je neka specijalna tipkovnica.

ali piše:

'When set at 15, the keyboard responds immediately when a key is pressed.' i to mi se sviđa jer to bi značilo da glumi običnu tipkovnicu gdje je response trenutačan. fora je u tome kaj 'trenutačno' ne znači isto meni i njemu.

ßellerophon 26.05.2004. 13:41

nisam siguran morao bi pogledat ali nemam vremena sad za takvu pretragu - sjecam se nekog programa koji je biljezio tu brzinu(nadam se to sto trazis)
a izgledao je otprilike ovako
program radi i ceka da ti pritisnes neku tipku i onda je on ispise kod sebe (recimo da je to bilo slovo A ) i onda pokraj njega ispise
a = 15ms ... (ova je brojka je sad napat puknuta)
dakle koliko je proslo od kada si ti pritisnuo do kad se pojavilo na ekranu...
sad ne znam da li ona vrijednost -delay- u control-settingu utjece na brzinu prikaza...

choby 26.05.2004. 13:48

Citiraj:

Originally posted by ßellerophon
nisam siguran morao bi pogledat ali nemam vremena sad za takvu pretragu - sjecam se nekog programa koji je biljezio tu brzinu(nadam se to sto trazis)
a izgledao je otprilike ovako
program radi i ceka da ti pritisnes neku tipku i onda je on ispise kod sebe (recimo da je to bilo slovo A ) i onda pokraj njega ispise
a = 15ms ... (ova je brojka je sad napat puknuta)
dakle koliko je proslo od kada si ti pritisnuo do kad se pojavilo na ekranu...
sad ne znam da li ona vrijednost -delay- u control-settingu utjece na brzinu prikaza...

sumnjivo mi je da postoji takav program jer kak on zna KAD si ti pritisnuo tipku? moraš imat nezavisno mjerenje kad si ti pritisnuo tipku i nezavisno mjerenje kad je comp to registrirao, to comp sam za sebe nemre...to vrijeme se može dobit samo nekakvim inženjerijskim trikovima. mene zanima da li netko zna da je netko nekad negdje to izmjerio ili probao izmjeriti

ßellerophon 26.05.2004. 14:04

da... bice bio to neki blesavi program tek tako...
nemam vise ideje...
imas problem... jer ne znam kako ces izmjerit vijeme kad je kompjuter primio signal...

choby 26.05.2004. 14:06

Citiraj:

...imas problem...
hvala na upozorenju :clap: :beer:

ßellerophon 26.05.2004. 14:33

netko ti morao skrenit pozornost na to jer ocito nisi znao u sto se upustas... :rolleyes: :beer:

ps. drzin ti fige

choby 26.05.2004. 15:04

evo razgovarao sam sa starim majstorom elektronike tu na institutu - niti on ne zna za taj podatak, ali me uvjerava da je to ispod milisekunde, što bih ja i htio. poslao sam mail keytronicu, možda nekaj i odgovore...

choby 26.05.2004. 15:07

Citiraj:

...jer ne znam kako ces izmjerit vijeme kad je kompjuter primio signal...
u principu bi se to moglo izmjeriti, imaš napravice koje mjere vrijeme bolje od milisekunde i pale se i gase na strujni impuls. tako onda opet preko kip-prekidača zmontiraš da lupiš ENTER i istovremeno pokreneš timer, a stop-aš ga preko foto-ćelije koju postaviš da gleda monitor i onda napišeš aplikaciju koja će na ENTER ofarbati monitor u crno. samo mi se to ne da sastavljat...

tor 26.05.2004. 17:22

Citiraj:

Originally posted by choby
poslao sam mail keytronicu, možda nekaj i odgovore...
Baš sam ti to htio predložiti. Pošalji na par jačih proizvođača pa možda i dobiješ štogod...

DrTom 26.05.2004. 17:39

Ovo što vi opisujete nije u potpunosti točno, jer, kada ti pritisneš
neku tipku npr. slovo A i čekaš da se ono ispiše na monitoru, tu
još moraš računati i vrijeme ispisa i slične gluposti. Komp
prepozna da si ti stisnuo A i pošalje zahtjev za njegovo
ispisivanje, ali prođe još neko vrijeme dok se to ne pojavi na
ekranu. Dakle, ako ti se pokus bazira na očitavanju fotoćelije sa
monitora, ne vjerujem da će rezultati biti vjerodostojni. Znam da
se tu radi o jako malim vremenskim intervalma, ali kada netko
počne cjepidlačiti...

Najpametnije je kao što su ti već i drugi sugeriral, da pošalješ to
pitanje nekim večim kompanijama koje se bave proizvodnjom
tipkovnica. Valjda oni točno znaju što prodaju, bar se nadam.

ßellerophon 26.05.2004. 19:59

ja sam mislio da trazis kao ssto si sam napisao vrijeme izmedu udaranja tipke i aktivacije koda , a ne i do prikaza na monitoru - sto naravno produzuje to vrijeme - zato kazem da ne znam kako ces izmjerit kad kompjuter aktivira kod...

dobra ideja poslat email neka oni razbijaju glavi - ti napisi rad sa gotovim podacima i postani planetarno popularan i poznat... :beer:

Tooma 02.06.2004. 02:10

virujen da ce vrime koje choby pokusava izmirit bit svaki put drugacije jer se radi o jako malim intervalima i dosta je da se malo duze signal zadrzi u nekom od buffera ili kontrolera i vrime se poduplava
ako je to tocno onda nema smisla ni prosijecnu vrijednost racunat

choby 02.06.2004. 09:10

katakoma...

pila je: p120 mhz, vx chipset, tipkovnica je neka ibm sherry (ne cherry)

izmjereno vrijeme: > 42 milisekunde! i to je reproducibilno unutar milisekunde

mjereno je tako da je promatran signal na izlazu zvučne kartice, u trenutku kad signal počne odstupati od ravne linije...

da li zvučna može procesirati signal toliko dugo? sumnjam...

uglavnom, našli smo rješenje koje će radit i ne uključuje nikakvu interakciju od strane mene, sve se odvija automatski...početak će se znati unutar 50 mikrosekundi ;)

p.s.: nitko mi se nije javio iz keytronica

ßellerophon 02.06.2004. 14:23

:clap:

ps. gle cuda.. kako to da se ne javljaju... :rolleyes:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:04.