PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (http://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Screen tearing novi Alienware AW2723DF monitor (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=318561)

bokinho 11.12.2023. 20:47

(riješeno) Screen tearing novi Alienware AW2723DF monitor

4 privitaka
Pozdrav,

ima li tko strucan da mi rijesi enigmu?!

Kupio sam novi kompjuter:

AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core Processor 4.20 GHz
AMD Radeon™ RX 7900 XTX
RAM G-skill DDR5-6400 MHZ 32gb
PSU Corsair 850W, 80+ Gold
Mouse: Logitech g305 wireless

Novi monitor Dell Alienware AW2723DF 2k
Prosli monitor AOC g2u 27 inch 2k

Problem se desava svako malo kod naglih promjena smjerova mouseom, pretezno lijevo desno, ekran pocne preskakati sliku, jako frustrirajuce s obzirom na high end opremu. Igra je Apex Legends i Call of duty Warzone, u svakoj igri ista stvar.

Probao sam slijedece:

Promjena display port kabela
3 razlicita drivera za graficku karticu, probao sam i bez adrenaline softwarea.
U adrenalin softwareu probao sam upaliti radeon enchanced sync,radeon vertical refresh, frame rate target limit, adaptive sync, amd freesync/pro.
U windowsu sam probao VRR.
Probao sam bez ikakvih syncova i trenutno se najmanje primjeti skipanje slike ali je i dalje prisutno.
Probao sam polling rate mousea staviti na 500 hz.
Probao sam limitirati fps ispod monitorovog refresh ratea.
Probao sam boostati fps na 300 a monitor staviti na 144,240,280 hz.
Probao sam na monitoru razne modove, rpg,standard,game, sve skoro.
Probao sam overclockati monitor na 280 hz.
Probao sam paliti vsync u igrama, promjena ima ali samo na gore.
Probao sam instalirati windowse na novo, win 10 pro, prosli win 11.
Probao sam instalirati igre na novo.

Sa proslim gpu RTX 1070,1080ti,3070 nisam imao nikada problema sa screen tearingom.

Probao sam testirati ovaj isti setup sa 3070 koju imam jos kod sebe i nisam primjetio screen tearing 99,9% (ovih 0.01% mi se ucinilo ili je podsvjesno jer vec 2 tjedna se borim sa ovime). Ali u drugoj igri definitivno ga nema.

Takoder ovaj novi setup sam koristio tjedan dana dok nije dosao novi Dellov monitor i nisam imao problema tearinga.

Internet veza je odlicna, 100/100 core optika, ping neznatan. Nema gubitka paketa.

Temperature koliko sam vidio su dobre i nema pregrijavanja, stavljam slike ako mi je sta promaklo.

Po nekoj mojoj procjeni ili gpu ne radi kako treba(sync) ili monitor nije kompatibilan sa gpu i obratno.

The Exiled 11.12.2023. 21:23

Citiraj:

Autor bokinho (Post 3715666)
Takoder ovaj novi setup sam koristio tjedan dana dok nije dosao novi Dellov monitor i nisam imao problema tearinga.

Po nekoj mojoj procjeni ili gpu ne radi kako treba(sync) ili monitor nije kompatibilan sa gpu i obratno.

Obzirom da ti je ova nova konfiguracija radila bez problema s prijašnjim AOC monitorom možeš još probati i novi firmware + driver za novi Dell monitor.

bokinho 13.12.2023. 18:08

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3715679)
Obzirom da ti je ova nova konfiguracija radila bez problema s prijašnjim AOC monitorom možeš još probati i novi firmware + driver za novi Dell monitor.

Probao sam i nista.

Probao sam opet testirati sa drugim monitorom i sada ni ta opcija ne radi(vjerojatno prvi puta nisam dosta testirao) kako treba, stavio sam 3070 unutra insttalirao najnovije drivere i sada ne radi ni ta gpu kako treba, niti na jednom monitoru. Nije gpu, nije monitor izgleda.

Ovo je za izludit.

Disco 14.12.2023. 11:59

Citiraj:

Autor bokinho (Post 3716080)
Probao sam i nista.

Probao sam opet testirati sa drugim monitorom i sada ni ta opcija ne radi(vjerojatno prvi puta nisam dosta testirao) kako treba, stavio sam 3070 unutra insttalirao najnovije drivere i sada ne radi ni ta gpu kako treba, niti na jednom monitoru. Nije gpu, nije monitor izgleda.

Ovo je za izludit.

DDU drivera iz safe modea, pa ponovna instalacija. Dobro si provjeri što si u samim win upalio/ugasio i narvano obavezno uključi VRR u samom meniju na monitru.

Obično se ekipa žali na nV AS, kažu na radeonu radi gladje i bolje, ti sada imaš obrnuti problem, tj kako pišeš, očito se negdje neš zeznulo.

Isto tako, probaj onaj nvidia pendulum demo, tamo se najbolje vidi.
Možda je čak i do same igre/igara tj nekih postavki unutra, koliko se sjećam, u igrama samo treba ugasiti vsync i eventualno ograničiti FPS na 240 ili koliko već želiš, ali ovo se inače preporuča u samim driverima i to na npr 239.

Našao sam 1 reddit post sa istim problem i naravno bez odg. :beer:

bokinho 14.12.2023. 17:25

Nakon 2 tjedna muke, skuzim da je problem u mouseu. Nevjerojatno, mouse star 3 mjeseca, logitech g 305 wireless ne radi kako treba i zbog njega se desava stuttering/screen tearing. Probao sam baterije mijenjat,drugi usb port, gaming logitech software i g hub pa i bez softwarea ista stvar, a najvise se osjeti kada u igri skrolam i okrenem se u jednu stranu, tada bas slika preskace.

Probao sam stari corsair glaive pro i logitech g502, radi normalno sve.

hvala svejedno.

Nikky 14.12.2023. 19:13

Sad si naučio da je bežični miš i tipkovnica u normalnom desktop okruženju čisti **beep** :D
Normalna verzija sa žicom i vozi miško.

Ivo_Strojnica 14.12.2023. 20:07

jedan neispravan miš i odma svi ne valjaju :D

domy_os 14.12.2023. 20:17

Pa i kod mene većina RF miševa šteka čim se poveća WiFi aktivnost do te mjere da se ne može normalno raditi.

kopija 14.12.2023. 20:44

#pcmasterrace

jucca 14.12.2023. 21:35

Kod mene Corsair Ironclaw Wireless, kad je spojem preko dongle, i kad kopiram nesto na USB, sve se uspori do bola, a mis ngotovo ps i ne reagira. S drugim misem sve OK, ili kad ovoga Corsaira spojim zicno.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

mkey 14.12.2023. 21:51

Dakle, moje godine diskriminacije protiv wireless input uređaja nisu bile bez osnove.

Chuxonja 14.12.2023. 22:49

Citiram jedog profesora sa faxa koji je predavao bežične mreže. Prvo predavanje, uvodna riječ: "ako možeš spojit žicom, do it" :D

Mladenxy 15.12.2023. 18:44

Nevjerojatno ali moj G903 radi savršeno a prvom prilikom se rješavam i žične tipkovnice, iako imam i jednu sto godina staru K360 koja isto radi savršeno. I gamepad bežični i isto radi savršeno i a pored svega modem sa wifijem na kojeg su spojena tri Tv-a, više mobitela, lapotpa i tableta, kamera itd.

bokinho 16.12.2023. 02:01

Poslao sam ga na garanciju pa cemo vidjeti sta kazu. Nekako sumnjam da je wifi, probao sam promjenit kanal wifija na ruteru i nista se nije promjenilo. Ne znam kako mouse funkcionira i na kojem on kanalu radi ako uopce ima kanale, mislim da je ovo vise neki hardwerski dio otisao jer skipanje ekrana se desi uvijek kod skrola i okreta u isto vrijeme.

bokinho 12.02.2024. 18:11

Na kraju mouse nije ispravan, nije do wifija pretpostavljam jer drugi mouse na wifiju radi dobro, samo u igrama koci kod scrolla, tada zatreperi ekran i skipa pixele. Poslao ga na popravak u servis kazu da je ok, vjerojatno su stisnuli 2 puta klik u windowsu. Poslao sam ga opet i vratili su mi novce.

Koristim sada razer viper wifi mouse mjesec dana ili vise i sve je u redu.

domy_os 12.02.2024. 18:16

Razer je dobro to složio. Prvi batch USB dongleova je imao neku grešku pa su instant krepali, ali novi su dobri, ne kolju se ni preko RF, ni preko BT. S druge strane, par modela Logitecha, Microsofta, HP i nekih no name baš štekaju kad se upregne WiFi.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:55.