![]() |
Slušalice i zdravlje ušiju
Da li slušanje glazbe na slušalicama ( ne preglasno naravno ) može oštetiti sluh?
Zanima me jer glazbu najviše slušam na slušalicama ( min. 3 sata na dan ) , ali ne primjećujem nikakav gubitak sluha (zasada) i da li to uopće može oštetiti sluh kako pišu na nekim znanstvenim i zdravstvenim istraživanjima? |
Ako se ne pretjeruje sa glasnoćom onda nema straha. Svako glasno slušanje ti oštećuje sluh
|
Opcenito samo koristenje uha, odnosno slusanje ga "trosi". Priblizi se upaljenom CRT TVu i cuti ces high pitched zujanje dok radi. To zapamti i probj za 10-15 godina napravit i najvjerojatnije ga nebus vise cuo :P
|
Moze ti se dogoditi da nakon nekog vremena budes slabije cuo.
|
Naravno da šteti i naravno da šeti više od zvučnika- jerbo zvuk ulazti direktno..,
Koliko je to loše - nemam pojma :D |
Kod izloženosti buci i općenito preglasnim zvukovima, uho takodjer u većoj mjeri taloži zaštitni sloj duboko u kanalu, stoga nakon dužeg vremena jednostavno slabije čuješ zbog začepljenosti. Talav je bio slučaj kod mene npr, glasna buka na probama, koncertima, stojiš ko zadnji panj kraj zvučnika od 10 kilowata i pijuckaš Žuju :D itd.. Odlučio sam se na ispiranje u ambulanti i preporodio se, čuo sam gusjenicu kako onaniše na 2 kilometra.
Ako želiš biti siguran, upali AVLS na playeru^^ |
Citiraj:
ja to cujem i u sobi kada starci u dnevnom boravku gledaju telku...stvarno iritantnu i kada je ja gledam taj me zvuk ubija...cujem i na "losijim" monitorima a sto se tice ostecivanja sluha..cuj...nemoj jako pojacavati i sve bu bilo ok... |
Naravno nemoj sada uzet slusalice za 20kn pa rec za nekoliko dana da slabo cujes. :D
|
Citiraj:
Citiraj:
|
da da to ti gurnu neku špricu s relativno toplom vodom i fakat ti zapići daj mlaz unutra :D i eto...cujes ko novi..samo ja znam da me boljelo fulllll..to sam jos bio klinac :D
|
Idesh :) Ak boli, IDEM :D:D Nego, jel ko probao onu metodu sfrkanog papira zapiknutog u uho i zapaljenog? Navodno moze izvuc maschobe iz uha van :)
|
pa ono za sada koristim metodu stapica za usi :D ne znam ne pali mi se nista u blizini moje glave (osim pljuga)
isto tako bi htio napomenuti da i kvaliteta zvuka koji izlazi iz slušalica zasigurno utječe na dugovječnost sluha.... |
Hmm, mene apsolutno ništa nije boljelo, samo neki ljigav feeling, ko da ti voda po mozgu šprica :D Ali bol, ma kakvi. Mislim da ću opet otić uskoro, prošlo je već 5-6 godina od tad. Nažalost, ne može se nikakvim štapićima (niti je preporučljivo) pročistit dubinski kanal^^
|
Stapici za usi nisu dobri jer njima samo gurate smolu prema unutra, a i vuna se hoce nataloziti nakon nekog vremena.
Ovo sa paljenjem tuljaca nije losa metoda i moze se pomocu nje izvuci dosta toga, ali najcesce ne sve. Nista ne boli. Najbolje je ispiranje, na taj nacin se moze najvise izvaditi, iako katkada treba dosta pokusaja (ovisno o kolicini materijala ;) ). Mene nije bolilo, opisao bih to kao dosta neobican osjecaj, prije neugodan nego bolan... Mogao bih neki tutorial napisat na ovu temu :rolleyes: :p |
Za ovo sa stapicima se slazem. Vise stete nego koristi... za pocistit vanjski dio uha jos ajde, ali gurat tranu a-a. LOL ajde napisi :D
|
Kada se idete tuširati ponesete kompresor sa sobom u kupaonu i napunite uši vodom i jednostavno kompresorom sve propušete. Sjaji se uheco kakti novo. ;)
|
ovo ispiranje uopce neboli jos ako dobijes zgodnu sestru ccccc... :)
je da sam to radio prije dosta ali pomaze . |
Koliko to ispiranje traje?
|
Citiraj:
|
Ja kako sam trenirao plivanje sam isao na to i meni je lik morao s pincetom to izvaditi. Bazeni nisu toliko zmazani, ali 6 puta tjedno po 2 sata i tako non stop, pol trening ti voda ide non stop u usi dok plivas slobodno da to nije za vjerovati :D Nakon toga sam se preporodio.
|
Daj nek' netko napiše jel' treba nekakva uputnica ili šta za tu uhopraonicu?
Vidim u ljekarnama ima onih tuljaca na paljenje ali koliko sam spretan dobit ću samo smeđe pramenove po profilu. |
Citiraj:
Ispiranje ti je bolje od tuljaca... |
Citiraj:
ali mi se sviđa ovo sa vodenim mlazom, moram probat :D |
slušalice ti štete jer su ti bubnjići konstantno pod opterećenjem, tj. titraju, što dovodi do slabljenja sluha
|
A ZATO ja nikaj ne cujem :D:D:D
il je mozda zbog kose? |
Sad već ozbiljno razmišljam da se zaletim do doma zdravlja sljedeći tjedan na brzu špricu u uho. Dok mi još Koss The Plug ne zacementiraju sluh^^
|
oko ceg se raspricaste...:D
al i ja sam sa nekih 7 god iso na ispiranje (ne kuzim zasto, al nema veze). mene nije nist bolilo sam mi se vrtilo u PM... i tako jos nekih 2h poslije |
Sad sam se baš sjetio zakaj mi je bilo bed na prvom ispiranju ušiju :D Sestra koja tamo radi je opako zgodna, pa mi je bilo mrvicu neugodno kad je u posudu koju mi je držala uz glavu ispao gadan čepić iz uha :D
|
Citiraj:
Sjećam se da sam jednom čitao kako se u nekoj tvornici jedan radnik htio malo našaliti sa svojim kolegom pa mu je u pakšu nabio crijevo kompresora i malo ga "ispuhao"... Čovjeku je puklo debelo crijevo : nono : |
Citiraj:
I ja sam imo dugu kosu i otkad sam se ošišo neki dan puno boje čujem i vidim,a i puno bolje pamtim: goood : |
imate i one kapi za usi,dosta dobro djeluju ono kad nakapate u uho nakon par sekundi se cuje neko pucketanje unutra koda otapaju ili jos bolje nagrizaju mascobu :D ali ispiranje mi se cini da je najbolje jer deatljno pocisti sve :)
|
te kapi nisu dobre
cuo sam da nagrizaju uho, neznam tocno koji dio meni osobno je ispiranje najbolje, pa ovo sa smotanim zapaljenim tuljcima |
ja ne znam jel mislimo na istu stvar, ali ja koristim vodikov peroksid (hydrogen preoxide) nekih 3% mislim da je otopina, i onda se cuje "pucketanje" i to je vrlo dobar nacin ciscenja usiju, NE nagrizaju usi, ali je sam po sebi ne prihvatljiv organizmu. ali za primjenu na vanjskim dijelovima tijela (citaj: usi) nece se nista dogoditi. u svakom slucaju je bolje nego kopat sa stapicima za usi po uhu pokusavajuci iskopat malo "zlata", samo ces si bubnjic zbusit...
nemojte sad da nekom padne na pamet da stavlja onaj 20-30% ili vise peroxid pogotovo ne onaj koji se koristi za izradu tiskanih plocica! izgrize kozu bez problema. vrlo je reaktivan sa organskim tvarima |
a ja sam od lijecnika dobio ovakav odgovor
s tim je bolje sto rjede cistit usi zasto? jer dolazi do nagrizanja........tu sam ga pogubio :D uglavnom odes na hitnu, kazes da te boli uho i da ti nekaj smeta u uhu, isprat ce ti ga odmah tako sam ja isao |
LOL ja jako slabo cujem mislim da je zbog sennheiser sluški kojima je misteriozno pukla membrana nakon 6 mj. koristenja --> mx450 model
a to ispiranje ono uzasavam se toga oO to stvarno pomogne il se za***ajete? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Da li ispiranje pomogne? Jaako puno. Kad sam izašao iz ambulante sam komotno minidisc smanjio sa 30 na 24, ista jačina mi je bila kao prije ispiranja. Čuješ mnogo bolje, čišće, zakon stvar.
|
Citiraj:
vidim da imaš slične sluške pa sad ti meni rec dal se isplati dat 200 kn za te slušalice ! razmišljam o njima već dugo vrijeme... http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=100.506.072 doduše ovo su MX550 kolko su jake ? imam Philipsov mp3 player i slabe su mi sve sluške što upiknem u njega... mislio sam da je do firmwarea ali nije... inače ja pod hitno moram na to ispiranje... na desno uho skoro pa ništa ne čujem, razlog je maščoba i sumnjam na pucanje petarde 10 cm od uha (piratica) :beer: |
a gle sluske su onak glasne.ali njihova car nije u glasnoci neko u prekranome cistome zvuku. i da mozda te iznenadi ako si slusao na sony sluskama nekim je da imaju ubojito jak bass. na ovima je bas slabiji, no na tim sony nemozes slusat dulje od sat vremena, bas gusi pjesme pa moras pojacati a onda je bas jos jaci pa bole bubnjici :D
btw ja sam kupio u nove boje zvuka za 130kn. model mx450. nisam pozalio boljih nisam cuo dosad :D ajd poz ^^ edit jedina razlika izmedju 450 i 550 je kaj 550 imaju potenciometar na sebi za pojacavanje a 450 nemaju. mislim da nema potrebe za tim kad imas na mp3 playeru. moj mp3 je sony nw-105 |
Nek vam se desi kao meni pa cete imat ispiranje uha. Prilikom spavanja zavukao mi se ruzni crni srednje veliki pauk u uho, zbog masnoca se nije mogao izvuc, samo je suskao dugim dlakavim nogicama, tih 15tak minuta dok se nisam dovukao do hitne bilo je najduzi fear factor za mene do sada, :D bio sam nakostrijesen ko macka. Ufff, sestra isprala na gore navedeni nacin uho i pauk ispao van, ona uzela posudu i pokazivala zenama u cekaonici, koje je to vristanje bilo: lol2 :
Edit: I da nakon svega probao sam se penjat po zidu, nije islo : hitthewa |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:06. |