PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Prašina u kućištu i borba protiv iste (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=68887)

shoki 09.05.2007. 09:59

Prašina u kućištu i borba protiv iste

pozdrav

Na koji da se način borim protiv prašine u kućištu?
Gdje da nađem neku membranu koju bih stavio na vent da mi filtrira zrak?
Mislio sam staviti onaj papir za filtrirat espresso kavu, moram vidjet kakva je propusnost toga...
Pun mi je više ku*ac prašine u hladnjaku proca...

hvala
Shoki

Sa_Stilom 09.05.2007. 10:01

I mene zanima kako smanjit prašinu u stanu?
Jer živim na Maximiru, pored ceste, i ono, prašine ko u priči, svaki drugi dan centimetar prašine, a nakon 2mj komp je doslovno ugušen u prašini.

shoki 09.05.2007. 10:05

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 718703)
I mene zanima kako smanjit prašinu u stanu?
Jer živim na Maximiru, pored ceste, i ono, prašine ko u priči, svaki drugi dan centimetar prašine, a nakon 2mj komp je doslovno ugušen u prašini.

lol
ne u kući, frende, nego u kućištu:lol2:

u kući ne možeš pobjeći prašini. Parket, zidovi, tepih, tvoja koža koja se peruta,... ah užitak gradskog života:kafa:

Sa_Stilom 09.05.2007. 10:10

Ma znam, nije lol.
Štos je u tome, što krećem od korijena problema.

Ako me yebe prašina u stanu, i zbog toga u kučištu, onda bum krenul da riješim problem kak spada ;)

Jel tak frende! ;)

Štos je još u tome što baš 2 dana konstantno razmišljam kome se obratit i kog pitat kako riješit taj problem prašine...

Palo mi napamet da po zidovima napravim slapove :D (loool) al to je prevelika investicija, i prevelika buka vode...

tomifish2002 09.05.2007. 10:13

di je problem? jednom u dva mjeseca skini bočnu stranicu i komprimiranim zrakom u konzervi ispuši i onda prođi usisavačem. 10 min posla.

madcry 09.05.2007. 10:52

filtrirat zrak bi mogao za čipkom nekom ili pitaj mamu jednu hulahopku :roller:

Swarm dude 09.05.2007. 11:04

Mislim da je filtera za prašinu bilo u Linksu, kupiš i onda izrežeš kako hoćeš. Također ima i u Formelu filtera od Xilencea, već izrezanih i oblikovanih filtera.

Probajte držati relativnu vlažnost zraka na 60%, tako se prašina teže hvata za komponente ;)
I naravno pozatvarati sve nepotrebne rupe na kućištu i malo češće usisavati prašinu u stanu.

Hamm 09.05.2007. 11:37

http://www.pc-shop.hr/proizvodi2.asp?Kat=A07

imaš na gore linku filtere ako ti se neda solo raditi :)

bio je superunknwon prekjučer i ima za 120mm ventove..

Hellsing 09.05.2007. 13:44

sink kompresor u ruke i na poso:D
tako ja radim e i nema ni zrna prasine,sve zgleda ko da je jucer kupljeno

Matesonik 09.05.2007. 19:08

Kad stavljas najlonku, stavi samo jedan sloj. S vise slojeva samo ubije protok, a zaustavljanje prasine je itekako dovoljno s jednim slojem. Jos je rjedja mrezica za komarce, no s njima nisam imao iskustva.

Buduci da se najlonka jako rasteze, ja sam oko venta (oko onog okruglog dijela kucista) nategnuo gumice za domacinstvo (sluzbeni naziv :D) i napeo najlonku oko toga. Kad je stavljas na vent, stavi je na zadnjoj (izlaznoj) stani venta, inace ce ti ju vent usisati. Naravno, stavljas je samo na ventove koji ubacuju zrak u kuciste :)

Mr.Ex.President 09.05.2007. 19:52

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 718759)
Mislim da je filtera za prašinu bilo u Linksu, kupiš i onda izrežeš kako hoćeš.

Ja san to uzea i nisan bija zadovoljan. Ubije protok za 50%...

Mr.Ex.President 09.05.2007. 19:55

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 718759)
Probajte držati relativnu vlažnost zraka na 60%, tako se prašina teže hvata za komponente ;)
I naravno pozatvarati sve nepotrebne rupe na kućištu i malo češće usisavati prašinu u stanu.

+ probat ne držat komp na podu...
prašine ima svuda, al kad je komp na podu onda je to katastrofa...

ja u svome ( na podu ) u mjesec dana skupin tolko da mogu prodavat, dok san ga jednom za test diga na stol i drža tako 30 dana.
Nakon toga nisan uspija skupit ni da mi u ruku stane koliko je bilo malo.

A isto kučište, isti cooleri, iste rupe.....

Pa ti vidi sad:)

Renesis 09.05.2007. 20:01

filteri JAKO ubijaju protok, pogotovo na sporim ventovima..

pozatvaraj sve rupe viška, i redovitije usisavati, i to je to...

Vragoder 09.05.2007. 20:06

Možda bi mogao poslužiti filter iz klime. Dizajniran je da skuplja prašinu, možeš ga oblikovati po potrebi, lako se čisti s vodom.

Mašinu čistim usisavačem tako da na vrh usisne cijevi stavim debelu slamku i sa šakom (pridržavam i) reguliram protok zraka. Dobro za čistiti nepristupačna mjesta bez razmontiravanja istih (rebra od kulera, prostor između kartica, ladice, unutrašnjost napajanja...)

Vuco 09.05.2007. 20:08

Citiraj:

Autor Renesis (Post 719178)
filteri JAKO ubijaju protok, pogotovo na sporim ventovima..

pozatvaraj sve rupe viška, i redovitije usisavati, i to je to...

I eventualno maknuti sve usisne ventove, a na otvore staviti kakvu takvu mrežicu...

Hamm 09.05.2007. 23:18

A cu svejedno probati xilence filter :) budem javio dojmove :)

ninja666xx 10.05.2007. 07:44

što picajzlate, nemožeš hermetički zatvorit kutiju, lijepo imaš doma kompresor i lijepo svaku nedjelju dok pereš auto ispušeš comp to ti je 1,5min posla.nek se praši, iza dobrog konja se uvijek praši. (ako nemaš kompresor imaš komprimirani zrak)bočica ti košta cca 25kn

buljo 10.05.2007. 08:39

Citiraj:

Autor Hamm (Post 719395)
A cu svejedno probati xilence filter :) budem javio dojmove :)

Nemoj, predebel je, previše smanji protok.

Evo slučaj kod mene, na prednjoj strani imam kod venta filter od Centuriona koji je tanki i na sebe hvata svu prašinu tako da mi je taj prednji vent čist, svi otvori uključujući one prednje za optiku su zatvoreni, bočne rupice zatvorene, tako da je jedino mjesto di prašine može uč je kod prednjeg venta (a tamo je kako sam rekao taj filter kojeg čistim svakih 3 tjedna, za to je potrebno vremenski 2 min).

Prašine unutra nema, odnosno ima jer je nemoguće napravit da apsolutno ništa ne ulazi ali je ima toliko malo da se ne isplati spominjat.

Ja bi stavio dvostruki sloj od najlonke kod prednjeg venta a sa strane i na sva mjesta di ima rupica bi zatvorio sa biločim, i to je to.

E da spomenem, komp mi je praktički na kraju sobe i na podu da je u zraku mogao bi jest sa njega :D

domy_os 10.05.2007. 08:43

Nešto slično imam i ja na Sharkoonu Rebel9. Sve rupe sam zatvorio osim ove iza gdje je vent i prednju masku ostavio otvorenu jer je iza nje filter. Imam samo jedan vent na kućištu koji ispuhuje zrak ispod napajanja. Prašine u mjesec dana nema gotovo ništa, Freezer čist, Accelero isto. :)

shoki 10.05.2007. 08:44

kompresor nemam a za piksu komprimiranog zraka ne dam 25 kuna.
Hvala na super idejama, probat ću sa najlonkom i korisstiti usisavač + slamku :)
pozz

red_guy 13.05.2007. 17:08

Evo ja upravo "projektiram" sustav za filtriranje prasine u sovm racunalu.
Znaci vrlo je jednostavno, ima jedan ventilator koji obacuje zrak i on ima filter, kako je veliki ventilato (120mm) on stvara odredeni "tlak" u kucistu. Poanta toga je da sada na sve ostale otvore zrak samo izlazi, stoga nema potrebe brtvit ili filtrirat sva ta druga mjesta.

A filter ce biti veci nego promjer ventilatora, i biti ce napravljan od posebnih medicinskih gaza. Mozda ih je netko i vidio, ne izgledaju kao sto smo navikli gledat. Neke su fanci, i imaju vrlo male rupice po sebi, no mnogo njih...
Biti ce izmjenjive i mogu se ljepo usisat kad se prasina nakupi na njima.

eto...

SRV 13.05.2007. 17:16

Citiraj:

Autor domy_os (Post 719546)
Nešto slično imam i ja na Sharkoonu Rebel9. Sve rupe sam zatvorio osim ove iza gdje je vent i prednju masku ostavio otvorenu jer je iza nje filter. Imam samo jedan vent na kućištu koji ispuhuje zrak ispod napajanja. Prašine u mjesec dana nema gotovo ništa, Freezer čist, Accelero isto. :)

A kompletna prednja maska ti je otvorena, tj. nisi nista zacepio? ja sam zacepio tako da zrak ulazi samo na donja tri otvora, tako da vise zraka struji po disku. Onako to bude rasporedjeno po cijeloj prednjoj strani i disk se vise grije.

BTW i kod mene ce ici samo straga jedan 12cm vent, ako moze hladit kod tebe, onda moze i kod mene (imam hladniji komp).

Matesonik 13.05.2007. 18:59

Ma SRV, tebi ne treba nijedan vent pozadi. Sto manje to bolje. Moj komp (dvoprocesorski) ima 4 venta: po 1 na procovima, 1 80mm@5v koji puse po disku, i jedan 12cm u napajanju. I gotovo. Procevi ne idu preko 50C. :)

edit: Sad sam se sjetio, jos jedan efikasan nacin borbe protiv prasine: rijesite se prednjeg venta. :D Bez njega nemam prasine, a komp je na podu na debelom tepihu.

Swarm dude 13.05.2007. 19:02

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 722069)
Procevi ne idu preko 50C. :)

To je zato što imaš Thermalrighte SK-7 na procevima :p

domy_os 14.05.2007. 10:25

Citiraj:

Autor SRV (Post 721975)
A kompletna prednja maska ti je otvorena, tj. nisi nista zacepio? ja sam zacepio tako da zrak ulazi samo na donja tri otvora, tako da vise zraka struji po disku. Onako to bude rasporedjeno po cijeloj prednjoj strani i disk se vise grije.

BTW i kod mene ce ici samo straga jedan 12cm vent, ako moze hladit kod tebe, onda moze i kod mene (imam hladniji komp).

Nije otvorena, kavez je zatvoren sve do diskova kao kod tebe, ali ja nisam zatvarao na onoj perforiranoj masci nego baš unutra na kavezu. Tako zrak ulazi kroz cijelu visinu maske i onda se uvlači dole kod diskova.

Don 14.05.2007. 10:38

netko je već rekao, obavezno maknite usisne ventove i to je to.

SRV 14.05.2007. 22:15

Citiraj:

Autor domy_os (Post 722613)
Nije otvorena, kavez je zatvoren sve do diskova kao kod tebe, ali ja nisam zatvarao na onoj perforiranoj masci nego baš unutra na kavezu. Tako zrak ulazi kroz cijelu visinu maske i onda se uvlači dole kod diskova.

Uglavnom slicno :) Ni ja nisam zatvorio doslovno perforiranu masku, nego ugurao komade spuzve, odlicno je ispalo :)

Hamm 28.05.2007. 15:47

uglavnom

ubo sam xilence filtere i mogu vam preporučiti da ih nikada ne kupite jer nema šanse da išta puhne kroz to..pa čak ni vent na 12V

uglavnom jako loše!

ja na svom šarkunu imam prednji usisni xilence na cca 6V bočni usisni sharkoon sys.fan S cca 6V stražnji ispušni xilence 7V

prašine ima kao u prići..sada sam bio rastavio jedan filter i stavio sam samo onu metalnu mrežicu ispred bočnog sharkoona :)

SRV 28.05.2007. 18:18

Ja imam samo na ispuhu jedan 120mm GT na 700rpm. A zrak ulazi samo sprijeda. Prasine ima, ali jako malo. :) Ti Hamm imas previse ventova ;)

Hamm 29.05.2007. 13:41

mislim da nije baš previše ventova jerbo komp je i s ventovima poprilično vruć komp :(

SRV 29.05.2007. 15:36

Ma daaaaaj, imas A64 i X800GTO. :D

Sta bi da imas jedan naclockan D805 i 8800GTX? :D

Hamm 29.05.2007. 22:01

da ali imam nered od kablovnja u kompu...neda mi se to sređivati :D
a gledaj da su svi ventovi stvarno jako tihi...mogu spavati pored kompa bez problema si to na udaljenosti 1m od njega

budem pogledao za par dana kako mrežica koju sam stavljao obavlja posao :)

tOta 29.05.2007. 23:31

Ako je tebi (dovoljno) tiho, zar je važno koliko je ventova :D

xmikex 30.05.2007. 00:19

evo kako san ja svoga zalmana uvelike zastitia od gusenja
http://img235.imageshack.us/img235/5...9281iv7.th.jpg
http://img508.imageshack.us/img508/1...9282yf0.th.jpg

mrezicu san skinia s nekog buketa cvića...ne zaustavlja sve 100% al dovoljno mi je dobra i lakse je cistit prasinu nego sa hladnjaka...ona za prozore bila bi jos i bolja...

Lord_Calidor 30.05.2007. 00:31

Vise ventova i veci airflow koji iz toga slijedi je uvijek dobra stvar, nema tu neke tajne formule. Bolja cirkulacija zraka unutar zatvorenog prostora uvijek za sobom nosi nize temperature.
Problem je sto obicno takav setup donosi i vecu buku, ako se mudro ne biraju propeleri. Ali recimo par 120ki (isti modeli, ili bar s istim tipom lezaja) na < 1.000 rpm i dobro amortizirani, ne bi trebali iritirati ni ove nazocne Ferengije. :)
Zato entuzijasti ugradjuju sve vece ventove, a proizvodjaci trljaju ruke. Meni se osobno svidja ideja o 250mm ventu na boku, koji se vrti na minimalnim okretajima. Necujan, a moras zaserafit kejs za podlogu da ne odleti. :D

aski 30.05.2007. 18:31

Evo danas sam ubo Antec nine hundred, pa me zanima s čim bi bilo najbolje začepiti neke otvore da ne ulazi prašina i da mi se buka smanji (iako je i sad tih). Za ono nešto što je Fleks prodavao znam, ali meni treba nešto drugo, jednostavno ali nemam ideju:fiju:

tOta 30.05.2007. 18:32

Spužva? Karton? :)

Mr.Ex.President 30.05.2007. 18:37

Citiraj:

Autor tOta (Post 733823)
Spužva? Karton? :)

+

Ljepljiva traka ? (meni najdraža ona žuta koja se koristi kod farbanja)
Izolir traka ?
Metal/aluminij ?

Čim oćeš uglavnom:)

Hamm 30.05.2007. 19:07

evo kako sam ja pokušao riješiti ulazak pražine tamo di je bočni vent

bez mrežice (obljepljeno selotejpom)

http://www.imagesforme.com/images/8464bez_mrežice.JPG

s mrežicom od xilence filtera

http://www.imagesforme.com/images/5265s_mrežicom.JPG

rezultate javim za cca tjedan dana kad otvorim kuciste :)

p.s- aski mislim da ti je pm pun :) (barem je bio prije 5min)

aski 30.05.2007. 20:27

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 733826)
+

Ljepljiva traka ? (meni najdraža ona žuta koja se koristi kod farbanja)

Ovo mi se čini najbolje :goood:

@Hamm, ne otvara mi slike :stoopid:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:39.