PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (http://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   OpenWrt i DD-WRT firmware tutorial za Gigaset Sx763 (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227002)

mskvorc 05.02.2012. 21:05

Imam problem s pristupom repozitoriju, tj. problem je u krivim postavkama DNS-a jer dobivam bad address "downloads.openwrt.org", a isto je i ako probam ping www.google.com

Oprema mi je spojena ovak

Internet <-> Thomson ADSL router <-> Gigaset SX763 <-> Laptop

Na laptopu mi internet normalno radi, pa mi nije jasno kako onda sa samog routera ne radi. Na Gigasetu sam postavio static ip 192.168.1.20 i default gateway 192.168.1.1 (Thomson)

Gdje trebam dodati DNS postavke i koje? 192.168.1.1 ili od T-coma?

/etc/config/network

config 'interface' 'loopback'
option 'ifname' 'lo'
option 'proto' 'static'
option 'ipaddr' '127.0.0.1'
option 'netmask' '255.0.0.0'

config 'interface' 'lan'
option 'type' 'bridge'
option 'proto' 'static'
option 'netmask' '255.255.255.0'
option 'ifname' 'eth0.1'
option 'ipaddr' '192.168.1.20'
option 'gateway' '192.168.1.1'

config 'atm-bridge' 'atm'
option 'unit' '0'
option 'vpi' '1'
option 'vci' '32'
option 'encaps' 'llc'
option 'payload' 'bridged'

maymun 05.02.2012. 21:51

editiraj /etc/config/network

config 'interface' 'lan'
option 'dns' '192.168.1.1'

i nakon toga restartaj mrežu sa
root@OpenWrt:~#/etc/init.d/network restart

ako ne upali dodaj idući red u /etc/resolv.conf
nameserver 192.168.1.1

mskvorc 05.02.2012. 23:54

super, radi...

hvala

Raxes 06.02.2012. 23:37

Da li postoji mogucnost da se negdje skine orginalni primary bootloader, ili da li neko zna i moze skinit s routera.Hvala unaprijed.

.Delboy 06.02.2012. 23:46

ftp://dl.solcon.nl/pub/fiber/siemens-sx762/

nema veze sta pise da je za sx762, tamo je primary, secondary i annex a fw

Psycho 07.02.2012. 17:22

Citiraj:

Autor maymun (Post 2072876)
dobije se to da imaš, ajmo reći pravi linux u svom routeru i onda sve što ide s time. To što se može ovisi o hardveru routera, procesoru, koliko ima rama, ima li usb... znači dobiješ linux strojčić. e sad što ćeš ti s tim, ovisi o tebi.

moja zamisao je bila zakačiti usb disk na router i instalirati torrent client, pa neka se seeda/skida 24h dnevno, komp mi ne mora biti upaljen jer router to radi.

Možeš instalirati apache ili neki jednostavniji web server. Možeš staviti kismet/aircrack pa snifati wireless promet. Možeš zakačiti web kameru na usb pa streamati preko neta..itd.. imaš i veću kontrolu nad prometom kroz router, bolji firewall

sve to nije baš uvijek jednostavno za izvesti, i trebao bi znat više manje što radiš, pogotovo što je ova verzija što ide na sx763 bleeding edge i time nemora sve uvijek raditi stabilno.

što se ss tiče, pa pola toga ćeš u konzoli raditi.

uglavnom ideja je da želiš napraviti nešto što softver na tvom routeru ne može, i onda staviš openwrt ili slične distribucije.

da li mogu napraviti ovo boldano, ali da mi nije glavni ruter nego samo spojen u mrežu kao switch?

maymun 07.02.2012. 19:19

@Psycho
Možeš, ja sam upravo to i napravio, siemens radi samo torrente, spojen je na drugi router...
zasad 3 dana bez restarta :)

mskvorc 07.02.2012. 20:18

Postoji negdje arhiva ipk-ova za stariju verziju kernela, jer vidim da su paketi u trunku već za verziju 3.1.10?

Psycho 07.02.2012. 23:02

Citiraj:

Autor maymun (Post 2095133)
@Psycho
Možeš, ja sam upravo to i napravio, siemens radi samo torrente, spojen je na drugi router...
zasad 3 dana bez restarta :)

rokenrol, jer imam od optime sagem s kojim mi napokon SVE radi besprijekorno pa ga ne bi dirao. kao switch koristim d-linkov 2641b, a imam ovaj gigaset jos odprije, pa bi ga ovako iskoristio jer kad mi stroj radi sam LUD jer kada cujem samo 6 diskova kako se vrti mi je dovoljno, a kamoli jos i ventovi.

koji vanjski disk koristis? moze neki od 2,5" sa napajanjem preko USB-a il bolje veliki neki s dodatnim napajanjem?

maymun 07.02.2012. 23:17

@Psycho
koristim 2.5" bez dodatnog napajanja, 120GB ata disk u nekom jeftinom USB kućištu, radi sasvim ok, i baš zbog tišine (tj buke :)) sam stavio taj disk

@mskvorc
mislim da nema nigdje arhive, moraćeš preći na novi kernel. kad pređeš, onda poskidaj sve pakete iz trunka za taj kernel, pa ih možeš uvijek lokalno instalirati

Mack2006MJ 08.02.2012. 10:58

SX763 u ETH modu
 
Pozdrav ekipa,

korisnik sam B.Net-a i imam doma jednoportni Cisco kabelski modem - planirao sam na njega spojiti SX763 pa da mi on bude Ruter za žicu i WLAN u mom kućanstvu (imam komp koji bi prek žice povezao, laptop i smartphone prek wirelessa).

Vidio sam da su neki upogonili taj ruter sa WRT firmverom kao sekundarni ruter pa me zanima kako ste ih upogonili (da li se može u WRT-u konfigurirati kao Ethernet (da mu se LAN4 port prebrika u WAN port, te koje bi postavke morao unijeti u njega ako mi je recimo Cisco na adresi 192.168.100.1 - pretpostavljam da bi SX-u trebao dati adresu 192.168.100.2).

Uglavnom, ako može samo par informacija kak ste SX-a spojili kao drugi ruter na postojeći ADSL modem (netko je spominjao Optimin Sagem i Thomson od HT-a).

Unaprijed hvala na pomoći :-)

M.

uncut 08.02.2012. 19:55

Možeš bez ikakvog problema definirati VLAN tako da npr. LAN4 port postaviš u WAN zonu... Još, koliko se sjećam, LAN portovi su obrnuti na internom switchu znaci LAN4 -> switch port1(ili 2)

mskvorc 08.02.2012. 22:11

Onda mi ne preostaje ništa drugo nego čekati da Delboy objavi img s novom verzijom kernela...

A čemu služe imagei u trunk folderu?


openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-jffs2-128k.image 07-Feb-2012 19:59 2621444
openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-jffs2-256k.image 07-Feb-2012 19:59 2621444
openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-jffs2-64k.image 07-Feb-2012 19:59 2621444
openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs.image 07-Feb-2012 19:59 2097156

Probao sam staviti ovaj squashfs.image, ali ne dobivam ništa na 192.168.1.1 nakon flasha

uncut 08.02.2012. 22:26

@mskvorc

http://wiki.openwrt.org/doc/techref/flash.layout
http://wiki.openwrt.org/doc/techref/filesystems

mskvorc 09.02.2012. 09:57

@uncut

Znam da je riječ o različitim datotečnim sustavima, ali me zanima da li su ti imagei spremni za korištenje ili je potrebno raditi neke modifikacije? Jer, kao što sam gore napisao, stavio sam openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs.image i flash prođe ok, međutim niti ping niti telnet ne daju odgovor na 192.168.1.1.

Stoga molim kratke upute kako raditi s tim imageom

Hvala

maymun 09.02.2012. 17:44

Nemožeš flashati te image jer imaju drukčiji flash layout, za to bi trebao mijenjati primary bootloader.

http://wiki.openwrt.org/toh/gigaset/sx76x - postoje dva načina instalacije openwrt, ovdje je riječ o načinu instalacije gdje se mijenja samo secondary bootloader.

SilentException 09.02.2012. 20:03

Jedno brzinsko za znalce :) U 2 stana iznad imam doveden ethernet kabel iz mog routera (ne direkt, prvo iz routera na switch, iz switcha dalje). Sad bi tu gore htio prikopčati SX763 i na njemu dignuti wireless (na drugom subnetu - dolje je 192.168.1.255, gore bi bio 192.168.2.255), tako da imaju net.

Jel to izvedljivo sa "vanilla" routerom ili cu morati staviti *WRT gore?

.Delboy 09.02.2012. 20:50

Mozes i na wrt fw, a mozes i sa orig fw, u temi za otkljucavanje skini Ethernet konfiguraciju pa ustekas dolazni kabel u lan4 i namjestis da bude dhcp client, a wlan kako oces vec drugi subnet.

SilentException 09.02.2012. 22:34

Hvala, pogledao sam tu temu i samo me zanima jos ako se moze izbjeci obvezna veza na net pri unlockanju? Ja sam na Optimi a router je T-Comov (dobio ga jos davno u proslom stanu). Jel ga mogu nekako na postojeci ethernet prikopcati da net radi, ili nema druge nego naci nekoga sa T-Comom?

.Delboy 09.02.2012. 23:09

Nemoras ga otkljucati, tj. nemoras stavljati novi fw, ostavi onaj stari i otkljucaj ako oces, samo je bitno da ubacis onaj ethernet config i namjestis postavke mreže.

uncut 10.02.2012. 16:11

Citiraj:

Autor mskvorc (Post 2096540)
@uncut
Jer, kao što sam gore napisao, stavio sam openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs.image i flash prođe ok, međutim niti ping niti telnet ne daju odgovor na 192.168.1.1.

Stoga molim kratke upute kako raditi s tim imageom

Hvala

Nešto nije u redu s routerom ...

.Delboy 10.02.2012. 17:14

Uredu mu je ruter, nego posto taj img sa trunka cita environment sa mac adresom na drugom mjestu nema sta procitati i kernel ne dobije mac adresu i mreza ostane ugasena.

grga11 10.02.2012. 18:22

multiple vpi/vci
 
pozdrav. da li open-wrt podržava multiple vpi/vci?

.Delboy 10.02.2012. 18:38

openwrt da, dd-wrt valjda se moze nekako preko konzole.

mskvorc 10.02.2012. 19:51

@.Delboy

Da li je planiraš uskoro updejtati svoje fw-ove na novu verziju kernela ili da mijenjam primary bootloader pa da mogu koristiti verzije iz trunka?

grga11 10.02.2012. 22:22

multiple pvc
 
nakon uspješne instalacije openwrt-a i dd-wrt nikako nisam uspio ostvarit virtualnu vpi/vci=0/50 na t-komi za voip. openwrt podržava multiple pvc ali ddwrt ne.
Nadam se da ce delboy uskoro napraviti tutorial kako vratiti originalni fw, jer mi sx763 u ovakvom stanju ne znači ništa.

SilentException 11.02.2012. 18:00

Citiraj:

Autor .Delboy (Post 2097116)
Nemoras ga otkljucati, tj. nemoras stavljati novi fw, ostavi onaj stari i otkljucaj ako oces, samo je bitno da ubacis onaj ethernet config i namjestis postavke mreže.

Kul, vise-manje radi :fala:

Par pitanja, jel moguce ugasit ssh?


(Kako promjenit lozinku? (odem u Advanced Settings -> Administration -> System Password, upisem staru i dva put novu, klik na OK, Log Off -> nova lozinka ne radi, stara (admin) radi).) -> Ovo sam skuzio. Dobro bi bilo napomenuti da sam i otkljucao router ;)

Pacifist 12.02.2012. 04:07

Internet <-> Thomson 706wl router <--------> Gigaset SX763 <-> lokalna mreža

Thomson 706wl router - provider Amis, stavila ga szk u bridge mode na moj zahtjev
Gigaset SX763 - Openwrt gore, annex b iz prvog posta u ovom threadu

Dakle želio sam da Owrt bude u route modu, međutim nikako nisam uspio složiti PPPoE konekciju.
Vpi/Vci 1/32 treba postaviti za Amis, ako se ne varam, ili ?

Uglavnom od jučer navečer se patim, ne tražim gotova riješenja, ali molim prijedlog na što da obratim pozornost da pppoe proradi.

TIA

domis 12.02.2012. 04:12

ako bude thomson u bridge modu i ako bude on obavljal link na net, u sx763 nemoras slagati nit annex nit vpi/vci.
trebas samo naci nacin da puknes jedan ethernet port na siemensu u WAN port ;)

Friday 12.02.2012. 09:38

Evo uspio sam i ja na svoj staviti dd-wrt i prezadovoljan sam. Imao sam do sada dd-wrt samo na la foneri i baš mi je bilo krivo što ne mogu siemensa upogoniti na isti način. BESKRAJNO se zahvaljujem kolegi koji je upozorio na Avast jer ni ja nisam mogao uploadati image zbog toga.
Možda će neki poput mene imati sitan problemčić - naime ja sam na t-comu i po defaultu adsl ne radi kad se sve odradi prema uputama. Potrebno je Annex type postaviti na Annex B a VPI/VCI na 0/33. Meni bez toga nije radilo.
E sad ključno pitanje: jel postoji način da se upogoni maxtv? Ima tutorial koji bi to trebao omogućiti ali nemam VLANS tab u setup opcijama (navodno jer router ne podržava VLAN?). Jel netko našao načina ili ću morati staviti još jedan router ispred da to odrađuje?


Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:24.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1999-2019 PC Ekspert - Sva prava pridržana ISSN 1334-2940
Ad Management by RedTyger