PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (http://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Motherboard speaker zuji konstantno (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=282244)

Getriba94 19.11.2016. 15:07

(riješeno) Motherboard speaker zuji konstantno
 
Znaci imam problem da mi u jednom trenu pocne mali speaker od mbo zujat neprekidno a pritom komp radi odlicno. ,nakon restarta prestane zujat uvijek

komp hladan , sve operacija radi normalno , nikakve greske ne izbacuje

to mi se manifestiralo neposredno nakon sto sam reseto windows 10
prvi put jucer 2 put zaredom u razmaku 2 sata , nakon restarta sve do danas normalno i opet poceo zujat.
I opet nakon restarta sad par sati radi normalno. tako mi je teško otkrit zas se to dogada.

Dali mogu nesto napraviti po tom pitanju ili da frisko windowse stavim opet?

p.s. jucer sam probao ram izvadit i vratit ali sumnjam da je do toga , softverske prirode?

:zdero2:

zlatko 19.11.2016. 16:23

Resetirao 2 puta u 2 sata... A da ga nisi ošamario ( udario ) , ak se nešto zblesiralo, pa neka žica dira masu....ili tako nešto...

Getriba94 19.11.2016. 16:41

Ne udaram bas takve stvari :D
Pogledat cu dal je eventualno led traka dobro izolirana na spojevima.
Sve sam jackove provjerio.
Makar da je nesto u kratkom spoju nebi restart pomogo.
:/

Sent from my Xperia Z3

zlatko 19.11.2016. 16:48

Nije u pitanju kratki spoj. Zvučnici uglavnom zuje ako neka od žica ima dodir s masom ili ako je isto loše. pogledaj žice na zvučniku... nema veze sa windowsima ili sa ramima...

Getriba94 19.11.2016. 16:56

Dali pricamo o istom "zvucniku"?

ja mislim na ovaj sa maticne koji javlja greške http://i1120.photobucket.com/albums/...IOSSpeaker.jpg

za obicne zvucnike znam da zbog mase nastaje šum :D

zlatko 19.11.2016. 17:39

O istom zvučniku pričamo. Jesi li ga pokušao ištekati...Možda zuji nešto drugo, neka zavojnica.

Getriba94 19.11.2016. 17:54

Bas on zuji.
Evo snimio sam kad se dogodilo.

https://youtu.be/OQwfyhH4HTM

Nema mi logike zasto se dogodi , znaci 3 put se sveukupno upalio unutar 48 sati.
I nakon restarta sve 5.

Cisto da vas pitam informativno.
jucer sam imo neki program uninstaler s neta koji je bio problematican , komp je u idleu drzo cpu usage dost veci zbog njega.
Kad sam ga zbriso usage se spustio na minimum , neznam jel moze neki virus bit da pali speaker iz fore ovak ili?

Sent from my Xperia Z3

Getriba94 20.11.2016. 23:44

Problem je bio software-ske prirode.
Sve 5 nakon reinstalacije win10

Sent from my Xperia Z3

Getriba94 01.12.2016. 22:17

Nakon par dana isti problem , komp u idleu i opet isto konstantni long beep se upali.

nemam ideje sto vise probat jer komp radi najnormalnije

da nosim maticnu na servis?

xlr 01.12.2016. 22:32

Ne uspjevam vidjeti s videa, ti se uredno vrti cpu vent? Stari biosi bi pistali ako cpu vent stane iz nekog razloga (imao sam taj problem).

Getriba94 01.12.2016. 22:40

Citiraj:

Autor xlr (Post 2995345)
Ne uspjevam vidjeti s videa, ti se uredno vrti cpu vent? Stari biosi bi pistali ako cpu vent stane iz nekog razloga (imao sam taj problem).


da vent se vrti normalno i kada pocne zujat

jel se moze na kompu naci negdje podatak o problemu zasto se upalio na maticnoj speaker?

alfa159 01.12.2016. 23:09

Ne vjerujem da to ima. Kolega prije ti je rekao da ne bi bilo zgorega pogledati postavke u biosu i poigrati se njima, pri tome mislim na javljanje alarma kod ne vrtneje ventilatora procesora/sistema. Oni se vrte ali možda kontroler misli da nije dovoljno pa signalizira. Ukoliko prestane kad to isključiš konstatirati ćeš što ga pali a onda će biti lako vidjeti je li opravdano ili ne.

alfa159 01.12.2016. 23:10

E jbg, hitio ispraviti stari a posto novi :(

Getriba94 01.12.2016. 23:32

nakon sto mi se poceo problem taj pojavljivat sam u biosu iskljucio te opcije
http://www.igreklik.com/slike/images...3148_thumb.jpg


na netu nailazim samo na problem da ekipi long beep na startu al meni bas random opali kad mu se oce..

sto jos mogu provjerit?

alfa159 02.12.2016. 00:18

Stvarno ne znam. To je novija ploča pa nisam imao prilike ulaziti u bios. Ako ima još koje upozorenje za isključiti možeš probati ali davnih dana u praksi su bila problem ova koja si pokazao i pogasio.
Duži bip kod starta i ja imao na 775 g33 jer dugo traje dok se 8400 zagrije pa da ploča pokrene hladnjak i skuži da se vrti.
Ovo povremeno i da nakon restarta nestane :wtf2:

Getriba94 02.12.2016. 00:25

da stvarno cudna stvar , krivo sam se izrazio , zapravo nestane kad ga zgasis pa upalis , na restart samo ostane cvilit

D/G 02.12.2016. 09:47

Meni pri startu Gigabyte MBO pišti stalno jer sam ubacio noviju (jaču) grafičku, vratim staru i sve je ok ..... dakle slabo mi napajanje :(

ps: interesantno što PC je tada i dalje bootao win10 , ali sam ga ipak za svaki slučaj ugasio.

Getriba94 02.12.2016. 11:22

Meni komp pri paljenju povuce do 70w a u idle 35w cijeli vuce.

Nemam ideje stvarno


Sent from my Xperia Z3

Busola29 02.12.2016. 11:33

Citiraj:

Autor Getriba94 (Post 2995339)
Nakon par dana isti problem , komp u idleu i opet isto konstantni long beep se upali.

nemam ideje sto vise probat jer komp radi najnormalnije

da nosim maticnu na servis?

http://www.computerhope.com/beep.htm

Moguće rješenje :

https://www.youtube.com/watch?v=ePoNoTS-QZ8

Ne mora biti da komp radi najnormalnije (premalo snage ili neispravno napajanje, grafa problem, procesor u određenom trenutku se pregrije - čišćenje kompa...) , zanimljiv problem i vjerojatno hardverski prvi pokazatelji neke neispravnosti se tako očituju iako je moguće da je i "softverske" prirode , a to ćeš najbolje provjeriti tako da digneš komp preko neke distribucije Linuxa i vidiš da li se isti problem javlja (normalno test na duže vrijeme 2-3 dana...).

PS. ako imaš garanciju nosi normalno cijeli komp na servis ako ne utvrdiš da je problem u softwareu - npr. virus , jer ovo nije normalno ponašanje kompa... Javi ako si riješio baš me zanima.

Busola29 02.12.2016. 11:48

Citiraj:

Autor D/G (Post 2995423)
Meni pri startu Gigabyte MBO pišti stalno jer sam ubacio noviju (jaču) grafičku, vratim staru i sve je ok ..... dakle slabo mi napajanje :(

ps: interesantno što PC je tada i dalje bootao win10 , ali sam ga ipak za svaki slučaj ugasio.

PA normalno na prvi pogled tvoje konfe vidi se da ovo napajanje jedva gura i ovu konfu, a kamoli ako staviš neku 5770 grafu. Imaš kablove , ali nema snage.

Moraš investirati nema ti druge 350-400 kn za pravo 400-500w napajanje ili nabaviti baš kvalitetno polovno.

Getriba94 02.12.2016. 12:18

Ovom liku s videa je proc do 100c dolazio , meni se pali speaker dok je proc na 27c i grafa na 35c , sto se prasine tice komp je cist ko suza.

U servise bas i nemam povjerenja , mislim da bi ga testirali pol sata i vratili sa odgovorom "pa sve vam radi" :/

Busola29 02.12.2016. 14:28

Citiraj:

Autor Getriba94 (Post 2995472)
Ovom liku s videa je proc do 100c dolazio , meni se pali speaker dok je proc na 27c i grafa na 35c , sto se prasine tice komp je cist ko suza.

U servise bas i nemam povjerenja , mislim da bi ga testirali pol sata i vratili sa odgovorom "pa sve vam radi" :/

Onda ovako ti moraš prvo utvrditi da li je ovo softverski ili hardverski kvar , preporučam skinuti neku distribuciju linuxa i podići je sa DVD-a. Koristiti Linux 3-4 dana (youtube, zavriti neku težu animaciju ili 4k video, neki test brzine...) i ako se ne pojavi taj zvuk vjerojatno je problem softverske prirode...

Ako se utvrdi da je hardverski vadiš komponentu po komponentu nema ti druge ... a možda je samo neispravno utaknut ram ili neka druga komponenta.

https://www.youtube.com/watch?v=oP9O7cdeiDE

Moraš se naoružati strpljenjem i polako to odraditi, postoji nažalost niz mogućnosti jer taj zvuk pc spikera nije karakterističan za neki uobičajeni kvar.


PS. normalno je da nitko neće to u servisu provjeravati, ali ako ti ustvrdiš hardverski kvar oni to MORAJU ZAMJENITI ako je komponenta pod garancijom (tada će i odraditi provjeru i za to imaju jače firme i alate i predviđene kompove... ) . Inače zamisli scene da na petstotinjak kompova na svaki potrošiš 3-4 dana (serviseru je bit da se upali , odradi comp neki benchmark i odvrti programe, ne mjeri on glasnost ventilatora niti sitne buvice kompa...) ... Neisplativo i nemoguće za odraditi , a vani ako to odrade naplaćuju u stotinama eura... Prije mjesec dana mi je prijatelj donio 5 laptopa iz Njemačke od naših ljudi platili su mi za podešavanje Windowsa (jezici , dodaci...) , drivera i programa 1.500 kuna i kaže da su super prošli inače bi to u Njemačkoj koštalo cca najmanje 500 eura... Pazi i to je malo jer sam na svakom odradio backup da mogu u slučaju da zdrmaju komp vratiti sve na staro...

Getriba94 02.12.2016. 14:43

Nakon sto sam taj problem dobio sam izvadio sve komponente i vratio ( da nije krivo sjelo nes) ali nije pomoglo.

Onda cu kak si reko strpljenjem se naoruzat i polako.

Fala na informacijama :)

Sent from my Xperia Z3

Getriba94 02.12.2016. 15:37

nesto mi je palo napamet

nekidan mi se nzxt grid v2 kontroler ventilatora zgasio i odtad ne radi jedan port
odnešen je na servis
(to je kontroler koji se spaja na usb port na matičnoj onaj unutarnji)

prije toga su mi dvije rx 470 počele whineat i pocele u idleu dizat temperaturu

i sad odkako sam skino kontroler ventova privremeno mi radi samo ispuh 120mm vent od vodenog hladenja

bacim pogled sad na temperaturu grafe (gtx 1060) kad ona na 60c na 0%loada u idleu
ventilator se ne vrti jer je ukljucen zerofrozr opcija koja ga tek iznad 60 pali

otvorim case ali opet u idleu grafa preko 45c krene dizat

jel moguce da mene zapravo konstantno zeza neispravna maticna ploca ?

Prki 02.12.2016. 15:43

Vrlo moguče, štoviše vrlo vjerovatno.

D/G 02.12.2016. 16:10

Citiraj:

Autor Busola29 (Post 2995454)
PA normalno na prvi pogled tvoje konfe vidi se da ovo napajanje jedva gura i ovu konfu, a kamoli ako staviš neku 5770 grafu. Imaš kablove , ali nema snage.

Moraš investirati nema ti druge 350-400 kn za pravo 400-500w napajanje ili nabaviti baš kvalitetno polovno.


LOL ...baš tu 5770 (108w) sam probao :D ... i da, moram naći neki noviji i jači PSU. Imam neko 500w "SL" sive naljepnice ali sumnjivo mi što su tanke žice i fali dodatni konektor za grafu pa mi se neda ni probati :(

...a u temu sam stavio post kao info jer se Gigabyte MBO jednako glasa stalnim bipom kao kod kolege pa me navodi da mbo signalizira manjak napona iz PSU.

Getriba94 02.12.2016. 19:05

Dobio sam reklamaciju za maticnu , sad windows stavljam pa javim ak je to bio problem.(nadam se ) :)

Sent from my Xperia Z3

Getriba94 02.12.2016. 21:15

Dva sata radi otkako je upaljen s novom maticnom

primjecujem da je temperatura grafe u idleu 31c (ventovi na grafi stoje)

dok je s onom maticnom skako preko 45c

da ne ureknem treba cekat par dana pa vidjet da se problem nece ponovit :)

Busola29 03.12.2016. 00:20

Citiraj:

Autor Getriba94 (Post 2995663)
Dva sata radi otkako je upaljen s novom maticnom

primjecujem da je temperatura grafe u idleu 31c (ventovi na grafi stoje)

dok je s onom maticnom skako preko 45c

da ne ureknem treba cekat par dana pa vidjet da se problem nece ponovit :)

Ne volim sva ta paljenja i gašenja ventilatora danas , to je isto kao kada stalno pališ i gasiš motor automobila , kažu ljudi super kada ti novi auto na semaforu ugasi motor , a onda fino prijatelj mehaničar kaže , od toga koristi samo imaju mehaničari.... :goood::fiju:

Budemo vidjeli ...

Busola29 03.12.2016. 00:33

Citiraj:

Autor D/G (Post 2995563)
LOL ...baš tu 5770 (108w) sam probao :D ... i da, moram naći neki noviji i jači PSU. Imam neko 500w "SL" sive naljepnice ali sumnjivo mi što su tanke žice i fali dodatni konektor za grafu pa mi se neda ni probati :(

...a u temu sam stavio post kao info jer se Gigabyte MBO jednako glasa stalnim bipom kao kod kolege pa me navodi da mbo signalizira manjak napona iz PSU.

Ta grafa ti je jednostavno standard nekadašnjih dobrih starih vremena kada su grafe bile puno manje kvarljive... Za tvoj komp kao kec na desetku točno da ne koči ostatak konfe...

Ako fali dodatni konektor nije baš pametno pokušavati... bolje novo napajanje i to 450-500w (cca 350-430 kn ne više nikako ...) kada dođeš do love (preporuke imaš od mnogih tu lisaca u kućištima i napajanjima...) , jer procesor kasnije možeš zamijeniti sa lijepim Phenonima ili Athlonima (na internetu se zna naći stvarno nekada jeftino...) ... , a tada bi imao lijep stroj za malo novaca

http://www.gigabyte.com/support-down....aspx?pid=3302

Obično ja to radim dobrim prijateljima sa slabijom kupovnom moći (ono pita me lik ajde molim te sklopi komp a se djete može igrati...) , otkupim jeftino (ili dobijem badava...) ploču am2+ naručim četvero jezgreni procesor sa ebaya ili aliexpressa , stavim 4-8 gb rama solidna stara grafa kao 5770 - 6790... i sklopim dobar PC. Malo novaca dobitak na perfomansama strašan nasuprot npr. 5000+ sa integriranom grafom...


Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:11.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1999-2021 PC Ekspert - Sva prava pridržana ISSN 1334-2940
Ad Management by RedTyger