PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (http://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Krimpanje kabela (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=128323)

svebee 29.11.2008. 01:48

Krimpanje kabela
 
Krimpanje kabela je postupak spajanja žice te određenog konektora. Pošto sam imao potrebu krimpati kabel za malu kućnu LAN mrežu odlučio sam usput i napraviti kratak "vodič" gdje, što i kako. Nadam se da će početnike dovoljno uputiti kako kvalitetno (za)krimpati kabel. Vrijeme za izradu je oko 10 minuta, kasnije kada se spraksirate i manje od 5 minuta.



Potreban materijal:

1x UTP CAT5 kabel
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/01_thumb.jpg
1x RJ-45 konektor (ili x2 ukoliko na obje strane treba krimpati) ~1kn/komad
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/02_thumb.jpg
1x pregibnica za RJ-45 ("kapica") ~0,33kn/komad
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/09_thumb.jpg
Potreban alat:

kliješta za krimpanje kabela (preporučam LUX Tools)
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/03_thumb.jpg
kliješta za skidanje izolacije
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/04_thumb.jpg
špicasta kliješta (opcionalno) / "špicange"
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/05_thumb.jpg
sjekača kliješta / "cvikcange"
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/06_thumb.jpg

http://sewelldirect.com/images/forar...thstep1_th.jpg

Kliješta za krimpanje kabela, špicasta kliješta ("špicange"), kliješta za skidanje izolacije, sjekača kliješta ("cvikcange")
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/07_thumb.jpg
1. korak

Odrežite kabel pomoću kliješta (što je ravnije moguće)
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/08_thumb.jpg

2. korak

Navucite kapicu na kabel
http://www.svebee.com/images/krimpan...a/09_thumb.jpg

3. korak

Pomoću kliješta za skidanje izolacije skinite izolaciju s kabela (potrebno skinuti ~1,5cm max.)

http://sewelldirect.com/images/forar...thstep3_th.jpg

4. korak

Dobit ćete 8 žica koje trebate najprije razdvojiti te postaviti jednu do druge prema standardu (A/B - svejedno je, iako se danas češće koristi B)

Poredak žica:

http://freecomputerassist.com/wp-con...ard500x167.jpg

Crossover (služi kako bi spojili samo dva računala međusobno):

http://www.electriciantalk.com/attac...68a-b-rj45.jpg

te nakon toga pomoću kliješta za krimpanje kabela (ako imaju tu mogućnost) ili sjekačih kliješta ("cvikcange") odrežite žice pod pravim kutem (nastojte što preciznije, jer ukoliko će biti "ukoso" moguće da kontakti neće dobro prihvatiti):


http://sewelldirect.com/images/forar...thstep6_th.jpg

NAPOMENA: Ovaj dio možete raditi i samo s prstima (namještati, poredati žice, držati ih skupa) međutim sa špicastim kliještima ("špicangama") je to uvelike lakše, jednostavnije i preciznije.


5. korak

Ubacite tako odrezane i poredane žice (kako treba) u konektor na način da pinovi konektora gledaju prema gore.

http://sewelldirect.com/images/forar...thstep7_th.jpg

6. korak

Nakon što ste ubacili žice sve bi trebalo sjesti na svoje mjesto (dvije žice ne mogu ući u jedan "kanal")


7. korak

Ubacite tako gurnute žice te konektor u kliješta za krimpanje do kraja pri tome pazeći da se žice ne izvuku iz konektora.


http://sewelldirect.com/images/forar...thstep8_th.jpg

Zatim snažno pritisnite do kraja.


http://sewelldirect.com/images/forar...thstep9_th.jpg

Kliješta će pritisnuti pinove koji će probiti izolaciju te će se ostvariti kontakt. Također kao "zaštitu" od izvlačenja kabela će pritisnuti jednu malu "kvačicu" na početku konektora koji će pritisnuti kabel kako ne bi ispao ili se istrgnuo iz kontakata.


http://sewelldirect.com/images/forar...hstep10_th.jpg

8. korak

Stavite nazad kapicu i Vaš kabel je spreman za spajanje.


Uživajte :)

Mod edit: Stare slike su "isparile" pa smo "posudili" sa - https://sewelldirect.com/learning-ce...j45-cat5-cable
Za rezervu još dva izvora:
https://www.cnet.com/how-to/how-to-m...thernet-cable/
http://www.lanshack.com/make-cat5E.aspx

Ladybug 29.11.2008. 02:46

Kako dobro!! Di si bio prije godinu dana kad sam morala krimpovat kablove za net ovo bi mi super došlo! wtg

Codiac 29.11.2008. 10:21

mogao si staviti i pic za cross :D

Jerry Drake 16.03.2009. 13:24

Znam da je postariji topic, ali čisto kao ideja, ne bi bilo loše da se stave slike krimpanja (spajanja) LAN kabela na zidne LAN utičnice. Nisam siguran da bih sam znao to napraviti kako spada, pa ako ima neka dobra duša da ima koju sliku... :D

Matebaron 05.04.2009. 15:56

Je li uopće važno kojim redom slažeš žice ako ih složiš jednako na obje strane? Govorim o straight-through kablu.

Pitam jer sam primijetio da je meni električar složio boje kao za crossover, ali identično na obje strane, dakle T-568A - T-568A. Pretpostavljam da ne bi trebalo imat veze?

Juggernaut 05.04.2009. 16:14

Hmm čini mi se da i nije baš svejedno, jer se radi o spojenim "paricama" ( plava- svj. plava ) itd..., znalo se događat ako kvazi mrežaši idu spajat kablove do pucanja veza, smetnji, ogrominh latnecija, jer su spajali kak ima se prohjtelo ( prvo 4 punih, pa 4 praznih žica jer mu je to bilo lakše ).

Matebaron 05.04.2009. 16:31

Fak!! :fuming:
I čini mi se da mi je veza sad spora, zato sam i išao gledati kabel.

Old Iggy 05.04.2009. 17:45

Citiraj:

Autor Matebaron (Post 1316326)
Je li uopće važno kojim redom slažeš žice ako ih složiš jednako na obje strane? Govorim o straight-through kablu.

Pitam jer sam primijetio da je meni električar složio boje kao za crossover, ali identično na obje strane, dakle T-568A - T-568A. Pretpostavljam da ne bi trebalo imat veze?

Ako je s obje strane 568A, to je OK.

Mr. Nice 20.04.2009. 01:57

Evo upravo sam iz dosade na dežurstvu skrimpao 30-ak m patch (5e) kabla i ne vidim nikakve razlike u brzini, pingu ili sl.

Dakle "za po doma" mislim da nema veze. U teoriji ima, i na veće udaljenosti da, ali na par metara ne vjerjem.
A zašto bi se trebali držati nekih standarda 568A ili B ?
Osim što bi vjerojatno došlo do pada signala kada bi TX i RX bili "raspareni", tj ne u parici (iako su kod crossa jedan od njih rasparen), kod 568 A/B su pin 4 i 5 uvijek slobodni , a to se u nekim situacijama korisri za prebacivanje LAN / tel.
Još jedan dobar razlog - predpostavimo da LAN kablove u poslovnoj zgradi postavi jedan "majstor" , iza njega drugi, i onda treći mora ići gledati raspored s kraja kabla ako krimpa novi konektor .)

Nikky 20.04.2009. 09:43

Zato i postoje pravila i standardi, što zbog tehničkih razloga, što zbog toga tko je i šta radio.
Slijedeći igrokaz to najbolje opisuje.
U jednoj firmi koja se inaće bavila elektrikom i elektronikom (dakle znanje je tu) je morala / trebala svaki put kad bi vanjska / interna telefonija crkla ili trebala neku promjenu zvati "poštare" da poprave / naprave. U 99% slučajeva bi nešto crklo zbog prethodnog "kvalitetnog" rada. Što je uključivalo slučajni ili namjerni nered, loš rad (čitaj loši spojevi, . . .). Kako se to dešavalo "onda" i postojala je mogućnost da se ti isti "poštari" mobiliziraju to je jednom iskorišteno. Natjerali su ih (pod nadzorom) da sve slože "po redu i koncu", označe (ako već nije bilo), . . .
Rezultat? Posli toga nikad više nisu zvali te kvazi "poštare" jer potreba za njihovom intervencijom (vidi slućajno) opala za 99%. Ako bi se i pojavio "problem" rješili bi ga dok si rekao keks.
Na kraju isprika "poštarima" koji dobro i savjesno rade svoj posao, ovo se zapravo i ne odnosi na njih.

stef_zg 21.08.2009. 20:05

http://www.speedtest.net/result/545335289.png

atha 21.08.2009. 23:17

Mmmda.

Bruno_Rv 21.08.2009. 23:28

Da li u ovu temu spada i krimpanje WIFI kabla? Moglo bi se i to ubacit ovdje pa da bude sve na jedno mmjestu. A moze i nekakvi linkvoi gdje se mogu kupiti ti alati. :)

sNNooPY 19.09.2009. 13:04

a gdje to sve ima na jednom mjestu ? :) (klijesta, kablovi, konektori, itd.)

svebee 19.09.2009. 13:15

kliješta za krimpanje u Pevecu (duplo jeftinija nego drugdje, barem bila), konektori i kabel u Chipoteci, a ova ostala kliješta staro više od 10-ak godina :)

sNNooPY 19.09.2009. 13:19

Citiraj:

Autor svebee (Post 1435339)
kliješta za krimpanje u Pevecu (duplo jeftinija nego drugdje, barem bila), konektori i kabel u Chipoteci, a ova ostala kliješta staro više od 10-ak godina :)

pretpostavljam da sve ima u Chipoteci? Ukljucujuci i sva klijesta... (pevec mi je jaaakao daleko).

Joke 19.09.2009. 13:46

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 1435343)
pretpostavljam da sve ima u Chipoteci? Ukljucujuci i sva klijesta... (pevec mi je jaaakao daleko).

Imas sve u Chipoteci ;)..

Thaitoytom 05.12.2009. 14:22

Pozz, evo da se i ja javim. čisto mali savjet (koji vrijedi i za mnoge druge stvari)
Ako krimpate češće i možete si priuštit, ne žalite novaca za kvalitetnija grimp klješta.
I onda obično imate jedan alat za sve, jer s njima i blakirate (skidate izolaciju) i poravnate krajeve (cuter) i kvalitetnije krimpate. (meni se znalo desit kod korištenja šrotex klješta da moram stisnut i po 3 dok se svi nožiću u konektoru ne bi zasjekli, naravno s praksom se to popravlja)

borny 02.05.2010. 15:06

Pitanje vezano za kabel RJ11-RJ45.
Od Iskona sam dobio taj kabel dužine 1.5m i s jedne strane je RJ45, a s druge RJ11. Taj kabel ide od zida u router.
Međutim, prekratak mi je (kabel:D) i zanima me mogu li na postojeći telefonski samo zakrimpati RJ45 konektor?
Jedan i drugi imaju po 2 žice, znači najobičniji tel. kabel sa mrežnim konektorom.

zwer 02.05.2010. 15:25

Cisto informativno, to sve se da skrimpat i zdravoseljacki bez klijesta, iako definitivno ne preporucujem...

Prije nekih 6-7 godina kad je wireless tek bio u pocecima (dobri stari orinoco 802.11b standard :D), slagao sam access point na krovu na stangi sa antenom, i do njega vodio UTP kabl koji je ujedno bio i POE za access point... i posto nisam imao klijesta, sve sam to prespojio kako treba, imao razdvojnik u kutiji gore na krovu i dole u stanu, a RJ45 konektor sam krimpao sa tankim odvijacem rucno... isti postupak, skine se izolacija, slozi pravilni raspored zica, gurnu se u konektor, i onda prvo jako stisne onaj plasticni komad koji to "locka" da se kabl ne iscupa, a iza toga 8 onih pinova sa tankim odvijacem jedan po jedan da probiju malu izolaciju. Radilo je sve super, ali kao sto kazem, ne preporucam, s krimpalicom je to sve puno lakse i bolje. :beer:

borny 02.05.2010. 19:03

Point tvog posta je da se to može napraviti i bez kliješta, ali nije preporučljivo...
A ja sam pitao nešto potpuno deseto i još uvijek nisam dobio odgovor.

zwer 02.05.2010. 19:06

Odgovor na pitanje je "Moš" :D

domy_os 02.05.2010. 19:11

Citiraj:

Autor Thaitoytom (Post 1503290)
Pozz, evo da se i ja javim. čisto mali savjet (koji vrijedi i za mnoge druge stvari)
Ako krimpate češće i možete si priuštit, ne žalite novaca za kvalitetnija grimp klješta.
I onda obično imate jedan alat za sve, jer s njima i blakirate (skidate izolaciju) i poravnate krajeve (cuter) i kvalitetnije krimpate. (meni se znalo desit kod korištenja šrotex klješta da moram stisnut i po 3 dok se svi nožiću u konektoru ne bi zasjekli, naravno s praksom se to popravlja)

To sad postoji i na skoro svim jeftinijim kliještima. Za 150 kn se mogu kupiti kliješta koja imaju mogućnost krimpanja 4/6/8-pin konektora, skidanje izolacije s tankih i debelih kabela, poravnavanje i ne znam što je još bilo...

Citiraj:

Autor borny (Post 1634809)
Pitanje vezano za kabel RJ11-RJ45.
Od Iskona sam dobio taj kabel dužine 1.5m i s jedne strane je RJ45, a s druge RJ11. Taj kabel ide od zida u router.
Međutim, prekratak mi je (kabel:D) i zanima me mogu li na postojeći telefonski samo zakrimpati RJ45 konektor?
Jedan i drugi imaju po 2 žice, znači najobičniji tel. kabel sa mrežnim konektorom.

Razmisli malo i doći ćeš do odgovora. RJ-11 ide u RJ-45, ali obrnuto ne.

borny 02.05.2010. 20:23

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1635024)
Razmisli malo i doći ćeš do odgovora. RJ-11 ide u RJ-45, ali obrnuto ne.

pretpostavljam da me navodiš na to da postojeći RJ11 kabel samo pikenm u RJ45 konektor na routeru.
Samo što mi je nekako draže kad je original konektor:D

domy_os 02.05.2010. 20:46

Onda nas drugi puta poštedi svojih pitanja kad već ne uvažavaš odgovore...

borny 02.05.2010. 21:43

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1635110)
Onda nas drugi puta poštedi svojih pitanja kad već ne uvažavaš odgovore...

:wtf2:

Dobio sam odgovor koji sam tražio.
Zatim si ti uletio sa polovičnim rješenjem koje mi ne igra, a kao šlag nabaciš takav komentar...
Take it easy:kafa:

domy_os 02.05.2010. 21:58

Ako je tebi lakše prekrimpavati kabel umjesto samo ga utaknuti, onda slobodno... :D

WraGG 03.05.2010. 19:58

Citiraj:

Autor zwer (Post 1634835)
Cisto informativno, to sve se da skrimpat i zdravoseljacki bez klijesta, iako definitivno ne preporucujem...

Prije nekih 6-7 godina kad je wireless tek bio u pocecima (dobri stari orinoco 802.11b standard :D), slagao sam access point na krovu na stangi sa antenom, i do njega vodio UTP kabl koji je ujedno bio i POE za access point... i posto nisam imao klijesta, sve sam to prespojio kako treba, imao razdvojnik u kutiji gore na krovu i dole u stanu, a RJ45 konektor sam krimpao sa tankim odvijacem rucno... isti postupak, skine se izolacija, slozi pravilni raspored zica, gurnu se u konektor, i onda prvo jako stisne onaj plasticni komad koji to "locka" da se kabl ne iscupa, a iza toga 8 onih pinova sa tankim odvijacem jedan po jedan da probiju malu izolaciju. Radilo je sve super, ali kao sto kazem, ne preporucam, s krimpalicom je to sve puno lakse i bolje. :beer:

Eh, to se meni isto desilo, samo ovaj put na jaaako udaljenom brdu na koji smo postavljali AP. Nisam ponio alat, a kako u autu imam uvijek pokoji RJ45, krimpao sam kljucem od auta :D

Night 12.07.2010. 10:40

Citiraj:

Autor borny (Post 1634809)
Pitanje vezano za kabel RJ11-RJ45.
Od Iskona sam dobio taj kabel dužine 1.5m i s jedne strane je RJ45, a s druge RJ11. Taj kabel ide od zida u router.
Međutim, prekratak mi je (kabel:D) i zanima me mogu li na postojeći telefonski samo zakrimpati RJ45 konektor?
Jedan i drugi imaju po 2 žice, znači najobičniji tel. kabel sa mrežnim konektorom.

Možeš, samo pazi da raspored žica odgovara, RJ11 ima 4 žice, dakle 1,2,3,4, a RJ45 ima osam žica. Dvije srednje na RJ45 (4,5) moraju ići u dvije srednje na RJ11 (2,3) i to bi trebalo raditi.

A inače slobodno uzmi obični telefonski kabel (RJ11 s obje strane) i njegov RJ11 konektor uštekaj u RJ45 utičnicu na modemu, ako stoji čvrsto sve je u redu.

baya 06.09.2010. 14:59

Evo i mog priloga, možda nekome pomogne.

http://i53.tinypic.com/2vnri2o.jpg

http://i54.tinypic.com/34objmq.jpg

LP


Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:17.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1999-2019 PC Ekspert - Sva prava pridržana ISSN 1334-2940
Ad Management by RedTyger