PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Amazon - naručivanje iz UK/SAD i carina (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88624)

von Schultz 24.11.2007. 18:31

Amazon - naručivanje iz UK/SAD i carina

Ovako -

1. Da li kada naručimo preko co.uk sajta robu onda dolazi iz UK ili se narudžba šalje najbližem skladištu - npr. u Njemačku. Također, da li to rade kada naručimo na US sajtu robu, pa narudžba ide preko recimo neke EU podružnice ili direktno preko sajta od kojeg smo naručili?

2. Da li itko zna po kojem se principu zaračunava carina na robu - ne mislim na cd.ove i knjige, nego na skuplju robu - npr. naručio bih si fotoaparat ili mobitel preko US sajta gdje je sve poprilično jeftinije nego kod nas... pa me zanima koliko bih carine mogao očekivati... sumnjam da mogu nabiti toliko carinu da cijenu bude ista kao i kod nas... http://www.forum.hr/images/smilies/confused2.gif

tnx unaprijed!

Bubba 24.11.2007. 18:54

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 878537)
1. Da li kada naručimo preko co.uk sajta robu onda dolazi iz UK ili se narudžba šalje najbližem skladištu - npr. u Njemačku. Također, da li to rade kada naručimo na US sajtu robu, pa narudžba ide preko recimo neke EU podružnice ili direktno preko sajta od kojeg smo naručili?

Ide direktno, AFAIK. Ako narucis iz UK, doci ce iz UK. Ako narucis iz USA, doci ce odtle.

Citiraj:

2. Da li itko zna po kojem se principu zaračunava carina na robu - ne mislim na cd.ove i knjige, nego na skuplju robu - npr. naručio bih si fotoaparat ili mobitel preko US sajta
Ne bi, jer ne salju to nigdje osim u USA. :)

panoramix 24.11.2007. 19:14

Pitanjce : ima li neki net trgovac u USA koji šalje u Njemačku ?

von Schultz 24.11.2007. 19:24

Citiraj:

Autor Bubba (Post 878553)
Ide direktno, AFAIK. Ako narucis iz UK, doci ce iz UK. Ako narucis iz USA, doci ce odtle.

Ne bi, jer ne salju to nigdje osim u USA. :)

Da li si siguran? Naime, čini mi se da za neke proizvode to vrijedi, a za druge pak ne...

von Schultz 24.11.2007. 20:02

I da , npr naručim canon fotic http://www.bhphotovideo.com za 6500kn + dostava 80 bucksa... kolko bi mi ekipa nabila carine?

po kojem principu to oni racunaju?

Mar 24.11.2007. 22:51

Carine ti nema za informatičku robu, a mislim da čak nema i na dig. fotoaparate.
Iznosi 10% od cijene + dostave.

No onoga čega se moraš paziti je PDV koji iznosi 22% te se obračunava na stvar i na dostavu, tako da ako naručiš taj aparat koji te dodje nesto manje od 7000kn, računaj na još oko 1500kn poreza.

Možda bi ti bilo bolje kupiti preko ebaya ili da ti pošiljatelj pod vrijednost navede 40-50% stvarne vrijednosti.

von Schultz 25.11.2007. 02:07

Hm, zanimljivo!

A kako to da onda ima carine na cd-ove kad ih naručiš više komada, a na elektroniku/IT ne?

A što se tiče PDVa, pa to mi je i sa njim dalje jeftinije barem nekih 2000-2500 kn nego kod nas!

I još jedno pitanje - jel prolazi fora da se ne stavi račun unutra, da to bude kao poklon ili tako nešto??? Recimo, evo baš sada za nadolazeće božićne blagdane...?

Roberto 25.11.2007. 09:53

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 878812)
Hm, zanimljivo!
I još jedno pitanje - jel prolazi fora da se ne stavi račun unutra, da to bude kao poklon ili tako nešto??? Recimo, evo baš sada za nadolazeće božićne blagdane...?

NOP.

Otvorit će ti paket i ako nema računa unutra, tražit ćete račun ili neki drugi papir iz kojeg je vidljiva cijena proizvoda da im doneseš na uvid i onda će zaračunat PDV. Ako to ne napraviš onda će oni sami izračunat PDV. To naravno ne vrijedi za pakete male vrijednosti do cca 300kn, Njih ni ne otvaraju, barem meni nisu...

I da, BTW, za proizvode čija vrijednost prelazi 3.000,00kn morat ćeš robu kod nas preuzeti preko špeditera (izrada JCD-a, dodatni troškovi...).

von Schultz 25.11.2007. 16:33

Što je JCD? Kakvu ulogu ima špediter, što točno on radi?

Znači ako ja izbjegnem carinu na IT opremu, a pdv ne, što još mogu očekivati?

Gdje se zapravo mogu najbolje informirati o cijeloj materji?

debelimedo 06.12.2007. 22:36

Citiraj:

Autor Catalyst Group (Post 879250)
Što je JCD? Kakvu ulogu ima špediter, što točno on radi?

Znači ako ja izbjegnem carinu na IT opremu, a pdv ne, što još mogu očekivati?

Gdje se zapravo mogu najbolje informirati o cijeloj materji?

JCD-jedinstvena carinska deklaracija. Špediter ti je posrednik pri uvozu...a troškovi su slijedeći: Carinska garancija 1% od carine i PDV-a, carinsko posredovanje-UVOZ 150kn, manipulativni troškovi-UVOZ 50kn, istovar s uskladištenjem 15kn, utovar s iskladištenjem 15kn, ležarina i skladišnina 15kn- na ovo sve ti ide još PDV, i onda još stalna pristojba po JCD-u 10kn i upravni biljezi 50kn. Carina ti je 10%, a PDV se računa na zbroj cijene,troškova dostave i carine.
I još nešto, carina ti u nekim slučajevima ne uzima cijenu na računu za PDV već oni imaju neki svoj cjenik tj. nešto što se zove statistička vrijednost. Ja sam naručivao kočione diskove iz Škotske i na carini mi uvećali cijenu za 20%.

BTW-možeš tražiti da ti ne napišu troškove dostave na računu koji ide uz robu

charlly987 12.12.2007. 14:08

sve sto ja znam je da kad mi frend narucuje robu iz UK-a dobije ju nakon 20 i > dana... i uvijek plati samo onoliko koliko je cijena proizvoda bez postarine

J.U.R.C.A 15.12.2007. 18:46

Na cjenu robe recimo 100 evra s dostavom ti ide carina oko 10 posto
na 110 evra ti ide pdv od 22 posto
dakle 110 evra + 23 evra pdv

uglavnom racunaj izemdu 28 do 34 posto od cjene s dostavom
ako prodes bolje odnosno bez neke stavke tipa carina 5 posto ili tako nesto jos bolje.
amen

Pantera-N 16.12.2007. 14:20

u dobra tema: Evo ja bi uskoro trebao naručiti sat od jednog poznanika iz Londona. E sad, on če to vjerovatno slat DHL-om ili Fedexom, pa me zanima sljedeče: Jel se može javiti DHL/FedEX -u da ostave paket na carini pa ga ja tamo podignem? znači, ne želim da mi doma dofura

J.U.R.C.A 16.12.2007. 14:22

Citiraj:

Autor Pantera-N (Post 897609)
u dobra tema: Evo ja bi uskoro trebao naručiti sat od jednog poznanika iz Londona. E sad, on če to vjerovatno slat DHL-om ili Fedexom, pa me zanima sljedeče: Jel se može javiti DHL/FedEX -u da ostave paket na carini pa ga ja tamo podignem? znači, ne želim da mi doma dofura

ako salje dhlom onda ce postarinu u hrvatskoj preuzeti hp express jer ide preko carine a carina je u branimirovoj 4(hp)
uglavnom ako ne budes doma ostat ce ti obavijest u kaslicu da dodes po to na carinu(branimirovu 4)
i to ti je to.
sad carina i pdv gore sam vec opisao

Mar 16.12.2007. 14:28

Ja sam naručio iz Taiwana preko ebaya C&C First Decade.
Igra + poštarina me izašla oko 170kn (8.99 pošta i 7.99 funti igra), u nas je 300kn.

Nisu mi obračunali nikakve dodatne troškove, a došlo mi je običnom poštom mislim.

Također, Logitech mi je nedavno posla MX Revolution za zamjenu (besplatno) i došlo mi je u roku od 4 dana (DHL), s tim da mi je došlo Intereuropom na kuću.

J.U.R.C.A 16.12.2007. 14:30

Citiraj:

Autor Mar (Post 897622)
Ja sam naručio iz Taiwana preko ebaya C&C First Decade.
Igra + poštarina me izašla oko 170kn (8.99 pošta i 7.99 funti igra), u nas je 300kn.

Nisu mi obračunali nikakve dodatne troškove, a došlo mi je običnom poštom mislim.

Također, Logitech mi je nedavno posla MX Revolution za zamjenu (besplatno) i došlo mi je u roku od 4 dana (DHL), s tim da mi je došlo Intereuropom na kuću.

Nemoj zbunjivati ljude.Tvoj paket je bio iznosa manjih od 300 kuna i samim time nema carinu.Sto se tice igrice pretpostavljam da je bilo u koverti (zastitnoj s onim zracnim baloncicima i ta ista se ne carini pa makar dijamant od 100000 eura bio unutra

Mar 16.12.2007. 14:57

Citiraj:

Autor J.U.R.C.A (Post 897629)
Nemoj zbunjivati ljude.Tvoj paket je bio iznosa manjih od 300 kuna i samim time nema carinu.Sto se tice igrice pretpostavljam da je bilo u koverti (zastitnoj s onim zracnim baloncicima i ta ista se ne carini pa makar dijamant od 100000 eura bio unutra

Ma znam, ali sam kažem što se tiče vremena/dostave (pitanje je bilo tko dostavlja u RH).

Također, miš vrijedi 600kn (u nas je tolika cijena), no nije bilo carnine niti ikakvih taksi i došao je u većoj kartonskoj kutiji, ne kuverti.

J.U.R.C.A 16.12.2007. 15:00

Citiraj:

Autor Mar (Post 897666)
Ma znam, ali sam kažem što se tiče vremena/dostave (pitanje je bilo tko dostavlja u RH).

Također, miš vrijedi 600kn (u nas je tolika cijena), no nije bilo carnine niti ikakvih taksi i došao je u većoj kartonskoj kutiji, ne kuverti.

Ocito je onda ta firma koja je slala mis naglasila da je to zamjenski dio i da si ti vec u svojo jdrzavi platio pdv i carinu.isto tako (postoji opcija tipa poklon paket)
no nevazno
ovo sto sam gore napisao je miljun posto tocno jer sam tako i jos uvijek uvozim djelove za motore i malo malo sam u branimirovoj 4

Pantera-N 17.12.2007. 20:24

ok, još jedno pitanje. Imam kolegu koji živi u Sloveniji, e sad pošto su oni u EU, mislio sam naručiti sat na njegovu adresu, pošto se ne plača carina, ispada mi ok cijena. Jedino dal se i kod njih obračunava porez?

J.U.R.C.A 18.12.2007. 13:44

Citiraj:

Autor Pantera-N (Post 898893)
ok, još jedno pitanje. Imam kolegu koji živi u Sloveniji, e sad pošto su oni u EU, mislio sam naručiti sat na njegovu adresu, pošto se ne plača carina, ispada mi ok cijena. Jedino dal se i kod njih obračunava porez?

Ako je roba iz eu ne placa se kod njih carina.
lijep pozdrav

Pantera-N 19.12.2007. 02:02

Citiraj:

Autor J.U.R.C.A (Post 899491)
Ako je roba iz eu ne placa se kod njih carina.
lijep pozdrav

znam za carinu ali dal se porez obračunava?

cdm 19.12.2007. 02:54

Ako se naruciva nesto iz SAD.a u Njemacku, placa li se tu carina, zna netko ?

fler 22.12.2007. 03:38

sve ovo što je gore navedeno u vezi poreza/pdv-a/taksi teoretski (tj. po zakonu) stoji.
međutim, gorka realnost naše države je - po narudžbi bilo čega što nije knjiga ili strip moli se kojem god svecu stigneš.
iz vlastitog i iskustva hrpetine osoba s kojima sam pričao apsolutno se ne da zaključiti po kojem to facking ključu naši vrli carinici dijele pravdu.
evo primjer: danas mi je stigao paketić vrijednosti 90 kuna (ništa veliko, par boja za LoTR minijature), na koji sam platio 66 kuna taksi. očigledno nikome nije bilo bitno što vrijednost ne prelazi 300 kn niti što je naručeno za privatnu upotrebu; naglašavam da nije prvi put, dakle nije greška. nije sve skupa velik iznos, ali ubije čovjeka u pojam.
zatim, nedavno sam naručio par dvd-ova kojih u Hr jednostavno nema nigdje za kupiti, opet ista stvar: vrijednost oko 150 kn, dodatna davanja blizu 100.
iznimka koja potvrđuje pravilo da nema pravila je pošiljka dvd-ova koja je došla nešto prije, u vrijednosti od 400+ a bez ikakvih dodatnih taksi; poštar donio kući, ja ostao šokiran.
a da ne spominjem horor-avanture sa naručivanjem igara na ploči, dijelova za gitaru i DnD minijatura :)

što se informatičke opreme tiče, frend je uzeo na eBayu 2-3 rabljena manja HDDa od nekog lika iz SAD-a za par dolara, poštarina ga je izašla 10ak, sve skupa ispod 100 kn. i ajd ti sad babi na carini (a to je česta pojava, debele babetine i likovi koji liječe komplekse, ostaci iz nekog prošlog režima) objasni da su diskovi za privatnu upotrebu, i to uz predočenje printa na kojem piše plaćeni iznos. ne, ona je lukava i ne da se prevariti - ZNA da planiraš prevariti državu pa ti odrapi parsto kuna za svaki slučaj. smiješno, još se navlače jer ovaj iz principa neće platiti.
napomena onome što spominje poklon: naš zakon ne poznaje "poklon" kao kategoriju pošiljke, stoga to ne igra - svakako će ju otvoriti i ako im je nešto sumnjivo sukladno tome i kazniti. i još: o da, bez brige, dešava se i oporezivanje zamjenskih dijelova.

da skratim priču, primjera sa svim vrstama naručene robe ima milijun: ono što je najsmješnije od svega je da, unatoč apsolutno svim porezima i taksama i PDVima i sličnim, gotovo uvijek se prođe jeftinije nego u domaćoj trgovini. pitanje je samo koliko, odnosno isplati li se živcirati zbog samo par kuna uštede.
stoga, dobro odvagnuti prije narudžbe, jer zakon je samo mrtvo slovo na papiru, a carina obična lutrija :)
no doći će i taj EU jednom..

one 22.12.2007. 13:02

dali mi možte preporučiti neki drugi internet dučan za informatočku opremu osim amazona i ebaya?

Old Iggy 22.12.2007. 16:47

Citiraj:

Autor fler (Post 902581)
naš zakon ne poznaje "poklon" kao kategoriju pošiljke, stoga to ne igra - svakako će ju otvoriti i ako im je nešto sumnjivo sukladno tome i kazniti. i još: o da, bez brige, dešava se i oporezivanje zamjenskih dijelova.

Sve po PS-u i najnormalnije.

Meni bi, kad bi kategorija poklon postojala, sutra stigao Lexus iz SAD-a.

stef 22.12.2007. 18:50

Ne znam kak je stanje s knjigama što se tiče carina is.l, ja sam 3 put do sad naručivao preko američkog Amazona i uvijek preko vrijednosti od 300kn (100-150$). Svaki put su knjige stigle iz Švabije i nije bilo nikakvih drugih troškova osim poštarine.

Old Iggy 22.12.2007. 20:42

Citiraj:

Autor stef (Post 902998)
Ne znam kak je stanje s knjigama što se tiče carina is.l, ja sam 3 put do sad naručivao preko američkog Amazona i uvijek preko vrijednosti od 300kn (100-150$). Svaki put su knjige stigle iz Švabije i nije bilo nikakvih drugih troškova osim poštarine.

Knjige su zakonski oslobodjene nameta.

Mar 22.12.2007. 21:00

Zanima me jedna stvar, a to se čini da nitko nezna.
Naime, što ako prodavatelj (kupljeno preko ebaya) na pošiljci naznači manji iznos od stvarne vrijednosti, a stvar je polovna?

Recimo kupim nešto za 400$, a prodavatelj naznači 100-200$...

Gumby 23.12.2007. 01:23

Citiraj:

Autor J.U.R.C.A (Post 897629)
Nemoj zbunjivati ljude.Tvoj paket je bio iznosa manjih od 300 kuna i samim time nema carinu.

Netocno...
Ako ti posiljku salje pravna osoba, dakle firma, sve podlijeze carini bez obzira na vrijednost. Znaci ako ti neka firma salje paket vrijednosti npr. 1kn i to ti imaju pravo cariniti. To hoce li ti takvo nesto cariniti ovisi o dobroj (ili losoj) volji carinika kojem to padne u ruke.

Old Iggy 23.12.2007. 23:42

Citiraj:

Autor Mar (Post 903087)
Zanima me jedna stvar, a to se čini da nitko nezna.
Naime, što ako prodavatelj (kupljeno preko ebaya) na pošiljci naznači manji iznos od stvarne vrijednosti, a stvar je polovna?

Recimo kupim nešto za 400$, a prodavatelj naznači 100-200$...

Po obicaju, ovisi o procjeni carinika.

Mar 23.12.2007. 23:44

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 904050)
Po obicaju, ovisi o procjeni carinika.

A kako carinik može procjeniti neki hardware koji se prodaje u rasponu od 100-500$ ?

Old Iggy 23.12.2007. 23:46

Citiraj:

Autor Mar (Post 904053)
A kako carinik može procjeniti neki hardware koji se prodaje u rasponu od 100-500$ ?

Cijenom odgovarajuceg proizvoda ovdje, izvatkom iz nekih kataloga ili procjenom. Jako jako problematicno, zato to i je problem, posebno kad je polovna roba u pitanju.

amd64fx 24.12.2007. 09:45

kak god okreneš država te uvijek oženi. Ja sam ovo ljeto naručio auspuh iz švabije i košto me 960 eura a država me za porez - carinu - ležarinu - papirologiju cepnila preko 2000 kn. Na elektronsku robu nejde carina ali ti porez uvijek ostaje - ako naručiš nekoliko komada identičnog proizvoda odmah si im sumnjiv jer misle da automatski švercaš sa time. Druga stvar je ta što če ti pošiljka doći do hrvatske dok kažeš keks ali če onda stajati i do tjedan dana u Branimirovoj prije nego li se oni sjete da te pozovu - stoga ti je najbolje ako znaš da je paket stigo u Hrvatsku odmah odeš u poštu i tražiš da ti nađu taj paket. I dok sam rješavao papirologiju čovjek koji se bavi carinom na pošti mi je rekao da mi je za sljedeči put bolje da direktno paket ide preko DHL-a jer oni imaju u Hrvatskoj svoju vlastitu carinu.

:chears:

Old Iggy 24.12.2007. 10:15

Citiraj:

Autor amd64fx (Post 904273)
kak god okreneš država te uvijek oženi.

Realno gledajuci, nasa carina je jos i jako laka za uvoz i izvoz u odnosu na zapadne zemlje. Plus sto brdo paketa prodje bez ikakvih nameta, valjda im se ne da. :)

Slow 04.08.2010. 16:58

planiram naruciti ovaj sat sa Amazona:
http://www.amazon.com/Invicta-Force-...pd_sbs_watch_2
Imam frenda u Sloveniji prek kojega bih probao rijesiti da dođe u Slo,pa da ga ja pokupim u Brežicama.
Problem je što ne vidim da piše da li šalju sat u EU ili ne.
I još...ako to dolazi k njemu da li on treba otvoriti account na Amazonu ili mogu ja?

beavis 20.09.2010. 17:16

Citiraj:

Autor Slow (Post 1702114)
planiram naruciti ovaj sat sa Amazona:
http://www.amazon.com/Invicta-Force-...pd_sbs_watch_2
Imam frenda u Sloveniji prek kojega bih probao rijesiti da dođe u Slo,pa da ga ja pokupim u Brežicama.
Problem je što ne vidim da piše da li šalju sat u EU ili ne.
I još...ako to dolazi k njemu da li on treba otvoriti account na Amazonu ili mogu ja?

Malo kasnim sa odgovorom, ali morao sam:D
99% je da ne šalju sa američkog amazona.Sat koji si odabrao se nosi na desnoj ruci:D.Inače imaš boljih satova od Invicte i nemoj nasjedat na njihov marketing da je sat bio 500$, a sada je 100.

viper 20.09.2010. 20:11

Citiraj:

Autor beavis (Post 1734939)
Malo kasnim sa odgovorom, ali morao sam:D
99% je da ne šalju sa američkog amazona.Sat koji si odabrao se nosi na desnoj ruci:D.Inače imaš boljih satova od Invicte i nemoj nasjedat na njihov marketing da je sat bio 500$, a sada je 100.

Ne salju kod nas ali postoji varijanta da taj paket posalju kod nekogu US i da ti on posalje to doma u rvacku :). Ima neka cura/žena koja zivi u americi i vec je napravila stotine takvih poslova za nase ljude ,naravno sve to uz neku sitnu proviziju 10-20 eura neznam tocno..

demetrius 23.09.2010. 19:02

ja si našo par u uk za njihov a mogo bi frenda u americi iskoristit

Fridayx 02.02.2011. 04:50

Citiraj:

Autor demetrius (Post 1737421)
ja si našo par u uk za njihov a mogo bi frenda u americi iskoristit

koliko bi me izasao shipping za amazona iz uk?? rijes je o knjizi od 20 funti! carine na knjige nema?

RAUL 02.02.2011. 07:38

Carine nema.Koliko stavi onaj koji prodaje, ne mozes utjecati na cijenu shippinga.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:49.