PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (http://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   DNS by ISP (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=91801)

Nikky 19.12.2007. 22:25

DNS by ISP
 
Evo u zadnje vrijeme se učestalo traži ovaj info.
Lista sadrži aktualne podatke i neke alternative:

http://www.t-com.hr/
Primary = 195.29.150.3
Secondary = 195.29.150.4

Ovo je već stari info, Alternativni par:
Primary = 195.29.149.196
Secondary = 195.29.149.197

I ovo je staro, Alternativni par:
Primary = 195.29.166.118
Secondary = 195.29.166.119

Novo:
Primary = 195.29.247.162
Secondary = 195.29.166.117

http://www.carnet.hr/
Primary = 193.198.184.130
Secondary = 193.198.184.140

http://www.iskon.hr/
Primary = 213.191.128.8
Secondary = 213.191.128.9

http://www.amis.hr/
Primary = 194.146.109.221
Secondary = 194.146.109.222

Novi
Primary = 194.146.109.223
Secondary = 194.146.109.224

http://www.optima.hr/
Primary: 85.114.32.7
Secondary: 85.114.32.8

http://www.metronet.hr
Primary = 213.147.96.3
Secondary = 213.147.96.4

http://www.vodatel.hr/
Primary = 217.14.208.34
Secondary = 217.14.223.142

http://www.h1telekom.hr
Primary = 80.80.50.3 - dns1.h-1.hr
Secondary = 80.80.50.43 - dns2.h-1.hr

http://www.voljatel.hr
Primary = 85.94.64.10
Secondary = 85.94.64.11

http://www.bnet.hr
Primary = 213.149.32.19
Secondary = 213.149.32.20
Neka vas ne čude isti podaci kao za Globalnet

Novi
Primary = 83.139.80.22 (ns1.bnet.hr)
Secondary = 83.139.104.2 (ns2.bnet.hr)

Globalnet
Primary = 213.149.32.19
Secondary = 213.149.32.20

Alternativa, neovisno o vašem ISP - u:
http://www.opendns.com/
Primary = 208.67.222.222
Secondary = 208.67.220.220

Google Public DNS

IPv4:
Primary = 8.8.8.8
Secondary = 8.8.4.4

IPv6:
Primary = 2001:4860:4860::8888
Secondary = 2001:4860:4860::8844

Freenom World
Primary = 80.80.80.80
Secondary = 80.80.81.81

CloudFlare Public DNS

IPv4:
Primary = 1.1.1.1
Secondary = 1.0.0.1

IPv6:
Primary = 2606:4700:4700::1111
Secondary = 2606:4700:4700::1001

LUKA MX 19.12.2007. 23:01

oo super,ovo uvijek trazim kad instaliram nove windoze...modovi po mogucnosti nek stave sticky...

Vuco 19.12.2007. 23:58

Nikky, ajde samo dodaj u prvi post za Voljatel:

www.voljatel.hr
Primary = 85.94.64.10
Secondary = 85.94.64.11

EDIT:
Sve sređeno :)

Dobar posao Nikky :chears:

Nikky 20.12.2007. 00:23

Škicnio jesam, to mi je zapravo dalo ideju za post. Evo ispravljeno i nadodano u 1. postu.

Shotif17 20.12.2007. 00:40

Briši ovaj prvi par za t-com, ti se gase, sad se koriste ovi nove koje si naveo kao alternativni par.

Vuco 20.12.2007. 00:55

Ali još uvijek su u mogućnosti da se koriste. Mislim do nekog mjeseca u 2008-oj. :)

Xan 20.12.2007. 11:40

http://www.optima.hr/
Primary: 85.114.32.7
Secondary: 85.114.32.8

Nikky 20.12.2007. 11:47

Dodano, mora da sam je zagubio u copy - paste

Xan 18.01.2008. 11:26

http://www.metronet.hr
Primary = 213.147.96.3
Secondary = 213.147.96.4

ovi smradovi u njihovoj szk nisu htjeli rec koji su... lol, ko da nemogu saznat sam : )))

Ranma 1/2 18.01.2008. 11:43

Citiraj:

Autor Xan (Post 928964)
http://www.metronet.hr
Primary = 213.147.96.3
Secondary = 213.147.96.4

ovi smradovi u njihovoj szk nisu htjeli rec koji su... lol, ko da nemogu saznat sam : )))

Nisu ti rekli zato što ni sami ne znaju a ne zato kaj ne žele reć :lol2:

Nikky 11.11.2008. 13:32

Dodan Bnet tj. Globalnet

RisingPower 11.11.2008. 14:19

Pa zar nije dovoljno upisati u DNS polja adresu routera? Mislim da će i tako funkcionirati sve...

EDIT: Evo, isprobao sam. Kao primarni DNS postavio sam IP adresu routera, sekundarni DNS sam ostavio prazan i sve radi odlično.

TomRi 11.11.2008. 14:22

Citiraj:

Autor RisingPower (Post 1189477)
Pa zar nije dovoljno upisati u DNS polja adresu routera? Mislim da će i tako funkcionirati sve...

meni tako radi bez greške godinama :chears:

Nikky 11.11.2008. 15:16

Ovo prvenstveno služi baš za modeme / routere tj. da se upiše u postavkama istih.
Ove podatke modemi / routeri trebaju dobit od ISP - a, e sad kvaka je u tome šta taj automatizam nekad ne funkcionira. Kada odabereš u uređaju da se ne koristi tim automatizmom (čitaj uređaj pita ISP koji je aktivni DNS) nego koristi ručno unešene.
Također je poznato da svakom ISP - u s vremena na vrijeme "legne" DNS pa ti čekaj da oni to naprave ili koristiš alternativu npr. OpenDNS.

Amdejac 12.11.2008. 12:02

Jel ovo ispravno podešeno?
http://img.w3dizajn.net/images/Linksysqga1_thumb.jpg

tor 12.11.2008. 12:29

jok, ne vidi se username i pass :D

Amdejac 12.11.2008. 12:34

Citiraj:

Autor tor (Post 1190300)
jok, ne vidi se username i pass :D

Na fletu sam pa ak' ti baš treba pošaljem ti uername i pass na PM.

Nikky 12.11.2008. 12:40

A di ste vas dvoje zalutali?? I to još admin, :nono:
Ajde počisti ovih 4. posta, tnx

Amdejac 12.11.2008. 12:52

Zašto 4.
Postavio sam pitanje i stavio sliku da li mi je DNS ISPa dobro podešen. I čekam odgovor.
S druge strane ovo nije komunistički forum nego kapitalistički forum pa je normalno da neki imaju veća prava od drugih. :p

Nikky 12.11.2008. 13:14

Sorry, nije se vidila slika pa krivo skužio.
2. možeš izbacit jer im taj ne radi, stavi ovaj od ispod,
3. možeš stavit od OpenDNS.

tor 12.11.2008. 13:25

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1190308)
A di ste vas dvoje zalutali?? I to još admin, :nono:
Ajde počisti ovih 4. posta, tnx

he, he - imaš pravo. Oš da brišem sve osim prvog posta? Zaključam ga i dam ti da možeš mijenjati kad zatrebaš?

Nikky 12.11.2008. 13:31

Ma nema potrebe, bio je moj bed jer nisam vidio sliku, neka ljudi pitaju ak treba.
Lako prizovem admin škare ako bude potrebe.

Amdejac 12.11.2008. 13:32

http://www.t-com.hr/
Primary = 195.29.150.3
Secondary = 195.29.150.4

Alternativni par:
Primary = 195.29.149.196
Secondary = 195.29.149.197

Koji onda radi od ova 4 jer imam dole samo 3 mjesta za upisat.
Nisam skroz skužio postavke i da li sam dobro podesio da kad automatika ne radi da bira onda ove ručno unesene IP adrese (DNSove)?

Nikky 12.11.2008. 13:51

Druga kvačica ispod bi bila ta opcija da uređaj uneseno koristi kao backup.
Meni se ćini da je bolje manualno unjeti i onda uređaj ne "pita" ISP nego koristi šta si mu unio. Jedini zez ovog pristupa je da moraš sam promjenit IP adrese DNS - ova kada dođe do promjena (srećom rijetko jer svi izbjegavaju takve promjene).
Predlažem da staviš:
Static DNS 1=195.29.150.3
Static DNS 2=195.29.149.196
Static DNS 3=208.67.222.222

Amdejac 13.11.2008. 10:57

Sad ti neni nije ništa jasno. Od kud je on automatikom izvukao ovaj Default Gateway: 172.29.252.59
Citiraj:

Login Type: PPPoE
Login Status: Connected
Connection Uptime : 0 days, 00:01:13
IP Address: 93.141.29.183
Subnet Mask: 255.255.255.255
Default Gateway: 172.29.252.59
DNS 1: 195.29.150.3
DNS 2: 195.29.149.196
DNS 3: 208.67.222.222
MTU: 1492
I koliko god puta sam radio disconect i conect uvijek se je spajao na Default Gateway: 172.29.252.59

the_ghost 13.11.2008. 12:38

jel ti to jako smeta u zivotu? :) To je t-comov BRAS

Amdejac 13.11.2008. 12:57

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 1191105)
jel ti to jako smeta u zivotu? :) To je t-comov BRAS

Ne smeta. :D

Nikky 13.11.2008. 14:56

172.29.252.59 - Whois Information
OrgName: Internet Assigned Numbers Authority
OrgID: IANA
Address: 4676 Admiralty Way, Suite 330
City: Marina del Rey
StateProv: CA
PostalCode: 90292-6695
Country: US

NetRange: 172.16.0.0 - 172.31.255.255
CIDR: 172.16.0.0/12
NetName: IANA-BBLK-RESERVED
NetHandle: NET-172-16-0-0-1
Parent: NET-172-0-0-0-0
NetType: IANA Special Use
NameServer: BLACKHOLE-1.IANA.ORG
NameServer: BLACKHOLE-2.IANA.ORG
Comment: This block is reserved for special purposes.
Comment: Please see RFC 1918 for additional information.
Comment: http://www.arin.net/reference/rfc/rfc1918.txt
RegDate: 1994-03-15
Updated: 2007-11-27

OrgAbuseHandle: IANA-IP-ARIN
OrgAbuseName: Internet Corporation for Assigned Names and Number
OrgAbusePhone: +1-310-301-5820
OrgAbuseEmail: abuse@iana.org

OrgTechHandle: IANA-IP-ARIN
OrgTechName: Internet Corporation for Assigned Names and Number
OrgTechPhone: +1-310-301-5820
OrgTechEmail: abuse@iana.org

Po meni još jedan dokaz da treba definirat manualno.

the_ghost 13.11.2008. 17:11

to je privatna adresa :) To mu je default gw koji dobije kroz PPPoE... kaj bi trebalo definirati manualno?

thopok 05.03.2009. 19:16

DNS: 193.198.184.130, 193.198.184.140



To bi trebali bit CARNet DNS serveri(ne piše službeno kao kod npr. T-Com-a).


Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:48.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1999-2019 PC Ekspert - Sva prava pridržana ISSN 1334-2940
Ad Management by RedTyger