PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (http://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Preporuka routera (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=297098)

Jakic007 08.02.2019. 12:58

Preporuka routera
 
Pozdrav,

Otprilike 5 godina sam imao ZTE 931VII v1 od T-Coma i nisam mogao port forwardati njega jer opcija jednostavno nije radila. Ostatak je radio 'ok' ali eto poceo je crkavati pa je danas dosao tehnicar i ugradio novi SpeedPort Plus.

Sav sretan, odem u njegove postavke na 192.168.1.1 i ubrzo dozivim razocarenje jer ne mogu DNS server namjestiti koji zelim, citam po forumima da ni na njemu ne radi forwardanje portova, signal katastrofa...

Sad evo proucavam malo koje su mi opcije obzirom na to da imam maxtv i vidim da je moguce rjesenje da kupim third party ruter, postojeci SpeedPort prebacim u brdge mode, na njega spojim MaxTv i novi ruter(lan->WAN) i dobivene pppoe postavke utipkam u novi ruter.

E sad, zanima me par stvari.
1. Znaci ako sam dobro razumio, speedport onda ima samo ulogu modema i dostavlja liniju na maxtv i na moj novi ruter?
2. Ako je 1. ispravno onda na svom novom ruteru sam bog mreze i mogu namjestit dns server, portovima upravljati, firewall, nat... Sve postavke su na meni?
3. Ako je sve pod 1 i pod 2 tocno koji mi ruter preporucate kupiti da ima dosta dobru jacinu signala, da je pouzdan i siguran(vjerovatno je dobro da dobiva firmware update redovito od proizvodaca) i da mi nudi sve te opcije koje sam naveo gore.

Ne znam bas kako se krecu cijene pa eto ako mozete molim vas da posaljete par modela koji bi odgovarali razlicitih cijena i napisete zasto se mozda isplati uzeti skuplji i tako to.
Napomena: nije problem naruciti s interneta izvana ili bilo gdje u RH.

Hvala unaprijed!:chears:

Edit: zaboravio sam napomenuti da sam na bakru 40 Mbps download.

Mommistake 08.02.2019. 13:16

1. Nema ulogu modema, ali da, on samo routa promet do novog routera.
2. Da
3. Neki Mikrotik uzmeš, neki RB, sasvim solidan izbor do nekih 300-400kn.

Uglavnom, probao bi ti samo obratiti pažnju na nešto na što nisam siguran. Ne znam kako MaxTV radi na routeru koji nije njihov, nemam prakse s tim, ima ja mislim ljudi koji su to radili, pa bolje počekati nekoga tko zna nego da se zaletavaš i kupiš.

Jakic007 08.02.2019. 13:19

Zar nije da maxtv ionako ostaje spojen na njihov speedport?

Sent from my ONE A2003 using Tapatalk

Nikky 08.02.2019. 13:37

Osim prijedloga sa nekim MikroTik - om (za kojeg ipak treba malo učenja, podešavanja ...),
uzmi u obzir i neki bolji od Asus - a (pisali smo pa potraži).
Na žici / parici) MaxTv STB ostaje na ISP routeru (sada ti je taj Speedšrot).

Overclock_freak 08.02.2019. 14:15

Neznam dlai ti je to stan ili kuća al ja u praxi gdje je veći stan ili gdje se radi o kući

svaka etaža po jedan Unifi AP, od ISP-a router u bridge, te mikrotik obavlja svu dužnost

Jakic007 08.02.2019. 14:31

Nije mi potreban dodatni AP jer signal je i s ovim speedport ruterom ok u cijelom stanu osim sto na racunalu moram imati veliku tp link antenu spojenu na mreznu karticu jer je racunalo skroz na suprotnom dijelu stana od rutera.
Mozete li mi molim vas samo poslati nekoliko best buy rutera recimo jer ne znam uopce u kojem cjenovnom rangu gledati niti se razumijem u kupnju rutera? Gledao sam ove neke asuse koji se preporucaju na internetu ali su svi preko 1000 kn. Dat cu te novce ako je bas potrebno za ovo sto sam naveo ali ako mogu proci jeftinije kao sto je kolega iznad rekao neki mikrotik 300-400 kn onda bih to radije.

Libertus 08.02.2019. 14:53

Što se tiče Asusa, jače od RT-AC68U ti ne treba. Možeš i na slabije, pogledaj što se nudi od slabijih.

skalar 08.02.2019. 16:39

Citiraj:

Autor Jakic007 (Post 3274937)
Nije mi potreban dodatni AP jer signal je i s ovim speedport ruterom ok u cijelom stanu osim sto na racunalu moram imati veliku tp link antenu spojenu na mreznu karticu jer je racunalo skroz na suprotnom dijelu stana od rutera.
Mozete li mi molim vas samo poslati nekoliko best buy rutera recimo jer ne znam uopce u kojem cjenovnom rangu gledati niti se razumijem u kupnju rutera? Gledao sam ove neke asuse koji se preporucaju na internetu ali su svi preko 1000 kn. Dat cu te novce ako je bas potrebno za ovo sto sam naveo ali ako mogu proci jeftinije kao sto je kolega iznad rekao neki mikrotik 300-400 kn onda bih to radije.

bilo koji router ti je bolji od ovoga što nude operateri,ono na što moraš paziti,jer router nekupuješ svaki dan(u principu na 5-10 godina pa se isplati malo dublje potegnut u đep) je -da ima gigabitne portove,da je "AC",da ima mogučnost taganja portova(postavljanje van id-a) i da pomogučnosti podržava neki od costom firmwarea,takvi ti negdje od 500-600 kn počinju,naravno princip je takav da što skuplje to bolje ali ovi jeftiniji služe svrsi ako nemaš nešto posebno u mreži što treba slagat,iz razloga jednostavnost firmwarea,brigu oko razvoja firmwarea preporuka je svakako neki od asusa.

Jakic007 08.02.2019. 16:52

Citiraj:

Autor skalar (Post 3274980)
bilo koji router ti je bolji od ovoga što nude operateri,ono na što moraš paziti,jer router nekupuješ svaki dan(u principu na 5-10 godina pa se isplati malo dublje potegnut u đep) je -da ima gigabitne portove,da je "AC",da ima mogučnost taganja portova(postavljanje van id-a) i da pomogučnosti podržava neki od costom firmwarea,takvi ti negdje od 500-600 kn počinju,naravno princip je takav da što skuplje to bolje ali ovi jeftiniji služe svrsi ako nemaš nešto posebno u mreži što treba slagat.



Upravo tu imam dilemu oko future proofinga. Ne znam koliko mi se isplati investirati u neki recimo ac1900 dual band ruter sa dosta mogucnosti koje ne mogu koristiti jer sam u podsljemenskoj zoni(Gracani) osuden na bakar i po onoj karti planova uvodenja optike nema nikakvih naznaka da bih uskoro mogao dobiti bilo sta brze od 40 Mbps koliko imam sada.
Ocekujem prije 5G mainstream nego optiku realno kod mene haha.

Sto vi mislite? Da uzmem nesto jeftinije do 500 kn asus cisto da mi je dovoljno sad? Ili mozda neki mikrotik koji koliko sam vidio redovito dobiva azuriranja routerOS-a? Za asuse jeftinije sam vidio da nema toliko azuriranja ali se svugdhe prepouca stavljanje custom fw-a poput dd-wrt koji je non stop u razvoju. Zanimljivi su mi ti mikroTik ruteri radi otvorenosti i bezbroj mogucnosti. Inace, volim eksperimentirati s takvim stvarcicama i uciti nove stvari pa bih se mozda okusao u tome? Ferovac sam pa me to uzbuduje automatski.



Sent from my iPad using Tapatalk

D/G 08.02.2019. 17:21

Za tih 500kn nađeš električara da ti provuče UTP da se i nevidi , imao bi sigurnu vezu za razliku od wifi koji je podložan smetnjama pogotovo ako netko od ukućana koristi wifi u prostoriji gdje je ruter. Time bi dobio do 10Gbps duplex ("future proofinga").

Nikky 08.02.2019. 17:53

Ali bi i dalje imao šroteks ISP router :fiju:
Rekao je čoek da mu i šroteks pokrije prostor WiFi signalom (vjerojatno zadovoljavajuće), ali je ograničen nedostatkom opcija koje bi normalan router trebao imati / podržavati.
Više puta smo o tome pričali pa prekopaj slične teme.

U kategoriji <500 Kn ima još kandidata:
- TL-WR1043N(D) - nekako mi se čini da je starija revizija bila bolja ali ni aktualna nije za odbaciti
- TP-Link AC1200 Archer C5 - pazi ima dosta modela "sličnog" imena
- D-Link DIR-842
- ...

Jakic007 09.02.2019. 11:47

Suzio sam odabir na 2 modela. Ovaj archer C5 ac1200 i asus rt-ac1200G+.
https://www.tp-link.com/au/products/...Archer-C5.html
https://www.asus.com/Networking/RT-AC1200G-plus/

Asus je skuplji ali i dalje prihvatljivo, medutim tp link podrzava ddwrt a ovaj Asus ne, ali vidim da asus ima svoj open source cfw asuswrt.

Vjerujem da je skupji i bolji ali koji je po vasem misljenju bolji i sto biste uzeli?

EDIT: nista ipak od ovog asusa. Vidim po forumu da dosta ljudi ima problema s njim zbog slabog hardvera.

Onda drugo pitanje, vidim jako slicni su Archer C5 AC1200 i Archer C1200. Koji odabrati?

vacs 09.02.2019. 15:52

Asusa ac1200g+ sam imao i uzasan je ruter, slab, stekav, pucale veze, jedino za ap mode je bio ok...zamjenio sam ga sa tp-link archer c8 koji je savrseno odradivao sve potrebe ajmo reci normalnog korisnika sa 10ak uredaja i u kuci dvije etaze

E sad, svaki cigo svoga konja hvali ali kad vec gledas c5 onda cu iskoristiti priliku da ti ponudim svoj c8 v3, prodajem ga za 550kn sa dvije godine jamstva...jedini razlog zasto ga prodajem i idem na asus ac86u je sto tp link nema podrsku za openvpn clienta

dadoremix 09.02.2019. 20:08

eh da .. zadnje vrijeme i ja mnogo gledam koji modemi mogu VPN
i naravno, mikrotik je tu u zaostatku .. open VPN ne podrzava

Alister 09.02.2019. 20:59

Podržava ali ne out of the box.

Vacs: mikrotik ac2 za 500 kuna je bolji izbor od tog archera, a podešavanje je vrlo jednostavno za povezivanje na Internet i wireless,. Za ostalo treba malo google-ti

dadoremix 09.02.2019. 21:30

@alister ajde nabaci onda link kako upogonit nordVPN na mikrotiku
govorim o OPENVPN, ne klasik l2tp/ipsec

Jakic007 09.02.2019. 23:35

Citiraj:

Autor vacs (Post 3275197)
Asusa ac1200g+ sam imao i uzasan je ruter, slab, stekav, pucale veze, jedino za ap mode je bio ok...zamjenio sam ga sa tp-link archer c8 koji je savrseno odradivao sve potrebe ajmo reci normalnog korisnika sa 10ak uredaja i u kuci dvije etaze

E sad, svaki cigo svoga konja hvali ali kad vec gledas c5 onda cu iskoristiti priliku da ti ponudim svoj c8 v3, prodajem ga za 550kn sa dvije godine jamstva...jedini razlog zasto ga prodajem i idem na asus ac86u je sto tp link nema podrsku za openvpn clienta

Hvala na ponudi, no posto sam na bakru (40 Mbps down) nemam potrebe za nicim jacim u pogledu brzine od ovog c5. A necu uskoro biti na optici nazalost...:hitthewal:

skalar 10.02.2019. 01:22

Citiraj:

Autor Jakic007 (Post 3274982)
Upravo tu imam dilemu oko future proofinga. Ne znam koliko mi se isplati investirati u neki recimo ac1900 dual band ruter sa dosta mogucnosti koje ne mogu koristiti jer sam u podsljemenskoj zoni(Gracani) osuden na bakar i po onoj karti planova uvodenja optike nema nikakvih naznaka da bih uskoro mogao dobiti bilo sta brze od 40 Mbps koliko imam sada.
Ocekujem prije 5G mainstream nego optiku realno kod mene haha.

Sto vi mislite? Da uzmem nesto jeftinije do 500 kn asus cisto da mi je dovoljno sad? Ili mozda neki mikrotik koji koliko sam vidio redovito dobiva azuriranja routerOS-a? Za asuse jeftinije sam vidio da nema toliko azuriranja ali se svugdhe prepouca stavljanje custom fw-a poput dd-wrt koji je non stop u razvoju. Zanimljivi su mi ti mikroTik ruteri radi otvorenosti i bezbroj mogucnosti. Inace, volim eksperimentirati s takvim stvarcicama i uciti nove stvari pa bih se mozda okusao u tome? Ferovac sam pa me to uzbuduje automatski.



Sent from my iPad using Tapatalk

eto neki dan mi je bilo garantirano da na području gradova do 2021g biti provedeni ili optika ili ormarići (bakar skračivanje petlje)do onda će minimalno biti brzine preko 100 na ormarićima i to iz razloga što je lova iz eu odobrena i to obaveza t-coma da pokrije 90% gradove za ostalih 10% ima vip obavezu,terrastrim 1000/1000 je povučen tak da što se optike tiče dodaljnjeg će biti trenutne brzine,a do onda ko zna i 5g će ući u igru,ono što ti jedino mogu reći bilo koji router će bolje raditi nego t-comov ,kako sve više kučnih uređaja se spaja na net bilo bi bolje da je ipak malo jači router ,to bolje neznaći veća brzina nego stabilnija veza -neće toliko pucati veza,e sad ako je linija totalno u ku... ,onda ti nepomaže ništa eventualno neki kučni lte -bežični 4g internet ali i to moraš isprobat prvo mobitelom kakav je signal,5g čekat mislim da za sad nema smisla brijem da će prvih par godina koštat kao "svetog petra kajgana" ,a i vrlo je upitno kakva će pokrivenost biti,sad ako imaš uobičajne probleme (brzina prihvatljiva,povremeno pucanje veza ,problemi sa dns-om usporavanje veze povremeno,ne pronalaženje stranica) onda se isplati investicija u router,a koji po meni ovisi koliko se snalaziš u postavkama,sigurno da ti je bolje dat 100kn-200kn više za softwerski jednostavniji router,nego svaki puta kad se nešto zblesira nekoga zvati nanovo slaže,asusi su ti stvarno takvi u startu upišeš korisničko ime i lozinku za internet (dobiš od operatera) stisneš dalje upišeš ime wifi mreže i lozinku spremiš i radi fulat nemožeš nikako,i za eventualnu optiku nemre biti jednostavnije,ali to sve moraš sam odlučiti.


p.s. Asusa ac1200g+ sudeći prema postovima ovdje na forumu bi bilo dobro izbjegavati puno ljudi ima problema,uređaj je napravljen za najdoljnji segment tržišta,premalo memorije i ne baš velika briga asusa oko razvoja firmwarea.

Libertus 10.02.2019. 11:19

Je li itko isprobao synology router?

skalar 10.02.2019. 13:07

je, odlični routeri pogotovo ovaj jaći intergrirane NAS funkcije koje u ovom slučaju odlično rade osim cijene koja je kak se uzme ako se koristi za skidanje i media centar i nije tak skupo,al ako je samo router onda je,,to ti je otprilika i razlika između slabijeg i jačeg modela,kod sabijeg su ti nas funkcije onako usput i nešto je sporiji kod jačeg imaš takoreći punokrvni nas zbog jačeg procesora ,software ti je adapterani NAS soft ,a synology ti je sam vrh u tome,svakako preporuka

Jakic007 10.02.2019. 13:11

E, da imam jos jedno pitanje na koje nikako ne mogu naci odgovor.
Posto imam maxTv koji mora ostati na speedport spojen, mogu li prebaciti speedporta u bridge ili moram pppoe passthrough da bi maxTv radio?

skalar 10.02.2019. 13:29

za router moraš svakako u bridge za maxtv je nebitno jel speedport u bridgeu ili ne ,pppoe ide onda na tvoj router,na optici može i internet i maxtv ići preko tvog routera ak ti netreba telefon možeš skroz speedport izbaciti,obje usluge bolje rade preko kupljenih routera čak i maxtv ,vrijeme učitavanja je duplo manje prebacivanje s kanala na kanal je nekako fluidnije ili se meni tako čini :)

Jakic007 13.02.2019. 20:08

Nakon dogovaranja sam sa sobom nekoliko dana odlucio sam ici na vrlo slabi ruter jer mi nema smisla kupovati nista brze od single band 2.4GHz, 802.11n routera. Takvi ruteri su vrlo jeftini i meni dovoljni zapravo jer mi susjedi ne zagusuju 2.4GHz kanale tako da je sasvim upotrebljivo.
E, sad automatski kako su to jako jeftini routeri tako su i jako slabo podrzavani od strane proizvodaca ako gledamo ove consumer tp link, d link...
Kupio sam TP Link wr841n ali evo jos ga nisam raspakirao jer se dvoumim da ga vratim i uzmem mikrotik neki posto nisu puno skuplji a na njima fino imam routerOS i miran sam.
Taj tp link koji sam uzeo je prije bio ok za staviti dd wrt ali od verzije 12 se vise ne moze jer su promijenili procesor na njemu tako da sam osuden na to sto imam.

I sad imam pitanje u vezi Tikova koje me zbunjuje. Znaci recimo hap Lite bi bio po specifikacijama dovoljno dobar za mene ali zar nije da "ap" od hap znaci access point? Tj. moze li on obavljati funkciju rutera ili je cisto AP? Jer vidim i za recimo ovaj https://mikrotik.com/product/RB951Ui...specifications pise da je access point a kolega @Mommistake gore je rekao da uzmem neki RB?

PS: nemojte odmah pisati u stilu ako ne znam to da se ne zamaram mikrotikom jer je za naprednije korisnike. Imam volje uciti, pokusavati i uspjeti. :)

Pomo 13.02.2019. 21:33

Tik bilo koji je router. Pravi router. Ne brini za naziv.
Naziv uređaja je više smjernica za način uporabe uređaja.
Neš na hap lite rješavat internet gw za poslovnu mrežu sa 100+ korisnika. Namjena mu je kućni ap/router. I to će radit.
Software unutar uređaja ima iste mogućnosti ovisno o razini licence. Hardwer ima svoja ograničenja.
Ako ideš na jeftino, wifi ti je bitan, gigabit ne, odi na hap ac lite. Dobiš (single chain) 5gHz ac za 350kn.

Cuky 13.02.2019. 22:21

Onda radije nek doda jos 50-70 kn pa uzme hap ac2.

Jakic007 13.02.2019. 22:24

A zasto mi treba 5 GHz? Za lokalnu mrezu mi nije potrebno jer mi je ruter predaleko od main racunala a jedino u lokalnoj mrezi za sto mi treba brzina je plex server za kojeg mi je dovoljno 2.4 GHz jer imam full HD tv pa je takav i sadrzaj. Kazem, susjedi su mi ostavili nekoliko kanala slobodno pa nemam problema sa interferencijom. Ili postoji neki razlog koji nisam uracunao?

Sent from my ONE A2003 using Tapatalk

jp_rv 13.02.2019. 22:27

nemoj ić na ništa mikrotikovog šta ima "ac" u nazivu ako ne želiš glavobolje. imam ih 3 komada u firmi, eno čekaju da se otpišu. hap lite mini ima veću wifi propusnost od ac uređaja (oko 220-240mbita @ 40mhz n, dok ac lite ide oko 200njak mbita @80mhz ac).

za kućnu mrežu možeš ić na neki hap lite, ja ih imam 2, jedan kod mene u stanu, drugi kod staraca. jedan od njih je bio glavni internet gateway dok mi ga nisu hakirali pred par mjeseci, onda je počeo neke kernel panike radit i rušit se. reinstalirao sam ga preko netinstala, glumi običan ap, pokriva svojih 30tak kvadrata dnevnog boravka i okolice.

za net gateway sam uzeo tp-link 1043 i stavio openwrt gore, radi milina.

ako ti treba openwrt, uzmi taj isti na njuškalu, ima ih po 200-250kn, stavi gore openwrt i miran si. u futuru kad ti budu trebale brzine veće brzine od 150mbita, nabavi neki decentan ac uređaj.

nemoj nikakvim tp-linkovima, dlinkovima, ili nečem sličnom sa tvorničkim softverom davati ulogu glavog routera. sx763 će to bolje odraditi od njih.

Pomo 13.02.2019. 22:31

Trebaš wifi u 2019oj? Kupit bilošto bez 5GHz je bacanje novaca. Tvoje pare.
Kad sam uzeo hap ac doslovno niti jedan uređaj u kući mi nije koristio 5GHz.
Sad ne koristim 2.4. Uopće.

Nikky 13.02.2019. 22:52

Pa da, usput i GB Lan portovi,
hAP ac² Product code RBD52G-5HacD2HnD-TC
https://mikrotik.com/product/hap_ac2
https://www.pro-ping.hr/webshop/Mikr...nD-TC-hAP-ac2/
I dalje rade ovaj igrokaz cijena sa PDV - om "u zagrade", valjda da se zaletiš ko glamac :fiju:

Koga interesira kako izgleda unutra > https://translate.google.com/transla...-hex-hap-ac%2F

Jakic007 13.02.2019. 23:13

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3276586)
Trebaš wifi u 2019oj? Kupit bilošto bez 5GHz je bacanje novaca. Tvoje pare.
Kad sam uzeo hap ac doslovno niti jedan uređaj u kući mi nije koristio 5GHz.
Sad ne koristim 2.4. Uopće.

Pa dobro, sve uredu, razumijem i meni vecina uredaja vec ima mogucnosti spojiti se na 5 GHz mrezu ali ne znam cemu bi mi to bilo potrebno posto kazem internet mi je dovoljno spor, nema interferencija na 2.4 GHz, u lokalnoj mrezi ne radim nista zahtjevno da trebam brzine vise, gigabitni port takoder mi ne treba vec 100 Mbit mi se cini dovoljno za ovo sto koristim. Na lan mi je spojen samo raspberry pi koji ionako ne moze iskoristiti gigabitni port.

Evo kazem, nista ja tu nisam tvrdoglav, dapace kupit cu hap ac lite ako vidim da mi treba tih 5 GHz. Samo zelim da mi netko kaze ako ima nesto na sto nisam pazio i gdje bih zapravo koristio dodatnu brzinu.


Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:46.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1999-2019 PC Ekspert - Sva prava pridržana ISSN 1334-2940
Ad Management by RedTyger