![]() |
IBM T30 ThinkPad
Trebam pomoć u procjeni ovog laptopa , a radi namjere kupnje. Laptop je proizveden prije 3 godine , ali kako je koštao 3000$ i još uvijek ima pristojnu konfiguraciju , što je išlo i onda i danas u IBM T seriji , nemam neku orjentaciju na koju cijenu bih pristao.
Evo mali opis , pa pomozite : procesor Pentium 4M 2 GHz Northwood, 512 RAM PC2700 333 MHz , 40 GB harda , grafa ATI 7500 sa svojih 16 MB VRAM-a ( ne igram igre i nemislim na Vistu ) , VGA i S-VHS izlaz , serial i paralel port , WLAN , DVD rom (nema pekača , ali svejedno mislim uzeti vanjski). Proizvedeno u Engleskoj , vrlo kvalitetna i nesavitljiva plastika i tipkovnica , ekran 14.1", baterija 6 cell (drži 2h30min). Treba mi za surf , office i izripat poneki DVD , što sam i probao i išlo je brže od nove Toshibe sa X2 Turionom TL52 i grafom HD2600 (prodao , hvala Bogu i kupcu). Eto želim IBM T serije , za sada polovni , dok se ne skupi za novi. Molim pomozite , da znam zauzeti poziciju u pregovorima , prodavatelj traži 2900 kuna. |
ma to bez garancije 200€ plafon... evo ti primjera moj susjed je kupio neki dan isto tako toshibu jako pristojne konfiguracije (1gb rama, grafa 9600 i sl.) i traži ga čovjek 400€... isto sam mu rekao ko i tebi.
za 2 tjedna prdne grafička = nova mbo = 3k+ kn. |
Rado bih platio toliko ali toliko traže za Pentium 3 razinu.
|
nek traže... reci ima da je novi dell sa garancijom u superkonzumu 3500kn :)
vjeruj mi da je garancija najbitnije što moraš gledat na laptopu. |
Pokušat ću i to , ali za tog Della mislim da mu stvarno treba garancija , kada udreš ENTER upadne ti ruka u matičnu.
|
ma dobro della sam uzeo tak za primjer... ako su im skuplje serije tak-tak pod prstima, pitam se što je ovo čudo.
recimo hp u tom rangu je odličan, a cifre su isto ranga 3500-4k. |
Ma probao sam i "s" i "b" seriju HP-a , u "b" su dodali 2 USB-a i S-VHS izlaz , finger print i čitač memorijskih i to je cijela razlika , poklopac ekrana se savija na lagani dodir. Svaka generacija u tom segmentu i te razine cijene , sve lošije. I sve im se akcije vrte oko rješavanja zaliha Turiona , Semprona i Celerona M (koji je po meni najprgaviji od tih jeftinijih , jer je nasljedio sve karakteristike Centrina i dobro odrađuje video).
|
hm... imam doma 510, probao sam još par tih 5xx modela dok sam delao u servisu i osobno sam zadovoljan za pare koliko koštaju.
|
Taj 5xx i sada već pomalo nestali 6310 su bili pristojni za lovu (5xx još uvijek je) , tu spada i AMD verzija 6325. Ali broje se na preostale komade u trgovinama. Htio sam prije par dana uzeti za 4500 kn u Vemila HP 6310 sa T5500 Core2Duo , ali iako ga imaju u cjeniku , nemaju ga niti u jednoj trgovini u Hrvatskoj. To bi bio best buy , da ga je bilo. Tu sam se i prelomio i odlučio na polovno , dok se taj hardware ne posloži na tržištu.
|
eto znaš onda sve :)
ma samo kažem rabljeni bez garancije bi te mogao koštati puno više od početne cijene ;) |
Ajde još reci , kada si već radio u srvisu , koji su najbolji integrirani , a koji PCMCIA WLAN moduli , najveći domet , a da je provjereno. Hvala na pomoći. Što se tiče integriranih meni se Broadcom u HP-u pokazao najjače , a Atheros najlošije.
|
uf nisam stvaro se oko toga zamarao :D
ono što znam da kad upalim intelove advanced opcije imam direktan tokyo i nju jork uplink, ali što se dometa tiče neam pojma. |
Citiraj:
a sad ontopic...T serija ibma je odlična u svim pogledima..ako je baterija ok ne vidim razloga zašto ne kupiti to... |
jel znaš ti koji bolji za 4k kn new?
|
Baterija je iznenađujuće dobra , s obzirom na Pentium sisavca , a i ne bojim se kvara laptopa kojemu je garancija 3 godine , iako je istekla. Više bih se bojao za neke nove. Everest mi kaže da mu je grafika u mini PCI utoru , pa me interesira može li se to zamjeniti sa jačim čipom ako naleti ? Mislim da bi cijena mogla na oko 2500 , ali ne i niže. Bilo bi me malo sram i pitat jer je u odličnom stanju. Jeli to realno i prihvatljivo ?
|
čuj to je rizik koji ćeš morat preuzet na sebe ;)
mislim sve stoji, t serija je beton i to, ali opet to je van garancije. što se grafike tiče čisto sumnjam da postoji neka mogućnost izmjene i ako postoji rješenje je sigurno ultra-skupo. |
Ako je u mini PCI slotu trebao bih je moći zamijeniti i sam , bitno je da je izmjenjivo , a graf chip će naletiti iz nekog crknutog lapa.
|
Citiraj:
1.) nemoj mijenjati grafiku 2.) odličan laptop...neces pozaliti, a pogotovo kad netko kupi nekog novog jeftikanera pa ga primiš u ruku nakon T serije sve ce ti biti jasno 2 syss: da znam, T serija rabljena |
daleko od toga da t serija pwna sve živo do valjda 3 x iznosa novog, drugo pitanje je da li je isplativo.
tko ti garantira da neće nešto krepat u roku mjesec dana od kupovine? brand/model? nikako... |
Citiraj:
da li kupiti za 2.5k rabljenog ibma ili za 3.5 srotex dell, hp ili slicno? eh pa ovako... ako ces ga drzati samo na stolu i nikuda ne nositi bolje novo. ako ga imas namjeru i nosikati okolo cesto uzmi prvi. isto tako ovisi o prijasnjem vlasniku ibma sto je radio sa njime. posto je to laptop prije ere 'jedna obitelj jedan laptop' pretpostavljam da mu je trebao za posao..znaci barem 8h dnevno 300 dana u mjesecu ako ne dosta vise.... ispadne dosta zraubano u komponentama cak i na t-seriji (govorim o kondicima i sl ne o izgledu vanjske plastike) baterija je varljiva stvar ali nakon 3 godine nemoze drzati 2,5 sata osim ako nije velicine kombija (meni su 2 nove novcate na t22 nakon 3 i pol godine pale na pola sata jedna i druga na sat vremena) osim ako ga nije cijelo vrijeme drzao na znjori. citaj nije ga bas prenosio.sto je mozda i bolja varijanta. ako znas lika koji ti hoce to prodati raspitaj se oko takvih detalja a ako neznas raspitaj se sa dozom skepticnosti... |
Moguće da je vlasnik mjenjao bateriju prije 1-1.5g?
Inače T30 je zadji "pravi" IBM, prije nego što je proizvodnja prešla u Lenovo, te mnogi ljubitelji Thinkpada tvrde da je jedan od najkvalitetnijih. Taj model ne spada u klasične 15" consumer laptope jer je puno čvršći, lakši i manji od njih, te takav sličan model, ali jeftiniji brand (gledano po izradi, ne komponentama naravno) bi košta sigurno oko 8000-9000kn. Ponudi mu 2500kn i za taj iznos to je super kupnja ako ti treba računalo za "teren". |
Ja kupio , ali nemam instalacijski CD i nakon reinstalacije XP-a mi neprepoznaje Cisco wireless mini PCI karticu. Vidim na netu da su mnogi imali taj problem , pa sada moram skužit kako se to rješava. cijena 2500 , ja zadovoljan jer ga mogu nosit bilo gdje bez straha za ovo i ono. Ako netko ima iskustva sa ovim driverom za WLAN neka javi. Skinuo sam ga sa IBM podrške ali device manager pokazuje da ga nije prepoznao. Hvala svima.
|
jesi išao na lenovo da ti prepozna sistem? meni do sada to nije pravilo probleme... najgore kaj se desilo je da ponudi 4-5 drivera, pa skineš sve i jedan ziher dela ;)
|
Citiraj:
A mislim da je T22 zadnji koji je proizveden u Americi. |
Citiraj:
|
@syss: ti si vjerovatno jedan od onih koji se radije vozi u Dachiji Logan zato sto je nova nego u nekom auto sto je prije par godina bio vrh ponude nekog renomiranog proizvodaca automobila ;)
Ista prica sa IBM T serijom i ostalim srotex laptopima na trzistu... Ako je netko zainteresiran, za nekih 20 dana dolazim doma iz inozemstva i imat cu za prodaju T40 sa 1.5GB memorije. Cijena ce biti niza od ostale ponude u Oglasniku i slicno. Moram ga prodati jel se vracam opet nazad i ne mogu ga nositi sa sobom... |
Citiraj:
|
iskreno išao samo po daciju, kupio clia igrom slučajnosti... ali da... nekako više vjerujem u nove stvari sa pismenom garancijom, pogotovo kada se radi o laptopu, autu i takvim stvarima.
daj mi pokaži dio ovog threada u kojemu ja osporavam kvalitetu t serije? štoviše susreo sam se valjda sa preko 100 komada dotične serije i znam o kakvom laptopu se radi, ali imho ja ne bi kupio laptop bez garancije... nikako nemam namjeru zacoprat kolegu koji je kupio lap. |
Bez povjerenja i malo rizika nebi ni bilo second hand tržišta. Ako mi je u ovom trenutku polovno izbor , onda je najbolje da to bude otporan laptop kao što je T serija. Sada sam potpuno zadovoljan ovom trgovinom , a najviše zbog toga što sam došao do saznanja da neželim više imati drugo , nego polovnu ili novu T seriju.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Operating system: Windows XP Original description: Pentium M 1.3GHz (to je Centrino platforma) 256MB RAM << stavljeno 512MB+1024MB, ukupnp 1.5GB 30GB 4200rpm HDD << stavljen veci i osjetno brzi HDD, 60GB 5400 14.1 XGA(1024x768) TFT LCD 32MB ATI Radeon 7500 16x10x24x/8x CD-RW/DVD(slim) Modem(CDC) Ethernet(LOM) Intel 802.11b Wireless(MPCI) Secure Chip(TCPA) UltraNav 6 cell battery WinXP Pro - baterija drzi do sat vremena - orginal punjac - sve ostalo OK Evo ako moze netko procijeniti koliko da trazim za ovaj laptop. S time da bi ga prodavao i sa samo 512MB/1024MB jel ako netkome ne treba 1.5GB... Znaci procjena sa 512/1GB/1.5GB... Hvala!!! |
Citiraj:
Na poslu imam HP nc6400 i nc6910 (sto je kao odgovor na IBM T seriju od HPa) ali nisu ni blizu toliko kvalitetni kao IBM T, pogotovo tipkovnica... Jednom IBM - uvijek IBM... Moja nova pila bit ce R61 ili T61 sa 14" wide :) |
Citiraj:
|
Evo i ja sa vracam doma kroz dva tjedna i namjeravam kupit prvi laptop.
Kao sta vec netko rece radi prenosenja i to po aerodromoma i ostalo odabra sam 14" ekran i gledam DELLA D630, Toshibu U300 Pro i tog IBM T61 dali je taj T61 toliko superiorniji od ostalih laptopa, isplati li se dati tolika lova za njega?? nema niti kamerice za komunikaciju preko interneta, samo kilo memorije i 120 GB HDD Oduvjek mi je bila zelja imat IBM-a ali sa Tosibom dobivam gomilu svega i isto 3 god garancija, zasto je onda T61 nejbolji? |
Citiraj:
kad vidiš koliko se svija probaj si zamisliti koliko nježan moraš biti sa njom u trasportu da se razbiješ LCD ili ga bar dobro nagnječiš i dobiš svjetle točke po ekranu... i pogledaj dobro gdje se nalazi ventilator te da li može raditi na nogama kad se zakloni dovod zraka sa donje strane. nakon toga probaj isto napraviti sa T61 i sve ti bude jasno.... :chears: p.s. Vista i hard na 4200 okretaja su idealna kombinacija za duga putovanja kad ti je jako dosadno i imaš viška vremena... za ostalo :hitthewal: |
IBM T serija je najbolje što je dostupno nama smrtnicima. Postoji i bolje ali to košta više nego duplo. Pogotovo ako lap jako puno prenosiš okolo, putovanja i to...
|
je ok razumijem, nosit cu ga i vise nego sta se zamislja i moram ga ostaviot u torbi i ide u helikopter u bunkeric, tako da ce bit izlozen nedacama.... no medjutim
sad radim cijeli tjeda na Toshibi A105 15", .... pritisnuo sam ekran otraga malo prstima i odma se pojavi mrlja na ekranu ok tocno... ventilator je sa donje lijeve strane a puse vanka na bocnoj strani, radim vec 15 min i jos se nije ukljucio, lap mi je na krevetu, znaci zatvoren dovod zraka (nisam to ni primjetio dosad) i kad se ukljuci radi kratko i izbaci veoma vruci zrak. ok nakod duzeg vremena se zagrije dosta tako da bi pri duzem letu gledanje filma moglo postat iritantno jer bome grije ko grijalica... sta toga nema kod IBM-a???????????? tipke su mu dosta labave i zvone ko plasticnjaci kad tipkam, kad pritisnam jace malo propadam unutra ali nije katastrofa sa tim bi se dalo zivjet ( ja ocekujem da je U300 pro ipak kvalitetniji neznam...) slika i ekran su lijepi tu nemam prigovora, vista radi ugodno, a touchpad mu je odlican i jako osjetljiv tako da niti nemoram lupkat za dvoklik, a najbolji mu je zvuk, RTL-ove vjesti slusam sa posebnim uzivanjem. eto to je moje vidjenje toshibe. kolega ga prenosi godinu dana i kaze malo pzis i nema problema DELL je druga prica 14" ekran x900 rezoluc. daje drugaciju sliku, ali me zeza nesto pa se nikako nemogu spojit na internet ( inace sluzbeni lap nemam admin ovlasti) tako da nemogu vidjet kako radi na internetu. kvaliteta tipkovnice i tipkanje su ipak kudikamo bolji nago na toshibi, sama izrada kad ga uzmem u ruke osjetim da sam uzeo lijepsi komad plastike. e sad nemam prilike drzat IBM pa neznam di je on tu. ako je bolji od svega gore navedenoga onda je to moj lap bez obzira na cijenu. ovo sta sam veceras procita za recoveri i beckup me odusevilo zasad je omjer kupovine Toshiba 40% IBM 60% ... dolazim doma 10 studenog zoran |
Za nekoga tko već ima kućno računalo, a laptop mu treba za posao/put, mislim da nema boljeg izbora od X60/61, bio to "obični", low voltage (s) serija, ili (t) - tablet serija.
U usporedbi s drugim, klasičnim 15" laptopima duplo su lakši i zgodniji za rukovanje, a ovaj tablet je naprosto fantastičan (može se koristiti kao bilježnica). U nas su cijene paprene (oko 10-15ak tisuća kuna), ali na ebayu se mogu naći novi modeli za oko 1000-1500 dolara. |
Citiraj:
Osim odličnog programa za backup ima i drugih programcica koji ti olaksavaju zivot... recimo "Access Connection" koji pamti profile mreža koje koristiš i kasnije ih aktiviraš pritiskom na 2 tipke ili recimo "System Update" koji ti sam nadograđuje sve drivere i predinstalirane aplikacije. Nema trazenja drivera po forumima ili sl što se često viđa za druge proizvođače. pogledaj samo support koji postoji na webu. npr. 14" koji si gledao driveri XP: http://www-307.ibm.com/pc/support/si...&validate=true driveri Vista: http://www-307.ibm.com/pc/support/si...&validate=true Djelovi laptopa: http://www-307.ibm.com/pc/support/si...cid=MIGR-67911 detaljni djelovi LCD-a (obrati pažnju na broj 3 :goood: ) http://www-307.ibm.com/pc/support/si...cid=MIGR-67914 ak te veseli imaš čak i filmiće kak se rastavlja laptop te "hardware manual" naletio sam na zanimljivi site gdje si možeš provjeriti cijene tih djelova i naručiti ih http://www.thinkpadmedic.com/default.asp to je za mene support :chears: |
imho ne znam zašto se odavno thingvantage nije c/p na druge proizvođače... kad se muke sjetim dok sam toshibu imao prije par godina.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:35. |